Singapore (Singapore)

Praktische info

Singapore_Singapore
Wolkenkrabbers, de ‘Singapore sling’, plantages en parken, dit is de vooruitstrevende stadstaat Singapore. Singapore is niet alleen één van de veiligste steden ter wereld, maar ook één van de schoonste. Geen wonder, want er staan namelijk torenhoge boetes op kauwgum kauwen op straat of het niet doorspoelen van een toilet.
Het kleinste land in Zuid-Oost Azië, of het ‘Manhattan van Azië’, heeft bovendien één van de grootste havens ter wereld. In Singapore vind je een bonte mengeling van oosterse charme en westerse zakelijkheid. Singapore is een waar winkelparadijs door de lage belastingtarieven. Ooit legde Sir Thomas Raffles de basis voor de stad door hier een handelspost te stichten. Naar hem is het beroemde Raffles Hotel genoemd, daar waar de cocktail Singapore Sling werd geboren. Rondom het groene gras van Padang, hartje Singapore, vind je de meeste koloniale gebouwen van de stad, terwijl het grasveld zelf al sinds 1830 het toneel is voor cricketwedstrijden. Maar een bezoek aan de historische en culturele wijken als Little India en het kleurrijke Chinatown is uiteraard ook een must!

Bezienswaardigheden Singapore

Little India

Little India is, zoals de naam al doet vermoeden, India in het klein. Met de typische Indiase klederdracht, geurige kruiden en specerijen, vrolijke kleuren en Indiase tempels, ademt de wijk een heel andere sfeer uit dan de rest van Singapore. Bezoek vooral even de ‘tempel van de duizend lichten’ om daarna een hapje te eten in Tekka Temporary Market, met een ruime keuze aan goed (en goedkoop!) eten temidden van de locals.

Het Nationale Museum

Oorpronkelijk heette het Nationale Museum het Raffles Museum. Het dateert uit 1887 en heeft een permanente tentoonstelling over het ontstaan van Singapore en de geschiedenis van Singapore en Zuid-Oost Azië belicht. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit objecten die in de loop der tijd meegenomen zijn door handelaren en immigranten, zoals porcelein, meubels en een jadecollectie. Daarnaast zijn er ook zalen met tijdelijke tentoonstellingen.

Chinatown

Het kleurrijke Chinatown vind je ten zuiden van het centrum van het centrum en de Singapore River. Vergaap je aan de meest bizarre spullen die aangeboden worden: van loempia’s tot lampionnen en van vers pythonvlees tot gedroogde haaienvinnen. Een senseh (kruidendeskundige) heeft een kruid voor iedere kwaal, de waarzegger kan je hand lezen en de exorcist verdrijft boze geesten met wierook. De oudste Chinese tempel van de stad bevindt zich hier: de Thian Hock Ken Temple.

Sentosa Island

Santosa Island was in de Tweede Wereldoorlog een Britse militaire basis, tegenwoordig is het omgedoopt tot recreatiegebied of eerder één groot pretpark. Maak een tocht met de kabelbaan vanaf Mount Faber, geniet aan het met palmen omzoomde strand of laat je gaan in één van de pretparken die Sentosa eiland telt, waaronder Fantasy World, Underwater World of Universal Studios Singapore.

Raffles Hotel

Het Raffles Hotel teert op zijn koloniale faam. Veel Engelse auteurs hebben hier gewoond of gedineerd, zoals Noel Coward en Somerset Maugham. Het hotel werd vernoemd naar Sir Thomas Raffles, de stichter van de stad. Vergeet aan de bar vooral geen Singapore Sling te bestellen: de cocktail zag in Singapore ooit het levenslicht. Raffles Hotel wordt momenteel gerenoveerd en zal opnieuw openen in 2019.

Bukit Timah Nature Reserve

Op 12 km van de stad ligt een tropisch regenwoud met de 177 meter hoge Bukit Timah, het hoogste punt van Singapore. Bukit Timah Nature Reserve is het belangrijkste natuurgebied van het land waar verschillende planten groeien en kleine zoogdieren leven. Verken het regenwoud met de fiets of te voet.

Cruise Singapore

Haven Singapore

Cruiseschepen meren aan bij het Singapore Cruise Center bij het World Trade Center. De haven ligt op 2 km van het centrum dat je per taxi of stadsbus kunt bereiken. De stadsbussen vind je als je door het winkelcentrum loopt en de brug over loopt.

Vliegveld Singapore

Changi Airport is de ultramoderne, internationale luchthaven van Singapore, met banken, belastingvrije winkels en luxe restaurants. Het is gebouwd naar het model van Schiphol. Vanaf de luchthaven de taxi in ongeveer een half uur naar het centrum en de haven.

Tips Singapore

Munteenheid

Singapore Dollar (SID)

Taal

Chinees en Engels

Vervoer

Geen vervuilende auto’s, wel rustig en beschaafd rijgedrag. Het openbaar vervoer is er goed geregeld. Het heeft een blinkend metronet waarin het streng verboden is te eten, drinken of te roken. Singapore is ook goed te berijden met goede, snelle bussen. Alle taxi’s hebben een meter en airconditioning, maar zijn wel prijzig. In de culturele en historische wijken Chinatown en Little India rijdt nog de trishaw, de fietstaxi. Maar je kunt de stad ook per boot of te voet verkennen. Of maak een rondvaart door de grootste haven ter wereld! Vertrek vanaf Clifford Pier.

Winkelen

Behalve markten als de Pagode Street in Chinatown en kleine winkeltjes vind je in Singapore ook ultramoderne winkelcentra. Je vindt ze langs de boulevard Orchard Road, waar zich ook de grote designerwinkels bevinden. In de chique winkelstraten rond het Arab Quarter kun je souvenirs en textiel inslaan, terwijl Tanglin bekendstaat om haar antiekzaakjes. Urenlang rondstruinen over de vlooienmarkt doe je in het sfeervolle Clarke Quay. Hier kun je ook naar hartelust souvenirs inslaan, van zilveren en gouden sieraden tot textiel en kleding. Wil je genieten van een fantastisch uitzicht over de skyline van Singapore? Geniet dan van je diner op een van de terrasjes aan de Singapore River!

Stranden

Sentosa eiland ligt op slechts 3 km van de haven en heeft drie (kunstmatig aangelegde) stranden.

Eten

De Singaporese keuken is een mengeling van de Chinese, Indische, Thaise, Maleise en Franse keuken. Goedkoop zijn de Hawker Centers waar je eten bestelt bij een kraampje dat je opeet op een gezamenlijk terras in de buitenlucht zoals het Newton Circus en het Centre op 6th Avenue. Bestel hier het typisch Singaporees gerecht Singapore Chow Mein: eiermie met varkensvlees en garnalen dat wordt geserveerd met zoetzure komkommer.

Ook heel populair zijn de terrassen op Boat Quay en Clarke Quay met haar pubs, restaurantjes en eethuisjes. Op Circuit Road vind je allerlei eetkraampjes kun je genieten van een vers fruitsapje.

Streetfood met Michelinster

Hoe tof, in augustus 2016 kreeg de eerste streetfood eetkraam een Michelinster! Voor slechts 1,30 euro krijg je bij Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle een sterrenmenu als lunch. Je moet wel even geduld hebben, want sinds de bekendmaking van de Michelinster staan de mensen zich in rijen te verdringen bij het stalletje.

Drinken

Alcohol is prijzig in Singapore, maar het is wel één van de weinige landen in Azië waar je gewoon uit de kraan kunt drinken. En natuurlijk moet je een Singapore Sling drinken in deze stad!

Toeristische informatie

Singapore Tourism Board, Tourism Court, 1 Orchard Spring Lane

Typisch

De Merlion (half leeuw, half vis) is het nationale symbool van Singapore. Het originele standbeeld siert de ingang van de Singapore River, een grotere replica staat op toeristeneiland Sentosa. Geen stad schoner dan Singapore, maar het kent bizarre boetes. Het Formule 1 racecircuit rond de haven is in september het toneel van spectaculaire nachtelijke races.

Let op:

In Singapore staan strenge boetes op afval op straat gooien, maar ook bijvoorbeeld op roken in openbare ruimten. Kauwgum is zelfs sinds 1992 verboden. Er geldt een strikt invoerverbod: kauwgum, drugs en pornografisch materiaal mag je niet meenemen en er moeten invoerrechten betaald worden voor zowel sigaretten als drank. Check dus vooraf even goed de exacte regelgeving over Singapore!

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *