10x onbekende Griekse eilanden: dit zijn de mooiste!

Griekenland, Europa

Amorgos Griekenland
Bij Griekenland denken we massaal aan populaire eilanden als Kreta, Rhodos en Corfu. Maar er zijn ook minder bekende Griekse eilanden zoals het sprookjesachtige Andros, Spetses en Kythira die absoluut de moeite waard zijn! Ontdek 10 onbekende Griekse eilanden.

Onbekende Griekse eilanden - Tinos, Griekenland

Onbekende Griekse eilanden: Tinos

Ontdek deze 10 onbekende Griekse eilanden

Pittoreske dorpjes met witte huizen en kleurige luikjes en deuren. Zonovergoten stranden, zee en lekker eten. Griekenland is het land van de eilanden, meer dan 6.000 in totaal. We denken dan massaal aan eilanden als Kreta, Rhodos en Corfu.

Maar er zijn nog zoveel andere minder bekende of zelfs onbekende Griekse eilanden. Bestemmingen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, maar die een bezoek meer dan waard zijn. Zoals het sprookjesachtige Andros, Spetses of Kythira bijvoorbeeld. Ontdek 10 onbekende Griekse eilanden waar je nog ongerepte natuur, een azuurblauwe zee en weinig toeristen vindt.

Lees ook: 10x de mooiste Griekse eilanden
En: eilandhoppen in Griekenland? Ontdek meerdere eilanden

onbekende Griekse eilanden - Poros Griekenland

1. Poros

Dit romantische eiland van rust, dennenbomen en olijfbomen ligt ten oosten van de Peloponnesos, voor de kust van de plaats Galatas. Eigenlijk bestaat het uit twee eilanden: Sferia en Kalavria. Op het kleinste, vulkanische eiland Sferia is het grootste deel van de hoofdstad Poros-Stad gebouwd. Als je Poros binnen vaart, valt meteen de historische klokkentoren van het eiland op. Klim naar boven voor een prachtig uitzicht over het eiland, leg je handdoek leg je op het strand van Neorio of geniet op het water van de watersportmogelijkheden. Langs de lange boulevard van Poros vind je genoeg plekjes waar je je tegoed kunt doen aan typisch Griekse hapjes en drankjes.

Reizen naar Poros met Sunweb

 

onbekende Griekse eilanden - Spetses Griekenland

Onbekende Griekse eilanden: Spetses

2. Spetses

Het gemoedelijke Spetses barst van de gezellige restaurantjes en smalle straatjes rond de haven. Omdat het centrum autovrij is, rijden hier paarden met een koets, maar je kunt het eiland ook lopend of op de fiets verkennen. De zilte zeewind en de geur van verse hapjes en vis zorgen voor een instant vakantiegevoel. Plof neer op het strand van Anargyri, Agia Pareskevi of Agioi, geniet van een smakelijke Griekse maaltijd bij een van de restaurants is het centrum terwijl je de zon in de zee ziet zakken. Dit is eilandleven op zijn best!

Reizen naar Griekenland met Sunweb

 

onbekende Griekse eilanden - Kythira Griekenland

3. Kythira

Ook dicht bij de Peloponnesos, maar dan ten zuidoosten ervan, ligt het eiland Kythira. Je vindt er traditionele dorpjes, historische kastelen, afgelegen baaitjes en ongerepte stranden. De natuur is er prachtig en afwisselend met grotten, kloven en bossen. Toeristen zie je hier weinig omdat de reis er naar toe relatief lang is. Dit onbekende Griekse eiland is dan ook dé plek voor rustzoekers. Houd je van strand, dan is Limnionas strand met haar witte zand en azuurblauw water een aanrader. Op een heuvel in de hoofdstad Chora kijkt een middeleeuws kasteel uit over de Egeïsche Zee. Andere trekpleisters op Kythira zijn de Byzantijnse kerken, het Archeologisch Museum en de verlaten stad Paleochora.

Reizen naar Kythira met Ross Holidays

 

onbekende Griekse eilanden - Kymi op Evia, Griekenland

4. Evia

Hoewel dit het een-na-grootste Griekse eiland is, is de kans groot dat je nog nooit van Evia hebt gehoord. Het is een sprookjesachtige bestemming, geliefd bij wandelaars en slechts twee uur verwijderd van de Griekse hoofdstad Athene waar je heel eenvoudig met Transavia naar toe vliegt. In het noorden ligt ‘Klein Zwitserland’: een gebied vol groene heuvels, bossen en watervallen.

De levendige hoofdstad van dit onbekende Griekse eiland is Chaldika (of Chalkis). Bezienswaardigheden hier zijn de vesting Karababas, het Acheologisch Museum en de hangbrug over het nauw van Euripus. Struin rond in toeristische plaatsjes als Pefki in het noorden of de sfeervolle badplaatsjes Karystos en Marmari in het zuiden. Het bergachtige binnenland verken je het beste door de wandelschoenen aan te trekken, zoals in het Dirfis gebergte. Op Evia zijn meer dan dertig gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Populaire wandelroutes zijn onder andere de wandelroute door de Agios Dimitrios kloof (2,5 uur) en en de prachtige, maar uitdagende wandeling door de Agali kloof (4 uur).

Reizen naar Evia met Ross Holidays

 

onbekende Griekse eilanden - Andros, Griekenland

Andros: een van de relatief onbekende Griekse eilanden

5. Andros

Vanaf Athene is het maar twee uurtjes varen naar dit rustige eiland ten zuidoosten van Evia. Het authentieke en groene Andros maakt deel uit van de Cycladen. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de hoofdstad Chora. Hier zie je de Venetiaanse invloeden uit de middeleeuwen en wisselen neoklassieke en cycladische bouwstijlen elkaar af.

Witte huisjes met blauwe luiken sieren de smalle, fotogenieke straatjes in de badplaatsjes Batsi, Chora en Gavrio. Toeristenwinkeltjes vind je op Andros nauwelijks, hier is alles nog écht Grieks. Wil je het eiland verkennen, dan is het handig om een auto te huren. Rijd door het sprookjesachtige binnenland met groene valleien en spetterende watervallen. Een bezoek aan de Pithara watervallen is de moeite waard, net als het stroomgebied van de Dipotamata rivier. Ook het witgekalkte Panachrantos klooster hoog in de bergen is een aanrader!

Reizen naar Andros met Ross Holidays

Tinos, Griekenland

Tinos is een van de mooiste onbekende Griekse eilanden
Tinos Griekenland

6. Tinos

Pal onder Andros ligt het eiland Tinos. Ook dit is een van de onbekende Griekse eilanden dat weinig toeristen weten te vinden. Voor de religieuze Grieken daarentegen is het een van de bekendste bedevaartsplaatsen van Griekenland. Twee keer per jaar komen Griekse gelovigen naar Tinos om de Kerk van de Heilige Moeder Maria te bezoeken. Tinos staat bekend om zijn talloze kerken: meer dan duizend stuks in totaal. Sowieso is Tinos een lust voor het oog. Verspreid over het eiland vind je traditionele dorpjes met witte huizen, blauwe deuren, kronkelige straatjes en schattige steegjes. Vooral bergdorpjes als Kardiani zijn een feest om doorheen te struinen.

Reizen naar Tinos met Ross Holidays

10x onbekende Griekse eilanden, Kea Griekenland

7. Kéa

Ook het kleine eiland Kéa behoort tot de Cycladen en is een van de onbekende Griekse eilanden. Met meer dan 60 km aan wandelroutes is Kéa een echt wandeleiland. Deze avontuurlijke wandelroutes voeren door bergachtige gebieden met steile hellingen, diepe ravijnen en naar schilderachtige baaien en verborgen zandstranden. Plekken waar je met de auto niet zo goed kunt komen. De hoofdstad van Kéa is het pittoreske Loulida (of Chora). Met de witte huisjes met blauwe deuren en stenen weggetjes is Loulida een plaatje om te zien. De leukste badplaatsen op Kéa zijn Korissia, Gialiskari, Vourkari en Koundouros.

Reizen naar Kea met Ross Holidays

onbekende Griekse eilanden - Amorgos Griekenland

Onbekende Griekse eilanden: Amorgos

8. Amorgos

Het bergachtige Amorgos is het meest oostelijke eiland van de Cycladen. Bergpaden verbinden het ene bergdorpje met het andere. Geen wonder dus dat Amorgos geliefd is bij wandelaars. Omdat het een van de onbekende Griekse eilanden is, is het op Amorgos heerlijk rustig en kom je er weinig toeristen tegen. Neem een kijkje in het hoofdstadje Chora en met name het oude gedeelte Aegiali. Hier kun je heerlijk slenteren door smalle straatjes en langs typisch Griekse tavernes. Mooie stranden vind je onder andere bij Agios Pavlos, Kalotaritissa en Mouros Beach. Absolute must see is het Panagia Hozoviotissa klooster. Het opvallend wit gepleisterde klooster lijkt tegen de bergwand te plakken.

Reizen naar de Cycladen met TUI

Ios, Griekenland

Ook Ios is een van die onbekende Griekse eilanden

9. Ios

Ook het eiland Ios maakt deel uit van de Cycladen en is geliefd bij eilandhoppers. Hier staat alles in het teken van muziek, dans, eten en festivals. Vooral in de zomermaanden trekken veel jongeren naar het eiland.

Het anders zo relaxte hoofdstadje Chora verandert ’s nachts in een levendig uitgaansgebied. Middelpunt van Chora is de Gremiotissa kerk, waar je via steile straatjes komt. Eenmaal boven kijk je uit over het eiland, de zee en het aangrenzende strand van Mylopotas. Helemaal in het zuiden van Ios ligt het rustiger strand van Manganari met kristalhelder water. Dit is ook het eiland van de dichter Homerus, die op Ios z’n laatste jaren doorbracht en er stierf. Ieder jaar wordt ter ere van hem op 15 mei het Homerusfestival gevierd.

Reizen naar de Cycladen met TUI

10x onbekende Griekse eilanden, Chios, Griekenland

Onbekende Griekse eilanden: de molens van Chios

10. Chios

Pal voor de Turkse kust ligt het eiland Chios. Ook dit eiland behoort tot de onbekende Griekse eilanden. Het barst van de geschiedenis, kastelen en pijnbomen. Chios staat bekend om haar Mastiekbomen. Deze unieke bomen komen alleen op dit eiland voor en geven een speciaal soort hars, de belangrijkste inkomstenbron van Chios. Jammer genoeg hebben branden een groot deel van de mastiekbomen verwoest. Alleen in het zuidoosten vind je ze nog.

Chios telt twintig mastiekdorpen die hun naam danken aan de mastiek-productie, zoals de prachtige plaatsjes Mesta en Pyrgi. De populairste badplaats van Chios is Karfas met een heerlijk zandstrand en fijne terrasjes. Andere badplaatsen zijn Vrondados en Agia Fontini. Op Chios vind je ook een aantal grotten, waaronder de grot Agios Galas en de grot van Sykias (ook wel de grot van Olympoi genoemd).

Reizen naar Chios met Ross Holidays

10x onbekende Griekse eilanden, Amorgos, griekenlandOnbekende Griekse eilanden: de straatjes van Amorgos

Vervoer en verblijf onbekende Griekse eilanden

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Griekenland. Kleinschalige accommodaties vind je onder andere bij:

Heb je liever een groot resort, een luxe hotel of zoek je speciale faciliteiten voor de kinderen? Bekijk dan ook eens de websites van:

Vliegtickets, autohuur & accommodatie Griekse eilanden

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Transavia vliegt vanaf de Nederlandse luchthavens Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam naar diverse Griekse bestemmingen. Check ook eens of een andere luchthaven voor jou voordeliger is. Vertrek je bijvoorbeeld vanaf Groningen Eelde Airport dan kun je daar voor heel weinig je auto parkeren!

Heb je al een vlucht en verblijf in Griekenland geboekt, maar wil je nog een auto huren? Om de Griekse eilanden te ontdekken kun je bijvoorbeeld een auto huren bij Europcar.

In Griekenland vind je een prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Ga je op vakantie en zoek je nog een geschikte trolley voor je handbagage of een handige backpack of koffer? Bij travelbags vind je de juiste tas, koffer of trolley voor jouw reis!

Pigadia Bay Karpathos

Nog zo’n relatief onbekend Grieks eiland is Karpathos

Tips voor je vakantie Griekse eilanden

Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland.

Toch liever op vakantie in Nederland?

Onbekende Griekse eilanden bewaren

10x onbekende Griekse eilanden 10x onbekende Griekse eilanden

Handig voor je vakantie in Griekenland




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


3 comments on “10x onbekende Griekse eilanden: dit zijn de mooiste!

  1. Wat een heerlijk artikel om bij weg te dromen. Wij zijn jaren terug in Griekenland geweest, maar zo’n onbekend eiland had ik ook leuk gevonden om te bezoeken. Kythira spreekt me erg aan

    • Heerlijk he? Het is wel iets meer gepuzzel, omdat niet alle onbekendere eilanden worden aangeboden als pakketreizen, maar dan heb je ook wat! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *