St Petersburg (Rusland)

Praktische info

St Petersburg, Russia
Statige paleizen, sierlijke gebouwen, muurschilderingen en kunst. St Petersburg straalt rijkdom en grandeur uit. Voormalig Leningrad is onlosmakelijk verbonden met Tsaar Peter de Grote die de St Petersburg wilde omtoveren tot zijn droomstad.
Peter de Grote stichtte de stad in 1703 dat afwisselend Petersburg, Petrograd en Leningrad werd genoemd. Sinds 1991 heeft de stad zijn oorspronkelijke naam St Petersburg terug. De stad werd gebouwd op 100 eilanden en dankzij de vele grachten krijg je het gevoel dat je in een westerse stad bent. Het zal je dus niet verbazen dat Amsterdam de grootste inspiratiebron was.
St Petersburg is de geboortestad van Vladimir Poetin, maar ook van bekende schrijvers en componisten als Tsjajkovski en Mussorgski. Daarnaast werd de James Bond film ‘Golden Eye’ hier gedraaid.
Een van de grootste bezienswaardigheden in St Petersburg is de Hermitage. Het is één van de grootste musea ter wereld en is ondergebracht in vijf gebouwen. Ook een bezoek aan het Dekabristenplein of Peterhof, het Zomerpaleis iets buiten de stad, is de moeite waard. Natuurlijk moet je iets drinken in het Literair Café aan de Nevski Prospekt, de favoriete plek van bekende schrijvers en dichters.

Bezienswaardigheden St Petersburg

Hermitage

Als je vanaf de Nevski Prospekt de Bolsjaja Morskaja Oelitsa inslaat en die tot het einde volgt, krijg je een onvergetelijke eerste indruk van de Hermitage in St Petersburg! In de 322 zalen kun je je vergapen  aan oosterse kunst, antiek en westerse schilderwerken van o.a. Rembrandt, van Gogh, Gauguin, Da Vinci en Renoir.

Peterhof

Peterhof is het Zomerpaleis van Peter de Grote dat ook wel het ‘Russisch Versaille’ wordt genoemd. Het paleis heeft prachtig aangelegde parken en fonteinen, marmeren mozaïekvloeren en kristallen kroonluchters. Peterhof ligt buiten het centrum van de stad en is bereikbaar per taxi of draagvleugelboot vanuit de Finse Golf of vanaf Nab. Dvortsovaja.

Nevski Prospekt

De wereldberoemde boulevard van St Petersburg heet Nevski Prospekt. Je loopt hier langs paleizen, winkels en hotels. In het Literair Café op nummer 18 kwamen graag bekende schrijvers en dichters langs zoals Dostojevski, Poesjkin en Lermontov.

Russisch Museum

Het Russisch Museum is het grootste museum van Russische kunst met portretten, iconen en kleding. De collectie in het Russisch Staatsmuseum is verdeeld over het Michailovski-paleis, het Stroganov-paleis, het Ingenieursslot en het Marmeren paleis. De collectie omvat werken van o.a. Brjoellov, Vroebel, Kandinski en Chagall. Het Russisch Museum vind je aan de Inzjenernaja Oelitsa 4.

Warenhuis Gostiny Dvor

Het grootste winkelcentrum van St Petersburg met westers assortiment is ondergebracht in een twee verdiepingen tellend gebouw: Gostiny Dvor, Nevi Prospekt 32.

Izaäkkathedraal

De oorspronkelijke houten kerk werd verwoest. De bouw van de huidige Izaäkkathedraal duurde 40 jaar en kostte honderden levens van arbeiders. De muren zijn versierd met 14 kleuren marmer en in de koepel kun je een prachtig fresco bewonderen. Voor de kathedraal staat de Bronzen Ruiter: Tsaar Nicolaas I. Izaäkkathedraal, Isaakjevskaja Plosjtsjad.

Cruise St Petersburg

Haven St Petersburg

Cruiseschepen meren aan in de Sea Commercial Port, Main Gate, pier 32 of 33. In de terminal vind je een wisselkantoor, winkel en cafetaria. De excursiebussen staan buiten het havengebouw. Een havenbus brengt je tot het eind van de haven waar (soms) taxi’s staan die je vooraf moet reserveren.

Vliegveld St Petersburg

De luchthaven Pulkovo bevindt zich op ca. 20 km van St Petersburg. Er rijden meerdere bussen en marsjrutka’s van de luchthaven naar het centrum of naar het meest dichtbij gelegen metrostation Moskovskaya.

Tips St Petersburg

Munteenheid

Roebel (RUB)

In St Petersburg kun je ook overal terecht met de Amerikaanse Dollar of de Euro. Als je op eigen gelegenheid reist (en je hebt zelf een visum geregeld) dan is aan te raden om Russische roebels aan te schaffen in het wisselkantoor in het havengebouw.

Taal

Russisch. Er wordt nauwelijks Engels gesproken.

Vervoer

Taxi’s zijn prijzig en lastig aan te houden. Het openbaar vervoer in St Petersburg is niet duur. Er rijden bussen, trolleybussen en metro’s, trams en zogenaamde ‘marshrutka’s’, kleine taxibusjes die een route rijden waarlangs je kunt in- en uitstappen.
De stations van het diepe metrostelsel (100 meter) van St Petersburg zijn musea op zich. De mooiste zijn Poesjkinskajastion, Plosjtsjad Vosstanijastation, Kirovski Zavodstation en het Avtovostation.

Winkelen

In veel winkels in St Petersburg is het aanbod naar westerse begrippen beperkt. In een valutawinkel (berjozka) kun je met westers geld luxe artikelen kopen. Sovjetburgers mogen hier niet winkelen.

Stranden

Voor de stranden ten noordwesten van St Petersburg kun je de trein bij Ploshad Lenina nemen en uitstappen in één van de kustplaatsjes zoals Kurort, Repino of Zelenogorsk.

Eten en drinken

Wie Rusland zegt, zegt Borsjtsj (rodebietensoep). Andere typisch Russische gerechten zijn Blini’s (gevulde pannenkoeken), Oecha (visbouillon) of Kasja (Russische pap). Het staat bekend om haar kaviaar. Er is keuze uit zwart kaviaar (Ikra) van steurkuit, rood kaviaar (Keta) van zalmkuit en Beluga. Wodka is dé nationale drank van Rusland. Bekendste merken zijn Altai, Russkij Standart en Stolichnaya. Sinds 1934 is Smirnoff Amerikaans.

Toeristische informatie

City Tourist Information Center 1, Ul. Sadovaya 14/52 en City Tourist Information Center 2, Dvortsovaya pl. 12

Typisch St. Petersburg

Tijdens de ‘witte nachten’ in St Petersburg in juni en juli blijft het ook ‘s nachts vrijwel licht. Geen bezoek aan Rusland zonder klassiek ballet! Probeer een kaartje te bemachtigen voor een voorstelling van het wereldberoemde Kirov-ballet in het Mariinsky theater. Dit theater is de thuisbasis van beroemde dansers zoals Vaslav Nijinski. Tip: lees vooraf het fantastische boek Vaslav van Arthur Japin! Een echt Russisch souvenir is de matroesjka of baboesjka. Deze handbeschilderde houten poppetjes passen in elkaar.

Visum (in geval van een cruise)

Als je een cruise maakt en een excursie boekt in St Petersburg krijg je ter plekke een visum voor een dag in je paspoort gestempeld. Ga je niet mee met een excursie, dan krijg je ook geen visum. Je mag dan alleen een kijkje nemen in de cruiseterminal.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *