Boeken over alleen reizen: 7 tips

Boeken

Tips: boeken over alleen reizen

Alleen reizen. Wil je het wel eens proberen, maar toch goed voorbereid op reis gaan? Dan zijn deze boeken over alleen reizen een aanrader!

Amber Fort, Jaipur, India Irene

Boeken over alleen reizen

Alleen reizen, ik schreef er al een paar keer over. Behalve het feit dat het heel leuk is om in je eentje op pad te gaan, is het ook goed voor je zelfvertrouwen en je wordt er vindingrijk van. Hoewel ik het ook gezellig vind om met vrienden of m’n kids er op uit te trekken, zie ik vooral de voordelen van alleen reizen. En ik ben niet de enige, getuige het aantal boeken over alleen reizen.

Ik vind het altijd heerlijk om inspirerende verhalen van andere soloreizigers te lezen. Van een roadtrip Amerika of een weekendje Portugal of Kreta tot avontuurlijke rondreizen door Afrika. Wil je ook eens alleen reizen, maar zie je nog allerlei beren op de weg? Mijn favoriete boeken over alleen reizen heb ik hieronder op een rijtje gezet. Stuk voor stuk boeken boordevol tips en inspiratie voor soloreizen!

Lees ook: alleen reizen, durf jij dat?
En: dit zijn de voordelen van alleen reizen
Plus: ontdek deze 6 inspirerende reisboeken

1. Alleen – Tim Voors

Het boek ‘Alleen’ is het reisverslag van Tim Voors die zijn gezin achterlaat om zes maanden lang in zijn eentje de Pacific Crest Trail te lopen. Deze 4286 km lange afstandswandeling loopt dwars door Amerika, van de grens met Mexico tot Canada. Tim neemt je mee door de wildernis en zijn ontmoetingen met zijn mede PCT’ers.

Het is een prachtig boek die je leert over loslaten, over alleen-zijn, maar ook over doorzettingsvermogen. Mocht je zelf van plan zijn om een lange afstandswandeling te lopen, dan is dit het beste boek over alleen reizen die je ter voorbereiding kunt lezen.

Alleen – Tim Voors

Lees ook: in de film Wild besluit Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail te lopen

2. Solo Reizen – Liesbeth Rasker

In dit rijtje boeken over alleen reizen hoort ook absoluut ‘Solo Reizen – Hoe je in je eentje de wereld trotseert’. Over het waarom van solo reizen kan Liesbeth kort zijn: “… uiteindelijk komt het neer op twee simpele dingen. Ten eerste omdat het ontzettend leuk is en ten tweede omdat er weinig leuke dingen zijn waar je ook nog eens zo veel van leert en voor de rest van je leven profijt van hebt.”

Zelf is ze fervent reiziger en ze laat zien dat alleen reizen verre van eng of moeilijk is. Ze neemt je mee naar de mooiste plekken die ze zelf bezocht, zoals Sri Lanka, de Filipijnen en Thailand. Daarbij geeft praktische tips over alleen reizen, maar vertelt ook over de minder leuke ervaringen als eenzaamheid.

Solo Reizen – Liesbeth Rasker

Lees ook: 6 inspirerende reisboeken

3. The Solo Travel Handbook – Lonely Planet

Dit boek over alleen reizen staat boordevol tips en advies om solo de wereld te verkennen. Of je nu een mega avontuur wilt plannen, een roadtrip gaat maken of een stedentrip. In het boek komt van alles aan bod. Welke bagage neem je mee, hoe bepaal je je budget en het plannen van  je reisroute. Maar ook hoe je het beste contact kunt leggen met de lokale bevolking en andere reizigers.

Daarnaast krijg je in dit boek over alleen reizen informatie over de beste bestemmingen voor solo reizigers en de cultuur, het eten en de beste overnachtingsplekken ter plekke. Een van de handigste boeken over alleen reizen dus!

The Solo Travel Handbook – Lonely Planet


4. Alleen op avontuur – Lidewey van Noord

Nog een boek voor solo wandelaars is ‘Alleen op avontuur’. Tijdens haar wandeltochten door de Apennijnen kwam Lidewey oog in oog te staan met al haar angsten. Omdat ze geen mobiel bereik had vroeg ze zich af: Wat als ik iets breek of verdwaal? Of wat als ik een enge man tegenkom? Keer op keer won het plezier van het wandelen en het reizen het van haar angst. Tussendoor geeft ze tips over veilig wandelen in je eentje en over je angsten onder ogen durven komen.

Alleen op avontuur – Lidewey van Noord

Lees ook: boeken die je helpen naar een vrijer leven

5. Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

Als ze 28 is, besluit sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier alles achter te laten. Ze verkoopt haar spullen en gaat op zoek naar ultieme vrijheid. Twee jaar lang fietst ze de wereld rond. Daarna doorkruist ze in een bont gezelschap van een paard, hond en kameel Mongolië en wandelt ze door de woestijn van Jordanië. Om samen met Miriam Lancewood (van o.a. Mijn leven in de wildernis) het hooggebergte van Nieuw-Zeeland te bedwingen.

Haar boek ‘Fulltime avonturier’ is een verslag van dit bijzondere leven in ultieme vrijheid. Ze schrijft niet alleen over die avonturen zelf, maar ook het innerlijke proces dat daarmee gepaard gaat. Over onzekerheid, afscheid nemen en twijfel. Maar vooral ook hoe je sterker wordt door die angsten en twijfels onder ogen te durven komen.

Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

6. Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Een van de bekendste boeken over alleen reizen is misschien wel het boek ‘Eten, bidden, beminnen’. Waarschijnlijk ken je het beter onder de oorspronkelijke titel ‘Eat, Pray, Love’ en de verfilming ervan met Julia Roberts. De autobiografische bestseller van Elizabeth Gilbert vertelt over de crisis en spirituele zoektocht waarin Liz zich bevindt na haar scheiding. Ze besluit om zichzelf te hervinden en reist in haar eentje naar Italië om haar liefde voor eten terug te vinden, in India gaat ze op zoek naar de kracht van meditatie en in Indonesië om balans in haar leven te vinden.

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

7. Waar is het avontuur? – Brigitte Ars

In Waar is het avontuur neemt Brigitte Ars je mee op haar zoektocht naar avontuur en hoe jij het avontuur (opnieuw) kunt vinden in het dagelijkse leven. Ze gaat het gesprek aan met filosofen, psychologen en avonturenexperts. Een heerlijk boek over alleen reizen en je inspireert om op zoek te gaan naar meer avontuur in je leven. En gek genoeg ligt dat soms om de hoek.

Waar is het avontuur? – Brigitte Ars

Boeken over alleen reizen bewaren

Boeken over alleen reizen

Ik schreef al meer over (alleen) reizen

Meer inspirerende boeken over alleen reizen
BoekenBoekenBoeken

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *