Agios Nikitas, Lefkas

Griekenland, Travel

Agios_Nikitas_Levkas

’s Ochtends wakker worden met uitzicht op de Ionische zee en een strakblauwe lucht, ontbijten op het blauw geverfde balkon omzoomd met fuchsiarose bougainvillea en me afvragen welke bikini ik vandaag eens aan zal trekken.

Langzaam door de smalle straatjes van Agios Nikitas richting strand slenteren, het zand tussen m’n tenen voelen, een duik nemen in het azuurblauwe water, met een duikbril op talrijke visjes spotten, om na de middag aan te schuiven bij één van de Griekse tavernes van Agios Nikitas. Dit is waarom dit kleinschalige, pittoreske badplaatsje op Lefkas m’n hart heeft veroverd. Dit zijn mijn tips voor Agios Nikitas op Lefkas.

Eten, strand, slapen, repeat

Overheerlijke verse calamaris, Griekse salade, tzatziki en wijn van het eiland. Nog een duik in het helderblauwe water, lekker luieren op m’n handdoek, een typisch Griekse frappé drinken en de zon langzaam in de zee zien zakken… ’s Avonds na een drankje op één van de terrasjes aan het strand van Agios Nikitas naar de lucht staren wachtend op vallende sterren. En uiteindelijk na een warme douche rozig in m’n bed stappen.

Agios Nikitas Beach, Levkas, sunset

Onthaasten

En dit dan 7 dagen lang. Dat was mijn weekje Lefkas in Griekenland in een notendop. Onthaasten was het motto. En vooral dat niets doen was waar ik me vooraf een beetje zorgen over maakte. Ik ben namelijk niet zo van het niets doen, plan het liefst alles vol met bezienswaardigheden van m’n to do list, want ik wil m’n tijd zo efficiënt mogelijk benutten. Maar oh, als je je eenmaal aan de rust en het niets doen overgeeft, kom je heerlijk bij tijdens zo’n weekje en zit je daarna weer boordevol inspiratie!

Milos Studio's, Agios Nikitas, Levkas, Greece

Overnachten Agios Nikitas

Ik huurde dit fijne appartement via Sunweb voor mezelf en de kinderen: Milos Studio’s in het idyllische dorpje Agios Nikitas, een piepklein plaatsje aan de Noordwest-kust van het eiland Lefkas in de Ionische zee. Het is minder toeristisch en heel anders dan bijvoorbeeld Nidri aan de zuidoostkust van het eiland. In het authentieke Agios Nikitas vind je nog de typisch Griekse relaxte sfeer, smalle straatjes, blauwe luiken, fijne eettentjes en een klein kiezelstrand pal voor de deur. Agios Nikitas wordt niet overladen door toeristen en je kunt er op je gemak rondslenteren. En als je dan toch er op uit wilt gaan? Hier mijn tips:

Milos Beach, Agios Nikitas, Levkas, Greece

Milos Beach

Op de kaart leek het zo dichtbij, Milos Beach. Dus toen Effi ons vertelde dat het 15 minuten lopen was, dacht ik: ‘dat is vast overdreven, Griekse tijd… ’, je kent het wel. Maar toen we het pad eenmaal gevonden hadden, bleek het inderdaad een flinke klim over een bergkam. Goede schoenen, bijv Teva’s, zijn geen overbodige luxe. Maar oh, dat uitzicht onderweg! Vlak bij de top kom je langs ruïne van een oude windmolen (Milos = windmolen), terwijl beneden een prachtig groot, rustig zandstrand wacht. Geen voorzieningen, maar zo prachtig. Ik verbaasde me over wat men zoal meezeulde over de berg: van enorme koelboxen tot parasols en stoelen.
Geen zin om te klauteren? In de maanden juli en augustus vaart er ook een (taxi)boot vanaf het strandje van Agios Nikitas naar Milos Beach en Katishma Beach.

boattrips Meganissi, Levkada, Levkas, Greece, moonstruck

Greek Night

Wie in Griekenland is, mag zo’n typisch Griekse avond niet missen. Natuurlijk is het een beetje de toerist uithangen, maar hé, ook met kinderen ontzettend leuk. Wij boeken een Greek Night op het eilandje Meganisi. Met een busje worden we opgepikt en vanaf Nidri varen we met een boot naar het eiland. Eenmaal aangekomen in het haventje blijkt het nog een flinke klim naar het restaurant boven op de berg. Hier wacht ons een Griekse maaltijd waarna het –hoppa!- tijd is voor een Grieks dansje. Vrouwen, mannen en ook de kinderen komen volop aan bod. Zoonlief wint de prijs voor ‘beste danser van de avond’: een flesje Ouzo. Too bad dat hij pas 11 is, dus 3x raden wie die prijs verorbert. Dankzij de wijntjes kan ik laat in de avond rollend de berg af richting haven. De boottocht terug over de zee met volle maan is ronduit magisch!

Er op uit met de auto

Huur een auto bij Europcar of Budget Rent a Car en ontdek het prachtige eiland Lefkas. Rijd naar het zuiden naar Vassiliki (the place to be voor watersporters!) of ontdek de watervallen in de kloof van Dimosaris vlakbij het plaatsje Rachi. Vanuit Nidri is het een wandeling van ongeveer 40 minuten. Let op: het pad is redelijk begaanbaar, maar goede schoenen zijn een must! Je kunt er ook met de auto komen. De parkeerplaats vind je op een paar honderd meter van de waterval.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is ook prima geregeld op Lefkas. Als je vanuit Agios Nikitas de hoofdweg iets verder omhoog loopt kom je na ongeveer 80 meter bij een bushokje (tegenover Europcar) bij een ‘kruising’. Vanaf de bushalte vertrekt de bus naar onder andere de hoofdstad Lefkas. Hier vind je de vertrek- en aankomsttijden.

Georganiseerde trips

Tip: een georganiseerde party op een boot of wil je Lefkas wel eens vanuit de lucht zien? Er zit een bureau in de winkelstraat van Agios Nikitas (voorbij de 2 supermarkten) waar je diverse excursies kunt boeken. Van een avondje feesten op een boot tot paragliding.

Restaurants Agios Nikitas

Vers gevangen calamaris, mosselen, Griekse salade, moussaka, souvlaki, tzatziki en wijn van het eiland. Het eten in Agios Nikitas is verrukkelijk! En dat niet alleen, het is bijzonder betaalbaar. Gemiddeld zijn we voor 3 personen voor een 3-gangenmaaltijd 35 tot 40 euro kwijt (inclusief drankjes en een kwart liter wijn!). We schuiven onder andere aan bij Sapfo, een fish taverna, waar je verse tonijn voorgeschoteld krijgt. Bij Captain’s Corner kun je de hele dag terecht voor lekkere cocktails en drankjes. Net als bij On the Rock heb je hier een fantastisch uitzicht over de baai en de zee.

Terras voor rustzoekers

Op de allerlaatste dag vinden we een oase van rust. Hotel Ostra heeft een fijn terras van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over de baai van Agios Nikitas. Hier schenken ze koffie en drankjes en hebben ze free wifi. Het is hier heerlijk koel en… ze draaien er goede muziek!

Agios Nikitas, streets, Levkada

Overal restaurantjes met verrukkelijk Grieks eten. Yum!

Agios Nikitas, streets, Levkada, Greece

Ik ben verliefd op al die kleuren blauw…

Captain's Corner, Agios Nikitas

Het uitzicht vanaf Captain’s Corner over de baai van Agios Nitas

Milos Beach, Agios Nikitas, Greece, Levkada

Een typisch Griekse frappé drink je natuurlijk op het strand… Dit is Milos Beach

Sunset Agios Nikitas Beach, Agios Nikitas, Levkas, Levkada, Greece

En nog meer blauw… love it!

Meer lezen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


8 comments on “Agios Nikitas, Lefkas

  1. […] kinderen het zonnige Griekenland opzoek. Het eerste jaar zetten we onze voeten op het strand van Agios Nikitas op Levkas, terwijl we vorig jaar Stoupa op de Peloponnesos bezochten. Deze reizen boek ik trouwens meestal […]

  2. […] zomer stond (opnieuw) in het teken van Griekenland. Na vorig jaar hebben we de smaak te pakken. Al was het alleen maar om het eten: de verrukkelijk souvlakia, […]

  3. […] ik mezelf onder in de hectiek van kleurrijk India, zette ik (samen met kids) m’n voeten in het uitnodigende zand van Agios Nikitas op Levkas en maakte ik met hen een onvergetelijke rondreis door zinderend […]

  4. […] balkons en dankzij het hartelijke welkom van eigenaresse Effi meteen thuis. In het authentieke Agios Nikitas wacht de typisch Griekse sfeer, met smalle straatjes, blauwe luiken en eettentjes waar ze […]

  5. […] reisde ik met m’n kids naar heerlijk Levkas in […]

  6. […] Mijn tripje naar Lefkas is hoe dan ook een aanrader. Prima om in je eentje naar af te reizen, maar ook met kinderen reuze gezellig. Ik boekte m’n reis naar Studio’s Milos via Sunweb. […]

  7. […] Twee jaar geleden zette ik voor het eerst voet aan wal op het Griekse eiland Levkas […]

  8. […] Twee jaar geleden zette ik voor het eerst voet aan wal op de Griekse eilanden. Agios Nikitas op Levkas was een welkome afleiding in roerige tijden […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *