7x films opgenomen in Griekenland

Film, Europa, Griekenland

7x films opgenomen in Griekenland, Paleokastritsa Corfu
Van de blauwe luikjes op Skopelos, het heldere water rond Santorini tot de baai van Kalámi op Corfu. Deze Griekse bestemmingen dienden als filmlocaties voor populaire films en series zoals Mamma Mia!, The Durrells en James Bond. Heb je zin om even weg te dromen en je in Griekenland te wanen? Check dan deze films. Net als in de film: 7x films opgenomen in Griekenland!

Films opgenomen in Griekenland met een * zijn momenteel te zien op Netflix. The Durrells wordt regelmatig op tv uitgezonden, maar je kunt de serie ook terugzien via uitzendinggemist.net. Films met een + kun je ook bekijken via Pathé Thuis.

1. The Durrells (2016 – 2019) – Corfu

Het zijn de bekendste inwoners van Corfu: The Durrells! De serie is gebaseerd op het leven van de Britse familie Durrell. Moeder Louise verhuist met haar vier kinderen naar paradijselijk Corfu. Maar ook het leven op zonnig Corfu heeft zo haar uitdagingen. The Durrells hadden meerdere huizen op het eiland, waarvan drie privé-bezit zijn. Alleen The White House in Kalámi is toegankelijk voor publiek én je kunt er een kamer huren. De villa in het nabijgelegen Koulouri was ook van The Durrels en is nu de vakantiewoning van de Italiaanse familie Agnelli. Het piepkleine badplaatsje is gebouwd rond een haventje met een taverna, een kerkje en een terras.

De serie wordt momenteel uitgezonden op Omroep Max, NPO2 en kun je ook terugkijken via uitzending gemist.

Lees ook: mijn 8 tips wat te doen op Corfu
En: deze films werden opgenomen in Nederland
Plus: filmlocaties in Barcelona

2. Mamma Mia! (2008) – Skopelos & Skiathos *+

Eentje waar je absoluut niet omheen kunt in dit rijtje films opgenomen in Griekenland. Mamma Mia! is een musical boordevol ABBA nummers. Donna (Meryl Streep) runt in de film een hotel in Griekenland. Haar dochter Sophie staat op het punt om te trouwen. Ze wil dolgraag dat haar vader er bij is, maar ze weet niet wie dat is. Daarom besluit ze de drie potentiële vaders uit te nodigen. Dat zorgt voor hilarische toestanden. Filmlocaties voor Mamma Mia! Waren de eilanden Skopelos, Skiathos en Pilion op het Griekse vasteland.

Lees ook: de mooiste Griekse eilanden waaronder Skiathos

3. Before Midnight (2013) – Peloponnesos +

In de derde film van de Before-trilogie volgen we opnieuw Jesse en Celine, ook deze keer prachtig vertolkt door Ethan Hawke en Julie Delpy. Ze zijn op vakantie op de Peloponnesos in Griekenland. Het is negen jaar na Before Sunset en achttien jaar na hun eerste ontmoeting in de trein naar Wenen (Before Sunrise). Ze zijn wat jaren ouder inmiddels en hebben een tweeling.

Opnieuw staan ze op een kruispunt in hun leven. En zoals we inmiddels gewend zijn, staat ook Before Midnight bol van de filosofische gesprekken. Daarnaast heeft regisseur Richard Linklater ook hier weer gekozen voor een lange wandeling die vrijwel in één take opgenomen is. Met het mooie Griekse landschap van de Peloponnesos als achtergronddecor is ook Before Midnight een feest om naar te kijken. Niet zo gek dus dat ik na het zien van Before Midnight besloot om met de kinderen af te reizen naar Stoupa op de Peloponnesos. Een van mijn persoonlijke favorieten in dit rijtje films opgenomen in Griekenland.

Lees ook: 12 tips voor je reis naar de Peloponnesos
En: Before Sunrise wandelroute door Wenen

4. The Sisterhood of the travelling pants (2005) – Santorini

Vier zestienjarige vriendinnen zijn sinds hun kindertijd onafscheidelijk. Voor het eerst zullen ze de zomer apart van elkaar doorbrengen. Ze besluiten samen een spijkerbroek te vinden die ze allemaal passen. Eentje die ze tijdens de zomer allemaal een tijdje kunnen dragen en dan weer door te sturen, zodat ze toch nog een beetje bij elkaar zijn. Een van de meiden, Lena, brengt de zomer door bij haar grootouders op het idyllische Santorini. Scènes voor de film werden op verschillende locaties opgenomen, onder andere in Oia en de haven van Ammoudi.

Lees ook: alle tips en bezienswaardigheden op Santorini

5. The Bourne Identity (2002) – Mykonos +

In de actiefilm kruipt Matt Damon in de huid van Jason Bourne. De film is gebaseerd op het eerste deel van de Bourne-trilogie van Robert Ludlum. Wanneer een Italiaanse visserboot een drenkeling redt, blijkt deze aan geheugenverlies te lijden.

Al snel ontdekt hij dat er jacht op hem wordt gemaakt en blijkt hij tot zijn verbazing alles te weten over wapens en vechttechnieken. Al vluchtende ontdekt hij meer over zijn verleden en blijkt hij verwikkeld te zijn in een zaak waarbij de CIA betrokken is. Hoewel de film is opgenomen op diverse plekken, waaronder Parijs en Praag, is de allerlaatste scène gedraaid op het Griekse eiland Mykonos. Vlak onder de beroemde windmolens van Mykonos vindt je Sea Satin, het filmdecor voor deze scène.

Lees ook: de mooiste Griekse eilanden

6. Captain Corelli’s Mandolin (2001) – Kefalonia +

In deze klassieker zijn de hoofdrollen weggelegd voor Penelope Cruz en Nicholas Cage. Tijdens de tweede wereldoorlog veroveren soldaten van Mussolini het Griekse eiland Kefalonia. Kapitein Corelli valt voor de Griekse schone Pelagia en moet kiezen tussen zijn Italiaanse roots of zijn liefde voor Pelagia. Een romantisch drama met prachtige plaatjes van Griekenland om bij weg te dromen. Van witte stranden, pittoreske dorpjes en olijfboomgaarden.

Lees ook: de mooiste overnachtingsplekken in Griekenland

7. For your eyes Only (1981) – Corfu & Meteora +

Treed in de voetsporen van James Bond op Corfu. Het paleis van Kaiserin Sisi, het Achilleion, vormde het achtergronddecor voor de Bond-film ‘For your eyes only’ (1982). Hier werden de beroemde balkon- en casino-scènes gedraaid. Ook werden er voor de klassieker met Roger Moore opnames gemaakt bij de beroemde Meteora kloosters op het vasteland van Griekenland.

Lees ook: de Meteora kloosters bezoeken vanuit Parga
En: alles over het Achilleion, het paleis van Kaiserin Sisi

Bonus: Bassie en Adriaan en de verzonken stad – Kreta, Rhodos & Santorini

Dit lijstje films opgenomen in Griekenland vraagt om bonusmateriaal. Het briljante aan Bassie en Adriaan vind ik dat ze kinderen spelenderwijs kennis laten maken met landen en hun cultuur. Zo ook met Griekenland en de sirtaki. Voor Bassie en Adriaan en de verzonken stad reisde het duo af naar de Griekse eilanden Kreta, Rhodos en Santorini. Filmlocatie op Kreta was onder andere hotel Creta Maris in Chersonnisos. “En als je veel van dansen houdt, dan dans je de sirtaki.”

Lees ook: de mooiste Griekse eilanden als Kreta, Rhodos & Santorini
En: de mooiste plekken en bezienswaardigheden op Kreta

Meer filmlocaties die je kunt bezoeken

Films opgenomen in Griekenland bewaren

Films opgenomen in Griekenland

Reisgidsen voor je vakantie Griekenland

cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *