7x naar de bollen: de mooiste tulpenvelden in Nederland

Nederland

Bollenroutes in Nederland

Het is weer lente en dat betekent voorjaarskriebels! In de maanden april en mei kun je volop genieten van de bloesem aan de bomen en van de kleurige tulpenvelden die Nederland rijk is. Hier vind je de mooiste tulpenvelden in Nederland: van de bollenstreek in Zuid-Holland tot Drenthe, Groningen en Flevoland.

Tulpenroute tulpenfestival

Tulpen: typisch Hollands

Van boven gezien verandert Nederland in het voorjaar in één groot kleurenpalet. Van oudsher is de bollenstreek rond Lisse en Hillegom het bekendste tulpengebied, maar Nederland kent veel meer tulpenvelden. Want wist je dat je in Flevoland, Drenthe en Groningen ook bollenvelden kunt vinden?

Tulpenvelden Nederland Irene

Wanneer staan de tulpen in bloei?

Officieel loopt het tulpenseizoen van eind maart tot begin mei, maar de tulpen zijn meestal op hun mooist van half april tot half mei. Dan staan de bloemen in bloei totdat ze worden ‘gekopt’. De bloemen worden er dan afgeknipt, zodat alle energie naar de bollen gaat en klaar zijn voor de verkoop. De bloeiperiode is afhankelijk van het weer, dus houd de websites en informatie van de lokale VVV’s in de gaten!

Tulpenfestival Noordoostpolder Flevoland

Bollenroutes

Ieder jaar weer worden er nieuwe routes uitgestippeld om de prachtige tulpenvelden met de auto of op de fiets te bewonderen. Vaak wordt er een aantal bollenvelden opengesteld voor publiek zodat je mooie foto’s en selfies kunt maken langs het veld. Om de bollen te beschermen is het niet toegestaan om ín de bollenvelden te lopen. Plukken doe je uiteraard ook niet. Vaak kun je een bosje tulpen kopen bij de lokale winkels of stalletjes langs de weg.

Tulpenroute Nederland Irene

Koop je tickets en tours langs de tulpenvelden online

Tip: koop je toegangsticket voor de Keukenhof of een van de tours langs de tulpenvelden vooraf online. Boek bijvoorbeeld een self drive GPS-tour langs de tulpenbollen bij Amsterdam of bekijk de bloemenvelden vanaf het water tijdens deze lenterondvaart met een boot! Een overzicht van alle georganiseerde routes en tickets vind je hier.

Tulpenvelden

1. De Bollenstreek in Zuid-Holland

De Bollenstreek in Zuid-Holland is het bekendste gebied waar je tulpenvelden kunt bezoeken. Dit gebied rond Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom is populair en het kan er dus ook druk zijn. De ongeveer 62 km lange bollenroute start in Oegstgeest. Omdat het niet zo’n uitgestrekt gebied is, kun je de Bollenstreek ook prima op de fiets verkennen. Je kunt een fiets huren, bij de Keukenhof bijvoorbeeld. Een andere optie is een OV-fiets lenen op station Hillegom. Wil je je autoroute combineren met een bezoek aan de Keukenhof? Dan moet je even online een ticket reserveren.

Tulpenfestival Noordoostpolder

2. Tulpenfestival Noordoostpolder

Ieder jaar wordt er in de Noordoostpolder in Flevoland een tulpenroute uitgezet. Het Tulpenfestival neemt je mee rond plaatsen als Emmeloord, Marknesse en Creil. Download je de app van het Tulpenfestival, dan kun je niet alleen genieten van de kleurige tulpenvelden, maar pik je ook nog iets mee van de geschiedenis in dit gebied. Veel herinnert hier aan gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt zowel de Van Staveren autoroute rijden (101 km), maar er is ook een fietsroute (40 km). Tip: de Tulpenpluktuin bij Marknesse is een van de weinige plekken waar je zelf tulpen mag plukken! Bekijk hier de route van het Tulpenfestival of alle andere activiteiten tijdens het tulpenfestival. Bekijk ook de overige tulpenroutes in Flevoland.

Bollenvelden Flevoland Irene

3. Tulpen in Drenthe

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de provincie Drenthe kun je een bollenroute rijden. Bollenkwekers zoals Maatschap Joling zetten ieder jaar nieuwe routes uit door de fleurige tulpenvelden rond Hoogersmilde, Diever en Dwingeloo. Van een autoroute en wandelroutes (7 tot 9 km) tot verschillende fietsroutes. Deze fietsroutes variëren van een 20 km ‘korte beentjes route’ tot een route van 36 en 43 km. Startpunt van de routes is Dwingeloo. Ook wordt er Tulpenpracht bij Nacht georganiseerd. Bekijk hier alle tulpenroutes 2022 in Drenthe.

Tulpenvelden geel

4. Naar de bollen in Groningen

Eindeloze velden vol kleurige tulpen vind je ook in de polders van Groningen. Pal tegen de waddendijk in het Hogeland, achter Uithuizen en Uithuizermeeden bijvoorbeeld, maar ook bij Oosternieland en Kloosterburen. De rotary verzorgt ieder jaar wandel-, fiets- en autoroutes ‘naar de bollen’. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de oogverblindende, knalgele koolzaadvelden die je veel in de provincie Groningen vindt! Meer informatie vind je op: naar de bollen in Groningen.

Tulpenvelden Noordoostpolder Flevoland

5. Bloembollen in de kop van Noord-Holland

Hier, in de kop van Noord-Holland vind je een van de grootst aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. De uitgestrekte velden vind je in de Zijpepolder bij Schagen, rond Julianadorp en Den Helder en langs en Noordhollandsch Kanaal. Hoe noordelijker je komt, hoe mooier het kleurrijke landschap. Meer informatie over tulpenroutes in de kop van Noord-Holland.

Tulpenroute tulpenfestival

6. Bloemenzee in Goeree-Overflakkee

Ook het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland, op een half uurtje rijden van Rotterdam, staat elk jaar weer bol van de tulpen. Je kunt een meer dan 100 km lange autoroute rijden door het gebied. De tulpenvelden strekken zich uit rond de plaatsjes Oude Tonge, Nieuwe Tonge, Dirksland en Middelharnis. Start je route bijvoorbeeld in Middelharnis of Stellendam. Er zijn ook een aantal fietsroutes uitgezet op Goeree-Overflakkee. Je kunt kiezen uit routes van 39 of 42 kilometer. Een fiets huren kan in Middelharnis en Stellendam. Bekijk tulpenroutes Goeree-Overflakkee.
Tulpenroute auto Noordoostpolder Flevoland

7x tulpenvelden in Nederland

7. Bollenvelden in Laag Holland

Laag Holland is het gebied ten noorden van Amsterdam dat onder de zeespiegel ligt. In dit typisch Hollands landschap zoals de Beemster en de Zaanstreek kom je molens tegen en rijd je door weilanden en langs tulpenvelden. De mooiste velden vind je in Noordbeemster, rond Castricum en Uitgeest. Een fiets kun je huren op het station van Castricum.

Keukenhof Lisse

Bonus: tulpen in de Keukenhof

Een inkoppertje, maar ook in de Keukenhof kun je volop tulpen bewonderen. Deze toeristische trekpleister is geliefd bij buitenlandse toeristen en het kan er dan ook druk zijn, met name in de weekenden en de vakantieperiodes. Je doet er goed aan vooraf online je tickets voor de Keukenhof te reserveren.

 De 7 mooiste tulpenvelden in Nederland De 7 mooiste tulpenvelden in Nederland

Meer lezen?

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *