De Menkemaborg in Uithuizen bezoeken

Nederland, Europa

Menkemaborg Uithuizen ingang
In het Groningse landschap in het dorp Uithuizen staat een van de mooiste borgen van Nederland. De Menkemaborg doet nu dienst als museum en je kunt er heerlijk dwalen door de kamers en door de tuinen in de voetstappen van de Groninger jonkers die hier een paar eeuwen geleden woonden. Ook de Menkemaborg in Uithuizen bezoeken? Lees hier mijn tips. 

Menkemaborg Uithuizen Groningen

De Menkemaborg in Uithuizen is een van de mooiste borgen in Groningen

De Groninger borgen

Eigenlijk zijn het burchten of kastelen, maar in Groningen worden ze borgen genoemd. Ooit telde het Groningse landschap er 200, waarvan er nu nog maar 16 over zijn. In deze borgen proef je nog de sfeer van weleer. Alles herinnert hier nog aan de rijke Ommelander adel die hier leefde. Dwaal er door de eeuwenoude kamers en indrukwekkende gangen, wandel door romantische tuinen en roer in de koperen potten in de keuken. Niet voor niets is de Menkemaborg een van de allermooiste Groningse borgen die je nog kunt bezoeken.

Lees ook: op avontuur in Groningen
En: hier aan de Groningse kust groeide ik op
Plus: bijzonder overnachten in de provincie Groningen
En: zomerse micro-avonturen in Nederland

Menkemaborg Uithuizen zonnewijzer

Waar ligt de Menkemaborg?

Op het Groningse Hogeland, aan de rand van het dorpje Uithuizen, staat de statige  Menkemaborg. Heel eerlijk? Hoewel ik zo ongeveer om de hoek in Uithuizermeeden ben opgegroeid, was ik nog nooit ín de Menkemaborg geweest. Dus toen mijn moeder laatst haar verjaardag vierde, besloot ik om samen met mijn zoon iets eerder die kant op te rijden en een kijkje te nemen bij de Menkemaborg. En wat een verrassing! Museum Menkemaborg ligt aan de Menkemaweg 2 in Uithuizen. Je parkeert je auto heel makkelijk (gratis) op de naastgelegen parkeerplaats.

Lees ook: ontdek de mooiste borgen van Groningen

Menkemaborg Uithuizen interieur

De kamers van de Menkemaborg in Uithuizen zijn een bezoek waard

Menkemaborg Uithuizen kamer

De geschiedenis van de Menkemaborg in Uithuizen

Het huis werd al in de 14e eeuw gebouwd, maar rond 1700 werd de borg nog flink uitgebouwd en onder handen genomen. De adelijke familie Alberda, die toen in de borg woonde, liet kunstenaars langskomen om de schoorsteenmantels te versieren met houtsnijwerk en om schilderijen te maken. Daarna is de borg eigenlijk weinig meer veranderd. Tot 1902 werd de Menkemaborg bewoond, waarna het in 1921 werd geschonken aan het Groninger Museum. In 1969 werd Stichting Museum Menkemaborg opgericht om onder andere het beheer voor zijn rekening te nemen. De spullen die nu in de borg staan zijn van het Groninger Museum en zijn soms ook afkomstig uit andere (afgebroken) Groningse borgen.

Menkemaborg Uithuizen keuken Boy

In de voetstappen van Groninger jonkers

Wandel je nu door de kamers vol meubels uit de 17e en 18e eeuw, dan krijg je een goed beeld van het leven van de Groninger jonkers die toen in de Menkemaborg in Uithuizen woonden. Vooral de keuken is de moeite waard: hier staan planken vol koperen potten, op het aanrecht staan groenten uit eigen tuin en specerijen die ze toen gebruikten en je vindt er een kelder waar al het eten koel bewaard kon worden.

Menkemaborg Uithuizen tuinen boog

Menkemaborg Uithuizen tuinen boog Boy

Dwalen door de tuinen van de Menkemaborg in Uithuizen

Menkemaborg Uithuizen tuinen boog

Menkemaborg Uithuizen tuin Irene

Tuinen van de Menkemaborg in Uithuizen

De tuinen zijn ook een plaatje om te zien. Het is een reconstructie van hoe het er in circa 1705 heeft uitgezien. Wandel door de moestuin, door de rozentunnel en koepels. In de tuin staat ook een zonnewijzer en er is een gedeelte met fruitbomen. Het allerleukst is misschien toch de doolhof waarin je kunt verdwalen.

Menkemaborg Uithuizen doolhof

Restaurant ‘t Schathoes

Vroeger stonden in het schathuis de koetsen en paarden. Verder was hier ook een bierbrouwerij, een slachtkeuken en de kamers van de knechten. Tegenwoordig is het omgetoverd tot restaurant ‘t Schathoes met een terras waar je een hapje kunt eten en drinken. Op de menukaart staan verrukkelijke gerechten gemaakt van ingrediënten uit de moestuin de Menkemaborg. Ook als je niet de Menkemaborg bezoekt is dit een perfecte plek voor koffie, een lunch of diner. De tuinen zijn trouwens ook een geliefde locatie om trouwfoto’s te maken.

Menkemaborg Uithuizen luchtfoto

Ook de Menkemaborg in Uithuizen bezoeken?

Museum Menkemaborg is van maart t/m september iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Van oktober t/m december van 10.00 – 16.00 uur. En in de maanden januari en februari? Dan vindt de grote schoonmaak plaats in de borg. Alles wordt dan onder handen genomen: de kleden worden geklopt, de vloeren geboend, de koperen pannen en het zilver gepoetst en de glazen gewreven totdat ze weer glimmen.

Een standaard toegangskaartje voor borg en de tuinen varieert van € 2,50 euro voor kinderen tot € 9 voor volwassenen. Wil je alleen de tuinen bezoeken dan ben je iets goedkoper uit.

Overnachten bij de Menkemaborg in Uithuizen

In de omgeving van de Menkemaborg vind je genoeg leuke hotels, vakantiehuizen en campings. Zelf sliep ik eens met de kinderen in een stacaravan op Camping Lentemaheerd. Behalve een camping waar je je eigen tent, camper of caravan neer kunt zetten, hebben ze ook een B&B waar je een kamer kunt huren.

Bekijk hotels in de buurt van Uithuizen

Boek een natuurhuisje op het Groningse Hogeland

Campings in de buurt van Uithuizen

Mijn tip: overnachten op camping Lentemaheerd

Tips Menkemaborg in Uithuizen bewaren

Menkemaborg in Uithuizen bezoeken  Menkemaborg in Uithuizen bezoeken Menkemaborg in Uithuizen bezoeken

Meer inspiratie voor je vakantie in Groningen

Handige reisgidsen Groningen





Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *