Wild filmrecensie

Film, Noord-Amerika, Verenigde Staten


Wild filmrecensie

Wild, de openingsscène. Besneeuwde bergen, blauwe lucht en koele bergmeren. De jonge Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) ploft hijgend neer op een bergtop en rolt voorzichtig haar bebloede sok naar beneden. Ze stelt met afgrijzen vast dat haar teennagel niet meer te redden is. Als ze de nagel er aftrekt en daarbij ook per ongeluk haar wandelschoen de afgrond in stort, gooit ze met een gefrustreerde schreeuw ook de andere schoen er achteraan. Wild filmrecensie

Wild: over een innerlijke zoektocht

De film Wild draait om het leven van Cheryl Strayed. Op een dag besluit ze om een gedeelte van de Pacific Crest Trail te lopen. Deze lange afstandstocht loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden tot aan de Canadese grens. De wandeling is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook boetedoening en een innerlijke zoektocht. Cheryl begint onvoorbereid aan de wandeltocht. Het gewicht van haar ‘monster’, zoals ze haar backpack noemt, de eenzaamheid en het overleven in de wildernis dwingen haar om haar angsten en problemen uit het verleden onder ogen te komen.

Bekijk: Wild op Pathé Thuis
Lees ook: filmrecensie Into the Wild

Trauma’s uit het verleden

Kleine dingen brengen Cheryl terug in de tijd: een nummer op de radio, de zon op haar gezicht of de geur van gras. Langzamerhand ontdek je als kijker waarom ze het besluit heeft genomen deze tocht te maken. Zoals de dood van haar alleenstaande moeder met wie ze een bijzondere band had, haar heroïneverslaving en seks met vreemde mannen waardoor haar huwelijk op de klippen loopt. Cheryl heeft van haar leven een puinhoop gemaakt en door deze wandeling probeert ze daarmee te dealen.

Doorzettingsvermogen

Tijdens de reis ontmoet Cheryl mensen van allerlei pluimage. Soms leidt dat tot dreigende situaties, maar ook tot leuke ontmoetingen en een vrijpartij met de sympathieke Jonathan (niemand minder dan Michiel Huisman). Gaandeweg de trip zie je hoe een beschadigde vrouw haar verleden onder ogen durft te komen. Dankzij haar doorzettingsvermogen kan ze weer met een schone lei beginnen. De film is een genot om naar te kijken, vooral omdat de prachtige wildernis en nationale parken in Amerika het achtergronddecor vormen.

Lees ook: de 20 mooiste nationale parken in Amerika

Film en boek Wild

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Cheryl Strayed zoals ze ook beschrijft in haar boek Wild. Regisseur Vallée heeft het verhaal op een mooie manier vertolkt in de film. Niet alleen door de prachtige beelden, maar ook de subtiele inzet van muziek. Reese Witherspoon neemt de rol van Cheryl voor haar rekening en speelt hier misschien wel dé rol van haar leven. Zij weet Cheryl zowel kwetsbaar als sterk neer te zetten, zonder van haar een slachtoffer te maken. Een prachtige film waarin sterke vrouwen, kracht, overwinning en doorzettingsvermogen centraal staan.

Lees ook: 7 boeken over alleen reizen

Pacific Crest Trail

Wil je zelf ook (een gedeelte van) de Pacific Crest Trail lopen? Dan vind je hier meer informatie. Of ga naar één van de prachtige filmlocaties langs de route.

Regie | Jean-Marc Vallée

Release | 26 februari 2015

Met | Reese Witherspoon, Laura Dern en Michiel Huisman

Genre | Drama, Avontuur, Biografie

Wild | dvd | ebook | boek

Meer films zoals Wild

  • Ook een aanrader is de film Into the Wild waarin Christopher probeert te ontsnappen aan het materialisme en op zoek gaat naar avontuur en ultieme vrijheid.
  • The Motorcycle Diaries draait om de jonge Ernest ‘Che’ Guevara die samen met z’n beste vriend op de motor een road trip maakt dwars door Zuid-Amerika.
  • In A Walk in the Woods nadert schrijver Bryson zijn pensioen, maar hij besluit nog één keer op avontuur te gaan door The Appalachian Trail te lopen

Wild filmrecensie bewaren

Filmrecensie Wild Filmrecensie Wild

cshow

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *