10x de mooiste Griekse eilanden: dit zijn mijn favorieten

Griekenland, Europa

de mooiste Griekse eilanden - Santorini

De mooiste Griekse eilanden: van Lefkas, Santorini en Kreta tot Zakynthos. Stuk voor stuk heerlijke eilanden waar je kunt genieten van lekker eten, zon, zee, snorkelen en strand. En waar je kunt wandelen door pittoreske dorpjes vol witgekalkte huizen en kleurige deuren.

Wat is het mooiste eiland van Griekenland?

Wie Griekenland zegt, zegt eilandleven. Hoe kan het ook anders in een land dat meer dan 3000 eilandjes telt? Elke zomer ga ik samen met de kinderen op zoek naar een mooi Grieks eiland, het liefst een bestemming dat niet wordt overspoeld door toeristen.

Maar wat is het mooiste eiland van Griekenland? Dat hangt er van af wat voor vakantie je zoekt, want elk eiland heeft zijn eigen charme. Zo zijn er tal van onbekende Griekse eilanden voor rustzoekers, Griekse eilanden die vooral jongeren trekken of juist geschikt voor een familievakantie. Gelukkig kun je overal fantastisch Grieks eten ;). Ik zette de mooiste Griekse eilanden op een rijtje.

Lees ook: 10 onbekende Griekse eilanden

Agios Nikitas Beach, Lefkas Griekenland

1. Lefkas

De eerste keer dat ik alleen met m’n kinderen op vakantie ging in de zomer, kwamen we terecht in Agios Nikitas op het Griekse eiland Lefkas. Ik wist toen nog niet dat ons reisje naar Griekenland een jaarlijkse traditie zou worden. Lefkas is een fijn rustig eiland dat behoort tot de mooiste van Griekenland. Het behoort tot de Ionische eilanden en je vindt er heerlijke stranden en pittoreske dorpjes.

De oost- en zuidkust van het eiland zijn wat toeristischer. Ga je voor rust? Dan is Agios Nikitas aan de westkust van Lefkas een aanrader! Een relaxed plaatsje met verschillende stranden en leuke eettentjes. En dan iedere avond zo’n zonsondergang. Alleen al vanwege onze dierbare herinneringen is Lefkas een van onze favoriete en de mooiste Griekse eilanden. Lees ook over de mooiste plekken op Lefkas.

Boek je pakketreis Lefkas bij Sunweb

wat te doen op Corfu - Dasia strand

De mooiste Griekse eilanden: Corfu

2. Corfu

Het prachtige Griekse eiland Corfu behoort tot de Ionische eilanden. Corfu is een van de mooiste Griekse eilanden. Bovendien is het heel groen en wordt het ook wel ‘bloemeneiland’ genoemd. Het leuke van dit eiland is dat je er zowel kunt genieten van een welverdiende strandvakantie (en heerlijk kunt snorkelen!) als cultuur kunt snuiven.

Zo nam ik een kijkje in het oude klooster Manastirea Sf. Paraskevi en stapte ik in het leven van Kaiserin Sisi in het Achilleion, het zomerpaleis van Sisi. Corfu is relatief groot. Daarom kun je het beste een auto huren als je het eiland wilt verkennen. Corfu is slechts 100 km verwijderd van Italië. Die Italiaanse sfeer merk je vooral in de hoofdstad Corfu-Stad. In het plaatsje Kouloura aan de oostkust kun je zelfs Albanië zien liggen!

Bekijk reizen naar Corfu met Eliza was Here

 

Rethymnon, Kreta, Griekenland

Dit is Rethymnon op Kreta, een van de mooiste Griekse eilanden

3. Kreta

Bij Kreta denk je waarschijnlijk vooral aan het bruisende nachtleven in Chersonissos en Malia. Maar Kreta heeft ook een heel ander gezicht: dat van ruige natuur, het Lassithiplateau, schilderachtige dorpjes en cultuur. Bezoek de 4000 jaar oude ruïnes van Knossos, wandel door de 18 kilometer lange Samariakloof en neem een kijkje bij het paradijselijke strand van Vai.

Rustige dorpjes en schilderachtige baaien vind je ook volop op Kreta. Zoals het Venetiaanse vestingstadje Rethymnon bijvoorbeeld, waar ik eens een weekend doorbracht en zag hoe twee oude mannen eigenhandig filodeeg stonden te kneden. Kreta is een van de mooiste Griekse eilanden, maar ook het grootste. Dus wil je het hele eiland verkennen, dan raad ik je aan een auto te huren.

Boek je pakketreis Kreta bij Vakantiediscounter

de mooiste Griekse eilanden, Santorini

Santorini: een van de mooiste Griekse eilanden

4. Santorini

Een van de mooiste Griekse eilanden is Santorini. Dit prachtige eiland lijkt rechtstreeks uit een reclame voor Griekenland of uit een reisgids te komen. En als je de witte huisjes met blauwe daken ziet, snap je meteen waarom. Santorini is het meest zuidelijke eiland van de Cycladen en het is vulkanisch.

Dat is ook de reden waarom je op Santorini zwarte zandstranden vindt. Hoog boven de haven ligt de hoofdstad Thira tegen de bergwand aangeplakt. 566 treden nemen je kriskras mee naar boven, maar er gaat ook een kabelbaan. Santorini is helemaal indrukwekkend als je de steile rotswanden van het eiland vanaf zee nadert, zoals ik eens deed toen ik een dagtocht naar Santorini vanaf Kreta maakte.

Ontdek reizen naar Santorini met Eliza was Here

10x de mooiste Griekse eilanden: Anti-Paxos, Griekenland

5. Paxos

Op slechts 16 km van Corfu ligt het kleine eilandje Paxos. Omdat het geen eigen vliegveld heeft, vlieg je op Corfu. Zo ben je verzekerd van rust en ver van de toeristenmassa’s. Je vindt er glooiende heuvels en strandjes aan de oostkust, terwijl het westen bekendstaat om de rotsachtige kust en grotten. Paxos wordt omringd door diepblauw water. Perfect om te duiken of te snorkelen.

Gezellige badplaatsen op Paxos zijn Lakka, Loggos en Gaios. Vanuit Paxos kun je ook een dagtochtje maken naar het kleinere eilandje Anti-Paxos. Een vakantie op Paxos kun je goed combineren met een bezoek aan Corfu. Tussen Corfu en Paxos vaart namelijk een ferry. Zo kun je een aantal van de mooiste Griekse eilanden met elkaar combineren!

Boek je reis naar Paxos bij Sunweb

Mykonos-stad Griekenland tips en bezienswaardigheden

Ongetwijfeld een van de mooiste Griekse eilanden: Mykonos

6. Mykonos

Van de witgekalkte huisjes met felgekleurde luikjes tot witte windmolens en een bruisend nachtleven. Mykonos heeft het allemaal. Het kleine eilandje ligt ten oosten van het Griekse vasteland met als schilderachtige hoofdstad Mykonos-Stad. Vooral de kunstenaarswijk Alefkandra is een heuse trekpleister. Dankzij de bontgekleurde balkonnetjes die boven zee uitsteken draagt het als bijnaam Little Venice.

Omdat het eiland bekendstaat om haar nachtleven heeft het een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Hoewel Mykonos een van de mooiste Griekse eilanden is, als je op zoek bent naar rust kun je het eiland beter niet in het hoogseizoen bezoeken.

Bekijk pakketreizen Mykonos bij Sunweb

mooiste Griekse eilanden - Paros

Paros is een van de mooiste Griekse eilanden

mooiste Griekse eilanden - Paros Griekenland

7. Paros

Het is het op twee na grootste eiland van de Cycladen: welkom op Paros! Hier hangt nog de typisch Griekse sfeer in de gezellige dorpjes. Paros leent zich heel goed voor eilandhoppen. Je kunt je bezoek aan Paros namelijk combineren met andere mooie Griekse eilanden zoals het nabijgelegen Naxos en Mykonos.

Reis boeken naar Paros met TUI?

mooiste Griekse eilanden - Samos Griekenland

Ontdek de mooiste Griekse eilanden als Samos

mooiste Griekse eilanden - Samos olijfbomen

8. Samos

Oude olijfbomen, wijngaarden en glooiende heuvels maken het groene en rustige eiland Samos tot een populaire wandelbestemming. Je vindt hier namelijk meer dan 250 kilometer aan wandelpaden. Daarnaast kun je hier natuurlijk ook genieten van brede zandstranden en gezellige boulevards. De beroemde wiskundige Pythagoras is op Samos geboren. Er wordt beweerd dat hij zich in één van de grotten van de berg Kastri schuilhield toen hij op de vlucht was voor de tiran Polycrates. De grot van Pythagoras is dan ook naar hem vernoemd. Leuke vakantieplaatsjes op Samos zijn onder andere Votsalakia, Kokkari en Pythagorion.

Boek je vakantie Samos via Eliza was Here

mooiste Griekse eilanden - Skiathos

9. Skiathos

Het pittoreske Skiathos is slechts 50 vierkante km groot en maakt deel uit van de Sporaden in de Egeïsche Zee. Sinds hier scènes werden opgenomen voor de film Mamma Mia is het eilandje populairder dan ooit. Er worden zelfs tours georganiseerd over het eiland. Ondanks dat is het nog steeds een rustig eiland waar je behalve prachtige zandstranden (vaak alleen met een bootje bereikbaar) ook schilderachtige plaatsjes vindt, zoals de hoofdstad Skiathos-stad (Chora). Een andere bezienswaardigheid is Kastro: de ruïnes van een oude stad.

Bekijk reizen naar Skiathos bij Sunweb

Zakynthos Griekenland

Een van de mooiste Griekse eilanden is Zakynthos

10. Zakynthos

Ten westen van het Griekse vasteland ligt het bekende Griekse eiland Zakynthos. Vanwege de witte zandstranden is het eiland geliefd bij jongeren. Grote trekpleister op Zakynthos is de baai van Navagio oftewel Shipwreck Beach. Deze baai met azuurblauw water en een scheepswrak is een van de meest gefotografeerde plekken van het eiland. Verspreid over het eiland vind je een paar leuke plaatsen, zoals de hoofdstad Zante, Agrios Sostis, Argassi, Tsilivi en het populaire Laganas Beach. Dit is trouwens ook de perfecte plek om te snorkelen. Als je gaat snorkelen op Zakynthos, houd dan je ogen goed open, het is namelijk ook het leefgebied van de zeeschildpad.

Vakantie op Zakynthos met Eliza was Here

Santorini Griekenland

De mooiste Griekse eilanden: vervoer en verblijf

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Griekenland. Kleinschalige accommodaties vind je onder andere bij:

Heb je liever een groot resort, een luxe hotel of zoek je speciale faciliteiten voor de kinderen? Bekijk dan ook eens de websites van:

Vliegtickets, autohuur & accommodatie Griekse eilanden

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Transavia vliegt vanaf een aantal luchthavens in Nederland naar diverse Griekse bestemmingen. Ook kun je met KLM vliegen naar  Athene en Santorini. Check ook eens of een andere luchthaven voor jou voordeliger is. Vertrek je bijvoorbeeld vanaf Groningen Eelde Airport dan kun je daar voor heel weinig je auto parkeren!

Heb je al een vlucht en verblijf in Griekenland geboekt, maar wil je nog een auto huren? Om de Griekse eilanden te ontdekken kun je ook een auto huren bij Europcar.

In Griekenland vind je een prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Ga je op vakantie en zoek je nog een geschikte trolley voor je handbagage of een handige backpack of koffer? Bij travelbags vind je de juiste tas, koffer of trolley voor jouw reis!

Meer tips voor je vakantie op de Griekse eilanden

Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland en zagen onderhand al veel van de mooiste Griekse eilanden.

Liever op vakantie in Nederland?

De mooiste Griekse eilanden bewaren

de mooiste Griekse eilanden 10x de mooiste Griekse eilanden

Reisgidsen van prachtige Griekse eilanden





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


2 comments on “10x de mooiste Griekse eilanden: dit zijn mijn favorieten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *