Tenet filmrecensie

Film

Filmrecensie film Tenet van Christopher Nolan

Er zijn weinig films die je zowel in een staat van verwarring achterlaten als aha-momenten bezorgen. Tenet is een ingewikkelde science fiction film. Eentje voor vergevorderde tijdreizigers die kunnen dealen met (tijd) paradoxen en zaken als het ruimte-tijdcontinuüm. Daarom is Tenet wat mij betreft een van de beste science fiction films van de afgelopen jaren.

Filmrecensie Tenet, Christopher Nolan

Derde Wereldoorlog door tijdsmanipulatie

De protagonist (John David Washington) wordt gerekruteerd door een geheime organisatie ‘Tenet’. Het doel van de organisatie? Het voorkomen van een Derde Wereldoorlog en de plannen van de Russische crimineel Sator dwarsbomen door middel van tijdsmanipulatie. Deze techniek uit de toekomst maakt het namelijk mogelijk om objecten of personen terug te laten reizen in de tijd.

Bekijk: de film Tenet op Pathé Thuis
Lees ook: top 7 science fiction films
En: de 10 beste fantasy films

TeneT als palindroom

Tenet is een ‘palindroom’, een woord dat van voren naar achteren én van achteren naar voren exact hetzelfde te lezen is. Datzelfde principe komt overal in de film voor: namen, begrippen, maar ook voorwerpen die je zowel vooruit als achteruit kunt lezen of door de tijd reizen. In de film zie je dan ook meerdere tijdlijnen die tegen elkaar in spelen en elkaar kruisen. Alsof je een film terugspoelt. Met achterwaardse vechtscènes, terugvliegende kogels en spectaculaire achtervolgingsscènes op een snelweg bij Tallin die zich tegelijkertijd zowel vooruit als achteruit afspeelt. De combinatie van dat alles maakt de film zowel verwarrend als ontzettend intrigerend.

Achterwaarts

In de film zie je bovendien namen in omgekeerde volgorde terugkomen. Spel je de naam van Rus Andrei Sator achterwaarts, dan krijg je de naam van zijn bedrijf, Rotas. De openingsscène speelt zich af in de Opera in Kiev. Omgekeerd levert dit Arepo op, de naam van de kunstenaar die vervalsingen maakt van de Goya-schilderijen. Ook wordt er gespeculeerd over de naam van Max, de zoon van Kat. Mogelijk is dit een afkorting van Maximillian of in Maximillien in het Frans. Omgekeerd vormen de letters Neillimixam, afgekort tot Neil. Kortom: is Max eigenlijk Neil in zijn jongere jaren?

Filmrecensie Tenet, Christopher Nolan science fiction

Tenet draait om ruimte en tijd

Christopher Nolan: spel over tijd en ruimte

De films van Christopher Nolan draaien allemaal om de relativiteit van tijd en ruimte. Inception en Interstellar zijn andere briljante voorbeelden, maar Tenet lijkt als filmconcept nog het meest op Memento (2000). Ook hierin spelen sommige gebeurtenissen zich in omgekeerde volgorde in de tijd af. Ook met Tenet levert Nolan opnieuw een indrukwekkende film af. Al is het alleen maar omdat je de film en verhaallijn pas eigenlijk goed begrijpt als je hem minstens tweemaal hebt gezien.

Soundtrack Tenet

Maar als er iets is wat deze tegendraadse film nóg beter uit de verf doet komen, is het wel de soundtrack van Ludwig Göransson (The Mandalorian, Black Panther & Venom). Omdat ‘huiscomponist’ van Nolan, Hans Zimmer, te druk was met de muziek van Dune, was het de eer aan deze Zweedse componist. Een goede keuze, want Göransson levert onheilspellende muziek af. De synthesizers en zware basritmes sluiten perfect aan bij de sfeer en complexiteit van de film. Mijn persoonlijke favorieten zijn Posterity en Foils.

Conclusie?

Tenet is een absolute must-see voor sci-fi liefhebbers die van ingewikkelde verhaallijnen houden én smullen van een flinke dosis tijdreizen en alle contradicties die dit met zich meebrengt. Deze film blijft nog dagenlang (nee wekenlang) in je achterhoofd hangen. En: bekijk deze film vooral twee- of driemaal voordat je er een oordeel over velt. Dan pas snap je de film namelijk echt. Wat mij betreft opnieuw een briljant meesterwerk van Christopher Nolan.

Film Tenet

Regie | Christopher Nolan

Release | 27 augustus 2020

Met | John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh

Genre | Science Fiction

Tenet | dvd | 4k Ultra HD Blue Ray

Muziek | Ludwig Göransson

Tenet filmrecensie bewaren

Filmrecensie Tenet Filmrecensie Tenet 2

Meer science fiction films als Tenetcshow
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *