Buenos Aires (Argentinië)

Argentinië, Praktische info

Buenos-Aires
Bruisend Buenos Aires, de stad van de tango, de kleurrijke wijk La Boca en voetbal. Buenos Aires barst van de imposante paleizen en neoklassieke architectuur. De stad ademt de sfeer van Franse grandeur uit. Vandaar haar toepasselijke bijnaam: ‘Parijs van Zuid-Amerika’.

In de hoofdstad Buenos Aires woont meer dan een derde van alle Argentijnen. In het Spaans betekent Buenos Aires zoiets als ‘gunstige winden’. Eind 19e eeuw was Argentinië een van de rijkste landen ter wereld. De toenmalige president Julio Rosa vond dat Buenos Aires iets van die rijkdom moest uitstralen. Dankzij de Europese immigranten die begin 20e eeuw de stad ontwierpen heeft Buenos Aires met haar brede boulevards en koloniale huizen een Europese uitstraling.

Argentinië heeft een bewogen verleden. Denk aan de invloedrijke Eva Perón en de dictatuur van het junta regime (1976 tot 1983). Nog iedere donderdag demonstreren ‘De Dwaze Moeders’, op het Plaza de Mayo in Buenos Aires om aandacht te vragen voor hun vermiste kinderen.

Proef van de typisch Latijns-Amerikaanse sfeer in de oude volkswijken Boedo en Nueva Pompeya. Hier schalt de tango je vanaf iedere straathoek en uit de bars tegemoet. Slenter door het kleurrijke havengebied La Boca of wandel door Palermo en Recoleta en proef van de passie van de ‘portenos’ voor voetbal.

Bezienswaardigheden Buenos Aires

Plaza de Mayo

Plaza de Mayo is de geboorteplaats van Buenos Aires dat hier, op dit plein, in 1580 werd opgericht. Je vindt er Casa Rosada, het presidentiële paleis, waar de president werkt. Dit is de plek waar de beroemde balkonscène plaatsvond waarbij Eva Perón naar het volk zwaaide. Vanaf deze plek zong Madonna haar ‘Don’t cry for me Argentina’ voor de musicalfilm Evita.

La Boca

Geverfde houten houten huisjes sieren het kleurrijke en fotogenieke La Boca. De arme havenwijk werd begin 19e eeuw gesticht door Italiaanse immigranten die vanuit het Italiaanse Genua naar Buenos Aires kwamen. La Boca is wereldberoemd vanwege voetbalclub Boca Juniors, ooit de club van Diego Maradona. Voor souvenirs, schilderijen en handwerk moet je in El Caminito zijn.

San Telmo

San Telmo is de bakermat van de tango. In de eeuwenoude straatjes van San Telmo barst het van de straatmuzikanten en tangodansers. Struin rond over de antiekmarkt of waag zelf een dansje in één van de vele tangosalons die de historische wijk Barrio de San Telmo telt.

Palermo Viejo

In de wijk Palermo Viejo ligt het ‘Parque Tres de Febrero’. In het park bevinden zich het City Planetarium, de dierentuin, de Japanse tuin, de racebaan en de landelijke Argentijnse Sociëteit. Palermo Viejo staat bekend om haar bruisende nachtleven die pas vanaf een uurtje of drie van start gaat en doorgaat tot de volgende middag.

Recolata Cemetery

Dit mag je simpelweg niet missen tijdens je bezoek: Recolata Cemetery. Je vindt de begraafplaats in de historische wijk Recolata. De graftomben op Recolata Cemetery zijn ware kunstwerken. Hier liggen bekende Argentijnen begraven, waaronder Eva Perón, de machtigste vrouw van Argentinië. De begraafplaats is een doolhof en een dorpje op zich. En hoewel het graf van Eva Perón een soort pelgrimsplaats is, is het lastig te vinden. Trek er dus wat tijd voor uit. In de wijk Recolata staan ook prachtige paleizen, zoals het 17e eeuwse barokke ‘Nuestra Senora del Pilar’.

Catedral Metropolitana

In het centrum van Buenos Aires bevindt zich de katholieke kerk Catedral Metropolitana, dat werd gebouwd in neoklassieke stijl. Hier vind je de urn met as van Generaal Don José de San Martín, de bevrijder van Argentinië, Chili en Peru.

Filmlocaties Buenos Aires

De stad van de tango was de filmlocatie voor diverse films. Zoals ‘Evita’ uit 1996 met Madonna in de rol van Eva Perón. Buenos Aires vormde ook het achtergronddecor voor de Nederlandse dramaserie ‘Julia’s Tango’ in 2007/2008. Deze tv-serie gaat over vier Nederlandse vrouwen (gespeeld door o.a. Peggy Vrijens en Kim Pieters) die in Buenos Aires een bed & breakfast beginnen. De ideale serie om alvast in de stemming te komen voordat je afreist naar Buenos Aires!

Cruise Buenos Aires

Haven Buenos Aires

Het cruiseschip meert aan in de haven van Buenos Aires op 1 km van het centrum. Hoewel het op loopafstand van het centrum ligt, is het slim om transport te regelen naar de stad. De straten rond de haven zijn namelijk niet echt veilig. Er rijden taxi’s en shuttlebussen van de cruise terminal naar het centrum.

Vliegveld Buenos Aires

De internationale luchthaven Ezeize ligt op zo’n 30 km ten zuidwesten van de stad. Vanaf hier rijden taxi’s. Er gaan ook bussen van Manuel Tienda Leon naar hun busstation in het centrum van de stad.

Tips Buenos Aires

Munteenheid

Argentijnse Pesos (ARS)

Taal

Spaans

Vervoer

Het openbaar vervoer in Buenos Aires is goed geregeld. Er rijden bussen (colectivos), taxi’s en een metro (Subte). Het belangrijkste metrostation van de stad ligt in de wijk Retiro. Treinen rijden voornamelijk naar de voorsteden van de stad. In het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand.

Winkelen

Bekende winkelstraten in Buenos Aires zijn Calle Florida, Lavalle en Avenida Santa Fe. De grote winkelcentra zijn Abastos, Alto Palermo en Galerías Pacífico. Dit elegante winkelcentrum ligt centraal aan de Calle Florida en heeft prachtige plafonds, beschilderd door Argentijnse kunstenaars. Leer is in Buenos Aires heel betaalbaar. Aan de Calle Murillo bevinden zich winkels waar niet alleen leer wordt verkocht, je kunt er ook kleding op maat laten maken.

Stranden

Buenos Aires zelf heeft geen strand. De Argentijnse stranden liggen 400 km zuidelijker bij Mar de Plata. Als je toch van de zon wilt genieten kun je de trein nemen naar Tigre aan de rivierendelta. Dit voormalige vakantie-oord voor de rijken uit Buenos Aires ligt op 30 km ten noorden van de stad. De ‘Tren de la Kost’ volgt de oevers van de rivierdelta langs de buitenwijken van Buenos Aires.

Eten en drinken

Typisch Argentijns zijn de steaks en de wijn waarvoor je terecht kunt in een van de grillrestaurants of parrillas. In de Argentijnse keuken vind je ook Spaanse en Italiaanse invloeden. Zo staat er behalve de Argentijnse steak ook pizza en pasta op de kaart. Proef van de churrasco, gemarineerd vlees van de bbq dat aan een spies wordt geserveerd. Ook typisch Argentijns is de dulce de leche, melk dat wordt ingekookt met suiker, zodat er een soort dikke pudding ontstaat. Of proef er van de herba maté. Deze sterke kruidenthee wordt met een bombilla (een versierd metalen rietje) gedronken uit een grote bokaal.

Toeristische informatie Buenos Aires

Tourist Information Center, Bus Terminal, Antártida Argentina Avenue/Calle 10, shop 83, bridge 3.

Typisch Buenos Aires

Wie Buenos Aires zegt, zegt tango. Leer deze gepassioneerde dans in één van de tangocafés die de stad telt zoals in café Confitería Ideal op Avenida 9 de Julio. Bezoek het beroemde internationale ballet in het ‘Theatro Colon’ of maak als een heuse gaucho een tocht per paard. Dat kan bijvoorbeeld bij Caballos A la Par, op 30 minuten van het centrum van de stad. Het kantoor vind je op Lima 549 -2*.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *