Wandelen over een klompenpad het Dorenweertsepad

Nederland, Europa, Wandelen

Wandelen over een klompenpad: het Dorenweertsepad

Het is een warme, zonnige lentedag in maart als ik voor de poort van kasteel Doorwerth sta. Een prachtig beginpunt van een aantal wandelroutes. Ik ben samen met een vriendin en we kiezen voor het Dorenweertsepad: een wandelroute die ons dwars door de bossen over glooiende heuvels, over bruggetjes en langs de oevers van de Rijn voert. Met onderweg fantastische vergezichten. Ik liep dit klompenpad: het Dorenweertsepad bij Doorwerth.

Klompenpad: het Dorenweertsepad kaart

Klompenpad het Dorenweertsepad in het kort

Aantal kilometers: 13
Alternatieve lengte: 8
Startpunt: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, Doorwerth
Markering: bordjes met een lichtblauwe klomp
Combineren: Je kunt het Dorenweertsepad combineren met het Hartensepad, het Molenbeeksepad, het Nederrijnsepad of het Rosandepad. De overstappunten worden aangegeven.

Dunobrug

Klompenpad het Dorenweertsepad

Samen met een vriendin loop ik het dertien kilometer lange klompenpad het Dorenweertsepad bij Doorwerth. Ik bereid me voor op een paar fijne klimmetjes, maar dat betekent ook prachtige vergezichten.

Kasteel Doorwerth

Klompenpad het Dorenweertsepad start bij Kasteel Doorwerth

Het start- en eindpunt is veelbelovend: kasteel Doorwerth ziet er stoer en imposant uit in het ochtendlicht. Dit middeleeuwse kasteel stamt uit de 13e eeuw en is gerestaureerd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal verwoest werd. Zowel de ridderzaal als andere vertrekken zijn in middeleeuwse stijl hersteld. Neem vooral een kijkje in de oude keuken. In het kasteel zijn bovendien een aantal collecties ondergebracht die je kunt bewonderen. In Kasteelcafé De Zalmen kun je terecht voor een hapje en drankje.

IJskelder Kasteel Doorwerth

Over glooiende boshellingen en de ijskelder

We lopen de route met de klok mee. Dat betekent dat we meteen linksom het bos induiken en lekker moeten klimmen. Al snel bereiken we de ijskelder van kasteel Doorwerth. Hier werden vroeger voedselvoorraden aangelegd en drankjes koel gehouden met ijs dat in de wintermaanden uit de grachten rond het kasteel werd uitgehouwen. Het ligt een stuk hoger dan het kasteel, ingegraven in een heuvel, zodat het bij overstromingen van de Rijn droog bleef.

Uitkijktoren de Boersberg

De Duno bewegwijzering

Klompenpad het Dorenweertsepad: Landgoed Duno

Dunobrug

Uitkijktoren de Boersberg en de Duno

Hoger klimmen we weer, waar we stuiten op uitkijktoren de Boersberg. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht over de Veluwe. We zien de Rijn onder ons liggen, de sluizen van Driel en in de verte zien we zelfs Nijmegen liggen. Als we verder lopen komen we door het heuvelachtige landschap van de Duno. Vanaf het Duno plateau heb je opnieuw een prachtig uitzicht over de omgeving. Bijzonder is ook de oude bewegwijzering en de Dunobrug dat een gemeentelijk monument is. Dit stukje Nederland barst van de geschiedenis!

Heveadorp klompenpad Dorenweertsepad

Klompenpad het Dorenweertsepad: Heveadorp
Heveadorp klompenpad Dorenweertsepad

Heveadorp

In Heveadorp lijkt het alsof we zomaar Engeland binnen stappen! De met riet gedekte cottages en de bloeiende bomen doen Engels aan. Al in de Romeinse tijd liep er door het dal een belangrijke handelsroute tussen de Veluwe en Nijmegen. In 1908 bouwde Willem Scheffer in het dal de modelboerderij ‘Het Huis ter Aa’. Al snel besloot hij het hogerop te zoeken en een deel te egaliseren. Op dit plateau bouwde hij een tweede complex. Hoewel de boerderij veel persaandacht kreeg, vielen de inkomsten ervan tegen.

Hij besloot het te verkopen en in 1915 kwam het in handen van Dirk Frans Wilhelmi uit het Groningse Hoogezand. Wilhelmi begon hier een fabriek in fietsbanden, die werden gemaakt van rubber afkomstig uit Indonesië. Van het restafval werden allerlei rubberen producten gemaakt. Omdat Wilhelmi arbeidskrachten nodig had, verhuisden veel Groningse gezinnen mee. Die gezinnen moesten ergens wonen en dus kreeg architect Jan Rothuizen de opdracht om een dorp te bouwen. Hij ontwierp de rieten cottages en de huizenblokken werden vernoemd naar Indonesische eilanden waar de rubber vandaan kwam: Sumatra, Java, Celebes en Borneo.

Duno plateau

Azalealaan, Landgoed Duno, Heveadorp

Klompenpad het Dorenweertsepad: De Azalealaan, Bron foto

Uiterwaarden van de Rijn

Na dit mooie stukje geschiedenis dalen we weer af door het bos en komen we opnieuw in de Duno. Deze keer voert de route ons langs de Azalealaan dat vooral in de maand mei een publiekstrekker is, omdat dan de enorme azalea’s in bloei staan. Het is een van die plekken waar je bloeiende rododendrons (of azalea’s) in Nederland kunt bewonderen. Nog verder lopen we naar beneden totdat we bij de uiterwaarden van de Rijn aankomen. Hier wachten de imposante sluizen van Driel op ons. Er waait een zacht briesje en we eindigen de route waar we begonnen: bij kasteel Doorwerth.

Klompenpad het Dorenweertsepad: kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is het startpunt van Klompenpad het Dorenweertsepad

Ook een klompenpad lopen?

Wil je ook Nederland te voet ontdekken? Dan is een klompenpad een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn niet toegestaan, want je loopt dwars door vogelbroedgebieden en stiltegebieden. Trek goede schoenen aan, houd rekening met je omgeving en volg de aangegeven paden. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein. Uiteraard neem je een afvalzakje mee en neem je je eigen troep mee naar huis.

Meer inspiratie in Nederland

Klompenpad het Dorenweertsepad bewaren

Klompenpad Het Dorenweertsepad Klompenpad: het Dorenweertsepad

Fiets- en wandelroutes in GelderlandDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

cshow


2 comments on “Wandelen over een klompenpad het Dorenweertsepad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *