15 praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid

Praktische info, Lifestyle

Praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid - Neneh's Choice geld
Wat als je door omstandigheden of door de oplopende inflatie flink moet bezuinigen en besparen? Door meer inzicht te krijgen in je financiën en te besparen voel je je vrijer. Lees alle praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid in je leven.

Praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid - roadtrip auto voeten

Op zoek naar tips voor meer vrijheid in je leven?

Meer (financiële) vrijheid en onafhankelijkheid

Soms loopt het leven anders dan je had gedacht of gehoopt. En sta je er, net als ik, plotseling alleen voor. Dat leverde mij vooral veel financiële ellende, maar ook inzichten op. Achteraf denk ik dat ik me beter had kunnen voorbereiden. Met deze tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid ben je in ieder geval iets beter voorbereid.

Zo word je financieel onafhankelijker

Waar moet je beginnen als je graag een (financieel) onafhankelijker wilt worden? De eerste stap is eigenlijk heel simpel: door inzicht te krijgen in al je inkomsten en uitgaven. Daarna kun je kritisch kijken naar wat je eventueel kunt schrappen. Ik heb hieronder een paar stappen voor je op een rijtje gezet. Dit zijn mijn praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid in je leven.

1. Overzicht van inkomsten en uitgaven

Alles begint met een goed overzicht van wat er elke maand inkomt en wat er uitgaat. Dus zet al je financiën op een rijtje en ontdek waar je misschien nog wat kunt besparen.

2. Check of je recht hebt op toeslagen

Stap twee naar meer vrijheid en onafhankelijkheid in je leven: maak je al gebruik van kinderbijslag, huurtoeslag en andere toeslagen?

3. Leef niet boven je stand

Dit is een van de simpelste en praktische tips voor meer vrijheid en financiële onafhankelijkheid je leven. Geef niet meer geld uit dan er binnenkomt. Een inkoppertje misschien, maar ik sta er versteld van hoeveel mensen geen idee hebben wat er binnenkomt, laat staan wat ze uit kunnen geven.

4. Bezuinigen

Een van de beste tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid is om te bekijken of je kunt bezuinigen op je vaste lasten.

5. Verzekeringen oversluiten?

Kijk kritisch naar je verzekeringen. Kun je iets schrappen of elders goedkoper afsluiten? Vergelijk en kijk of je kunt besparen op een vergelijkingssite.

6. Overstappen energieleverancier

Check ieder jaar of het voordeliger is om over te stappen van energieleverancier. De vastelastenbond kan voor je uitzoeken wat voor jou de voordeligste energieleverancier is.

7. Vergelijk zorgverzekeringen

Hetzelfde geldt voor je zorgverzekering: bekijk aan het eind van het jaar of je elders goedkoper uit bent voor je zorgverzekering. Let daarbij wel goed op wat er bij welke verzekering inbegrepen is en wat niet. Ook kun je ervoor kiezen om de premie voor je zorgverzekering voor het hele jaar in één keer te betalen in plaats van per maand. Vaak krijg je dan wat korting.

8. Zorg voor een financiële buffer

Een van de beste tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid: probeer een financiële buffer op te bouwen. Ideaal is om iedere maand 10% van je inkomsten opzij te zetten. Zo heb je ook wat geld achter de hand als bijvoorbeeld je stofzuiger of wasmachine het plotseling begeeft.

9. Besparen: alle kleine beetjes helpen

Lukt dat (nog) niet? Probeer dan kleine bedragen te sparen. Je zult zien dat je er na een tijdje lol in krijgt en dat het steeds beter lukt!

10. Pay yourself first

Zorg voor een eigen rekening waar je salaris op binnenkomt. Maandelijks stort je (of storten jullie) een evenredig deel van je inkomen op een andere, gezamenlijke rekening. Hiervan betaal je alle vaste lasten (hypotheek/huur, gas, licht, boodschappen etc.). Zo voorkom je dat je niet meteen in de problemen komt op het moment dat je er opeens alleen voor staat.

11. Spaarpotjes

Maak aparte spaarpotjes voor bijvoorbeeld: calamiteiten, verbouwing, uitjes of een nieuwe (tweedehands) auto. In veel apps voor internetbankieren kun je tegenwoordig aparte potjes aanmaken.

12. Koop tweedehands

Koop waar mogelijk tweedehands in plaats van nieuw en geef spullen een tweede kans. Of het nu gaat om kleding, speelgoed of boeken (lang leve Marktplaats en Vinted). Vaak zijn tweedehands spullen ook nog eens van betere kwaliteit. Tegenwoordig zijn er ook prima refurbished smartphones en tweedehands laptops verkrijgbaar.

13. Low budget boodschappen

Doe low budget boodschappen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar kijk wat je echt nodig hebt, koop niet teveel om verspilling tegen te gaan en misschien is het slim om grotere hoeveelheden ineens te kopen in plaats van een kleinere verpakking.

14. Leef niet van salaris naar salaris

Tips voor meer vrijheid: zorg ervoor dat je niet van salaris naar salaris leeft. In dat geval hoeft er maar iets te gebeuren en je hebt een probleem. Voor je het weet zit je gevangen in een ratrace.

15. Praktische tips voor meer vrijheid: blijf genieten!

Leven van weinig betekent niet automatisch dat je geen leuk leven meer hebt. De leukste dingen in het leven zijn namelijk gratis, dus blijf je daar op focussen. Houd in je achterhoofd: zuinig leven én groots genieten. Het kan allebei.

Praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid bewaren

Praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid

Meer praktische tips voor meer vrijheid en onafhankelijkheid

HuishoudenHuishoudenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *