Delhi

Travel

slangenbezweerder

Slangenbezweerders, waarzeggers, bedelaars, handelaren, kleurig versierde riksja’s, tuk tuks en het voortdurende getoeter. Dit is het chaotische Delhi, waar de riksja bestuurders en tuk tuk chauffeurs zich met ware doodsverachting in het ongeregelde verkeer storten.

En niet te vergeten de geuren die je overal tegemoet komen. Een vreemde mengeling van uitlaatgassen, specerijen, rioollucht, geurige oliën en wierook.

Streetlife India

18 miljoen mensen

De bizarre drukte, de geluiden en het getrek en geduw van mensen. Als je naar Noord-India reist is Delhi meestal de eerste indrukwekkende kennismaking met het land. In Delhi alleen al wonen 18 miljoen mensen. Dat is meer dan in heel Nederland. Je doet er dan ook goed aan om heel even te acclimatiseren als je in Delhi aankomt. Door de hectiek van een afstandje te bekijken om je er vervolgens helemaal in onder te dompelen. Want hé, je bent tenslotte in India!

Delhi streetlife

Hotel Delhi

We slapen in Hotel Rockwell Plaza, een vrij eenvoudig middenklasse hotel (niet te vergelijken met middenklasse hotels in Europa!) met een vriendelijke bediening. Midden in de nacht maakt onze airco namelijk een oorverdovend geluid en de jongen van de receptie komt graag het probleem verhelpen. Weird, zo tussen twee westerse vrouwen in een nachthemdje. Vooral als je bedenkt dat vrouwen in India doorgaans hun schouders en enkels moeten bedekken. Voor hem moeten we dus zo goed als naakt zijn geweest. Enfin, wat ik al dacht, hij heeft nog minder technische skills dan ik, dus als ik het niet kan verhelpen… hij ook niet ;) We slapen die nacht met flinke oordoppen in.

Birla Mandir Temple

Birla Mandir Temple

Prachtige Hindu tempel hartje Delhi dat is gewijd aan Vishnu en Laxmi, de godin van rijkdom en voorspoed. Binnen heerst een serene sfeer en het is er rustig en schoon. Let op: je moet hier alles afgeven waar je een foto mee kunt maken, inclusief je telefoon. De bewaker is bovendien zeer vasthoudend.

Rode Fort

Het Rode Fort laten wij even links liggen. Want we hebben ons laten vertellen dat het Amber Fort in Jaipur niet te overtreffen is. En aangezien die een paar dagen later op het programma staat kiezen we op dit moment voor andere bezienswaardigheden in Delhi. Maar ja, de plaatjes liegen er niet om. Dus mocht je tijd over hebben…

India Gate

India Gate

Deze indrukwekkende poort werd gebouwd ter nagedachtenis aan alle Indiase soldaten die zijn gevallen tijdens de tweede wereldoorlog. Nog steeds houden de armed forces de wacht bij de India Gate.

Bahai Lotus Temple

Als we de Bahai Lotus Temple willen bezoeken, staat er een wachtrij van zo’n 2 (!) uur om naar binnen te kunnen. Dus besluiten we het over te slaan. Ik heb alleen een glimp opgevangen van de buitenkant dat er inderdaad uitziet als een lotusbloem.

Humayun's tomb

Humayun’s Tomb

Na de Taj Mahal is Humayun’s Tomb de grootste graftombe van India met prachtige doorkijkjes, mooie mozaïekvloeren en tuinen die in Persische stijl zijn aangelegd. M’n eerste dag in India is helaas ook meteen m’n eerste kennismaking met de corruptie in het land. Terwijl ik 1000 rupees geef bij de entree kreeg ik maar tot 500 rupees terug. En hoewel ik maar blijf roepen: “This is bad karma!”, blijven de twee mannetjes voet bij stuk houden dat ik maar 500 gaf en besluit ik na een cooling down gewoon maar te genieten van de ‘rode Taj Mahal’. Maar… een gewaarschuwd mens telt voor twee ;) Tip: tel altijd goed je wisselgeld.

Gandhi Smriti

Gandhi

Een indrukwekkende plek en een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Indiase geschiedenis: Gandhi Smriti. De plek waar Gandhi, de ‘vader’ van het moderne India werd vermoord is een oase van rust in het hectische Delhi. Het huis van Gandhi werd omgebouwd tot een museum waar niet alleen een collectie foto’s en krantenknipsels over zijn leven zijn ondergebracht, maar ook brieven en gebruiksvoorwerpen zoals z’n bril en stok. Je krijgt een idee hoe de laatste dag van Gandhi is verlopen en overal hangen zijn prachtige quotes.

Chadni Chowk

Chadni Chowk

Alsof je je in een mierenhoop bevindt: het gekrioel van mensen, de overweldigende kleuren en bijzondere geuren. We lopen door dé marktstraat van Delhi: Chadni Chowk. Winkeltje na winkeltje, stalletje na stalletje en de smalle straatjes waar je doorheen geperst wordt. Serieus kijken naar de spulletjes lukt helaas amper, want iedereen probeert je aandacht te vangen, je in de riksja te lokken of in je billen te knijpen. Het gevoel, geluid en de geur is niet te filmen en met geen pen te beschrijven; dat moet je vooral ondergaan. Dus laat je vooral meevoeren in de dagelijkse Indiase hectiek. O, en let hier ook goed op je tas!

spices

Spice market

De kruidenmarkt van Delhi vlakbij de Chadni Chowk. Kruiden en specerijen in alle soorten, maten en kleuren uitgestald in zakken en in kraampjes. Mensen die aan het afdingen zijn. Een lust voor het oog en een prikkeling voor je neus. Als je tijd over hebt kom dan hier even ruiken en kijken. Al is het alleen maar om kleurige, authentieke plaatjes te schieten en iets van de typisch Indiase sfeer te proeven.

Restaurant in Delhi

Spicy by Nature: laat dit geweldige restaurant in Delhi nu om de hoek zitten van ons hotel! De eerste avond van onze rondreis door India eten we hier en ik moet eerlijk zeggen: zo goed als hier hebben we daarna nergens meer gegeten in India. Een typisch Indiase kaart: proef vooral van de overheerlijke Palak Paneer (met spinazie) of de Garlic Naan. Toegegeven, je moet heel even door het goedkoop uitziende interieur heen prikken, maar het eten maakt dat alles ruimschoots goed. O en ook fijn: ze hebben hier verrukkelijke cocktails. Dus 3x raden waar we onze laatste avond –opnieuw in Delhi- hebben doorgebracht.

Het iets grotere zusje Aroma Spice ligt een straat verderop. Dezelfde eigenaar en dezelfde keuken. Dus mocht het ene restaurant vol zitten, probeer dan het andere en vice versa.

Kaart

Tip: neem in India altijd een kaart van de stad mee als je er zelf op uit gaat waar duidelijk op aangegeven wordt in welke buurt en straat je hotel ligt (niet iedereen kan lezen!) plus een visitekaartje van het hotel zelf. Dat is zeker in Delhi geen overbodige luxe. Want zelfs de in Delhi geboren en getogen inwoners weten niet alles te vinden in de miljoenenstad. Zo kan het gebeuren dat de tuk tuk driver er 5 kwartier over doet om je hotel te ‘vinden’ of je ergens tussen de marktkraampjes hartje Delhi dropt en met een handgebaar in de rondte zwaait: daar ergens moet je hotel zijn…. Sja.

BewarenBewaren


One comment on “Delhi

  1. […] weken duurde m’n rondreis door India. Die reis begon in hoofdstad Delhi, via de roze stad Jaipur naar het Ranthambore National Park, waar tijdens een safari een tijger ons […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *