Avontuurlijk leven met kinderen on a budget

Lifestyle

Avontuurlijk leven met kinderen on a budget, kids adventure

Een avontuurlijk leven. Ja, dat willen we allemaal wel. Laat staan een avontuurlijk leven met kinderen. Maar… daar heb je toch heel veel geld voor nodig? Graag deel ik een paar tips voor een avontuurlijk leven met kinderen on a budget.

Avontuurlijk leven met kinderen on a budget, kids outdoor adventure

Avontuurlijk leven met kinderen is (on)mogelijk

Avontuurlijk leven associëren veel mensen met (wereld)reizen, backpacken door Azië, bergen beklimmen of in een jacht op de Middellandse Zee dobberen. Vooral ouders zien meer beren op de weg dan kansen. Dus een avontuurlijk leven met kinderen? Mwah, een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl ik denk dat het kan. Juíst met kinderen.

Lees ook: tips reizen met kinderen

Avontuur = ?

Want wat is avontuur nu precies? Ik associeer avontuur met vrijheid, met fantaseren, verhalen vertellen, dromen, kunst en muziek. Avontuur neemt je mee naar een andere wereld, of dat nu echt is of zich in je hoofd afspeelt. Veel dingen worden plots een avontuur als je het achterliggende verhaal ontdekt. Als je je ogen dicht doet en je hoort de paarden over de steppen van Midden-Azië galopperen, als je de zon op je huid voelt in de schilderijen van Signac, als je de karakters van filmpersonages voelt door middel van de muziek van Ramin Djawadi (o.a. van Game of Thrones). Allemaal vormen van avontuur. Iets waar kinderen doorgaans (nog) stukken beter in zijn dan volwassenen. Dus laat je meevoeren door je fantasie. Wedden dat je op veel spannende plekken terechtkomt?

Avontuur ligt om de hoek

Avontuur hoeft dus niet groots en meeslepend te zijn. Sterker nog: avontuur ligt vaak gewoon om de hoek. In kleine dingen om je heen. Geurige bloemen, door met je blote voeten in het gras te staan of tot je enkels in de modder, het geluid van ruisende bomen, de wind in de haren voelen, lekker eten, een fantastisch schilderij, meeslepende muziek of een inspirerende film. Je moet het alleen wel kunnen en willen zien. Versta je de kunst van het genieten dan vind je overal avontuur.

kinderen kikkerdril en visjes vangen

Boompje klimmen en slootje springen

Dus ga eens een tent opzetten in je achtertuin, een blotevoetenpad lopen, een boomhut bouwen, kikkerdril uit de sloot vissen of boompje klimmen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een flinke scheut fantasie, een stok of schepnet en vooral schijt aan wat anderen (en jijzelf) denken. En wat als je zelf niet zo’n grote tuin hebt? Dan kun je een stukje fietsen of rijden naar een sprookjesbos in de buurt of eventueel een boshuisje huren voor een paar nachtjes.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland

Het avontuur van proeven

Ook eten is voor kinderen een avontuur op zich. En omdat ze alles voor het eerst proeven, kun je ze ook alles leren eten. Avontuur is voor mij ook alles (durven) proeven. Dus heb ik mijn kinderen geleerd open te staan voor nieuwe dingen. Dat geldt zeker ook voor jou als ouder. Want omdat kinderen echte na-apers zijn, geef je ook op dit vlak het (goede of slechte) voorbeeld. ‘Ik lust het niet’, bestaat niet bij ons aan tafel zonder dat je (zelf ook!) geproefd hebt. Het liefst met de ogen dicht (welke kruiden of ingrediënten proef je?) en door te zeggen wat je er minder lekker aan vindt. Soms blijkt dat ze de smaak oké te vinden, maar dat ze de structuur lastig vinden. Zo wordt eten en proeven een heus avontuur. Voor jou én voor je kind(eren).

Lees ook: gerechten die ik mijn kinderen regelmatig voorschotel

Waar komt je eten vandaan?

Een volgende stap in avontuurlijk leven met kinderen is ontdekken waar je eten vandaan komt. Door zelf je eten te verbouwen in de tuin (tomaten en courgettes!). Of door tijdens je reis naar Frankrijk of Spanje een kijkje te nemen in de supermarkt. Dan zie je plots schapenkoppen in de vitrines liggen en het karkas van een koe hangen bij de slagersafdeling. En blijkt dat knakworstjes in blik of in blokjes gesneden kipfilet in werkelijkheid dieren zijn. Hetzelfde geldt voor groenten. Wist jij bijvoorbeeld dat bietjes en pinda’s onder de grond groeien en dat je vrij eenvoudig courgettes kunt kweken in je eigen tuin?

Het avontuur van muziek, boeken en films

En dan is er nog het avontuur van muziek. Van jongs af aan luisteren mijn kinderen naar David Bowie, Nirvana en Arcade Fire. Ik geloof dus ook niet in zogenaamde ‘kindermuziek’. Mijn dochter was 6 toen ze voor het eerst naar een concert van Coldplay ging. Een paar jaar later stonden we samen te springen op het Malieveld: “Para, para, paradise!‘. Hoewel we pas om 1.30 uur thuis waren op een heel gewone donderdag, fietste ze de volgende ochtend vrolijk in haar gloednieuwe Coldplay-shirt naar school. Zoonlief is van de iets hardere muziek. Dus die stond te pogoën achter de schermen bij De Staat, mét koptelefoon op uiteraard. Resultaat is dat m’n kids echte muziekliefhebbers zijn. Muziek neemt je namelijk mee naar onbekende werelden of tijden, prikkelt je fantasie en doet je dromen over verre bestemmingen of leert je de schoonheid van poëzie (Spinvis, maar evengoed Depeche Mode). Net als boeken en films trouwens.

Fint Oase, Marokko

Slapen in een tent in de Fint Oase in Marokko

Avontuurlijk leven met kinderen: de wereld ontdekken

Ik houd van nieuwe culturen ontdekken en me te verdiepen in andere gewoonten, eten en religies. Dat deed ik altijd al, maar in mijn huwelijk was daar minder ruimte voor. Dus toen mijn relatie op de klippen liep, legde ik het volgende aan de kinderen voor: ‘Luister, ik wil heel graag weer reizen en jullie ook de wereld laten zien. Nu heb ik een hele gave rondreis door Marokko gevonden. Zullen we dat eens proberen? Want óf je vindt het helemaal niets en het is meteen de laatste keer óf je vindt het geweldig. Hoe dan ook kost het veel geld, helemaal nu ik alleen ben. Dus als we hiervoor kiezen moeten we er samen voor gaan en flink bezuinigen.” Ze hoefden er niet lang over na te denken. Inmiddels hebben we onder de flonkerende sterren in de Marokkaanse woestijn geslapen, hebben we aan de voet van de piramides van Egypte gestaan en heb ik samen met m’n zoon een onvergetelijke kampeer rondreis door Afrika gemaakt.

Lees ook: die eerste overweldigende reis met de kids door Marokko
En: rondreis door Egypte met de kinderen
Voor op je bucketlist: samen met m’n 17-jarige zoon kamperen in Afrika

Over vrijheid, geld en pensioen

Als je eenmaal rijk bent, dan… Veel mensen denken dat als ze maar genoeg geld verdienen ze daarmee vrijheid kunnen ‘kopen’. Ondertussen kost dat geld verdienen hen alleen maar al hun vrije tijd. Ik probeer dat om te draaien: ik kijk hoeveel geld ik nodig heb en hoeveel vrije tijd ik wil. Des te minder geld ik nodig heb, hoe meer vrije tijd mij dat oplevert. Ook speelt mee dat mijn vader recent is overleden. Hij werd 76 jaar en kreeg rond zijn 70e Parkinson. Zoals het nu lijkt moet ik tot mijn 69e werken. Ben ik dan nog fit genoeg om mijn dromen waar te maken en wie zegt dat ik überhaupt die leeftijd haal? Ik wacht niet tot ik met pensioen ‘mag’ om te genieten. Vrijheid en mijn dromen waarmaken wil ik NU, nu ik nog fit ben. Het boek ‘Het plakbandpensioen’ heeft me dat extra zetje gegeven, net als ‘Werk is geen oplossing‘.

Lees ook: rijk in tijd of rijk in geld?

Zuinig leven in ruil voor ervaringen

Dat betekent wel dat ik soms pittige keuzes moet maken om flink te kunnen (be)sparen. Daarom budgetteer ik mijn boodschappen en andere uitgaven. Zo probeer ik voor 50 euro per week m’n boodschappen te doen. Van het geld dat ik spaar ‘koop’ ik ervaringen en onvergetelijke herinneringen. In de vorm van uitjes, de natuur intrekken en vakanties. Maar dat kan ook iets anders zijn zoals iets nieuws leren (binnenkort begin ik samen met m’n zoon aan een cursus boogschieten), een concert of festival. Zo zijn we eens met z’n drietjes naar een klassiek Star Wars concert en een concert van componist Hans Zimmer geweest die geweldige filmmuziek maakt (o.a. van Gladiator en Interstellar). Op zo’n moment zitten we alledrie een traantje weg te pinken omdat we zo geraakt zijn door de muziek. Dat is wat mij betreft avontuur in het kwadraat!

Lees ook: meer leven, minder werken

Meer over zuinig leven en onafhankelijkheid

Tips avontuurlijk leven met kinderen bewaren

Avontuurlijk leven met kinderen on a budget Avontuurlijk leven met kinderen

Avontuurlijk leven met kinderen: inspirerend leesvoer


Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *