Wandelen: Tafelberg- en Blaricummerheide

Europa, Nederland, Wandelen

   Wandelen: Tafelberg- en Blaricummerheide

Langs de schaapskooi, over paarse heidevelden, door bos en over oud akkerbouwgebied. Met als letterlijk Goois hoogtepunt: De Tafelberg. Op een wat bewolkte dag liep ik een prachtige, afwisselende wandelroute over de Tafelberg- en Blaricummerheide.

Wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide

In het kort

Aantal kilometers: 7,5
Startpunt: parkeerterrein bij de Tafelberg (restaurant De Eendracht, aan de Boissevainweg/Naarderweg in Blaricum
Markering: genummerde palen met een rode pijl

Tafelberg en Blaricummerheide

Foto: Martin van Lokven Photography

Fietsen of wandelen in Het Gooi

In de regio Gooi & Omstreken vind je tal van wandel- en fietspaden. Check de website van het Goois Natuurreservaat voor meer informatie over deze route of bekijk alle routes in de regio Gooi & Vecht op de officiële website van de VVV.

Blaricummerheide

Wandelen: Tafelberg- en Blaricummerheide

Samen met een vriendin besluiten we om de wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide te doen. Heel eerlijk? Ik had nog nooit van een Tafelberg in Nederland gehoord. Ik ken alleen dé Tafelberg in Kaapstad, waar ik eind 2018 nog was. We parkeren de auto bij restaurant De Eendracht dat voorheen ook heel toepasselijk de naam De Tafelberg droeg, maar sinds juni 2020 een nieuwe eigenaar heeft. De wandelroute start bij het informatiebord op de parkeerplaats.

Schaapskooi, Blaricum

Paarse heide, de schaapskooi en bossen

De route neemt ons mee langs grazende schapen en via de prachtige paarse heide waar je de zwarte peultjes van de brem hoort ritselen. Deze schaapskooi is de enige in het Gooi dat nog in bedrijf is. De kudde bestaat uit ongeveer 70 Drentse heideschapen, terwijl er rond 1860 nog zo’n 3000 schapen op de Gooise heide graasden. Elke zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 kun je de schaapskooi bezoeken. Rond Kerst en Pasen wordt er vaak iets georganiseerd voor kinderen. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk het jaarlijkse schaapscheerdersfeest begin juni.

Heide, het Gooi

Leemkuilen en windkanters

De route voert verder langs een zogenaamde leemkuil (achter paal 5). Deze leemkuil is niet toegankelijk omdat er bijzondere planten groeien. Leemkuilen ontstonden doordat boeren hier vroeger leem afgroeven wat ze gebruikten om hun vloeren te verstevigen. Rond paal 26 is het gebied heuvelachtig. Dit landschap ontstond tijdens de een-na-laatste ijstijd, zo’n 120.000 jaar geleden, toen gletsjers de grond omhoog stuwden. Overal vind je hier grote stenen met vlakke kanten. Die vlakke kanten ontstonden tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Ze staken net boven de bevroren grond uit waardoor de wind ze vlak schuurde. Deze stenen worden daarom ook wel windkanters genoemd.

Zwembad Sijsjesberg

Onderweg wijken we iets van de route af en nemen we een kijkje bij het mooiste (buiten)zwembad in het Gooi met duiktoren en waterglijbanen. Zo eentje waarvan er nog maar weinig zijn in Nederland. Pure nostalgie als je het mij vraagt. De ligging alleen al is prachtig, want het wordt omringd door bos en hei. Kijk zelf maar.

Tafelberg Blaricum
Foto: Maranatuur

De Tafelberg

Met ruim 36 meter boven NAP is de Tafelberg, bij paal 53, het hoogste punt van het Gooi. In de 17e eeuw stond hier een stenen oriëntatietafel en kon je mijlenver kijken. Je zag het plaatsje Huizen liggen, de Domtoren in Utrecht en je kon zelfs de schepen voor Pampus zien liggen. De Tafelberg werd in 2019 gerestaureerd met een vernieuwde oriëntatietafel. Jammer genoeg kun je door de omringende bomen niet meer zo ver kijken als drie eeuwen geleden. Aansluitend aan de route over de Tafelberg en Blaricummerheide kun je wat eten of drinken bij café restaurant de Eendracht.

Tafelberg- en Blaricummerheide, Blaricum
Foto: Martin van Lokven Photography

Klompenpaden in Nederland

Wil je ook ons mooie Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Ik liep Het Uddelermeerpad bij Apeldoorn. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weiland vol koeien). Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein. Uiteraard neem je een afvalzakje mee en neem je je eigen troep mee naar huis. Ook die bananenschillen en sinaasappelschillen die we her en der in de struiken zagen liggen. Die verteren namelijk heel langzaam.

Meer wandelroutes in Het Gooi

Wandelroute Tafelberg- en Blaricummerheide bewaren

Wandelen: Tafelberg- en Blaricummerheide, Blaricum, Het Gooi Wandelen: Tafelberg- en BlaricummerheideDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *