Top 10 beste fantasy films & series

Film

Top 10 beste fantasy films & series
Van het epische Game of Thrones en de betoverende wereld van Harry Potter tot de klassieker NeverEnding Story. Werelden vol fantasie, vreemde wezens en magische krachten. Dit zijn wat mij betreft de 10 beste fantasy films en series van de afgelopen jaren.

Wat zijn fantasy films volgens Van Dale?

Ik heb de keuze gemaakt om het genre fantasy volgens de definitie van Van Dale aan te houden:

“fan·ta·sy (de; v(m)) 1 genre van verhalen, films e.d. met veel magie die spelen in denkbeeldige werelden”

Fantasy films of series aangeduid met een * kun je op dit moment (deels) bekijken op Netflix, de films met een + kun je bekijken via Pathé Thuis.

Top 10 beste fantasy films, Game of Thrones

#1 Game of Thrones (2011 – 2019)

De epische serie Game of Thrones is gebaseerd op de boeken ‘A song of Ice and Fire’. Het meeslepende verhaal draait om de strijd tussen verschillende koninkrijken, die allemaal één ding willen: vanaf de Iron Throne regeren over the Seven Kingdoms. De grootste spelers zijn de Lannisters, House of Stark met John Snow in The North en Daenerys, Queen of Dragons. Met de komst van The Night King lijkt het alsof ze hun strijdbijl moeten begraven om hun gezamenlijke vijand uit te schakelen. Met name de eerste seizoenen zitten ijzersterk in elkaar. Je bent getuige van adembenemende veldslagen in een fantasiewereld vol draken en magie.

Lees ook: de mooiste filmlocaties van Game of Thrones

#2 Star Wars (1977 – 2019) +

In een galaxy far, far away volgen we veertig jaar lang de familie Skywalker in een strijd tussen goed (de Jedi) en het kwaad (de Sith). Wat in 1977 begon met een spectaculaire trilogie van George Lucas, groeide uit tot een filmreeks met een ware cultstatus. De films werden die niet in chronologische volgorde opgenomen. In totaal bestaat de Star Wars reeks  uit drie trilogieën en twee op zich staande films en verhaallijnen: Rogue One en Solo. Het gaafst is om de hele serie in de juiste volgorde te kijken en je mee te laten slepen in de wereld van Anakin en Luke Skywalker.

Lees ook: de gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken

#3 Harry Potter (2001 – 2011) +

Als de jonge tovenaar Harry Potter een baby is, vermoordt de duistere heerser Lord Voldemort zijn ouders. Zijn doel om ook Harry van het leven te beroven, mislukt. Harry wordt opgevangen door zijn nare oom en tante die hem laten slapen in de bezemkast. Dan wordt Harry toegelaten tot de Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry waar hij alle kneepjes van het tovenaarschap leert en een bijzondere vriendschap ontstaat met Ron en Hermione. Voldemort blijft echter jacht op hem maken. De in het begin redelijk onschuldige kinderfilms worden gaandeweg steeds duisterder. De Harry Potter filmreeks is gebaseerd op de zeven Harry Potterboeken van schrijfster J.K. Rowling, waarvan het laatste deel in twee delen is verfilmd.

Lees ook: Harry Potter filmlocaties in Schotland en Engeland die je kunt bezoeken

#4 Lord of the Rings (2001 – 2003) *+

Een magische ring beschikt over bovenaardse krachten. Wie de ring heeft, heeft de macht over Midden-Aarde en er is dus alles aan gelegen om het niet in verkeerde handen te laten vallen. Wanneer de jonge hobbit Frodo de ring in zijn bezit krijgt, moet hij het met z’n leven bewaken en opnemen tegen Sauron, heerser van het kwaad. Met als doel: ervoor zorgen dat de wereld niet ten onder gaat in duisternis. De reeks bestaat uit 3 films die gebaseerd zijn op het boek ‘In de ban van de Ring’ van J.R.R. Tolkien.

#5 The Chronicles of Narnia:
the Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) +

Vier kinderen belanden via een magische kledingkast in de betoverende wereld van Narnia. Hier lopen ze verschillende figuren tegen het lijf, zoals pratende dieren, centaurs (half mens, half paard) en fauns. De vier mensenkinderen moeten, met hulp van de leeuwenkoning Aslan, Narnia redden van de White Witch die het land in haar ijzige greep houdt. The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe is de eerste uit een reeks van drie (en heel eerlijk, ook meteen de beste) en is gebaseerd op de boeiende en sprookjesachtige gelijknamige kinderboeken van C.S. Lewis.

#6 Fantastic Beasts and where to find them (2016) *+

New York, 1926. De rondreizende zoöloog Newt Scamander beschikt over een merkwaardige koffer vol verrassingen. Hij blijkt ooit van Hogwarts (Zweinstein) te zijn getrapt en reist nu de wereld rond met z’n beestenbende. Door verwisseling van koffers ontmoet hij Jacob Kowalski. Samen raken ze verzeild in een avontuur in de tovenaarswereld van Amerika en moeten ze het opnemen tegen de kwade tovenaar Gellert Grindelwald. De fabelachtige film is geïnspireerd op het gelijknamige boek van J.K. Rowling en is een spin-off van de Harry Potter serie. Het verhaal speelt zich af nog ver vóórdat Harry Potter geboren wordt. Het vervolg ‘Crimes of Grindelwald’ is te zien op Netflix.

#7 Labyrinth (1986)

De ietwat duistere film Labyrinth draait om tienermeisje Sarah die ervan baalt dat ze op haar babybroertje Toby moet passen. Haar wens dat de Goblins hem komen halen, komt helaas uit. De Goblinkoning ontvoert Toby en neemt hem mee naar een kasteel dat zich middenin een mythisch labyrint bevindt. Sarah doet er alles aan om haar weg te vinden door het labyrint door puzzels op te lossen. De rol van de flamboyante Goblin-koning is voor niemand minder weggelegd dan voor David Bowie. Hoewel het een kinderfilm is, is het niet per se heel geschikt voor kinderen.

#8 Pirates of the Caribbean (2003 – 2017) +

Het is een luidruchtige en nogal merkwaardige piraat: Kapitein Jack Sparrow bevaart de zeven wereldzeeën met zijn schip The Black Pearl. Samen met z’n crew raakt hij verzeild in allerlei avonturen en gevechten met geesten, zeemeerminnen en vreemde schepselen. De Pirates of the Caribbean filmreeks een mix van fantasy en realisme, maar worden vooral prettig gekleurd door de bijzondere trekjes van Johnny Depp die in de huid kruipt van Jack Sparrow.

#9 The NeverEnding Story (1984) +

Terwijl Bastian het boek ‘The Neverending Story‘ leest, vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie steeds meer. Hoe langer hij leest, hoe meer hij wordt meegezogen in het verhaal. En des te duidelijker wordt dat hij als ‘mensenkind’ als enige het koninkrijk Fantasia kan redden van de ondergang. Hoe? Door mensen weer te laten geloven in fantasie. De Duits-Amerikaanse film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Ende. Zelfs na al die jaren is The NeverEnding Story nog populair. 

#10 Star Trek (1966 – 2017) * +

Wat in de jaren zestig begon als tv-serie, blaast J.J. Abrams met Star Trek (2009) nieuw leven in. De film blikt terug op de tijd vóór de eerste serie. In de utopische wereld reist men sneller dan het licht en heeft men koloniën gesticht in het Melkwegstelsel. Samen met buitenaardse volken heeft de mens een organisatie opgericht: de Verenigde Federatie van Planeten. Starfleet is de militaire onderzoeksinstelling van de Federatie met een eigen Academy, waar Spock en Kirk elkaar ontmoeten. Al snel gaan ze op verdedigingsmissie op de U.S.S. Enterprise. Ook de daaropvolgende films (Star Trek: Into Darkness en Star Trek: Beyond) zijn voor zowel voor de Star Trek-fans van het eerste uur als voor liefhebbers van actiefilms een feest om naar te kijken, maar dat is de hele Star Trek serie eigenlijk.

Bonus: E.T. *+

Wie is er niet met E.T. opgegroeid? In de tijdloze en ontroerende film strandt een onooglijk wezentje op aarde. Hij raakt bevriend met het jongetje Elliot, maar E.T. (Extra Terrestrial) kan niet overleven in de omstandigheden op aarde. Elliot doet er alles aan om E.T. te redden zodat hij terug naar huis kan. Het resultaat is een film die blijft ontroeren en mede dankzij het fantastische acteerwerk en muziek van John Williams is het een tijdloze film die nog steeds harten van jong en oud verovert. Wat mij betreft mag E.T. dan ook niet in deze top 10 beste fantasy films ontbreken.

Meer films en filmlocaties?

top 10 beste fantasy films & series Top 10 beste fantasy films & seriesTop 10 beste fantasy films

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pexels en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *