Venetië (Italië)

Praktische info

Venetië_ItaliëVenetië, de betoverende kleurrijke stad waar romantiek de boventoon voert en gondels door de kanalen glijden langs imposante palazzi, kerken en pittoreske steegjes.
De stad is gebouwd op 120 eilandjes en telt 400 bruggen. En iets ten noorden van Venetië ligt het visserseilandje Burano met de felgekleurde huisjes en Murano waar het Venetiaans glas geboren werd.

Laat je met een gondel door de kanalen voeren, onder de vele bruggen door en laat je verrassen door de prachtige architectuur die Venetië rijk is. Bezoek de tot de verbeelding sprekende Brug der Zuchten. Daar waar ooit de gevangenen een laatste glimp daglicht opvingen voordat ze voor altijd in de donkere kerkers verdwenen. Plof neer op één van de terrasjes en laat het typisch Italiaanse leven aan je voorbij glijden of bezoek één van de winkeltjes op de beroemde Rialtobrug.

Bezienswaardigheden Venetië

Piazza San Marco

Piazza San Marco: het kloppende hart van Venetië waar het allemaal gebeurt. Inclusief agressieve duiven en met enige regelmaat overstromingen. Toch moet je hier geweest zijn. Hier staat de gelijknamige basiliek, het Dogenpaleis en de bijna 100 meter hoge klokkentoren. Eten en drinken kost hier een klein vermogen. Bedragen? Bij Cafe Florian betaal je zo’n € 9 voor een cappuccino, € 13 voor een biertje en als het orkest speelt komt daar een toeslag van € 6(!!) per persoon overheen. Kom zo vroeg mogelijk in de ochtend om de mensenmassa’s voor te zijn.

Dogepaleis (Pallazzo Ducale)

Ooit woonde de Doge, de leider van de republiek Venetië, in het paleis, maar in het gebouw werd ook rechtgesproken en het werd gebruikt als stadhuis. Tegenwoordig is het toegankelijk voor het publiek. In de grote ruimtes vind je enorme wandschilderingen. Je kunt hier werk vinden van o.a. Tintoretto en Carpaccio. Via het Dogepaleis kun je over de brug der zuchten naar de donkere kerkers, de Pozzi lopen. Net als de gevangenen vroeger die hier hun laatste glimp daglicht op konden vangen voordat ze in de cel belandden en/of wachtten op hun doodstraf.

Rialtoburg (Ponte di Rialto)

De Rialtobrug is de beroemdste en oudste brug over de Canal Grande. Dat merk je vooral in de zomer als het hoogseizoen is: toeristen staan zich er dan te verdringen voor dat ene goede shot of een selfie. De huidige brug stamt uit 1591 als vervanging van de houten brug die niet zo goed bestand was tegen de grote mensenmassa’s. Ooit was de Rialtobrug de plek waar handelaren hun spullen verkochten. Ook nu nog vind je er juweliers, kleding- en schoenzaken, parfum- en souvenirswinkeltjes.

Peggy Guggenheim Collection

In het Peggy Guggenheim Museum vind je Amerikaanse en Europese kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. Omdat Peggy Guggenheim deel uitmaakte van de beroemde Guggenheim familie erfde ze veel kunstwerken, waarna ze besloot zelf ook kunst te verzamelen. Haar collectie moderne kunst van o.a. Joan Miró, Pablo Picasso en Salvador Dalí zijn ondergebracht in het Palazzo Venier dei Leonie vlakbij het Canal Grande.

Rialtomarkt

Proef van de Italiaanse sfeer en de hectiek op de Rialtomarkt, misschien wel de drukste plek van Venetië. De Rialtomarkt is altijd het centrum van handel geweest en gebleven. Vroeger kon je hier terecht voor zilver, goud en stoffen, maar tegenwoordig vind je er ook vis-, fruit- en bloemenkraampjes. Zodra je een zijstraatje inslaat ontdek je opeens een heel andere kant van Venetië: dat van pittoreske pleintjes en stille kerkjes. De Rialtomarkt vind je in de wijk San Polo.

Burano

De felgekleurde huisjes, handgemaakt kant en smalle kanalen. Burano is één kleurexplosie. Op het fotogenieke eiland woonden lokale vissers die na terugkomst van een dag vissen hun eigen huis makkelijker terug konden vinden dankzij de levendig gekleurde gevels. Terwijl de mannen op zee waren, klosten de vrouwen kant. Tip voor een late lunch: visrisotto bij Trattoria Da Romano. Burano ligt op 10 km van Venetië en is goed te combineren met een bezoek aan de Joodse Ghetto en Murano. Waterbus lijn 12 brengt je vanaf Fondamente Nuove via Murano naar Burano. Op de terugweg kun je dan nog een kijkje nemen op Murano.

Murano

Murano is wereldberoemd vanwege haar Venetiaans glaswerk en ligt 1,5 km ten noorden van Venetië. Deze Venetiaanse wijk is het centrum van de glasindustrie en is gebouwd op vijf eilandjes. Vergaap je aan de kunst van het glasblazen of neem een kijkje in het glasmuseum Museo Vetrario di Murano in het Palazzo Guistinian.

Cruise Venetië

Haven Venetië

De haven van Venetië is groot en heeft verschillende cruise terminals. Taxi’s zijn prijzig. Dus het beste loop je vanaf de passagiersterminal, Maritima Fabbricato 248, in zo’n 15 minuten naar het centrum van Venetië of een combinatie van lopen en een tochtje met de Vaporetto (vanaf Piazzale di Roma). Sommige rederijen bieden shuttlediensten aan met de shuttle bus.

Vliegveld Venetië

Venetië heeft twee luchthavens. Venetië Marco Polo ligt op 12 km van Venetië, terwijl Treviso zich op 30 km van het centrum bevindt. Vanaf de beide vliegvelden brengt een bus je in ongeveer een half uur aan de rand van de stad (Piazzale di Roma). De gele lijnboot met opschrift Alilaguna brengt je in anderhalf uur naar het San Marcoplein.

Tips Venetië

Munteenheid

Euro (EUR)

Taal

Italiaans

Vervoer

Venetië is autovrij, dus geen bussen, taxi’s of trams. De ‘Vaporetto’ is een handig vervoermiddel. Deze grote busboot brengt je naar alle grote haltes. Nummer 1 stopt op alle haltes langs het Canal Grande, Vaporetto 2 is een ‘snelboot’ en stopt alleen bij de grotere haltes. Vaporetto lijn 12 brengt je naar de eilanden Murano en Burano en vertrekt 2x per uur vanaf de halte Faro (vuurtoren). Tip: een los ticket kost al snel € 7,50. Als je meer wilt reizen met de Vaporetto koop dan een 24-, of 72-uurs kaart voor de Vaporetto. Verkrijgbaar bij speciale ticketpoints bij de grotere Vaporetto haltes (bijv. Piazzale Roma, Ferrovia, Rialto). Met de ‘traghetti’ steek je het Canal Grande over. Er zijn haltes aan beide kanten. Maar je kunt natuurlijk ook een (prijzig) tochtje maken met een gondel en een typisch Venetiaanse gondelaar!

Winkelen

Venetië is niet een plek om uitgebreid te shoppen. De meeste prijzen liggen hoger dan gemiddeld, maar hoe verder weg van het centrum, hoe goedkoper. Wel is het heerlijk om te slenteren door de wirwar aan smalle straatjes langs de kleine boetiekjes. In de Strada Nuova vind je ‘gewone’ winkels met normale prijzen. Ook leuk: neem vanaf Strada ter hoogte van Campo San Sofia een traghetto naar de overkant om een kijkje te nemen op de vismarkt (niet op maandag. Typisch Venetiaans: de maskers, gemarmerd papier en Muranoglas.

Stranden

Lido di Venezia straalt grandeur uit. Het eiland heeft prachtige zandstranden waarvan het grootste deel bij de hotels hoort. Er zijn ook twee grote openbare stranden. De film ‘A death in Venice’ werd hier opgenomen en ieder jaar is Lido het toneel voor het Filmfestival van Venetië.

Eten en drinken

Geniet van kleine tussendoor hapjes of een uitgebreide maaltijd in een trendy restaurant. Proef van een wijn in een wijnbar of cantina. Of schuif aan in de cichetteria waar je behalve een goed glas wijn of prosecco ook terecht kunt voor cichetti: kleine hapjes uit de zee zoals scampi, ansjovis of sardientjes. Typisch Ventiaans is ‘Polpetta di carne’ een gefrituurd balletje rundergehakt met aardappel. Maar ook risotto en polenta (griesmeel gemaakt van maïs) vind je veel op de menukaart. Bij visgerechten moet je een glaasje Soave drinken, een witte wijn uit de streek Veneto. Stap eens binnen bij een pasticcerie in Strade Nuova voor overheerlijk zoete gebakjes. Aan de Strade Nuova vind je ook speciale pastawinkels. En… de Italiaanse gelato is het beste ijs ter wereld!

Toeristische Informatie

In de passagiersterminal

Typisch Venetië

Wie Venetië zegt, zegt natuurlijk de typisch Venetiaanse gondels, terrasjes langs het water en romantiek. En dan is er nog het Venetiaans carnaval met ieder jaar een ander thema, waarbij iedereen verkleed in gewaden en maskers over straat loopt. Venetië is ook: verrukkelijk eten op iedere straathoek (zie onze tips onder het kopje eten en drinken Venetië).

Venetië gondels

Wie Venetië zegt, zegt natuurlijk de typisch Venetiaanse gondels!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *