5 films opgenomen in Jordanië: Star Wars tot Dune

Film, Jordanië, Midden-Oosten

Films opgenomen in Jordanië - Wadi Rum woestijn

Jordanië heeft zich dankzij de rode zandduinen en de dramatische bergen van de Wadi Rum de afgelopen eeuw ontpopt tot een geliefde filmlocatie voor grote Hollywoodfilms. Omdat het rode landschap wel iets weg heeft van de planeet Mars, vormt het ook regelmatig het achtergronddecor voor sciencefictionfilms. Zo werd in de woestijn van Jordanië Star Wars: The Rise of Skywalker opgenomen, werd Dune (2021) in de Wadi Rum gefilmd, maar ook de klassieker Lawrence of Arabia (1962). In deze blog: films opgenomen in Jordanië. 

Petra Jordanië vrouw

Films opgenomen in Jordanië in de stad Petra

Filmlocaties in Jordanië

De eindeloze woestijnvlaktes en rode rotsformaties in de woestijn van Wadi Rum maken Jordanië tot een populaire bestemming voor filmmakers. Het desolate landschap diende dan ook als filmlocatie voor heel wat science fiction films waaronder Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) en in Rogue One: A Star Wars Story (2016) moest Wadi Rum doorgaan voor de planeet Jedha. En omdat het rode, verlaten landschap wel iets heeft van Mars zal het je niet verbazen dat ook The Martian met Matt Damon in Jordanië werd opgenomen. En ook het in rotsen uitgehouwen Petra was filmdecor voor bijvoorbeeld Indiana Jones. Deze 5 beroemde films zijn opgenomen in Jordanië.

Films met een * zijn momenteel te zien op Netflix. Films met een + kun je (ook) bekijken via Pathé Thuis.

Films opgenomen in Jordanië - Wadi Rum

Veel films opgenomen in Jordanië werden gedraaid in de Wadi Rum woestijn

Reizen naar Jordanië

  • TUI – low budget groepsrondreizen Jordanië
  • Djoser – 8- tot 15-daagse rondreizen Jordanië, ook in combinatie met Egypte
  • 333 Reizen – individuele rondreizen door Jordanië
  • Booking.com – ontdek de stad Amman, het strand van Aqaba of de Wadi Rum woestijn

 

Petra Jordanië dromedaris

1. Lawrence of Arabia (1962)

Al in 1961 werd regisseur David Lean verliefd op Jordanië toen hij een filmlocatie zocht voor zijn film Lawrence of Arabia. Het is dan ook een van de eerste films opgenomen in Jordanië. Voor de film werd grotendeels gedraaid in het desolate landschap van de Wadi Rum en omringende woestijnen en in Aqaba. Zo werd de openingsscène gedraaid in Petra, maar er zijn ook scènes opgenomen in een bedoeïnentent in de buurt van Ma’an. De film vertelt het verhaal van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse overheersing tijdens de Eerste Wereldoorlog.

2. Films Jordanië: The Martian (2015) +

Een van de bekendste films opgenomen in Jordanië is The Martian. In de sciencefictionfilm wordt Mark Watney (Matt Damon) na een ongeval voor dood achtergelaten op de planeet Mars. Met slechts een beperkte voedselvoorraad, stormen en tegenslagen moet hij in zijn eentje zien te overleven. Hoewel de film zich afspeelt op de rode planeet Mars, werd The Martian in werkelijkheid opgenomen in de Wadi Rum en in Aqaba in Jordanië. Na het succes van de film kun je tegenwoordig in Mars-achtige tenten en hotels in The Martian-stijl overnachten in Jordanië. Wil je ook eens ‘slapen op Mars’? Sun Camp City heeft accommodaties waar je je voor even op Mars waant.

Net als in de film: overnachten in de stijl van The Martian

3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989) +

In de derde Indiana Jones film kruipt Harrison Ford opnieuw in de huid van Indy. Deze keer is hij op zoek naar de legendarische Holy Grail. Voor Indiana Jones and the Last Crusade werd op meerdere plekken in Jordanië gefilmd, waaronder in Umm Qais (een oud Romeins fort) en in Wadi Rum. De onvergetelijke laatste scène werd gedraaid in wereldwonder Petra. Tijdens een reis naar Jordanië kun je zelf ook een magische dagtrip maken naar Petra of op avontuur in de Wadi Rum tijdens een jeeptour.

4. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) & Rogue One (2016) +

Het rode landschap van de Jordaanse woestijn Wadi Rum, ook wel ‘The Valley of the Moon’ genoemd, diende als filmlocatie voor een aantal Star Wars films. Veel woestijnscènes met Ray werden hier opgenomen. Zo vormde de Wadi Rum in Rogue One: A Star Wars Story (2016) het achtergronddecor voor de maan van de planeet Jedha. En in Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) gaat de epische woestijnlocatie door voor de fictieve planeet Pasaana. Je kunt het voertuig dat Finn en Po besturen tijdens een achtervolgingsscène in Wadi Rum bekijken in de bioscoop Taj Cinemas in Amman.

Lees ook: de gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken

Films opgenomen in Jordanië: Star Wars the Rise of Skywalker

5. Dune: Part One (2021) + & Dune: Part Two (2024)

Zowel Dune Part One als Dune Part Two werden opgenomen in Jordanië. Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst op de woestijnplaneet Arrakis dat in de volksmond Dune wordt genoemd. Voor de film, met Timothée Chalamet en Zendaya in de hoofdrollen, werd ondere andere gefilmd in en rond Wadi Rum. Ook Aqaba aan de kust van de Rode Zee en wereldwonder Petra bij Amman deden dienst als filmlocaties in Jordanië.

Lees ook: filmrecensie van Dune: Part One
Meer over: Dune Part Two

Films opgenomen in Jordanië: Dune Part One & Dune Part Two

Zelf de filmlocaties in Jordanië bezoeken?

Wandel zelf in de fictieve filmwerelden van Star Wars, door het desolate Arrakis van Dune en in de avonturenwereld van Indiana Jones. Er worden diverse tours aangeboden in het filmische achtergronddecor van Jordanië. Van meerdaagse woestijntours door Wadi Rum, langs Amman tot dagtrips aan het magische Petra.

Films opgenomen in Jordanië bewaren

Films opgenomen in de Wadi Rum Jordanië Films opgenomen in Jordanië

Meer inspirerende filmlocaties

Inspiratie voor je vakantie Jordanië


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *