Kasteel Groeneveld in Baarn bezoeken

Nederland, Europa

Kasteel Groeneveld Baarn
In het Gooi en vlak langs de A1 ligt Kasteel Groeneveld. Hier kun je het hele jaar door genieten van de prachtige parktuin, het kasteel zelf en van knusse markten. Kasteel Groeneveld in Baarn bezoeken? Ik deel hier mijn tips. 

Kasteel Groeneveld tuin

Kasteel Groeneveld in Baarn bezoeken?

Samen met mijn zoon bezoek ik op een warme zomerdag Kasteel Groeneveld te bezoeken. Voor ons (wij wonen in Amersfoort) ligt het zo ongeveer om de hoek. Het Kasteel ligt namelijk vlak langs de A1 en langs de doorgaande weg naar Baarn. Je zou er zó aan voorbij rijden. Een bezoek aan het kasteel is echt de moeite waard. Je kunt er gratis parkeren en de grote landschapstuin is ideaal voor een wandeling. Ook kasteel Groeneveld in Baarn bezoeken? Hieronder deel ik mijn tips en bezienswaardigheden.

Lees ook: bijzondere plekken en wandelroutes in het Gooi
En: wandelen Buiten in de Kuil bij Kasteel Drakensteyn

Kasteel Groeneveld uitzicht achter park

Geschiedenis van Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is een landgoed uit de 18e eeuw dat werd gebruikt als buitenplaats. Al sinds de 17e eeuw kwamen rijke kooplieden en regenten vanuit de steden, vooral Amsterdam, naar Het Gooi om er te genieten van de ruimte, rust en natuur.

Zo ook Marcus Mamuchet, die in 1696 bij Baarn een stukje grond koopt waarop hij een buitenplaats bouwt. Omdat hij geen kinderen heeft, wordt het landgoed verkocht. In de loop der jaren heeft Kasteel Groeneveld dan ook meerdere eigenaren die er allemaal hun eigen stempel op drukken. Zo bestond Kasteel Groeneveld in eerste instantie alleen uit een middengedeelte en een apart koetshuis en oranjerie. In ongeveer 1760 werden de zijvleugels ernaast gebouwd. Tot 1940 was Kasteel Groeneveld privé bezit. Na de oorlog was het een plek waar Amsterdamse kunstenaars en schrijvers naartoe kwamen.

Kasteel Groeneveld keuken

Kasteel Groeneveld keuken fornuisKasteel Groeneveld deur
Kasteel Groeneveld Baarn trapKasteel Groeneveld trap

Binnengluren bij Kasteel Groeneveld

Tegenwoordig is Kasteel Groeneveld een museum en kun je binnen een kijkje nemen. In de verschillende kamers en de keuken krijg je een beetje het idee hoe de mensen een paar eeuwen geleden leefden. Ik was er hartje zomer samen met mijn zoon, maar persoonlijk vond ik het binnen wat tegenvallen. Mocht je krap bij kas zitten, dan zou ik het kasteel zelf overslaan en lekker gaan wandelen door het park, de moestuin en een kijkje nemen bij de ijskelder en Hoeve Ravenstein.

Evenementen en tentoonstellingen

Daarnaast wordt Kasteel Groeneveld verhuurd voor concerten, tentoonstellingen, evenementen én het wordt gebruikt als trouwlocatie. Van maart t/m november vindt iedere tweede zondag van de maand de Trotsmarkt plaats. Voor het kasteel staan dan kraampjes vol producten uit de streek.

Kerstmarkt bij Kasteel Groeneveld

Ieder jaar rond kerst vormen Kasteel Groeneveld en de statige tuinen van het landgoed ook het achtergronddecor voor de kerstmarkt. In een sprookjesachtige omgeving kun je dan genieten van feestelijke kraampjes, winterse gezelligheid en kerstliederen. Bovendien leent de kasteeltuin zich ook goed voor een winterse wandeling!

Lees ook: de leukste kerstmarkten in Nederland

Kasteel Groeneveld tuin
Kasteel Groeneveld ijskelder Boy

De tuinen van Kasteel Groeneveld & ijskelder

Met het wisselen van de eigenaren onderging ook de tuin heel wat veranderingen: van een strakke tuin met rechte lijnen tot een speelse Engelse landschapstuin met slingerende paden, kronkelende beekjes en bruggetjes. Het enige dat nog aan de strakke stijl herinnert is de statige oprijlaan.

Verder vind je bij Kasteel Groeneveld ook een moestuin met een boomgaard met verschillende appelbomen en een bloementuin. Als je de bordjes volgt, kom je bij de ijskelder. In de winter werden blokken ijs uit de vijver gezaagd en in de ijskelder gelegd om de groenten, vlees, wijn en fruit in de zomermaanden koel te houden. Het ijs bleef wel tot 2 jaar lang goed. Ook de dokter kwam zo nu en dan ijs uit de kelder halen voor zijn patiënten.

Kasteel Groeneveld uitzicht

Grand Café Kasteel Groeneveld

Een hapje eten of drinken? In het voormalige koetshuis van Kasteel Groeneveld kun je voor koffie, gebak, broodjes of een lunch aanschuiven. Op het menu van het Grand Café staan gerechten van voornamelijk biologische en/of duurzame streekproducten.

Hoeve Ravenstein

Als je door de tuinen van Kasteel Groeneveld wandelt, kom je vanzelf terecht bij Hoeve Ravenstein. In de boerderijwinkel kun je niet alleen duurzame en glutenvrije producten kopen, je kunt er ook iets drinken op het terras. Leuk: tussen mei en oktober is er iedere eerste zondag van de maand een boerenmarkt.

Ook Kasteel Groeneveld bezoeken?

Kasteel Groeneveld is iedere dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Wil je het kasteel rond de feestdagen bezoeken of kom je met een groep, bekijk dan voor je bezoek de officiële website waar je ook voor groepen kunt reserveren. Wandelen door de tuinen is gratis. Wil je ook binnen een kijkje nemen, dan kost een standaard toegangskaartje van € 4,50 voor kinderen tot € 6,50 voor volwassenen.

Overnachten bij Kasteel Groeneveld

In de omgeving van Kasteel Groeneveld bevinden zich genoeg hotels, heerlijke natuurhuisjes, vakantiehuizen en campings waar je kunt overnachten.

Bekijk hotels bij Kasteel Groeneveld

Boek een natuurhuisje bij Baarn

Campings in het Gooi

Kasteel Groeneveld in Baarn bewaren

Kasteel Groeneveld Baarn bezoeken Kasteel Groeneveld in Baarn bezoeken Kasteel Groeneveld Baarn

Meer inspiratie voor het Gooi

Handige reisgidsen het Gooi

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *