Zuinig leven en groots genieten

Lifestyle, Persoonlijk, Praktische info

Zuinig leven en groots genieten - Neneh's Choice

Hoewel zuinig leven en sparen me met de paplepel is ingegoten, hoefde ik me ook lange tijd totaal geen zorgen te maken over geld. Geld in overvloed hebben én leven van weinig, ik ken het allebei. Ik at in sterrenrestaurants en woonde in een groot huis, maar ik red me ook prima in een flatje. Dat wil niet zeggen dat ik me met minder geld ook arm voel. Ik ben namelijk een ster in (be)sparen en ik houd van reizen. Met het geld dat ik bespaar kan ik die tripjes bekostigen. Zuinig leven én tegelijkertijd groots genieten? Het kan. Dit zijn mijn tips.

Zuinig leven: hoe het zo kwam

M’n scheiding was voor mij het moment dat ik me realiseerde: ik moet m’n financiën anders gaan regelen. Een maand vóórdat onze relatie op de klippen liep (I know, wie verzint het?!) kochten we namelijk nog een groots huis. Omdat we daarvoor extra geld nodig hadden, besloot ik m’n losse pensioenpotjes uit te laten keren. Dus na m’n scheiding had ik én geen huis, geen inkomen (want ik werkte in ons eigen bedrijf), geen spaargeld (mijn inkomen ging jarenlang op aan de kinderopvang) én geen zicht meer op een pensioen. Nog afgezien van ‘t feit dat het huidige pensioenstelsel in mijn ogen geen lang leven meer beschoren is, besloot ik dat ik daar in de toekomst in ieder geval niet meer afhankelijk van wilde zijn.

Lees ook: zo pakte ik m’n leven op na m’n scheiding

1. Sparen en ‘f*ck you money’

Dus ging mijn leven gigantisch op de schop. Zo probeer ik de helft van m’n inkomsten te sparen. Een deel van dat spaargeld gaat naar spaar- en beleggingsrekeningen en een deel gaat in een spaarpot dat ze in Amerika ‘f*ck you money’ noemen. Dit spaarpotje geeft je de ruimte om op ieder moment je huidige situatie of baan gedag te kunnen zeggen. Met genoeg geld om zo’n 6 tot 12 maanden zonder inkomen te kunnen leven. Dat betekent niet dat je dat ook a la minute moet doen, maar het geeft wel een immens gevoel van vrijheid! Van het restant dat overblijft leef ik heel zuinig. Om precies te zijn: ik probeer voor 50 euro per week boodschappen te doen. Daarvan leef ik de helft van de week met twee tieners. Dat low budget leven is een flinke uitdaging (en een sport), maar tot nu toe lukt het aardig.

Lees ook: 10 manieren om het kapitalisme te ontwijken

2. Koop zoveel mogelijk tweedehands spullen

Lang leve marktplaats en facebookgroepen met gratis op te halen spullen! Ik vind het heerlijk om websites af te struinen naar leuke spullen voor weinig. Ook toen ik alles ‘nieuw’ moest aanschaffen na m’n scheiding, bleek het een uitkomst. Van pannensets tot borden en van planten (echt waar!) tot tafels. Vorig jaar kocht ik een tweedehands refurbished iphone. Hij zag er uit als nieuw en werkt nog steeds goed. Aanrader dus! En heb je groene vingers? Dan kun je deze groene kneusjes planten misschien nog redden. Zelf verkoop ik m’n kleding en boeken trouwens ook weer via marktplaats, vinted of bol.com. Niet alleen goed voor je portemonnee, je gaat ook nog eens verspilling tegen!

3. Lenen of ruilen

Dan bestaan er ook nog sites waar je diensten of spullen kunt lenen of ruilen. Zoals Peerby waar mensen bijvoorbeeld een partytent, fonduestel of een grasmaaier te leen aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel lenen van iemand uit de buurt. Ook duiken er steeds meer minibibliotheken op. Kijk of er een boek van jouw gading tussen zit, eventueel in ruil voor een boek van jezelf. Op minibieb.nl kun je zo’n mini bibliotheek bij jou in de buurt vinden (met handige plattegrond).

4. Ga gratis sporten

Een abonnement op een sportschool heb ik niet. In plaats daarvan ga ik regelmatig het bos in voor een flinke wandeling of om te hardlopen. Helemaal gratis en voor niets. Je hebt alleen een paar goede (hardloop)schoenen nodig. Daarnaast volg ik regelmatig een les via youtube van bijvoorbeeld ‘Yoga with Adriene’. Gewoon in je eigen woonkamer en je bent weer helemaal soepel van lijf en geest.

Kaapstad_Irene_Hummel_Neneh's_Choice

Dit was tijdens een onverwachts 3-daags tripje Kaapstad

5. Low budget reizen

Ik ben altijd op zoek naar goede deals en goedkope reisjes. Het liefst ver van de toeristenmassa’s en tussen de locals. Daarom heb ik me ingeschreven voor nieuwsbrieven van VakantiePiraten, VakantieDealz en Vakantiediscounter (waar ik m’n weekendje Rethymnon boekte), om maar wat te noemen. Soms betekent het dat pakketreizen van bijvoorbeeld Sunweb goedkoper uitvallen dan een samengestelde reis. Bovendien doe ik niet heel moeilijk over low budget overnachtingsplekken. Als ik dan toch ergens spotgoedkoop slaap, stel ik m’n verwachtingen ook bij. In m’n blog ‘Goedkoop reizen, hoe doe je dat?’ geef ik je meer tips voor goedkope trips!

Lees ook: Goedkoop reizen, hoe doe je dat?
En: dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te kunnen reizen

Rondreis Zuidwest-Amerika - Monument Valley

Voor m’n werk maakte ik een fantastische roadtrip door Zuidwest-Amerika

6. De kunst van het genieten

“Voor niets gaat de zon op”. Dat je minder geld te besteden hebt, betekent niet dat je jezelf alles moet ontzeggen. Tijd is geld en dat geldt ook andersom: wie van minder kan leven, heeft meer tijd voor dingen die er écht toe doen. Het leuke is: de mooiste dingen zijn gratis. Het is een kunst om daarvan te genieten. Van een wandeling door het bos of langs het strand. Van een zonsondergang (of zonsopkomst) zoals mijn onvergetelijke ervaring in Monument Valley. Van het geluid van knisperende broodjes of een kabbelend beekje, de volle maan of met je blote voeten door het gras lopen. En van de zon in je gezicht tot een knuffel van je kids of een gezellig etentje met vrienden. Groots leven met een klein budget. Dat is pas de kunst van het genieten.

Lees ook: avontuurlijk leven met kinderen on a budget

Meer inspiratie voor zuinig leven

Deze tips over zuinig leven en groots genieten bewaren

zuinig leven, groots genieten

Inspirerend leesvoer zuinig leven
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *