Reis rond de wereld in je beste jaren – Sjaak Zonneveld

Boeken, Lifestyle

Reis rond de wereld in je beste jaren van Sjaak Zonneveld

‘Reis rond de wereld in je beste jaren’ stond al een tijdje in mijn opgeslagen ‘must reads’. En dus besloot ik het toch maar eens aan te schaffen. Een lekker luchtig reisboek, dacht ik. Maar ik had me niet in de zogenaamde kleine lettertjes verdiept, want eigenlijk gaat dit boek over het belang van een tussenpensioen, maar ook hoe je beter je financiën voor je oude dag kunt regelen. Een reis rond de wereld in je beste jaren is een leerzaam en inspirerend boek (plus nogal een eye-opener).

Reis rond de wereld in je beste jaren

Het boek ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’ bestaat al een kleine eeuwigheid (het werd eerder uitgebracht als ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’), en al die tijd stond het opgeslagen in mijn ‘must reads’. Dus besloot ik het toch maar eens aan te schaffen. Want, ‘een lekker luchtig reisboek’, dacht ik. Maar ik had me niet in de kleine lettertjes verdiept.

Reis rond de wereld in je beste jaren – Sjaak Zonneveld

Tussenpensioen

Eigenlijk gaat dit boek namelijk over het belang van een tussenpensioen, het opbouwen van je pensioen en waarom je moet reizen als je nog fit en gezond bent. Je weet immers niet of je een beetje fit (of überhaupt) je pensioen haalt. Wacht dus niet tot je pensioen, maar geniet nu al van een tussenpensioen of plakbandpensioen.

Lees ook: zuinig leven en groots genieten
En: rijk in tijd: de opkomst van tijdmiljonairs

Inspiratie voor anders leven

Dit boek is er dan ook eentje die perfect in mijn rijtje blogs over meer leven, minder werken, ontsnappen aan de ratrace en werk is geen oplossing past. Een reis rond de wereld in je beste jaren dus, wat mij betreft een must read (en nogal een eye-opener).

Dingen die ik uit het boek leerde (maar stiekem ook al wel wist)

Reis rond de wereld in je beste jaren gaat namelijk niet alleen over reizen in je jonge jaren, maar ook over je pensioen. Terwijl de schrijver Sjaak Zonneveld de hele wereld over reist, neemt hij je mee in de manier waarop pensioen geregeld is in Nederland en hoe dat verschilt van de manier waarop het er in andere landen aan toe gaat.

Het schijnveilige pensioenstelsel in Nederland…

… blijkt dus helemaal niet zo veilig als het schijnt. In mijn leven barst het bijvoorbeeld van de pensioengaten (dat ontstaat als je bijvoorbeeld langere tijd in het buitenland zit, als je parttime gaat werken om voor de kinderen te zorgen etc.), dus je kunt je geldzaken beter niet alleen af laten hangen van de overheid of je werkgever, maar ook zelf iets van pensioen opbouwen.

Een leven lang werken

Bovendien werk ik al sinds mijn 18e (ik heb er al een slordige 35 jaar op zitten) en moet zoals het nu lijkt nog eens 15 jaar. Dat is niet iets waar ik per se naar uitkijk of waar ik blij van word (vooral het ‘moeten’ aspect in het verhaal). Dat betekent dat ik zo ongeveer mijn hele leven lang moét werken, of ik nu wil of niet. En het idee: we worden geboren om 50 jaar te moeten werken vind ik niet bijzonder inspirerend. Toch ziet de werkelijkheid er voor veel mensen wel zo uit.

Where is my money?

Wat mij nog het meest raakt en waar ik me al jaren druk om maak: je hebt geen keuze wat pensioenen betreft. Werk je bij een werkgever, dan ben/was je vaak verplicht om een percentage van je salaris in een pensioenfonds te stoppen waarbij je werkgever is aangesloten.

Dat dit aan het eind misschien minder oplevert dan dat je er in hebt gestopt, vind ik bijzonder frustrerend. Vooral omdat je daarin geen keuze hebt, maar een verplichting. Ook al draag je jarenlang pensioen af, de kans bestaat alsnog dat jij straks te weinig hebt om van te leven.

Achterblijven met niets

In mijn geval heb ik fulltime gewerkt van mijn 18e tot 25e, maar niente pensioen opgebouwd. Dat vond men destijds niet nodig, terwijl ik het juist toen prima had kunnen betalen. Je begrijpt dat ik nu dus met de gebakken peren zit. Na mijn dertigste trouwde ik en kreeg kinderen en je snapt het al: ik ging als moeder minder werken, dus nóg eens een pensioengat. Al mijn geld ging op aan kinderopvang en toen mijn relatie op de klippen liep, bleef ik achter met niets.

Gedwongen nomad op je 75e

Op je 46e opnieuw beginnen is geen kattenpis. Dat is ook waarom met name vrouwen van middelbare leeftijd in Amerika gedwongen worden om in een auto te leven na een scheiding. Ik zag laatst een schrijnend interview met een dame of ‘nomad’ van 75+ die in haar auto woonde. Daar is niets mis mee als het je eigen keuze is, maar niet oké als je ertoe gedwongen wordt, omdat je je geen woning kunt veroorloven. Toch wordt dit in Nederland helaas ook steeds meer een issue.

Bouw een eigen pensioenpotje op

Het pensioenstelsel in Nederland is dus hopeloos achterhaald. Volgens Sjaak Zonneveld is een individueel pensioenpotje opbouwen een prima optie. Op die manier blijft het gespaarde geld ook van jou. Vandaar dat hij werkzaam is bij BrightPensioen, een flexibele en duurzame manier om zelf pensioen op te bouwen. Daarnaast moet je je misschien afvragen of er voor jou andere manieren zijn om pensioen op te bouwen, door bijvoorbeeld:

  • je huis versneld af te lossen, zodat je later weinig tot geen woonlasten meer hebt (al wordt dat wel lastig als je, zoals ik, gedwongen in een sociale huurwoning woont)
  • te werken aan een passief inkomen
  • je te realiseren dat je na je 69e minder geld nodig hebt, omdat je dan de hele wereld al hebt gezien ;)

Tussenpensioen? Een kwestie van doen!

Tegelijkertijd moet je je niet alleen blindstaren op je pensioen later, maar meer (leren) genieten van het nu. Niet voor niet is de ondertitel van dit boek ‘Tussenpensioen? Een kwestie van doen!’. Altijd maar werken voor een toekomst die er misschien nooit komt is namelijk geen oplossing. Een optie om zowel van het nu te genieten én aan de toekomst te denken is door zuinig te leven en tegelijkertijd groots te genieten. Reizen rond de wereld in je beste jaren zet je in ieder geval wel aan het denken.

Dus mocht je plannen hebben om vrijer te leven, de wereld rond te reizen en te ontdekken hoe je minder afhankelijk wordt van het schijnveilige pensioenstelsel in Nederland? Dan is Reis rond de wereld in je beste jaren een aanrader!

Reis rond de wereld in je beste jaren – Sjaak Zonneveld bewarenReis rond de wereld in je beste jaren Sjaak Zonneveld

Meer inspiratie voor anders leven en werken






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

BoekenBoeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *