Before Sunrise wandelroute door Wenen

Film, Europa, Oostenrijk, Stedentrip, Travel, Wandelen

Before Sunrise wandelroute Wenen

Wandelen door de hoofdstad van de romantiek, Wenen. Dit is niet alleen de stad van Kaiserin Sisi, maar ook die van Jesse en Céline, twee jonge reizigers die in de film Before Sunrise een nacht door de straten van romantisch Wenen dwalen. Treed in de voetsporen van Jesse en Céline met deze Before Sunrise wandelroute door Wenen.

Film Before Sunrise Linklater

Over de Before filmtrilogie

De filmtrilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight van regisseur Richard Linklater staat bekend om de lange filmscènes die in één take werden gedraaid en de geweldige dialogen. Ik droom nog altijd van een relatie zoals Jesse en Céline, in alledrie de films prachtig en eerlijk vertolkt door Ethan Hawke en Julie Delpy, waarin ellenlange dialogen centraal staan. Deze films zijn dan ook perfect voor filosofisch ingestelde wanderers onder ons en altijd mét een prachtig achtergronddecor. In dit geval de Oostenrijkse stad Wenen.

In de voetsporen van Before Midnight: zo kwam ik op de Peloponnesos
Bestel: de Before-trilogie op dvd

Before Sunrise: in de voetsporen van Jesse en Céline

Ben je net als ik fan van de filmreeks Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) en Before Midnight (2013) dan is deze wandeling in de voetsporen van Jesse en Céline door Wenen de moeite waard. Jesse en Céline ontmoeten elkaar in de film Before Sunrise (1995) in de internationale trein van Boedapest naar Wenen. Hoewel Française Céline op weg is naar Parijs, besluiten ze beide in Wenen uit te stappen. De hele nacht dwalen ze door de verlaten straten, langs kroegen en parken van de hoofdstad van Oostenrijk. Ook wandelen door Wenen net als in de film Before Sunrise? Deze wandelroute neemt je mee langs de filmlocaties van Before Sunrise in Wenen.

Before Sunrise wandelroute Wenen in het kort

Lengte: ± 10 km
Startpunt: Schwedenplatz
Eindpunt: Prater, Riesenradplatz 1

Klik op de kaart om deze Before Sunrise wandelroute Wenen te openen

Before Sunrise wandelroute Wenen kaart

Wien-Hauptbahnhof

De Before Sunrise wandelroute door Wenen start op het treinstation – Bron foto

1. Wien Hauptbahnhof

Natuurlijk begint de Before Sunrise wandelroute eigenlijk op het treinstation van Wenen. Hier stappen Jesse en Céline uit de trein om aan hun nachtelijke wandelroute door de stad te beginnen. Maar omdat het startpunt van deze wandelroute Schwedenplatz is, kun je vanaf Südtiroler Platz bij Wien Hauptbahnhof het beste de metro nemen. Iedere 5 minuten rijdt er eentje richting Schwedenplatz.

Tip: met de trein naar Wenen met Nightjet
Of: maak een treinrondreis door Oostenrijk
Ga: interrailen naar Oostenrijk en Wenen
Bekijk: alle interrail mogelijkheden in Europa

Griechengasse_Wenen

Before Sunrise wandelroute door Wenen door Griechengasse

Before Sunrise Wandelroute Wenen Griechengasse

2. Schwedenplatz en Griechengasse

Start je Before Sunrise wandelroute in de voetsporen van Jesse en Céline op de Schwedenplatz aan de Donau. Met de Marienbrücke aan de ene kant, de Schwedenbrücke aan de andere. Laat de Donau achter je en loop via de Hafnersteig naar de Griechengasse. Dit smalle steegje met roze en gele huizen staat bekend als een van de mooiste straatjes van Wenen. Fotomateriaal!

3. Passauerplatz & Maria am Gestade

Aan het eind van de Griechengasse staat aan je linkerhand een Grieks-orthodoxe kerk. Hier sla je rechtsaf richting Fleischmarkt. Aan het eind ga je linksaf de Judengasse in, sla je vervolgens rechtsaf dan kom je op de Hoher Markt die overgaat in de Wipplinger Strasse. Ga rechtsaf de Schwertgasse in richting Passauer Platz. Rechts voor je zie je de Katholieke Maria am Gestade kerk waar Jesse en Céline een kijkje nemen. De historische, gotische kerk stamt uit 1158 en is de op een-na-oudste kerk van Wenen. Binnen gluren is de moeite waard. Je vindt er middeleeuwse gebrandschilderde ramen en twee laat-gotische panelen uit 1460 met daarop onder andere de kruisiging van Jezus.

4. Judenplatz

Loop weer terug naar de Wipplinger Strasse om je Before Sunrise wandelroute te vervolgen en sla linksaf. Ga meteen rechts de Fütterergasse in die uitkomt op de Judenplatz. In de middeleeuwen was dit een belangrijk economisch en religieus plein voor de Joden. Hier bevinden zich de resten van een oude synagoge en er is een gedenkteken opgericht voor de slachtoffers van de Holocaust.

Wenen Stephansplatz

Before Sunrise wandelroute door Wenen langs de Stephansdom

5. Tuchlauben en Stephansdom

Wandel over het plein en loop via de Kurrentgasse en de Kleeblattgasse richting Tuchlauben, het toeristische centrum van Wenen. Sla hier de Brandstätte in en wandel door tot aan Stefansplatz. Hier op het plein troont het imposante stadsicoon: de Stephansdom. Betreed je alle 343 treden dan wacht je boven een fantastisch uitzicht over Wenen. Bij helder weer kun je besneeuwde bergtoppen zien liggen en de Donau die door het landschap slingert.

6. Opera van Wenen

Achter de kerk bevindt zich de Churhausgasse. Sla hier in en ga rechtdoor via de Liliengasse. Sla rechtsaf de Weihburgergasse in en daarna meteen links richting de Kärnter Strasse. Loop door tot je voor de Opera van Wenen staat. Fotomoment! Sla hier rechtsaf de Philharmoniker Strasse in. Je loopt recht op het standbeeld van Albrecht von Sachsen-Teschen af die voor het Museum Albertina staat. Dit is de plek waar Céline en Jesse even uitrusten en waar Jesse gedichten voordraagt.

7. Burggarten & Maria-Theresien-Platz

Links zie je het idyllische Burggarten liggen. Dit park is perfect voor een picknick en er staat een standbeeld van Mozart. Rechts van je ligt Brasserie Palmenhaus, een plantenkas in Jugendstil stijl, dé plek om een hapje te eten. Vervolg je Before Sunrise wandelroute. Doorkruis Burggarten richting Burgring en steek schuin over. Iets naar rechts ligt namelijk een van de indrukwekkendste plekken van Wenen: Maria Theresien Platz. De voormalige koninklijke paleizen rond het plein doen nu dienst als musea, zoals het Natuurhistorisch Museum Wenen en het Kunsthistorisch Museum. Dit is ook de plek waar Céline en Jesse straatartiesten tegenkomen.

Wenen Hofburg

Before Sunrise Wandelroute-Cafe_Sperl

Before Sunrise wandelroute door Wenen langs Café Sperl

8. Café Sperl

Steek Museumplatz over en wandel door het MuseumsQuartier waar je, zoals de naam al doet vermoeden, nog meer musea vindt. Via een trap kom je langs het Museum voor Moderne Kunst (Mumok) en het Leopold Museum. Je verlaat het gebouwencomplex bij de Breitegasse en slaat linksaf naar de Karl-Schweighofer-Gasse. Om je Before Sunrise wandelroute te vervolgen loop je aan het eind naar links (Maria Hilferstrasse) en meteen weer rechts (Königsklostergasse). Als je de straat uitwandelt, loop je tegen de Café Sperl aan, daar waar Jesse en Céline iets drinken. Bestel in dit typisch Weense koffiehuis een kop koffie en taart (gebakken volgens geheim recept).

9. Teuchtler Schallplattenhandlung

Het loont de moeite om tussendoor een kijkje te nemen bij de Teuchtler Schallplattenhandlung in de Windmühlgasse. Daar waar Jesse en Céline een plaatje draaien. De platenzaak is sinds de opnames van Before Sunrise in 1994 amper veranderd.

10. Naschmarkt & Pressgasse

Terug naar Café Sperl. Als je het café uit komt, sla je direct links de Girardigasse in die uitkomt op de Naschmarkt. Steek schuin naar rechts over en vervolg je Before Sunrise wandelroute richting Pressgasse. Dit is de straat waar Jesse en Céline een man achter een raam klavecimbel zien spelen. Sla halverwege de straat linksaf de Margaretenstrasse in die overgaat in de Operngasse.

Kleines Café Wien-Franziskanerplatz

11. Stadtpark & Kleines Café

Sla rechtsaf op de Opernring en vervolg de ring totdat je uitkomt bij het Stadtpark. Dwars door het park loopt een kanaal met smeedijzeren bruggetjes. Loop je halverwege het park linksaf richting de Parkring en sla je de Weihburggasse in dan kom je uit op het Franziskanerplatz. Hier op de hoek bevindt zich het Kleines Café, daar waar Jesse de hand van Céline leest.

Zollamtssteg Wenen

Before Sunrise wandelroute door Wenen over de Zollamtssteg – Bron foto

12. Zollamtssteg

Wandel je terug naar het Stadtpark en vervolg je de route langs het kanaal dan kom je uit bij de Zollamtssteg. Deze prachtige stalen constructie bestaat uit twee historische vakwerkbruggen die in 1900 werden gebouwd. Op de voetgangersbrug worden Céline en Jesse door twee mannen uitgenodigd voor een theatervoorstelling.

Wiener Riesenrad Prater Wenen

13. Romantische eindbestemming: Pretpark Prater

De laatste bestemming van je Before Sunrise wandelroute is Pretpark Prater. Steek hiervoor het Donaukanaal over via de Schwedenbrücke en volg de Praterstrasse totdat je uitkomt bij Pretpark Prater. Natuurlijk stap je hier net als Jesse en Céline in het Wiener Riesenrad waar ze elkaar voor het eerst kussen.

Bestel alvast: je ticket voor het Wiener Riesenrad

Stedentrip Wenen

Diverse reisorganisaties bieden een complete stedentrip aan naar Wenen, zoals:

Vervoer en verblijf Wenen

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een losse vlucht of treinticket plus verblijf te boeken.

Net als Céline en Jesse met de trein naar Wenen? Binnen ongeveer 14 uur brengt de ICE je van Amsterdam via Frankfurt naar hartje Wenen. Een rechtstreeks tochtje met de nachttrein, de Nightjet, boek je al vanaf 30 bij NS International.

Een hotel of appartement boeken in Wenen?

Before Sunrise wandelroute door Wenen bewaren

Before Sunrise wandelroute Wenen  Before Sunrise wandelroute Wenen Before Sunrise wandelroute Wenen

Meer inspiratie filmlocaties


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *