Zuinig leven en groots genieten

Praktische info, Lifestyle, Persoonlijk

Zuinig leven en groots genieten - Neneh's Choice

Hoewel zuinig leven en sparen me met de paplepel is ingegoten, hoefde ik me ook lange tijd totaal geen zorgen te maken over geld. Geld in overvloed hebben én leven van weinig, ik ken het allebei. Ik at in sterrenrestaurants en woonde in een groot huis, maar ik red me ook prima in een flatje. Dat wil niet zeggen dat ik me met minder geld ook arm voel. Ik ben namelijk een ster in (be)sparen en ik houd van reizen. Met het geld dat ik bespaar kan ik die tripjes bekostigen. Zuinig leven en groots genieten? Het kan. Dit zijn mijn tips.

kanoen Loosdrechtse plassen Irene en Boy

Zuinig leven en groots genieten: micro-avonturen in Nederland

Zuinig leven: hoe het zo kwam

M’n scheiding was voor mij het moment dat ik me realiseerde: ik moet m’n financiën anders gaan regelen. Een maand vóórdat onze relatie op de klippen liep (I know, wie verzint het?!) kochten we namelijk nog een groots huis. Omdat we daarvoor extra geld nodig hadden, besloot ik m’n losse pensioenpotjes uit te laten keren.

Dus na m’n scheiding had ik én geen huis, geen inkomen (want ik werkte in ons eigen bedrijf), geen spaargeld (mijn inkomen ging jarenlang op aan de kinderopvang) én geen zicht meer op een pensioen. Nog afgezien van ‘t feit dat het huidige pensioenstelsel in mijn ogen geen lang leven meer beschoren is, besloot ik dat ik daar in de toekomst in ieder geval niet meer afhankelijk van wilde zijn.

Lees ook: zo pakte ik m’n leven op na m’n scheiding

1. Sparen en ‘f*ck you money’

Dus ging mijn leven gigantisch op de schop. Zo probeer ik de helft van m’n inkomsten te sparen. Een deel van dat spaargeld gaat naar spaar- en beleggingsrekeningen en een deel gaat in een spaarpot dat ze in Amerika ‘f*ck you money’ noemen. Dit spaarpotje geeft je de ruimte om op ieder moment je huidige situatie of baan gedag te kunnen zeggen. Met genoeg geld om zo’n 6 tot 12 maanden zonder inkomen te kunnen leven.

Dat betekent niet dat je dat ook a la minute moet doen, maar het geeft wel een immens gevoel van vrijheid! Van het restant dat overblijft leef ik heel zuinig. Om precies te zijn: ik probeer voor 50 euro per week boodschappen te doen. Daarvan leef ik de helft van de week met twee tieners. Dat low budget leven is een flinke uitdaging (en een sport), maar tot nu toe lukt het aardig.

Lees ook: 10 manieren om het kapitalisme te ontwijken

2. Koop zoveel mogelijk tweedehands spullen

Lang leve marktplaats en facebookgroepen met gratis op te halen spullen! Ik vind het heerlijk om websites af te struinen naar leuke spullen voor weinig. Ook toen ik alles ‘nieuw’ moest aanschaffen na m’n scheiding, bleek het een uitkomst. Van pannensets tot borden en van planten (echt waar!) tot tafels. Vorig jaar kocht ik een tweedehands refurbished iphone. Hij zag er uit als nieuw en werkt nog steeds goed. Aanrader dus! En heb je groene vingers? Dan kun je deze groene kneusjes planten misschien nog redden. Zelf verkoop ik m’n kleding en boeken trouwens ook weer via marktplaats, vinted of bol.com. Niet alleen goed voor je portemonnee, je gaat ook nog eens verspilling tegen!

3. Lenen of ruilen

Dan bestaan er ook nog sites waar je diensten of spullen kunt lenen of ruilen. Zoals Peerby waar mensen bijvoorbeeld een partytent, fonduestel of een grasmaaier te leen aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel lenen van iemand uit de buurt. Ook duiken er steeds meer minibibliotheken op. Kijk of er een boek van jouw gading tussen zit, eventueel in ruil voor een boek van jezelf. Op minibieb.nl kun je zo’n mini bibliotheek bij jou in de buurt vinden (met handige plattegrond).

4. Ga gratis sporten

Een abonnement op een sportschool heb ik niet. In plaats daarvan ga ik regelmatig het bos in voor een flinke wandeling of om te hardlopen. Helemaal gratis en voor niets. Je hebt alleen een paar goede (hardloop)schoenen nodig. Daarnaast volg ik regelmatig een les via youtube van bijvoorbeeld ‘Yoga with Adriene’. Gewoon in je eigen woonkamer en je bent weer helemaal soepel van lijf en geest.

Kaapstad_Irene_Hummel_Neneh's_Choice

Zuinig leven en groots genieten: dit was tijdens een onverwachts 3-daags tripje Kaapstad

5. Low budget reizen

Ik ben altijd op zoek naar goede deals en goedkope reisjes. Het liefst ver van de toeristenmassa’s en tussen de locals. Daarom heb ik me ingeschreven voor nieuwsbrieven van VakantiePiraten, VakantieDealz en Vakantiediscounter (waar ik m’n weekendje Rethymnon boekte), om maar wat te noemen. Soms betekent het dat pakketreizen van bijvoorbeeld Sunweb goedkoper uitvallen dan een samengestelde reis. Bovendien doe ik niet heel moeilijk over low budget overnachtingsplekken. Als ik dan toch ergens spotgoedkoop slaap, stel ik m’n verwachtingen ook bij. In m’n blog ‘Goedkoop reizen, hoe doe je dat?’ geef ik je meer tips voor goedkope trips!

Lees ook: Goedkoop reizen, hoe doe je dat?
En: dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te kunnen reizen

Rondreis Zuidwest-Amerika - Monument Valley

Zuinig leven en groots genieten: voor m’n werk maakte ik een roadtrip door Zuidwest-Amerika

6. De kunst van het genieten

“Voor niets gaat de zon op”. Dat je minder geld te besteden hebt, betekent niet dat je jezelf alles moet ontzeggen. Tijd is geld en dat geldt ook andersom: wie van minder kan leven, heeft meer tijd voor dingen die er écht toe doen. Het leuke is: de mooiste dingen zijn gratis. Het is een kunst om daarvan te genieten.

Van een wandeling door het bos, langs het strand of van micro-avonturen. Een zonsondergang (of zonsopkomst) zoals mijn onvergetelijke ervaring in Monument Valley. Van het geluid van knisperende broodjes of een kabbelend beekje, de volle maan of met je blote voeten door het gras lopen. En van de zon in je gezicht tot een knuffel van je kids of een gezellig etentje met vrienden. Zuinig leven en groots genieten. Dat is pas de kunst van het genieten.

Lees ook: avontuurlijk leven met kinderen on a budget

Meer inspiratie zuinig leven en groots genieten

Tips zuinig leven en groots genieten bewaren

zuinig leven, groots genieten

Leestips zuinig leven en groots genieten





Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


12 comments on “Zuinig leven en groots genieten

  1. Dat is een behoorlijke omkeer in je leven. Je geeft wel handige tips, ik wist niet dat er ook een leen platform bestaat. Dat zal voor veel mensen een uitkomst zijn.

  2. Leuk om te lezen en fijne tips! Ik doe ook aan gratis sporten: ik wandel graag en daarnaast dans ik thuis of doe ik work-outs thuis met filmpjes van YouTube.

  3. Wat een interessante blog met veel goede tips! Ik ga ook wandelen, een gezonde sport, buiten en gratis! Verder vind ik het ook erg belangrijk dat kinderen leren genieten van kleine dingen

    • Precies dat! Want als je van kleine dingen kunt genieten, kun je overal van genieten ;) (En ben je over-all een veel blijer persoon denk ik).

  4. Geweldig blog! De kunst van de eenvoud. En het is nog duurzaam ook als je minder prullaria koopt! Mooi, van dat hardlopen. Wil ik ook mee gaan beginnen.

  5. Wat een fijne tips! Ik probeer er tegenwoordig ook een sport van te maken maar het blijft soms wel zoeken. Ik merk ook dat wanneer ik mij minder fijn voel, ik sneller geneigd ben om impuls aankopen te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *