Corfu: in de voetsporen van James Bond en Sisi

Griekenland, Travel

Achilleion_op_Corfu:_in_de_voetsporen_van_James_Bond_en_Sisi

Nietsvermoedend boekte ik een reis naar Corfu. Corfu, het groene eiland dat slechts twee kilometer van Albanië verwijderd is. Gaandeweg m’n reis kom ik er achter dat hier op Corfu tal van films zijn opgenomen. Bovendien staat hier het Achilleion, het paleis van Kaiserin Sisi én filmlocatie van James Bondfilm ‘For your eyes only’. In deze blog neem ik je mee naar Corfu: in de voetsporen van James Bond en Sisi.

Achilleion, het paleis van Sisi

Op een warme, zomerse ochtend hobbelen we in een toeristenbus door bochtige straatjes en langs kleurrijke dorpjes van Corfu. We hebben namelijk een eilandtour geboekt. Onze eerste stop is het Achilleion, oftewel het paleis van Sisi. Het ligt in het kleine plaatsje Gastouri op een paar kilometer van Corfu-stad. Sisi ken ik eigenlijk alleen van de films van Sissi (met dubbel S) die steevast ieder jaar in de kerstvakantie op tv verschijnen. Films waarvoor m’n tante vroeger ieder jaar opnieuw al haar huishoudelijk werk aan de kant gooide om betoverd te worden. Nooit geweten dat de films gebaseerd zijn op een waar verhaal. Totdat ik op die warme, zomerse ochtend op glooiende heuvels en verscholen tussen de bomen het paleis van Sisi zie liggen: het Achilleion.

Het verhaal van Kaiserin Sisi

Tijdens een reis naar het Oostenrijkse Ischl ontmoet Elisabeth in Beieren (Sisi) haar neef Frans Jozef. Op haar 17e trouwt ze met hem en ze krijgen samen vier kinderen, maar ze heeft moeite met het strenge Habsburge regime. Als ze op haar 23e in 1860 voor het eerst Corfu bezoekt, voelt ze zich daar meteen thuis. In 1890 laat ze hier in twee jaar (!) tijd een paleis bouwen. Het gebouw wordt ontworpen door de Italiaanse architecten Raffaele Caritto en Antonia Landi en is opgebouwd uit wit Carrara-marmer.

Achilles, Lord Byron en Heinrich Heine

Sisi heeft een voorliefde voor kunst en filosofie. Daarom laat ze de Duitse beeldhouwer Ernst Herter beelden maken van Lord Byron en Shakespeare om in de prachtige tuin te plaatsen. Centraal figuur in de tuin is het beeld van Achilles, waar ook het paleis naar is vernoemd. Sisi gebruikt het paleis als toevluchtsoord. Ze leert hier Nieuwgrieks, rijdt veel paard, leest boeken van haar lievelingsdichter Heinrich Heine en schrijft zelf gedichten aan haar bureau.

achilles at achilleion Corfu

‘The sad empress’

Kaiserin Sisi is een mooie en voor die tijd lange verschijning. Maar schijn bedriegt. Ze lijdt aan depressies en heeft anorexia. Ze staat zelden lachend op de foto: haar ziekte en anorexia hebben haar gebit aangetast. De klap van de dood van haar zoon, die samen met zijn minnares zelfmoord pleegt, komt ze nooit meer te boven. Sisi gaat dan ook de geschiedenisboeken in als ‘the sad empress’. In 1898 wordt Kaiserin Sisi in het Zwitserse Genève doodgestoken.

corfu achilleion view

Het paleis

Het is moeilijk te geloven dat het paleis in slechts twee jaar is gebouwd. Het interieur van het paleis stamt nog grotendeels uit de tijd van Sisi. Zoals het kleine bed (waarin mensen destijds zaten te slapen) en haar bureau. In de boekenkast staat een verzameling dichtbundels van haar favoriete dichter Heinrich Heine. Toch heerst in het paleis de sfeer van eenzaamheid en tristesse. Een verademing is de prachtige mediterrane tuin met de vele terrassen, palmbomen, fonteinen en beelden. Terwijl ik vanaf het terras over de zee staar en in de verte Kerkyra zie liggen, kan ik me voorstellen dat ze vanwege dit uitzicht besloot om hier haar paleis te laten bouwen.

Achilleion: filmlocatie James Bond

Nog steeds straalt het paleis een enorme grandeur uit. Het wordt dan ook nog regelmatig gebruikt voor belangrijke evenementen. Daarnaast zijn hier diverse filmscènes opgenomen. Zo werd in Corfu de James Bond-film ‘For your eyes only’ (1981) gedraaid. Het Achilleion vormde onder andere het achtergronddecor voor de beroemde casino-scène en de balkonscène.

Meer lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *