Bijzonder Beirut

Libanon, Travel

Beirut Libanon

Het Midden-Oosten is niet één van de aantrekkelijkste regio’s om een vakantie te boeken op dit moment (2016). Toch is Beirut een stad waar je absoluut een keer geweest moet zijn.


Op het moment van schrijven is Libanon al meer dan 1000 dagen(!) zonder president door politieke onenigheid. Ook is er een ‘garbage crisis’ die geen maffioos op kan lossen. Desondanks pleit ik voor een bezoek aan deze bijzondere stad in Libanon. Mijn tips voor een stedentrip bijzonder Beirut.

Klein Libanon

Libanon is klein. Schrikbarend klein als je beseft dat de Syrische stad Damascus maar 100 km verwijderd is van Beirut; dat is de afstand tussen Groningen (waar ik woon) en Zwolle. Damascus is waar de bommen vallen, zowel van Assad, de Russen als van alle partijen die tegen Assad vechten. Toch merk je daar in Beirut niets van. Beirut is dynamisch, extreem dynamisch als ik het zo mag noemen. ‘The place to be’ op uitgaansgebied is vrijwel elk seizoen anders. Niemand lijkt zich iets aan te trekken van de spanningen die relatief zo dichtbij zijn.

The green zone

Tijdens de burgeroorlog van 1975-1990 was dit een soort bufferzone. Niemand durfde zich er te wagen. Het was de scheiding tussen de moslim- en de christelijke populatie in die tijd. Het heet de ‘green zone’ omdat onkruid letterlijk vrij spel had, waardoor er een groene strook door Beirut loopt. Regel een gids die je de geschiedenis van de stad en the green zone kan vertellen.

De wijk Hamra (rood)

In de jaren 60 en 70 was de wijk Hamra het intellectuele centrum van de stad. Hamra betekent ‘rood’ in het Arabisch. Overal in de wijk zijn de Franse invloeden nog te zien, zoals de straatnamen die beginnen met ‘Rue’ gevolgd door een nummer. Hamra staat symbool voor verandering en verzoening. De van oorsprong Soenitische wijk is inmiddels een mengelmoes van allerlei culturen en een absolute must als je Beirut bezoekt. Het is er veilig en je vindt er tal van kleine authentieke winkeltjes.

Zaitunay Bay

Zaituny Bay (St. George) is dé haven voor een luxe drankje en een hapje eten. Hier liggen de jachten van de gefortuneerde Libanese inwoners: het Saint Tropez van het Midden-Oosten! Vlaggen van exotische oorden (en belasting paradijzen) zijn gemeengoed. Het eten is desondanks redelijk betaalbaar, dus je mag het niet missen.

Fatoush Groningen

Voorproefje Beirut

– GASTARTIKEL VAN HARROLD –

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *