Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

Boeken, Europa, Frankrijk, Spanje

Boekrecensie: Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

Camino is een heerlijke roman die lekker wegleest. Al lezende trotseer je niet alleen de bergen en dalen van de pelgrimsroute, maar komen terloops ook alle strubbelingen van het leven voorbij. Een boek over vriendschap, liefde en verlies en weer opstaan en doorgaan.  

Pelgrimstocht over de Camino

Niemand maakt de honderden kilometers lange tocht naar Santiago de Compastela over de eeuwenoude pelgrimsroute voor niets. Of het nu gaat om een nieuwe start, om jezelf opnieuw te ontdekken of vanwege de fysieke en mentale uitdagingen die de route biedt. Vrijwel iedereen loopt de Camino om een bepaalde periode of gebeurtenis in zijn/haar leven voorgoed af te kunnen sluiten.

Camino boekrecensie

Nieuwe start

Ook de Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin stappen in de voetsporen van de pelgrims die hun voor gingen over de Camino. Ze hebben zo hun eigen redenen en grijpen deze kans aan om een nieuwe start te maken in hun leven. Zo’n drie maanden lang trotseren ze weer en wind, wandelen ze over heuvels en door dalen. Dan weer slapen ze in een ‘luxe’ kamer in een van de dorpjes die ze op hun route tegenkomen, dan weer liggen ze natgeregend in hun koude tentjes. Ze gaan ieder hun eigen weg, maar zo nu en dan kruisen hun paden elkaar.

Zoë en Martin

De hoofdstukken in Camino zijn afwisselend geschreven vanuit het oogpunt van Zoë, dan weer vanuit dat van Martin. Gaandeweg het boek kom je er achter hoe hun levens er uit zagen vóór de Camino, wat ze hebben achtergelaten en waarvoor ze op de vlucht zijn. Het enige dat ze niet kunnen ontvluchten, is zichzelf. Dat is dan ook ten diepste waar de Camino over gaat. Over loslaten, de zoektocht naar jezelf en de essentie van het leven.

Camino de Santiago

Het boek is niet alleen een prachtige omschrijving van de diverse landschappen, van pittoreske dorpjes, van het verrukkelijke eten en de ontberingen die je tijdens het lopen van de Camino de Santiago voor de kiezen krijgt. Camino is tegelijkertijd een feelgood roman over vriendschap en liefde én een filosofische uiteenzetting over het leven zelf. Mocht je zelf de Camino willen gaan lopen, dan is dit boek een absolute aanrader. Maar ook als je dat niet van plan was: na het lezen van dit boek gaat het ongetwijfeld ook bij jou kriebelen.

Bestel: Camino

Graeme Simsion schreef al eerder het humoristische Het Rosie Project. Camino schreef hij samen met zijn vrouw Anne Buist.

Boekrecensie Camino bewaren

Boekrecensie Camino - Graeme Simsion & Anne Buist

Meer inspirerende boeken
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

BoekenBoekenBoeken


2 comments on “Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

  1. Heb deze toevallig ook een paar weken terug gelezen (net als ‘miljonair met een gewone baan’) Ik kon hem maar moeilijk weg leggen. Ik twijfel om ooit de Camino te gaan lopen, lijkt me wel heel mooi om te doen. Maar dan de laatste 200km of zo. Ik heb 2 kids in co-ouderschap dus ik moet dan wel wat praktische dingen regelen.

    • Leuk om te lezen he? Je kunt het laatste deel van de Camino (Camino Frances bijv) ook georganiseerd lopen in bijv. 2 of 3 weken. Dan kun je het zien als je ‘vakantie’ en is er misschien ook beter iets te regelen met de vader van je kids.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *