St Petersburg Reisgids

Rusland, Europa

bezienswaardigheden St Petersburg, Russia
Statige paleizen, sierlijke gebouwen, muurschilderingen en kunst. St Petersburg straalt rijkdom en grandeur uit. Voormalig Leningrad is onlosmakelijk verbonden met Tsaar Peter de Grote die St Petersburg wilde omtoveren tot zijn droomstad. In deze reisgids mijn praktische tips en bezienswaardigheden in St Petersburg!

Wat te doen in St Petersburg

St Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote. Daarna werd het achtereenvolgens Petersburg, Petrograd en Leningrad genoemd. Sinds 1991 heeft de stad zijn oorspronkelijke naam St Petersburg terug. De stad is gebouwd op 100 eilanden en telt tal van grachten, waarvoor Amsterdam de grootste inspiratiebron was. Vladimir Poetin werd in de stad geboren, maar ook schrijvers en componisten als Tsjajkovski en Mussorgski.

De bekendste bezienswaardigheden in St Petersburg zijn de Hermitage, het Dekabristenplein en Peterhof. Vergeet vooral niet om een drankje te drinken in het Literair Café aan de Nevski Prospekt. Dit was de favoriete plek van bekende schrijvers en dichters. Leuk filmweetje: de stad was het achtergronddecor voor de James Bond film ‘Golden Eye’.

St Petersburg, Rusland

Bezienswaardigheden in St Petersburg

1. Hermitage

Het is ongetwijfeld een van de populairste bezienswaardigheden van St Petersburg! Als je vanaf de Nevski Prospekt de Bolsjaja Morskaja Oelitsa inslaat en die tot het einde volgt, krijg je een onvergetelijke eerste indruk van de Hermitage! In de 322 zalen vergaap je je aan oosterse kunst, antiek en westerse schilderwerken. Je vindt er werken van o.a. Rembrandt, van Gogh, Gauguin, Da Vinci en Renoir.

2. Peterhof

Welkom in het Zomerpaleis van Peter de Grote! Peterhof wordt ook wel het ‘Russisch Versaille’ genoemd. Geen wonder, want het paleis heeft prachtig aangelegde parken en fonteinen, marmeren mozaïekvloeren en kristallen kroonluchters. Peterhof ligt buiten het centrum van de stad. Je kunt er met de taxi komen of draagvleugelboot nemen vanuit de Finse Golf of vanaf Nab. Dvortsovaja.

3. Nevski Prospekt

Slenter over de wereldberoemde boulevard van St Petersburg: Nevski Prospekt. Je loopt hier langs paleizen, winkels en hotels. In het Literair Café op nummer 18 kwamen graag bekende schrijvers en dichters langs zoals Dostojevski, Poesjkin en Lermontov.

4. Russisch Museum

Het Russisch Museum is het grootste museum van Russische kunst. De collectie bestaat uit portretten, iconen en kleding. Het is verdeeld over het Michailovski-paleis, het Stroganov-paleis, het Ingenieursslot en het Marmeren paleis. Je vindt er werken van o.a. Brjoellov, Vroebel, Kandinski en Chagall. Het Russisch Museum ligt aan de Inzjenernaja Oelitsa 4.

5. Warenhuis Gostiny Dvor

Welkom in het grootste winkelcentrum van St Petersburg! Je kunt hier vooral westerse producten inslaan. Het winkelcentrum is ondergebracht in een twee verdiepingen tellend gebouw: Gostiny Dvor, Nevi Prospekt 32.

6. Izaäkkathedraal

Ooit stond op deze plek een houten kerk dat geheel werd verwoest. Daarna duurde het 40 jaar  om de huidige Izaäkkathedraal te bouwen. Bij de bouw kwamen honderden arbeiders om. De muren zijn versierd met 14 kleuren marmer en in de koepel kun je een prachtig fresco bewonderen. Voor de kathedraal staat de Bronzen Ruiter: Tsaar Nicolaas I. Izaäkkathedraal, Isaakjevskaja Plosjtsjad.

Praktische informatie St Petersburg

Munteenheid

Roebel (RUB)

In St Petersburg kun je ook overal terecht met de Amerikaanse Dollar of de Euro. Ga je op eigen gelegenheid en heb je zelf je visum geregeld? Dan raden we je aan om Russische roebels aan te schaffen in het wisselkantoor in het havengebouw. Vaar je met een cruiseschip naar St Petersburg dan kun je vaak tegen een gunstiger wisselkoers roebels inwisselen in de havenstad die je voorafgaand aan St Petersburg bezoekt. Meestal is dit Tallinn. Hier geldt: hoe verder je van het schip verwijderd bent, hoe gunstiger de wisselkoers.

Taal

Voertaal is Russisch. Er wordt nauwelijks Engels gesproken.

Vervoer

Taxi’s zijn prijzig en lastig aan te houden. Het openbaar vervoer in St Petersburg is niet duur. Er rijden bussen, trolleybussen en metro’s, trams en zogenaamde ‘marshrutka’s’. Dit zijn kleine taxibusjes die een route rijden waarlangs je kunt in- en uitstappen. Let vooral op de stations van het diepe metrostelsel (100 meter) van St Petersburg: dit zijn musea op zich! De mooiste metrostations zijn Poesjkinskajastion, Plosjtsjad Vosstanijastation, Kirovski Zavodstation en het Avtovostation.

Winkelen

Veel winkels in St Petersburg hebben een beperkt aanbod van westerse producten. In een valutawinkel (berjozka) kun je met westers geld luxe artikelen kopen. Sovjetburgers zijn hier niet welkom en mogen hier niet winkelen.

Stranden

Voor de stranden ten noordwesten van St Petersburg kun je de trein bij Ploshad Lenina nemen. Vervolgens stap je uit in één van de kustplaatsjes als Kurort, Repino of Zelenogorsk.

Eten en drinken

Wie Rusland zegt, zegt Borsjtsj (rodebietensoep). Andere typisch Russische gerechten zijn Blini’s (gevulde pannenkoeken), Oecha (visbouillon) of Kasja (Russische pap). Verder staat Rusland bekend om haar kaviaar. Je kunt kiezen uit zwarte kaviaar (Ikra) van steurkuit, rood kaviaar (Keta) van zalmkuit en Beluga. Wodka is dé nationale drank van Rusland. Bekende merken zijn Altai, Russkij Standart en Stolichnaya. Smirnoff is sinds 1934 in Amerikaanse handen.

Typisch St. Petersburg

Tijdens de ‘witte nachten’ in St Petersburg in juni en juli blijft het ook ‘s nachts vrijwel licht. En ben je in Rusland? Dan mag een bezoek aan een klassieke balletvoorstelling niet ontbreken! Probeer vooral een kaartje te bemachtigen voor een voorstelling van het wereldberoemde Kirov-ballet in het Mariinsky theater. Dit theater is de thuisbasis van beroemde dansers zoals Vaslav Nijinski. Tip: lees voordat je naar Rusland reist het fantastische boek Vaslav van Arthur Japin. Ben je op zoek naar een Russisch Souvenir? Koop dan  een matroesjka of baboesjka. Deze handbeschilderde houten poppetjes passen in elkaar.

Hoe kom je in St Petersburg?

Vanaf Nederland is het ongeveer 3 uur vliegen naar St. Petersburg. Er rijden ook treinen vanuit Finland bijvoorbeeld en St. Petersburg is een geliefde cruise bestemming. De luchthaven van St. Petersburg, Pulkovo, ligt op ongeveer 20 km het centrum. Om in het centrum te komen rijden er bussen en marsjrutka’s. Het snelst is door de bus naar metrostation Moskovskaya te nemen en daar over te stappen op de metro (lijn 2, blauw) richting metrostation Nevskiy Prospekt.

Cruises St Petersburg

Maak je een cruise langs St Petersburg? Cruiseschepen meren aan in de Sea Commercial Port, Main Gate, pier 32 of 33. In de terminal vind je een wisselkantoor, winkel en cafetaria. De excursie-bussen staan buiten het havengebouw. Een havenbus brengt je tot het eind van de haven waar (soms) taxi’s staan. Deze moet je vooraf reserveren.

Vlucht en verblijf St Petersburg

Vanuit Amsterdam vlieg je in bijna 3 uur naar St Petersburg. Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis of stedentrip aan naar St Petersburg, zoals Prijsvrij. Een hotel of appartement boek je eenvoudig via booking.com of airbnb.

Visum Rusland

Voor Rusland en een bezoek aan St Petersburg heb je een visum nodig. Een e-visum vraag je eenvoudig aan via E-visums.nl. Als je een cruise maakt en een excursie boekt in St Petersburg krijg je ter plekke een visum voor een dag in je paspoort. Dus ga je niet mee met een excursie, dan krijg je ook geen visum. Je mag dan alleen een kijkje nemen in de cruiseterminal.

Reisgids met tips St Petersburg bewaren

Tips en bezienswaardigheden St Petersburg, Rusland

Handige reisgidsen RuslandDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *