10 inspirerende tips om duurzaam te reizen

Praktische info, Travel

Tips om duurzaam te reizen: Costa Rica

In het dagelijkse leven probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. En hoewel reizen per definitie niet bepaald duurzaam is, kun je het met een aantal tips wel zo duurzaam mogelijk maken. Door bewuste keuzes te maken. Dat geldt niet alleen voor het transport naar je vakantiebestemming, maar ook op locatie. Bij duurzaam reizen gaat het er namelijk om dat je rekening houdt met de natuur, dieren én de lokale bevolking. Met deze 10 inspirerende tips om duurzaam te reizen probeer ik je een beetje op weg te helpen.

Duurzaam reizen met de trein door Europa

1. Alternatief reizen met de trein, bus of… te voet

Niet of minder vliegen, dat wordt vaak geroepen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je ontzettend van reizen houdt, zoals ik. Gelukkig zijn er ook veel alternatieve manier van reizen, zoals een wandelvakantie, fietsvakantie of reizen met de trein bijvoorbeeld. Met treinrondreis kun je heel goed met de trein door Europa toeren. Zo kun je niet alleen stedentrips maken, maar ook een rondreis of een aantal bestemmingen in Zwitserland bezoeken. Je kunt kiezen uit diverse landen en hoe lang je er over wilt doen. Kijk ook eens op de website van Interrail  of op NS International naar alle mogelijkheden en aanbiedingen.

2. Compenseer je vliegreis

Wel met het vliegtuig? Als je een vliegreis boekt, kun je bij veel vliegmaatschappijen de CO2-uitstoot van je reis compenseren. Zo is KLM aangesloten bij het programma CO2ZERO. Je betaalt een kleine bijdrage waarmee je investeert in duurzame gecertificeerde CO2-reductieprojecten. Ook bij Transavia kun je jouw CO2-uitstoot compenseren. Afhankelijk van de hoogte van het CO2-niveau van jouw vlucht worden de kosten berekend. Een retourvlucht naar Barcelona bijvoorbeeld stoot 217,52 kg CO2 per passagier uit. Voor € 1,85 extra compenseer je jouw aandeel van die uitstoot.

3. Neem een rechtstreekse vlucht

Het is natuurlijk heel verleidelijk en goedkoop om een vliegticket te boeken met meerdere overstappen. Toch is dit minder goed voor het milieu. Boek je een rechtstreekse vlucht, vooral met een nieuwer vliegtuig, dan kan dat zo’n 1000 kg CO2-uitstoot schelen. De moeite van het overwegen waard! En wees nou eerlijk: zo’n ellenlange trip met heel veel wachttijd op je overstaplocatie is ook niet heel relaxed.

Zwitserland

4. Kies een duurzame bestemming

Een aantal bestemmingen staat bekend om hun ecotoerisme. Waar gebruik wordt gemaakt van groene energie, het waterverbruik wordt er goed gereguleerd en wandelen, kamperen en fietsen zijn goede manieren om het land te verkennen. Costa Rica is een van de weinige landen ter wereld dat een programma heeft voor duurzaamheid in de hotelbranche. Het wil als eerste land ter wereld in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Andere duurzame bestemmingen die hard werken aan duurzaam toerisme zijn Bhutan (per besteed bedrag gaat er een percentage naar natuur en welzijn) en Tulum in Mexico. Ook in Europa is aandacht voor duurzaam toerisme, zoals in Zweden en Denemarken. Kopenhagen bijvoorbeeld wil de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld worden. Maar ook Helsinki heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Leuke bestemmingen dus voor een duurzame stedentrip!

Rio de Janeiro fietstocht Flamenco Beach
Rio de Janeiro verkennen op de fiets

5. Reisorganisaties gespecialiseerd in duurzaam reizen

Steeds meer reisorganisaties zijn zich bewust van de impact van reizen op het milieu en het welzijn van de lokale bevolking en bieden duurzame reizen aan. Zoals:

Footprint Travel: de focus ligt op unieke ervaringen en ontmoetingen met de lokale bevolking
Sawadee Reizen: compenseert standaard de CO2-uitstoot van je reis, stimuleert gebruik van duurzame accommodaties en steunt duurzame lokale projecten
SNP Natuurreizen: biedt CO2 neutrale reizen aan en je slaapt in kleinschalige, groene accommodaties. Je kunt hier ook georganiseerde wandeltochten en fietsreizen maken.
Koning Aap: introduceert CO2 positief reizen en compenseert 125% van jouw CO2-uitstoot. Je reist voornamelijk over land op je bestemming, je slaapt en eet tenminste een keer tijdens je reis bij de lokale bevolking en met je reis steun je lokale projecten.

6. Langzaam en bewuster reizen

Ook ter plekke kun je ervoor kiezen om langzamer te reizen en geen strak reisschema te hanteren waarvoor je iedere dag moet reizen. Dat is namelijk niet zo goed voor het milieu en ook minder goed voor je welzijn. Neem de tijd om je locatie te verkennen door te wandelen of te fietsen en minder de taxi of openbaar vervoer te nemen. Op die manier leer je de lokale cultuur en gerechten(!) beter kennen, maar steun je ook de lokale bevolking. En je geest rust er ook nog eens van uit. Mindfull reizen dus.

Eten Libanon
Verrukkelijk eten in Libanon

7. Lokale gerechten eten

Probeer zoveel mogelijk lokale gerechten en producten te eten. Andere producten moeten namelijk geïmporteerd worden, wat voor extra CO2-uitstoot zorgt. Bovendien is het natuurlijk veel leuker om jezelf onder te dompelen in de cultuur én is het vaak goedkoper.

8. Eet vegetarisch of veganistisch

Probeer dierlijke producten te vermijden en eet waar mogelijk vegetarisch of veganistisch. De vleesindustrie is namelijk de meest vervuilende industrie ter wereld. Door minder of helemaal geen vlees meer te eten belast je de aarde stukken minder. Dat geldt natuurlijk niet alleen op reis, maar ook thuis.

Footprint strand

9. Laat alleen je eigen voetafdruk achter

Gedraag je ook op reis net alsof je thuis bent. Ruim dus netjes al je afval op en laat niets achter in de natuur, maar ook niet op straat. Raak het liefst niets aan in de jungle of onder water, gebruik zo weinig mogelijk plastic, gebruik handdoeken vaker dan één keer en douche of was niet langer dan noodzakelijk.

10. Gebruik duurzame (reis)artikelen

Neem je eigen duurzame reisartikelen mee om zo de natuur en het milieu zo min mogelijk te belasten. Denk bijvoorbeeld aan shampoo bars, een bamboe tandenborstel, duurzaam zonnebrandmiddel en natuurlijk een hervulbare waterfles. Mijn favoriete duurzame reisartikelen vind je hier.

Inspirerende tips om duurzaam te reizen

Meer lezen?

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *