Dubrovnik (Kroatië)

Kroatië, Praktische info

Dubrovnik_Kroatië

Forten, pittoreske straatjes en eeuwenoude stadsmuren. En ingesloten tussen die muren ligt het oude centrum van Dubrovnik. Het havenstadje in het zuiden van Kroatië wordt terecht één van de mooiste steden aan de Adriatische kust genoemd.
In dit vestingstadje herleven oude tijden. Geen wonder dus dat Dubrovnik filmlocatie was voor Games of Thrones en niet alleen omgedoopt werd tot King’s Landing maar ook als achtergronddecor diende voor de oude havenstad Qarth.

Dubrovnik heeft het door de eeuwen heen zwaar te verduren gehad. In de 17e eeuw werden grote delen van de stad verwoest door een aardbeving en tijdens de Joegoslavische oorlog werd de binnenstad zwaar getroffen door bombardementen. De eeuwenoude gebouwen werden de afgelopen jaren weer in hun oorspronkelijke staat hersteld.
Dwaal door de smalle straatjes van de autovrije binnenstad en slenter over het schitterende oude Plein van de Loggia, de ontmoetingsplaats van de inwoners van Dubrovnik. Shoppen doe je in de bekende winkelstraat de Stradun met aan het eind de toegangspoort Pile die leidt naar Luža Square. Als je aan de mensenmassa’s wilt ontsnappen, klim dan via de smalle trappen naar de hoger gelegen fotogenieke straatjes!

Bezienswaardigheden Dubrovnik

Stadsmuren en forten

Een van de grootste bezienswaardigheden zijn de imposante stadsmuren en forten die de sterke vestingstad eeuwenlang heeft beschermd tegen indringers. De oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de moeite waar om een 1,5 uur durende wandeling over de stadsmuren te maken langs de forten en het Maritiem Museum. Al was het alleen maar vanwege het spectaculaire uitzicht en om mooie plaatjes te schieten!

Onofrio Fontein

Als je de stad binnenkomt valt de grote Onofrio fontein meteen op. Vanaf 1438 konden de bewoners van Dubrovnik hier hun drinkwater halen dat werd opgepompt uit een bron 12 km verderop.

Franciscanenklooster (Franjevacki Samostan)

De bouw van het Franciscanenklooster startte in 1317 en duurde maar liefst een eeuw. Tijdens de aardbeving van 1667 werd het in Romaanse stijl gebouwde klooster bijna helemaal verwoest. Het is nu een museum met een collectie zilveren en gouden voorwerpen. De apotheek is, net als de bibliotheek, één van de oudste van Europa. Hier kun je schoonheidscrèmes kopen die nog steeds volgens eeuwenoud recept worden gemaakt!

Montana SRD

Aanrader is een trip naar de top van de Montana SRD dat hoog boven de stad uittorent. Je kunt een tocht met het kabelbaantje maken, maar er zijn ook wandelpaden. Boven bevindt zich een fort en een café. Hier kun je genieten van een geweldig uitzicht over de stad en het eilandje Lokrum dat voor Game of Thrones werd omgetoverd tot de oude havenstad Qarth.

War Photo Limited

Tijdens de Joegoslavische oorlog werd het centrum van Dubrovnik verwoest door luchtbombardementen. Daarna werd de stad weer in oude staat hersteld. War Photo Limited laat indrukwekkende foto’s van de bombardementen en recentere oorlogen zien.

Sponzapaleis

Het goed bewaarde Sponzapaleis heeft zelfs de aardbeving van de 17e eeuw doorstaan! Het paleis werd ontworpen door Paskoje en deed lange tijd dienst deed als douanekantoor. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om belangrijke documenten op te slaan in de archieven. Kom je in de zomer? Dan heb je geluk. Op het  plein voor het paleis worden dan concerten en festivals gehouden zoals het Dubrovnik Summer Festival.

Rectorenpaleis

In het Rectorenpaleis oftewel ‘Knežev dvor’ woonde vroeger de prins die de sleutels van de stad bewaakte. Nu kun je zelf een kijkje nemen in dit indrukwekkende paleis. ’s Avonds worden hier vaak concerten gegeven.

Filmlocaties Dubrovnik

De ommuurde stad Dubrovnik en haar dramatisch hoge kliffen spreken tot de verbeelding. Geen wonder dus dat Dubrovnik filmlocatie was voor Games of Thrones en werd omgedoopt tot King’s Landing. Het groene eiland Lokrum voor de kust van Dubrovnik vormde het achtergronddecor voor de oude havenstad Qarth. Treed zelf in de voetsporen van Game of Thrones en maak een ‘Game of Thrones Dubrovnik Tour’ waarbij je wordt meegenomen naar de filmlocaties en achter de schermen van King’s Landing kunt kijken.

Cruise Dubrovnik

Haven Dubrovnik & Gruž

De oude haven van Dubrovnik heeft geen cruise terminal. Daarom meren cruiseschepen aan in Port Ombla in het stadsdeel Gruž, dat op ongeveer 2 km ten noorden van het oude centrum ligt. In ongeveer 20 minuten loop je naar de oude stad. Natuurlijk kun je ook de taxi of shuttlebus nemen naar de Pile Gate, de westelijke ingang van het oude centrum. Taxi’s staan klaar op de pier. In het centrum van Dubrovnik zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand. Ook leuk: vanaf de haven van Gruž vertrekken bootjes en ferries naar eilanden Sipan, Kolocep, maar ook naar Dubrovnik zelf. Iedere dag is er een vis-, groente- en fruitmarkt in Gruž.

Vliegveld Dubrovnik

Airport Dubrovnik ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van de stad. Vanaf daar kun je de shuttlebus of de gewone bus nemen naar het centrum of naar de cruise haven Gruž (beide ca. half uur rijden). Er rijden ook taxi’s, maar die zijn prijziger. Buskaartjes koop je buiten bij de buschauffeur.

Tips Dubrovnik

Munteenheid

Kuna (HRK), maar euro’s worden ook soms geaccepteerd

Taal

Kroatisch

Vervoer

De bezienswaardigheden in Dubrovnik zijn op loopafstand.

Winkelen

Stradun is dé winkelstraat van Dubrovnik, door de bevolking ook wel Placa genoemd. De winkelstraat loopt dwars door de stad. Je vindt hier boetiekjes met souvenirs, winkeltjes, restaurantjes en cafés. De Stradun is iedere avond het toneel van de korzo, de traditionele avondwandeling van de inwoners van Dubrovnik. Op de markt worden handgemaakte sieraden verkocht en in Lapad kun je ook terecht voor goedkope en zelfgemaakte kleding.

Stranden Dubrovnik

Ten zuiden van de stad bevinden zich meerdere (kiezel) stranden. Zo ligt op een half uur rijden het rustige plaatsje Cavtat met prachtige baaien en azuurblauw water. Ieder half uur vertrekt de ferry vanuit de oude haven naar het eilandje Lokrum waar je kunt neerploffen op het strand.

Eten en drinken Dubrovnik

Italië ligt op een steenworp afstand. Dus is het niet heel verwonderlijk dat de Italiaanse invloeden terug te vinden zijn op de Kroatische kaart. Zo staat er behalve makreel en schorpioenvis ook vaak pizza of rižot (risotto) met garnalen of mosselen op het menu. Typisch in deze streek is de Dalmatische ham dat als voorafje wordt gegeten. De Kroaten zijn dol op zoete nagerechten met honing, amandelen, rozijnen en gedroogde vijgen. Populaire snacks zijn sandwiches met prsut (gerookte ham) en stir (kaas). Prijeko is de straat waar veel restaurants te vinden zijn. Een fijn familierestaurant is Poklisar waar de lokale Kroatische keuken geserveerd wordt (Ribarnica 1). Café Buža bevindt zich iets buiten de stadsmuren. Het ligt uitgehouwen in de rotsen en heeft een terras met prachtig uitzicht over de zee.

Toeristeninformatie

Dubrovnik Tourist Board, Obala Ivana Pavla II, br. 1, GRUŽ

Typisch Dubrovnik

De ommuurde stad wordt ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Leuk om mee te nemen als souvenir: één van de schoonheidscrèmes die nog steeds volgens eeuwenoud recept worden gemaakt in de apotheek van het Franciscanenklooster.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *