Eilandhoppen Griekenland? Zo combineer je 2 of 3 eilanden!

Griekenland, Europa, Travel

Eilandhoppen Griekenland - Mykonos-stad

Met de wind in de haren, de blauwe zee onder je. Eilandhoppen Griekenland is: meerdere mooie Griekse eilanden ontdekken. Het bekendst zijn Mykonos en Santorini als luxe bestemmingen. Zoek je iets meer rust dan zijn de Cycladen met eilanden als Naxos, Paros, Andros en Tinos perfect voor je eilandhop avontuur. Welke eilanden zijn geschikt voor eilandhoppen in Griekenland? Lees hier mijn tips.

Eilandhoppen Griekenland - Matala Kreta Griekenland

Eilandhoppen Griekenland: varen van eiland naar eiland

Eilandhoppen in Griekenland: welke eilanden?

Zeg je Griekenland, dan zeg je eilandleven! Hoe kan het ook anders in een land dat meer dan 6000 eilandjes telt? En elk Grieks eiland heeft zijn eigen charme. Omdat veel eilanden niet zo groot zijn, heb je meestal aan een paar dagen genoeg. Bovendien zijn de meeste eilanden met de ferry goed bereikbaar. Griekenland is dan ook dé ultieme bestemming voor een eilandhopavontuur.

Lees ook: dit zijn de mooiste Griekse eilanden
En: de meer onbekende Griekse eilanden

Naxos Cycladen Griekenland zee

Eilandhoppen Griekenland: dit is het eiland Naxos

Handige routes voor eilandhoppen Griekenland

Wil je gaan eilandhoppen in Griekenland? Dan is het slim om je te richten op één eilandengroep. Zo zijn de bekendere eilanden Santorini en Mykonos populair voor luxe vakanties eilandhoppen in Griekenland.

Eilandhoppen Cycladen

Ga je voor wat meer rust, dan vaar je vanuit Athene zo naar de Cycladen. Deze eilanden liggen relatief dicht bij elkaar en de ferry vaart regelmatig naar Paros, Naxos, Tinos en Andros bijvoorbeeld. Op deze minder bekende Griekse eilanden is het relatief rustig, al winnen ze wel aan populariteit. Hier vind je nog dat typisch Griekse leven: de smalle geplaveide straten, witte huisjes met blauwe daken en rondom altijd weer die blauwe zee.

Eilandhoppen Ionische Eilanden

Heb je minder tijd, dan zijn de Ionische eilanden een goed alternatief. Je vaart zo van Corfu via Parga op het Griekse vasteland naar Paxos en Lefkas of andersom.

Eilandhoppen Griekenland voorbeeldroutes

Hieronder een greep uit mijn favoriete eilanden die je goed kunt combineren en geschikt zijn voor eilandhoppen Griekenland. Mocht je er zelf niet uitkomen: bij TUI hebben ze handige voorbeeldroutes naar meerdere Griekse eilanden uitgestippeld. Maar je kunt ook jouw ultieme reisroute door hen laten samenstellen.

Bekijk routes eilandhoppen Griekenland bij TUI >>
Complete routes eilandhoppen Griekenland bij De Jong Intra >>

athene-the-odeon-of-herodes-atticus

Wil je eilandhoppen in Griekenland? Dan is Athene een goed startpunt

Athene Plaka

Tips: ga eilandhoppen Griekenland vanuit Athene

Athene: het perfecte startpunt voor je eilandhop avontuur

Ga je eilandhoppen in Griekenland, dan is het handig om je reis te beginnen in Athene. Zo kun je er meteen een stedentrip aan vastplakken, want de hoofdstad van Griekenland is heerlijk om een paar dagen te verblijven. Verwonder je over de beroemde Akropolis, wandel door de straatjes van de wijk Plaka en geniet er van heerlijke Griekse gerechten in lokale taverna’s.

Boek overtocht van/naar Athene

Bekijk stedentrips Athene

Mykonos-stad Griekenland tips en bezienswaardigheden

Eilandhoppen Griekenland: Mykonos is een populair eiland met bruisend nachtleven

Mykonos

Vanuit Athene kun je de ferry naar Mykonos nemen vanuit Piraeus of de haven van Refina. Afhankelijk van de overtocht die je kiest, doe je er ruim 2 tot 5 uur over. Trekpleister in de hoofdstad Mykonos-Stad is de kunstenaarswijk Alefkandra. Dankzij de felgekleurde balkonnetjes wordt het ook wel Little Venice genoemd. Mykonos heeft een bruisend nachtleven en is dan ook een must-visit voor feestgangers en zonaanbidders. Bezoek er het beroemde Paradise Beach en geniet van een cocktail in een van de hippe beachclubs. Ben je een rustzoeker, dan is dit eiland iets minder geschikt, met name in het hoogseizoen kan het er druk zijn.

Boek overtocht van/naar Mykonos

Vakanties Mykonos bij Sunweb

Naxos Cycladen straatje - eilandhoppen Griekenland

Naxos

Binnen ongeveer 30 tot 45 minuten vaar je naar buureiland Naxos. Het is het grootste en vruchtbaarste eiland van de Griekse Cycladen en staat bekend om zijn rustige sfeer, traditionele dorpjes en prachtige landschappen. Volgens de Griekse mythologie zegende Dionysos, god van de wijn, het eiland met haar vruchtbaarheid. Overal vind je olijfbomen, citrusbomen en wijngaarden plus grazende koeien, schapen en geiten. Op het menu staan lekkere geitenkaas (Naxian Cheese) en schapenkaasjes, maar ook groenten en honing van het eiland. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de oude poort Portara, waar je uitkijkt over de Egeïsche Zee.

Overtocht van/naar Naxos

Vakanties naar Naxos bij Sunweb

Paros Griekenland

Paros

Naxos wordt op de voet gevolgd door Paros: het op twee na grootste eiland van de Cycladen. Vanaf Paros zet je binnen ongeveer 50 minuten met de ferry voet aan wal. Met de snelste boot zelfs al in 20 minuten! Op Paros hangt nog de typisch Griekse sfeer in de pittoreske dorpjes. Wandel door de witte straten van Parikia en Naoussa en plof neer op het strand van Kolymbithres en Santa Maria. Verder kun je op Paros goed windsurfen en kitesurfen. Je kunt je Paros goed combineren met het nabijgelegen Naxos en Mykonos. Maar je kunt het ook overslaan en direct vanuit Naxos naar het onbekende Griekse eiland Ios varen.

Boek overtocht van/naar Paros

Pakketreizen Paros bij Sunweb

Ios, Cycladen, Griekenland

Ios

Ook het eiland Ios maakt deel uit van de Cycladen en is geliefd bij eilandhoppers. Hier staat alles in het teken van muziek, dans, eten en festivals. Vooral in de zomermaanden trekken veel jongeren naar het eiland. Het anders zo relaxte hoofdstadje Chora verandert ’s nachts in een levendig uitgaansgebied. Middelpunt van Chora is de Gremiotissa kerk, waar je via steile straatjes komt. Eenmaal boven kijk je uit over het eiland, de zee en het aangrenzende strand van Mylopotas.

Helemaal in het zuiden van Ios ligt het rustiger strand van Manganari met kristalhelder water. Dit is ook het eiland van de dichter Homerus, die op Ios z’n laatste jaren doorbracht en er stierf. Ieder jaar wordt ter ere van hem op 15 mei het Homerusfestival gevierd.

Boek overtocht van/naar Ios

Vakantie Cycladen met TUI

Santorini Thira tips en bezienswaardigheden

Eilandhoppen Griekenland: Santorini

Santorini

Vanuit Ios brengt de ferry je in ongeveer 45 minuten naar Santorini. Dit adembenemende eiland lijkt rechtstreeks uit een reclame voor Griekenland te komen. Santorini is het meest zuidelijke eiland van de Cycladen en is vulkanisch. Dat is ook de reden dat Santorini zwarte zandstranden heeft. Je vindt er de kenmerkende witte huisjes met koepeldaken in pittoreske dorpjes als Oia en Fira. Hoog boven de haven ligt de hoofdstad Thira tegen de bergwand aangeplakt. 566 treden nemen je kriskras mee naar boven, maar er gaat ook een kabelbaan.

Santorini is helemaal indrukwekkend als je de steile rotswanden van het eiland vanaf zee nadert. Tijdens een begeleide wandeling langs de caldera leer je over de enorme uitbarsting van Santorini en over de mythe van Atlantis.

Boek overtocht van/naar Santorini

Vakanties Santorini  met Eliza was Here

Bekijk dagtrips Santorini vanuit Kreta

Agios Nikolaos Kreta avond

Kreta

Behalve een bruisend nachtleven in Chersonissos en Malia, heeft Kreta ook een heel ander gezicht. Dat van ruige natuur, het Lassithiplateau, schilderachtige dorpjes en cultuur. Bezoek de 4000 jaar oude ruïnes van Knossos, wandel door Samariakloof en neem een kijkje bij het palmenstrand van Vai. Rustige dorpjes en schilderachtige baaitjes vind je op het oostelijk deel van Kreta. Zoals het Venetiaanse vestingstadje Rethymnon, waar ik eens een weekend doorbracht. Wil je heel Kreta verkennen? Dan raad ik je aan een auto te huren.

Boek overtocht van/naar Kreta

Pakketreizen Kreta bij Sunweb

 

Meer Griekse eilanden

Eilandhoppen Griekenland tips bewaren

Eilandhoppen Griekenland Eilandhoppen Griekenland Eilandhoppen Griekenland

Handig voor je vakantie in Griekenland




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *