Alle dagen Libanon – Martijn van der Kooij

Boeken, Libanon, Midden-Oosten

Boekrecensie: Alle dagen Libanon - Martijn van der Kooij
Alle dagen Libanon is een heerlijk geschreven boek van Martijn van der Kooij dat je in één adem uitleest. Natuurlijk had ik het voorafgaand aan m’n rondreis door Libanon moeten lezen, maar daar kwam ik een tikkeltje te laat achter. Dus begon ik na het hoofdgerecht aan het voorafje, om het zo maar eens te zeggen.

Alle dagen Libanon: verslag van een wonderlijk land

Het boek is een boeiend en ontroerend verslag over een wonderlijk land. Een ‘oase van rust’ temidden van het roerige oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Martijn vertelt over zijn bijzondere ontmoetingen met kleurrijke personen. Hij neemt je mee door de steegjes van tricky Tripoli, bezoekt samen met Palestijn Sam vluchtelingenkamp Sabra en de wijk Shatila en laat je de beroemde cederbossen van Libanon zien. Natuurlijk mag een kijkje in de gay scene van Beirut niet ontbreken. Ondertussen komen alle politieke en maatschappelijke aspecten van Libanon aan bod.

Vrij en open minded Libanon

Libanon is in veel opzichten een buitenbeentje. Zo vind je nergens in het Midden-Oosten zoveel religies bij elkaar, bestaat de bevolking voor een derde (!) uit vluchtelingen en zijn de contrasten tussen arm en rijk er bijzonder groot. De hoofdstad Beirut is een open minded en vrije stad waar het barst van de creativiteit. Zelfs voor een gay bar hoef je hier niet lang te zoeken. Maar, zoals me ook tijdens mijn rondreis door Libanon opviel, vooral de hartelijkheid van de lokale bevolking is hartverwarmend.

Alle dagen Libanon als reisgids

Het boek is vooral herkenbaar als je het land met eigen ogen gezien hebt. Als je zelf door het westerse Beirut hebt gelopen, de imposante tempels van Baalbek hebt gezien en door de straatjes van de Armeense wijk Bourj Hammoud hebt gedwaald.
Ben je van plan om naar Libanon te gaan? Dan raad ik je aan om dit boek vooraf te lezen als soort van alternatieve reisgids. In het laatste hoofdstuk geeft Martijn tips voor plekken die je niet mag missen én de plaatsen die je absoluut moet mijden. Ik garandeer je: met dit boek in je achterhoofd bekijk je het land met andere ogen!

Libanese schrijver Kahlil Gibran

Wie Libanon zegt, zegt Kahlil Gibran. Deze van oorsprong Libanese schrijver bracht een deel van z’n leven door in New York. Tot m’n grote schaamte had ik nog nooit van de beste man gehoord, totdat we onderweg richting de beroemde Libanese cederbossen langs het dorpje en ouderlijk huis van de schrijver reden. Gelukkig overkwam Martijn hetzelfde, dus voel ik me minder schuldig. Hoe dan ook is het de moeite waard om je in zijn leven en werk te verdiepen. Zijn quotes zijn kunstwerkjes op zich en zijn bekendste boek ‘De Profeet’ mag zeker niet in je boekenkast ontbreken!

Inspiratie voor je reis naar Libanon

Handige reisgidsen Libanon

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *