Overwinteren in Spanje: de 7 beste bestemmingen

Spanje, Europa, Travel

Mallorca Spanje

Overwinteren in Spanje associeerde ik lange tijd met senioren die lagen te bakken op een strand in Benidorm. Toch zijn er steeds meer digital nomads, mensen die locatie onafhankelijk werken of gewoon zonliefhebbers die het heerlijk vinden om de winter door te brengen in Spanje. Niet zo vreemd, want de winters onder de Spaanse zon zijn warm en aangenaam. Ook overwinteren aan de Spaanse Costa Blanca, Andalusië of op de Canarische eilanden? Ik heb de beste bestemmingen om te overwinteren voor je op een rijtje gezet.

Altea Costa Blanca overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje in Altea aan de Costa Blanca

Reisorganisaties die overwinteren in Spanje aanbieden

Diverse reisorganisaties bieden pakketreizen aan om langere tijd in Spanje te verblijven in de winter. Zo kun je met Primavera naar Spanje in de winter tussen 1 november en 31 maart. Je kunt hier een verblijf boeken van 36 tot 56 dagen. Hierbij geldt: hoe langer je blijft, hoe goedkoper je reis in verhouding.

Zo kun je al voor € 608 euro p.p. 36 dagen overwinteren in Torremolinos aan de Costa del Sol. Gemiddeld moet je rekenen op zo’n € 1.000 per persoon per maand. Je mag maximaal 6 maanden aaneengesloten in Spanje overwinteren en tot drie maanden in Spanje verblijven als toerist. Wil je langer naar Spanje? Laat je dan goed informeren over de voorwaarden en consequenties. Meer over een langere periode leven of werken in Spanje lees je onder andere op de website van Nederland Wereldwijd

Primavera Reizen – lang verblijf in Spanje van 36 tot 57 dagen 
Sunweb – overwinteren van 17 tot 29 dagen
Eliza was Here – kleinschalige accommodaties om te overwinteren van 17 tot 29 dagen
TUI – winterzon vakantie Spanje tot 50 dagen
Corendon – winterzon vakantie Spanje tot 22 dagen, voor langer verblijf kun je evt. telefonisch contact opnemen met Corendon

Overwinteren: zelf vlucht & accommodatie boeken?

Wil je liever zelf je vlucht en accommodatie regelen? Dat kan natuurlijk. Boek een goedkope vlucht met Transavia of Vueling naar Alicante, Málaga of Gran Canaria of vergelijk goedkope tickets Spanje op tix.nl. Hier vind je alle vluchten naar Spanje met KLM.

Je kunt ook kiezen voor een complete vakantiewoning. Die boek je eenvoudig via Natuurhuisje, of Interhome. Bij Booking.com kun je ook een eigen appartement of huisje voor langere tijd huren met een maximum van 90 dagen.

Benidorm Costa Blanca boulevard Spanje

Overwinteren in Spanje: de boulevard van Benidorm aan de Costa Blanca

Overwinteren in Spanje: senioren en digital nomads

Voorheen waren vooral de Costa del Sol en Torremolinos dé overwinter bestemmingen onder senioren. Nu weten steeds meer mensen de Spaanse zon te vinden om de winter en de kou in Nederland te ontvluchten. Daarnaast zijn de voorzieningen hier ideaal om leven en werken met elkaar te combineren. Zo is er in veel accommodaties wifi aanwezig. Fijn als je digital nomad bent of als je naar Spanje afreist voor een workation.

In ongeveer 2,5 tot 3 uur vlieg je naar het zuiden van Spanje. De zon schijnt er gemiddeld zo’n 5 tot 6 uur per dag en de temperatuur komt in Spanje meestal niet onder de 14 graden. Overdag kan de thermometer evengoed 22°C aantikken. Bovendien vind je heel veel mooie plekken in Spanje. Perfect dus om af te reizen naar het zuiden. Dit zijn de beste bestemmingen om de winter door te brengen in Spanje!

Overwinteren in Spanje met Primavera
Goedkoop overwinteren onder de Spaanse zon
Winter in Spanje met TUI

Malaga, Spanje, tips en bezienswaardigheden

Overwinteren in Spanje: Málaga aan de Costa del Sol

1. Costa del Sol

Een van de populairste bestemmingen om te overwinteren in Spanje is de Costa del Sol. In het zuiden van Spanje beleef je het ultieme vakantiegevoel. De kust van de Costa del Sol strekt zich uit van Málaga in het noorden tot Gibraltar in het zuiden. In de winter schommelt de temperatuur aan de Costa del Sol tussen de 17 en 20°C. Zo nu en dan valt er een regenbui.

Bekendste badplaatsen aan de Costa del Sol zijn het mondaine Marbella, Torremolinos en Málaga. Málaga is het hele jaar door een geliefde bestemming voor een stedentrip. Er zijn historische bezienswaardigheden zoals het Moorse paleis Alcazaba, een Romeins amphitheater en het geboortehuis van Picasso. Verder vind je er heerlijke stranden en volop restaurants waar je van de Spaanse tapas kunt proeven. Nerja, 50 kilometer verderop, is ook een mooie kustplaats, waar je vanaf het Bálcon de Europa uitkijkt over de zee.

Overwinteren in Torremolinos via TUI
Winters verblijf in Zuid-Spanje met Primavera Reizen

Real Alcazar Sevilla Patio de las Doncellas

Overwinteren in Spanje: het Alcázar in Sevilla

2. Andalusië

Verder landinwaarts ligt het zonovergoten Andalusië. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 18°C en meer dan 300 dagen zon per jaar is het een van de warmste gebieden in Europa. Houd je van een warme bestemming én van architectuur en cultuur, dan is dit de ideale bestemming om te overwinteren in Spanje.

In Andalusië vind je prachtige steden als Sevilla met als belangrijkste bezienswaardigheden het Moorse paleis Alcázar (dat onder andere dienst deed als filmlocatie voor Game of Thrones), Plaza de España, de Kathedraal van Sevilla en Giralda Toren. Ook een bezoek aan Granada (met de beroemde Alhambra) en Córdoba (en de Mezquita) is een aanrader.

Het loont de moeite om de regio te ontdekken en een auto te huren voor een roadtrip, waarbij je ook Ronda en Cádiz niet moet overslaan. Actievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens een wandeling over de Caminito del Rey. Deze spectaculaire wandeling door een kloof moet je wel vooraf reserveren.

Overwinteren aan de Costa del Sol bij Primavera Reizen
Landelijk gelegen b&b’s in Andalusië bij Eliza was here

Benidorm Costa Blanca Spanje

Overwinteren in Spanje: Benidorm aan de Costa Blanca

Altea Costa Blanca overwinteren Spanje

Overwinteren in Spanje: wit gepleisterde huizen in Altea

3. Costa Blanca

Wie Costa Blanca zegt, zegt Benidorm. Dit is dé bestemming om te overwinteren in Spanje en enorm populair bij Nederlanders (denk: Benidorm Bastards). En hoewel Benidorm inmiddels goede restaurants en hippe tentjes heeft, blijft het massaal. Dus houd je van kleinschalige en authentieke Spaanse steden en dorpjes, dan is Benidorm niet the place to be voor jou. Kies dan liever voor een verblijf in Dénia, Jávea of Altea bijvoorbeeld dat met een wirwar aan steegjes en wit gepleisterde huizen als een van de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca wordt gezien. Andere badplaatsen aan de Costa Blanca zijn Alicante en Calpe dat bekendstaat om haar schone stranden met uitzicht op de rots van Ifac.

Winter aan de Costa Blanca Primavera
Overwinteren in Benidorm met TUI
B&B’s en finca’s rond Alicante bij Eliza was Here

Tabernas Woestijn Costa de Almeria Spanje

Overwinteren in Spanje aan de Costa de Almería

4. Costa de Almería

Hoe anders is het om te overwinteren aan de Costa de Almería waar je, in tegenstelling tot de Costa Blanca, amper toeristen ziet. De zon schijnt hier meer dan 320 dagen per jaar, waarmee het een geweldige overwinterbestemming is. Dit is een plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Behalve bekende badplaatsen als Almería en Roquetas de Mar vind je hier stille vissersdorpjes en plaatsjes als Mojacar, een van de mooiste witte dorpen in dit gebied. Bijzonder is natuurreservaat Cabo de Gata-Nijar met ongerepte stranden en kristalhelder water waar je goed kunt surfen, duiken en snorkelen. Nog zo’n mooie kustplaats is San Juan de Los Terreros.

In het binnenland wachten dorre landschappen als de Tabernaswoestijn, het laatste stukje woestijn van Europa. Omdat het iets heeft van het wildwestlandschap in Amerika, doet Tabernas regelmatig dienst als filmlocatie voor westernfilms. Het deed ook dienst als achtergronddecor voor Game of Thrones. Bezoek Mirador Desierto de Tabernas voor een geweldig uitzicht over het landschap en ben je een filmliefhebber, dan is themapark Oasys Mini-Hollywood een aanrader. Hier werden fims opgenomen en er worden wildwestshows opgevoerd.

Overwinteren in Spanje bij Primavera
Winter aan de Costa de Almeria met TUI
Verblijven aan de Costa de Almeria met Sunweb

Murcia Costa Cálida Spanje

Overwinteren in Spanje in de fraaie stad Murcia

5. Costa Cálida

Grote kans dat je nog nooit van de Costa Cálida hebt gehoord. Deze kust ligt ingeklemd tussen de Costa Blanca in het noorden en de Costa de Almería in het zuiden. De Costa Cálida is perfect als je op zoek bent naar het echte Spanje. Omdat de kust hier ontzettend ruig is, wordt het namelijk nog niet overspoeld door toeristen. Bovendien betekent ‘calida’ warm en met 320 dagen zon per jaar is het een geschikte plek om te overwinteren in Spanje.

De belangrijkste haven en grootste stad aan de Costa Cálida is Cartagena. Verder landinwaarts ligt de stad Murcia met bezienswaardigheden als de Catedral de Santa María de Murcia en Iglesia de Santa Catalina. Langs de 250 kilometer lange kustlijn liggen pittoreske plaatsjes zoals San Javier en schiereiland La Manga: een smalle landstrook die de Mar Menor lagune afschermt van de Middellandse Zee.

Vakantie aan de Costa Cálida met de Vakantiediscounter
Overwinteren in Zuid-Spanje met Primavera

Lanzarote Canarische eilanden Spanje

Overwinteren in Spanje op de Canarische Eilanden

La Palma Canarische Eilanden Spanje

Overwinteren op de Canarische Eilanden

6. Canarische Eilanden

In ruim 4 uur vlieg je naar de Canarische Eilanden. Met een gemiddelde temperatuur van 20°C en zo’n 6 tot 7 uur zon per dag kun je op de Canarische Eilanden heerlijk overwinteren. Elk eiland heeft zijn eigen charme.

Zo vind je op het vulkanische eiland Lanzarote overal de sporen van kunstenaar César Manrique. Dankzij hem zie je op het eiland alleen laagbouw van witte huizen met blauwe, bruine of groene kozijnen. Lanzarote is ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers, net als het ongerepte en rustige vulkanische wandeleiland La Palma. Zelf huurden we twee keer een casita in de winter. Het leukst is een casita in El Paso of in Los Llanos de Aridane inclusief huurauto. Een stuk toeristischer zijn Gran Canaria met badplaatsen als Playa del Ingles en Maspalomas en Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Hier kun je goed overwinteren rond badplaatsen als Costa Adeje en Playa de las Americas.

Overwinteren op de Canarische Eilanden met Primavera
Winters verblijf op Tenerife bij TUI
Overwinteren Gran Canaria met TUI
Huur een casita op La Palma

Mallorca Spanje

Overwinteren op Mallorca

7. De Balearen

Echt warm wordt het in de winter niet op de Balearen, maar met een gemiddelde temperatuur van zo’n 16°C kun je op Mallorca en Ibiza prima overwinteren. Het grootste en drukste eiland is Mallorca met badplaatsen El Arenal, Cala d Or en Cala Ratjada. Vluchten en verblijf op Mallorca zijn relatief goedkoop, waarmee Mallorca een populaire bestemming is om te overwinteren. In de hoofdstad Palma de Mallorca bijvoorbeeld kun je genieten van het stadsleven én het strand. Het is ook een prima uitvalsbasis om de rest van Mallorca te verkennen. Ibiza is het warmste eiland van de Balearen. En hoewel het bekendstaat als feesteiland, is het er in de winter heerlijk rustig. Perfect dus om te overwinteren in Spanje.

B&B’s op Mallorca bij Eliza was Here
Boek een verblijf op Ibiza bij TUI

Tips overwinteren in Spanje bewaren

Overwinteren in Spanje  Overwinteren in Spanje

Meer winterzon vakanties in Spanje

Reisgidsen Spanje





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *