Lissabon stedentrip: 5 tips en bezienswaardigheden

Portugal, Europa

Lissabon stedentrip straat

Lissabon is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Geniet tijdens een citytrip Lissabon van de azulejos, de gele trams en de fado. Ik geef je mijn 5 tips en bezienswaardigheden voor je stedentrip Lissabon.

Lissabon stedentrip: Bairro Alto Hotel dakterrasFoto: uitzicht vanaf het dakterras van het Bairro Alto Hotel via booking.com

Lissabon stedentrip: 5 tips en bezienswaardigheden

Mijn stedentrip Lissabon is kort, heel kort. En in die anderhalve dag (!) wil ik niets missen en alle hoogtepunten en bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken. Dus heb ik een hele strakke planning gemaakt met 5 tips voor je stedentrip Lissabon. Als ik laat in de avond aankom geniet ik na een typisch Portugese maaltijd nog even van een drankje. Met dit geweldige uitzicht vanaf het dakterras van het Bairro Alto Hotel. Plaatje toch?

Hoteltip: Bairro Alto Hotel
Boeken: een stedentrip Lissabon

Lissabon stedentrip, Portugal

1. Maak een rit in tramlijn 28

De volgende dag slenter ik door de stad en neem ik één van de gele trammetjes om Bairro Alto te ontdekken. Toegegeven, ik ben niet de enige toerist in de tram, maar ze bepalen zo het straatbeeld van Lissabon, dat een ritje een must is! Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en het is dus flink klimmen en klauteren als je de stad wilt bekijken. Mits je een trammetje neemt of met de zogenaamde elevado (lift of kabelbaan) naar boven gaat! Neem je tramlijn 28 dan word je bovendien getrakteerd op een leuk toertje door Lissabon.

Lissabon stedentrip, Portugal, LX Factory

2. Bezoek hippie hotspot: LX Factory

Tijdens een stedentrip Lissabon denk je waarschijnlijk niet meteen aan een bezoekje aan een industrieterrein. Toch is dit absoluut de moeite waard. LX Factory ligt in de wijk Alcântara dat (nog) niet is ontdekt door het massatoerisme. In eerste instantie denk je in een verpauperde arbeidersbuurt van Lissabon terecht te zijn gekomen, maar als je de bordjes volgt kom je terecht bij een industrieterrein.

Sinds 2008 is LX Factory het toevluchtsoord voor kunstenaars, hippies en muzikanten. Het terrein is omgetoverd tot een inspirerende plek vol graffiti, galerieën en eettentjes. Op zondag is er een hippiemarkt met o.a. (vintage) kleding. Regelmatig worden er workshops of concerten gehouden. Kijk op de site van LX Factory Lissabon voor een overzicht. Je vindt LX Factory onder de pijlers van de Ponte 25 Abril, buslijn 714 (halta Calvário).

Lissabon Torre de Belem

3. Neem een kijkje bij Torre de Belém

Vanaf LX Factory neem ik een taxi naar Torre de Belém. Deze verdedigingstoren aan de rivier de Taag werd gebouwd tussen 1515 en 1521 en is gebouwd in Manuelstijl. Een combinatie van gotische, renaissance en Moorse invloeden. Ooit lag de toren op een zandbank in de rivier, maar dankzij een aardbeving in 1755 ligt de Torre de Belém nu op het vasteland en kun je het vanaf de kade bereiken. In de toren toren zelf, kom je via een wenteltrap in de kamer van de commandant. Nog verder naar boven bevindt zich de koningszaal. In en rondom de toren zie je veel verwijzingen naar Portugese ontdekkingsreizigers, zoals het standbeeld van Maria, de beschermvrouwe van de zeevaarders.

4. Slenteren langs de Docas de Alcântara

Vanaf de Torre de Belém slenter ik over de boulevard terug, langs het Museu de Electricidade richting de Docas de Alcântara. In deze dokken en oude warenhuizen van de voormalige havenopslagplaats zijn tegenwoordig bars, trendy winkels, restaurantjes en cafés ondergebracht. Perfect op een zonnige avond. Vooral rond zonsondergang heb je vanaf de boulevard een waanzinnig uitzicht op de Ponte de 25 de Abril. En ja, deze brug lijkt inderdaad als twee druppels water op de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco!

Lissabon stedentrip - Ponte 25 abril

5. Lissabon stedentrip: de fado in de wijk Alfama

When in Lissabon… moet je de fado live gehoord hebben! In diverse restaurants kun je genieten van de weemoedige klanken van dit Portugese levenslied onder het genot van een hapje en een glaasje port. Al is het wel even zoeken naar een goed fado restaurant. De meeste zijn namelijk erg toeristisch en snel vol, dus reserveren is aan te raden!

Uiteindelijk kom ik terecht bij Cafe Luso. Persoonlijk vind ik het wat tegenvallen. Niet alleen wordt het eten aan de lopende band en in rap tempo geserveerd, ik kan in het donker niet zien wat er exact op m’n bord ligt. Al met al heb ik een leuke avond, maar achteraf lees ik betere reviews over andere fado voorstellingen in de wijk Alfama.

 

Lissabon, Portugal

Stedentrip Lissabon: hoe kom je er?

Verschillende reisorganisaties bieden een complete stedentrip aan naar Lissabon, zoals TUI en Vakantiediscounter. Maar je kunt uiteraard ook zelf je vlucht boeken. Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je in nog geen 3 uur naar Lissabon. Ik vloog zelf al een paar keer met KLM, Transavia en TAP Air Portugal. Al deze luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar Lissabon aan.

Vanaf Portelo Airport sta je in een half uurtje hartje centrum met de metro, de locale bus of aerobus. Ga je met de taxi dan is het zelfs in 20 minuten te doen als het verkeer een beetje meezit. Zo weinig reistijd is zeker handig als je net als ik een bliksembezoek brengt aan het mooie Lissabon. Wil je de omgeving van Lissabon verkennen dan kun je ook een auto huren.

Boek: transfer van/naar luchthaven Lissabon via GetYourGuide
Huur: je auto bij Avis

Overal in Lissabon kun je via booking.com accommodaties vinden. Omdat ik iets zocht in de wijk Alfama, koos ik voor het luxe 5 sterren Bairro Alto Hotel (zie ook hier onder). Dit hotel ligt lekker centraal en het is gevestigd in een historisch pand.

Bairro Alto Hotel LissabonFoto: Het Bairro Alto Hotel via booking.com

Overnachten in Lissabon: Bairro Alto Hotel

Natuurlijk barst Lissabon van de prima hotels. Maar ik zocht iets bijzonders in hartje levendig Alfama. En dus koos ik voor het luxe 5 sterren Bairro Alto Hotel. Dit boetiek hotel is gevestigd in een prachtig authentiek Portugees pand. De mooiste bezienswaardigheden van Lissabon bevinden zich op loopafstand en vanaf het dakterras heb je een adembenemend uitzicht over de Taag en de Ponte de 25 de abril, die ’s avonds verlicht is. Ook fijn: ze serveren op het dakterras heerlijke tapas, wijntjes en port!

Lissabon, Portugal

Tickets en tours in Lissabon

 

Meer reistips Portugal

Lissabon: tips en bezienswaardigheden bewaren

5 dingen die je niet mag missen in Lissabon 5 dingen die je niet mag missen tijdens een stedentrip Lissabon, Portugal

Handige reisgidsen Lissabon en Portugal




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *