Film Dune Part One, filmrecensie

Film

Filmrecensie film Dune Part One 2021

Dune: Part One is de verfilming van de eerste helft van Frank Herberts zesdelige epos Dune, gepubliceerd in 1965. Hoewel regisseur Denis Villeneuve slechts een deel van het verhaal vertelt, trekt hij alles uit de kast om het universum van Dune uit de toekomst neer te zetten. De film Dune Part One is dan ook een episch spektakel dat je als sciencefiction fan niet mag missen.

Filmrecensie film Dune Part One 2021

Film Dune: Part One it begins

Woestijnplaneet Arrakis of Dune

De film Dune speelt zich af in de verre toekomst op de woestijnplaneet Arrakis dat in de volksmond Dune wordt genoemd. Het is er zinderend heet. Dat betekent dat je overal moet schuilen voor de zon en steden bestaan uit massieve blokken beton, metaal en steen die worden afgesloten als de zon hoog aan de hemel staat.

Bekijk: de film Dune Part One op Pathé Thuis
Lees ook: TeneT voor vergevorderde tijdreizigers
En: top 7 science fiction films
Filmlocaties: Dune werd onder andere gefilmd in Jordanië

Alles voor Spice

Waar gaat de film Dune Part One over? In het toekomstige universum in het jaar 10191 is de menselijke maat ver te zoeken. De stoffige woestijnplaneet Dune is vooral het toneel van strijdende machten omdat het de enige planeet is waar de geestverruimende stof Spice in de grond zit. Spice maakt het mogelijk om door de ruimte te reizen. Het is dus belangrijk om de grondstof te delven, maar gigantische zandwormen maken het lastig en gevaarlijk om Spice te winnen. De aanwezigheid van Spice maakt Arrakis niet alleen tot onherbergzame, maar ook tot kostbare planeet dat koste wat kost behouden moet worden.

Machtswisseling Dune blijkt valstrik

De almachtige keizer stelt dan ook afwisselend een aantal belangrijke families aan om te ‘mogen’ heersen over de Dune. Nadat House Harkonnen decennialang de heersers zijn geweest over Dune, draagt de keizer het beheer van Dune over aan Hertog Leto Atreides van House Atreides. Al snel blijkt deze promotie een valstrik te zijn. House Harkonnen smeedt namelijk samen met elitetroepen van de keizer een complot om House Artreides uit te roeien.

Paul en Lady Jessica

Paul (Timothée Chalamet) is de zoon van Leto Atreides. Net als zijn moeder Lady Jessica (Rebecca Ferguson) blijkt hij over telepathische gaven te beschikken. Hij heeft profetische dromen en wordt mogelijk een superwezen of Kwisatz Haderach. Iets waar de geheimzinnige zusterschap Bene Gesserit, waar Lady Jessica lid van is, al eeuwen naar uitkijkt.

​​

De Messias

Paul en Lady Jessica weten te ontsnappen tijdens de bloedige aanval op House Artreides. Samen vluchten ze de woestijn in waar ze zich aansluiten bij de Fremen, de oorspronkelijke bewoners van Arrakis. Dit nomadenvolk weet al jarenlang te overleven in de onherbergzame woestijn en ziet Paul aan voor de langverwachte Messias die al werd voorspeld in oude profetieën, de Muad’Dib. Hij wordt gedwongen om te vechten voor zijn eigen leven en dat van zijn volk en de strijd aan te gaan tegen de heersers van Arrakis.

Belangrijke levenslessen uit Dune

Net als veel andere sciencefiction films, heeft ook Dune een aantal levenslessen voor je in petto. Schrijver Frank Herbert liet zich namelijk inspireren door grote schrijvers en denkers zoals Jung en T.E. Lawrence en dat vind je terug in het boek én de film. Lessen die je kunt leren uit de film Dune zijn onder andere:

Kennis is macht en succes. Succesvolle personages in Dune zijn goed opgeleid en daardoor in staat om anderen en hun omgeving te begrijpen

Belang van ecologie. Schrijver Herbert waarschuwt voor de gevaren van uitbuiting van natuurlijke hulpbronnen waardoor (delen van) een planeet onbewoonbare woestijnen worden

Religie wordt in de film Dune niet alleen gebruikt als middel voor macht en manipulatie, maar ook om te inspireren

Verlangen naar macht alleen kan leiden tot corruptie en vernietiging

Conclusie?

De film Dune Part One is een fantastische sciencefictionfilm die je nog dagenlang bezighoudt. Het is een overweldigende ervaring met adembenemende sets en sfeer, effecten en briljant acteerwerk. Wat begint als een onschuldig verhaal, wordt al snel grimmiger. Een verhaal waarvan het einde nog even op zich laat wachten trouwens. Dune eindigt namelijk met een cliffhanger: de release van Dune: Part Two vindt pas in maart 2024 plaats.
Soundtrack van de film Dune is van de hand van niemand minder dan Hans Zimmer, die hiervoor de muziek voor TeneT van Christopher Nolan moest laten schieten.

Regie | Denis Villeneuve
Release | 15 september 2021
Met | Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa
Genre | Science Fiction
Tenet | dvd | ebook | boek
Muziek | Hans Zimmer

Film Dune Part One filmrecensie bewaren

Filmrecensie Dune Part One Filmrecensie Dune Part One 2021

Meer films als Dune?cshow

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *