Meer geld of meer tijd? De opkomst van tijd miljonairs

Lifestyle, Praktische info

Meer geld of tijd? De opkomst van de tijd miljonairs

Welcome to the new rich, de nieuwe rijken die tijd belangrijker vinden dan geld op hun rekening. Lange tijd was geld verdienen het belangrijkste voor veel mensen, maar de laatste tijd is er een groeiende groep die gaat voor meer tijd. Tijd miljonairs dus. Die genieten van ervaringen en tijd doorbrengen met anderen, meer zingeving willen in hun leven en een betere wereld willen creëren. Idealistisch? Misschien. Waar word jij het gelukkigst van: miljonair in euro’s of in tijd?

Meer geld of tijd? De opkomst van tijd miljonairs

Miljonair in geld of tijd?

Er is een steeds grotere groep mensen die niet gelukkig wordt van meer geld verdienen en ervoor kiest om uit de ratrace te stappen. Want waarom zou je rijkdom altijd koppelen aan geld en niet aan zeeën van tijd om datgene te doen wat jij wilt? Tijd is geld en dat geldt ook andersom: als je kunt leven van minder geld, houd je meer tijd over voor dingen die je écht belangrijk vindt. Geld wordt dan bijzaak. Dus ben jij liever een miljonair in geld of een tijd miljonair?

Lees ook: hier geef ik geen geld (meer) aan uit om meer te kunnen reizen

In een stroomversnelling door corona

Tijd miljonairs waren al in opkomst, maar door corona is dat in een stroomversnelling geraakt. Daardoor werden we met de neus op de feiten gedrukt en gingen we ons nóg meer afvragen: waarom werken we zo hard en wat heeft het voor zin? Helemaal toen we massaal thuis gingen werken en werk en privé meer door elkaar gingen lopen, moesten we prioriteiten stellen en gingen we ons meer afvragen hoe we ons werk willen indelen. Door niet meer dagelijks op en neer te rijden naar ons werk, kregen we meer vrijheid om onze eigen tijd in te delen. Bovendien: als je je werk thuis achter je computer kunt doen, ben je niet meer gebonden aan die ene werkgever. Dat gevoel van vrijheid willen we vasthouden.

Lees ook: ‘Werk is geen oplossing

1. Ontsnappen aan de ratrace: eenvoudiger leven

Er zijn verschillende manieren om minder afhankelijk te worden van geld en meer tijd te creëren. Dat kan bijvoorbeeld door je vaste lasten te verlagen. Door aan de ratrace te ontsnappen en juist kleiner te gaan wonen in plaats van alsmaar groter te willen. Het is dus niet gek dat tiny houses zo populair zijn: kleiner en eenvoudiger leven bespaart geld. Sowieso is bewuster consumeren of minimalistischer leven een goede optie. Als je je spullen verkoopt en niets aanschaft wat je niet nodig hebt, geeft dat niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Door te consuminderen help je bovendien verspilling tegen te gaan en verklein je je ecologische voetafdruk. Op die manier kun je een heel comfortabel leven leiden met weinig financiële middelen.

Welcome to the new rich

We don’t care what kind of house you live in

or what kind of car you drive

We don’t care about those designer brands

We’re debt free

What we care about the most

Is time… and experience

2. Door vroeger met pensioen te gaan

Een andere manier is om FIRE (Financial Independance Retire Early) te worden: werken om vermogen op te bouwen zodat je vroeg met pensioen kunt. Dat betekent wel dat je nu harder moet werken (in een misschien niet zo leuke baan) en zo zuinig mogelijk moet leven. HOT (Happy/Healthy, Opportunity-rich, Time-rich) is een mildere vorm van FIRE. Bij HOT draait het meer om balans: nu genieten en werk doen waar je voldoening uit haalt om meer vrijheid te creëren. Door bijvoorbeeld een dag minder te werken om vrijwilligerswerk te kunnen doen of om daarnaast een side hustle op te bouwen.

Lees ook: meer leven, minder werken

Zelf doe ik het al jaren op deze manier en dat bevalt me goed! Helaas zie ik om me heen mensen die vanwege hun (hoge) inkomen en te hoge uitgaven te lang blijven hangen in een baan die ze niet leuk vinden of die al hun tijd opslokt. Als je een leuke buffer hebt, geeft dat veel meer vrijheid om werk te doen waar je blij van wordt. Bovendien geeft het je ruimte om die baan op te zeggen als je er niet meer achter staat. In die zin ben ik ook een van die tijd miljonairs en heb op die manier al meerdere malen in mijn leven het roer omgegooid.

Meer geld of meer tijd? De opkomst van tijd miljonairs

3. Te leven als Digital nomad of Van Life

Je kunt het ook helemaal over een andere boeg gooien en tijd miljonair worden door alles achter je te laten en rond te trekken in een busje of camper. Niet voor niets is Van Life zo populair, net als het leven als digital nomad. Op het moment dat je locatie onafhankelijk werkt, kun je met een laptop en goede internetverbinding overal ter wereld aan de slag. Ook in landen waar de kosten om te leven een stuk lager liggen dan in Nederland. Of wél gewoon in Nederland blijven: zonder te werken van 9 tot 5, maar met de vrijheid om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe lang je werkt.

Lees ook: 10 manieren om het kapitalisme te ontlopen in je leven

4. Of een relaxte(re) baan te zoeken

Nóg een manier om tijd miljonair te worden is om een relaxte baan te zoeken. Carrière maken is dan geen ding meer, maar je verdient genoeg om je vaste lasten te kunnen betalen en de rest van je tijd te besteden zoals jij wilt. Veel mensen zijn je al voorgegaan. Mensen met goede opleidingen en banen die hun leven hebben omgegooid. Die nu timmerman, fietskoerier of yogadocent zijn. Simpelweg omdat hen dat meer voldoening en rust geeft.

In The Guardian stond een voorbeeld van een tijd miljonair die een ster was in het nietsdoen. Hij meldde zich dagelijks om 08.30, nam de tijd om te ontbijten en beantwoordde wat mailtjes. De rest van de dag deed hij waar hij zin in had. Nu zie ik hem niet als een van die tijd miljonairs. Maar het boek ‘Werk is geen oplossing’ zet je wel aan het denken over betaald werk voor een werkgever. Wat maakt jou gelukkiger: geld of tijd?

Sci fi film ‘In time’ haalt realtime in

In de film ‘In time’ is tijd het ultieme betaalmiddel geworden. De rijken zijn onsterfelijk, de armen sterven al op jonge leeftijd. Alles wordt betaald met tijd: je eten, onderdak, de bus. Wanneer Will uit de ghetto opeens meer dan een eeuw aan tijd krijgt, wordt hij vals beschuldigd van moord. Dan begint een race tegen de klok.
Wat als jij opeens alles met tijd moet betalen en dat letterlijk van je resterende leeftijd afgehaald wordt? Of laat ik het omdraaien: hoeveel uren moet jij werken voor je broek, voor die nieuwste iphone of voor je vakantie?

Lees ook: meer science fiction films die je aan het denken zetten

Meer over (financieel) onafhankelijk worden

Artikel tijd miljonairs bewaren?

Meer geld of meer tijd? De opkomst van tijd miljonairs Meer geld of meer tijd? De opkomst van tijd miljonairs

Inspirerend leesvoer


Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *