Film Dune Part Two, filmrecensie

Film

Film Dune Part Two filmposter

Dune Part Two is opnieuw een sciencefictionfilm die je drie uur lang niet loslaat (en misschien wel veel langer). Na Dune Part One liet het vervolg even op zich wachten. Maar wat was het de moeite waard! In dit epische avontuur word je urenlang meegezogen in een ander universeum. Een wereld waarin alles draait om spice, macht en de Fremen.

Dune Part Two Paul Artreides

Film Dune Part Two: Paul Artreides

Terugblik Dune Part One

Dune draait om macht, kolonialisme en spice. En dat alles in de verre toekomst op de woestijnpleet Arrakis oftewel Dune. In Dune Part One leer je huis Artreides kennen, de machtige familie die wordt aangesteld om House Harkonnen af te wisselen om over de planeet Dune te heersen en over het zeldzame spice. Deze machtswisseling blijkt echter een valstrik: vrijwel heel House Artreides wordt uitgeroeid. De jonge Paul Artreides (Timothée Chalamet) weet echter samen met zijn telepathisch begaafde moeder Jessica (Rebecca Ferguson) te ontkomen.

Ze worden opgevangen door de oorspronkelijke bewoners van Arrakis: het woestijnvolk de Fremen. En daar waar Paul door sommigen van hen wordt gezien als de nieuwe Messias, wordt zijn moeder met argusogen gadegeslagen. Zij is namelijk lid van de Bene Gesserit, een orde van vrouwen die geesten kan manipuleren.

Bekijk: Dune Part Two op Pathé Thuis
Lees ook: TeneT voor vergevorderde tijdreizigers
En: top 7 science fiction films
Filmlocaties: Dune werd onder andere gefilmd in Jordanië

Film Dune Part Two: is Paul Artreides de Messias?

In Dune Part Two wint Paul geleidelijk aan het vertrouwen van de Fremen, behalve dat van de sceptische Chani (Zendaya). Paul probeert van zijn Messias-imago af te komen en wil samen met de andere strijders het gevecht aangaan tegen House Harkonnen op de verzengende planeet onder de zwarte zon. Het komt zijn moeder juist wel goed uit dat sommige Fremen denken dat Paul de Messias is. Ze probeert de ongelovigen te bekeren, en dat lukt wonderwel, hoewel haar rol steeds dubieuzer wordt.

Macht en aanzien

Maar als Paul voor het eerst een zandworm berijdt, gelooft iedereen dat hij de lang beloofde Messias is. Daar waar Paul eerst nog zijn autoriteit ontleent aan zijn charisma, krijgt hij door deze epische scène (luister vooral ook de muziek!) bijna iets goddelijks. Zelf gaat hij ook steeds meer geloven dat hij the one is, waardoor hij steeds meer richting the dark side neigt, uit op wraak. ik moest tijdens de film continu denken aan the betrayal of Anakin. Blijkbaar is dat wat macht en aanzien met veel mensen doet.

Politieke thema’s als kolonialisme en uitbuiting

Dune Part Two mag dan een sciencefictionfilm zijn van de hoogste plank, de thema’s die aan bod komen zijn ons verre van onbekend. Je kunt alles een op een toepassen op de wereld van nu: de manier waarop grootmachten tegen elkaar opgezet worden, elkaar uitbuiten en bij het delven van grondstoffen over lijken gaan. Een wereld waarin alles uiteindelijk draait om macht en geld is ons helaas niet vreemd. Tel daarbij op de manier waarop mensen door middel van religie worden overtuigd en je ontdekt dat die fictieve wereld verdacht veel op de onze lijkt.

Dune Part Two lijkt ons meer nog dan Dune Part One een grote spiegel voor te houden in de manier waarop wij omgaan met mensen, leiderschap en de aarde.

Waar is Dune Part Two gefilmd?

Je kunt er niet omheen: Dume Part Two is prachtig gemaakt in een adembenemend landschap met zandduinen zo ver je kunt kijken. Indrukwekkende visual effects, prachtig camerawerk en het magische licht (ode ook aan het lichtteam) doen de rest. Zowel de Vallei van de Maan in de Wadi Rum woestijn in Jordanië als de Liwa Oasis in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten dienden als filmlocaties voor Dune Part Two. Tijdens het kijken van de film voel je de ongelooflijke aantrekkingskracht van Dune en je vergeet bijna dat deze plek niet echt bestaat. Want ondanks de onherbergzaamheid van de planeet zou je er het liefst zelf willen wonen.

Dune Part Two: onheilspellende en zinderende science fiction

Waar Dune Part One de stilte voor de storm is en draait om het leren kennen van het personage Paul Artreides, is Dune Part Two een frontale botsing. Een zinderend spektakelstuk dat je niet alleen tijdens de film, maar ook de weken daarna niet loslaat. Dat komt door alle (filosofische) vragen die de film oproept, maar ook door de epische muziek van Hans Zimmer dat ik zelfs nog onheilspellender vind dan in de eerste film.

Hoe dan ook is Dune Part Two een must voor sciencefiction liefhebbers. Aan de ene kant kan ik niet wachten op Dune Part Three, tegelijkertijd houd ik mijn hart vast voor wat komen gaat. Want leiderschap op deze manier leidt bijna altijd tot ondergang en veel onschuldige doden.

Regie | Denis Villeneuve
Release | 6 februari 2024
Met | Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Florence Pugh
Genre | Science Fiction
Tenet | dvd | ebook | boek
Muziek | Hans Zimmer

Film Dune Part Two filmrecensie bewaren

Film Dune Part Two Dune Part Two Paul Artreides

Meer films als Dune Part Two?






cshow

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *