Dit zijn de 10 mooiste meren in Italië

Italië, Europa, Travel

De mooiste meren in Italië - Comomeer Varenna

Italië is een prachtig land met ruige bergketens als de Dolomieten, glooiende heuvels in Toscane en een prachtige kustlijn zoals de Amalfi-kust. Daarnaast vind je in Noord-Italië ook talloze meren die vooral in de zomermaanden reizigers trekken, zoals het Gardameer, Lago Maggiore en Lago Trasimeno. Dit zijn de mooiste meren in Italië.

Mooiste meren in Italië - Comomeer

Mooiste meren in Italië: bekende en onbekende pareltjes

In het noorden van Italië liggen toeristische meren als het Gardameer en Lago Maggiore waar je kunt genieten van leuke badplaatsen en diverse watersporten. Maar Italië heeft ook minder bekende meren die in de Dolomieten verscholen liggen bijvoorbeeld. Deze bekende en minder bekende Italiaanse meren zijn in ieder geval een kijkje (of duik) waard. Bekijk de mooiste meren in Italië.

Overnachten in Italië

  • Interhome – vakantiehuizen en luxe villa’s aan de Italiaanse meren
  • Booking.com – hotels en b&b’s rond de mooiste Italiaanse meren
  • Vacanceselect – een ingerichte tent of caravan huren op een camping in Italië
  • ACSI Eurocampings – alle campings in Italië

Mooiste meren in Italië Gardameer

Het grootste en een van de mooiste meren in Italië: Lago di Garda of het Gardameer

1. Gardameer

Het grootste en bekendste meer in Italië is het Gardameer. Dit prachtige meer wordt omringd door hoge bergen waarvan Monte Baldo met 2218 meter de hoogste is. Er gaan wandelroutes naar de top, maar je kunt vanuit Malcesine ook de kabelbaan nemen (volg bordjes Funivia). Boven is een terras waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht. Rond het Gardameer zijn wandel- en fietsroutes uitgestippeld en langs de oevers vind je baaien en verborgen stranden. In de zomermaanden kun je hier heerlijk zwemmen en watersporten. Geen wonder dat het Gardameer een populaire kampeerbestemming is. Ik heb zelf ook met de kinderen gekampeerd aan het Gardameer. Ontdek hier mijn favoriete campings aan het Gardameer.

Ook op de flanken van de heuvels is genoeg te beleven. Hier vind je pittoreske dorpjes als Peschiera del Garda, Limone sul Garda en Sirmione waar je kasteel Rocca Scaligera kunt bezoeken. Dwaal er door geplaveide straten, bezoek havens en oude kastelen en proef er van het Italiaanse eten. Tip: de rondvaartboot of veerboot meert aan bij de leukste plaatsjes langs het Gardameer. Voor adrenalinejunks is Gardaland, het grootste pretpark van Italië, een aanrader! Komen de tunnels rond het Gardameer je bekend voor? Dat kan kloppen, want de route was het filmdecor voor de spectaculaire achtervolgingsscène in de James Bondfilm Quantum of Solace.

Boek een vakantiehuis aan het Gardameer >>
Boek een hotel of appartement rond het Gardameer >>

Lago Maggiore Italië

Een van de meest toeristische en mooiste meren in Italië is Lago Maggiore

2. Lago Maggiore

Het Lago Maggiore ligt op het grensgebied van Italië en Zwitserland, maar ligt voor het grootste deel in Italië. Dankzij de heerlijke stranden en het heldere water kun je hier heel goed zwemmen, snorkelen, kajakken, windsurfen en zeilen. Het meer wordt omringd door de toppen van de Alpen die scherp afsteken tegen het blauwe water. Dit is ook een perfecte plek voor wandelaars en fietsers: in de omgeving zijn diverse routes uitgezet. In het midden van Lago Maggiore liggen de Borromeïsche eilanden, waarvan Isola Bella de mooiste is. Een van de bezienswaardigheden hier is het prachtige Palazzo Borromeo. Leuke stadjes aan de oevers van Lago Maggiore zijn Stresa, Ascona, Cannabio en Verbania.

Boek een vakantiehuis rond Lago Maggiore >>
Of een accommodatie rond Lago Maggiore >>

Comomeer Italië

Mooiste meren in Italië: het Comomeer met het pittoreske plaatsje Bellagio

Bellagio Comomeer

3. Comomeer

Lago di Como heeft van oudsher een aantrekkingskracht op rijken en beroemdheden. Zo heeft George Clooney hier al jaren een villa, maar het Comomeer wordt ook vaak gebruikt als filmlocatie. Villa Balbionella vormde het achtergronddecor voor Star Wars en Casino Royale van James Bond. Ontdek hier alle films die werden opgenomen aan het Comomeer. Het meer wordt omringd door bergen met tal van wandel- en fietspaden. Op sommige plekken is het Comomeer meer dan 400 meter diep, waarmee het een van de diepste natuurlijke meren van Europa is. Je kunt er goed zwemmen en huur je een bootje, dan vaar je zo naar het eiland Isola Comacina dat geliefd is bij kunstenaars.

Leuke plaatsen rond het meer zijn Como, Menaggio en Varenna. Ben je wielerliefhebber? De oevers rond het Comomeer zijn in de herfst het strijdtoneel van de wielerklassieker ‘Ronde van de vallende bladeren’ of de Ronde van Lombardije met een klim naar de Madonna del Ghisallo. Een perfect plekje om te overnachten aan het Comomeer is Bellagio. Sowieso is dit een schilderachtig en fotogeniek plaatsje met trappen, kleurrijke huizen en gezellige winkels.

Boek een vakantiehuis aan het Comomeer >>
Alle accommodaties in Bellagio >>

Mooiste meren Italië Idromeer

Mooiste meren in Italië: het Idromeer

4. Idromeer

Het Idromeer is een relatief onbekend meer in het noorden van Italië. Vooral voor gezinnen die er van houden actief bezig te zijn is dit een perfecte vakantiebestemming. Het prachtige bergmeer ligt in Brescia en omdat je op dit meer niet mag varen met motorbootjes, kun je hier in alle rust zwemmen, zeilen of surfen. De allerkleinsten vermaken zich op de strandjes, terwijl tieners zich uit kunnen leven in en op het water. Rond het Idromeer zijn ook allerlei mountainbikeroutes en wandelpaden uitgestippeld, zoals het ‘Dodenpad’. Andere bezienswaardheden rond het Idromeer zijn het klooster van San Bartolomeo op de Monte Orsino in Serle en kerken en heiligdommen zoals Heilidgdom Beata Vergine in Paitone.

Boek een hotel of appartement aan het Idromeer >>
Of een vakantiehuis rond het Idromeer >>

Mooiste meren Italië Iseomeer

Het Iseomeer behoort tot de mooiste meren in Italië

5. Iseomeer

Het Lago d’Iseo is minder levendig dan het Lago Maggiore en het Gardameer en is daarom perfect voor rustzoekers. Rondom vind je groene bergen met leuke wandel- en fietsroutes. Midden in het meer liggen drie eilanden, waarvan het autoloze Monte Isola de grootste is. Een van de bezienswaardigheden bij het Iseomeer zijn de bijzondere steenformaties van de Piramide van Zones die zijn ontstaan door erosie. Ook de rotstekeningen in de Val Camonica zijn een populaire trekpleister die zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het wijngebied Franciacorta ten zuiden van het Iseomeer. Hier maken ze de Italiaanse tegenhanger van de champagne waar je zelf ook van kunt proeven in een van de wijnhuizen. Idyllische middeleeuwse stadjes vind je ook volop rond het Iseomeer, zoals Lovere, Marone, Pisogne, Sarnico en Castro.

Ontdek vakantiehuizen rond het Iseomeer >>

Mooiste meren Italië Ortameer

Mooiste meren in Italië: Ortameer

6. Ortameer

Direct naast het Lago Maggiore ligt het Ortameer. Het mag dan een stuk kleiner en minder toeristisch zijn dan zijn buurman, het is er ook een stuk rustiger. Het water van het Ortameer leent zich goed voor watersporten, bovendien kun je er goed zwemmen en snorkelen. In de omgeving kun je goed wandelen in de bergen en verspreid langs de oevers van het Ortameer liggen gezellige dorpjes zoals het middeleeuwse plaatsje Orta San Giulio met leuke wijnbars, ijssalons en terrasjes.

Een van de grootste trekpleisters is het eilandje Isola San Giulio, dat midden in het Ortameer ligt. Vanaf de oever vertrekt een boot naar het eiland waar je met gemak een paar uur rond kunt dwalen. Je vindt er een aantal prachtige palazzi en een Romaanse basiliek. Een andere bezienswaardigheid is de heuvel Sacro Monte di Orta waar je kunt wandelen langs kapellen en kerken met fresco’s gewijd aan Franciscus van Assisi.

Bekijk accommodaties rond het Ortameer >>

Lago di Braies boathouse Italië

Een van de mooiste meren in Italië is de Pragser Wildsee

7. Lago di Braies / Pragser Wildsee

Tussen de bergen van de Dolomieten ligt deze ‘Parel van de Dolomieten’. In Italië draagt dit meer de naam Lago di Braies terwijl het door de Duitsers Pragser Wildsee wordt genoemd. Het turquoise water weerspiegelt de omringende toppen van de Braies Dolomieten wat een fotogeniek plaatje oplevert. Het Lago di Braies ligt op 1500 meter hoogte en het is te koud om er in te zwemmen. Wel is dit beschermde natuurmonument een uitvalsbasis voor fantastische wandelingen. Daarnaast heeft Pragser Wildsee een verleden.

In Hotel Pragser Wildsee vond namelijk eind Tweede Wereldoorlog de uitwisseling plaats van 137 politieke gevangenen die afkomstig waren uit Duitse concentratiekampen. Door die ruil wilde een SS-commandant zijn eigen hachje redden. Om zeker te zijn van de deal, sloot hij de gevangenen eerst op in de kleine kapel aan de Pragser See waar ze baden voor hun vrijlating.

Boek je hotel of appartement rond Lago di Braies >>

8. Lago di Carezza

Wat Lago di Carezzo zo populair en bijzonder maakt is de smaragdgroene kleur van het water. Omdat de kleur van het water telkens weer anders lijkt, heeft Lago di Carezza als bijnaam het ‘Regenboogmeer’. Het meer ligt in de buurt van de Costalungapas en wordt omringd door groene naaldbossen. Om het meer en de omgeving te beschermen, mag je niet bij de oevers komen. Wel kun je het Lago di Carezza van een afstand bewonderen, bijvoorbeeld door een wandeling te maken naar de omringende bergtoppen via de dichte naaldbossen. Aan de noordelijke oever is ook een platform waar je uitkijkt op het meer.

Bekijk accommodaties bij Lago di Carezza >>

Meer van Bolsena Italië

Mooiste meren in Italië: het Bolsenameer

9. Meer van Bolsena

Het Bolsenameer of het Meer van Bolsena is een kratermeer in Lazio en het grootste vulkanische meer van Europa en een van de mooiste meren in Italië. Door erupties onder water ontstonden twee eilandjes midden in het meer: Isola Martana en Isola Bisentina. Het Bolsenameer is nog niet ontdekt door het massatoerisme en is dus perfect voor rustzoekers. Rond het meer vind je een paar nog ongerepte plaatsjes als Bolsena, Marta, Capodimonte, Montefiascone en Civita di Bagnoregio. Je kunt er goed wandelen en fietsen en het meer zelf leent zich goed voor watersporten als surfen en zeilen. Op de vruchtbare vulkanische hellingen rond het Meer van Bolsena liggen de wijngaarden van de bekende Est!Est!Est! wijnen.

Boek je overnachting rond het Meer van Bolsena >>

Lago di Trasimeno Italië

Mooiste meren in Italië: Lago di Trasimeno

10. Lago di Trasimeno

Midden in het bergachtige landschap van Umbrië ligt Lago di Trasimeno. Toch is het ook maar een uur rijden naar de Toscaanse steden Arezzo en Siena en ligt het dicht bij het dorpje Montepulciano. Ben je een liefhebber van kunst en cultuur, dan is een bezoek aan Perugia ook een aanrader. De hoofdstad van Umbrië is een oude universiteitsstad en in het oude stadscentrum vind je tal van musea, kathedralen en stadspoorten.

Lago di Trasimeno is dus perfect als je wilt genieten van Toscane, cultuur én dicht bij het water wilt zijn. In tegenstelling tot de toeristische meren in het noorden van Italië, is deze regio nog authentiek en typisch Italiaans. Een fijne plek om met kleine kinderen naar toe te gaan. Rond het meer vind je ook een aantal kleinschalige en kindvriendelijke campings.

Bekijk vakantiehuizen rond Lago di Trasimeno >>

Mooiste meren in Italië- Lago di Resia

Mooiste meren in Italië: Lago di Resia

Bonus: Lago di Resia – een dorp onder water

Lago di Resia behoort niet tot de bekendste of mooiste meren in Italië, toch wil ik het hier even noemen. In dit bijzondere meer verdween namelijk een heel dorp onder het wateroppervlak. Nadat het dorp plaats moest maken voor een stuwmeer is een kerktoren nog het enige dat boven het water uitsteekt. Rond Lago di Resia kun je goed wandelen en doordat het minder populair is hoef je het meer niet te delen met massa’s toeristen. Een ideaal meer dus voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Ontdek overnachtingen bij Lago di Resia >>

De mooiste meren in Italië bewaren

Mooiste meren in Italië Mooiste meren in Italië Mooiste meren in Italië

Meer inspiratie voor je vakantie in Italië

Handig voor je vakantie in Italië






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *