6 zomerse micro-avonturen in Nederland

Nederland, Europa

kanoen Loosdrechtse plassen
Normaal gesproken gaan we iedere zomer naar Griekenland. Een traditie die ik sinds een paar jaar met de kinderen in het leven heb geroepen. Maar de afgelopen jaren hebben we ontdekt dat Nederland ook heel verrassend is. En wat is er nu leuker dan op een doordeweekse dag er op uit te trekken voor een mini vakantie? In dit artikel tips voor 6 zomerse micro-avonturen in Nederland.

Belt-Schutsloot waterlelies

Een micro-avontuur, wat is dat?

Een micro-avontuur is een avontuur in het klein. Dat kan een mini-vakantie zijn, maar evengoed een nachtje of zelfs dagje weg. Als je maar even helemaal van je standaard routine afwijkt. Avontuur ligt namelijk om de hoek. Of het nu gaat om nieuwe plekken ontdekken, iets nieuws leren of een bijzonder recept uitproberen. Micro-avonturen kun je dus altijd tussendoor plannen en het hoeft vrijwel niets te kosten.

Zomerse micro-avonturen in Nederland: 6 tips

Samen met een vriendin van me plannen we wat zomerse micro-avonturen in Nederland. Een soort mini-vakantie, maar dan gewoon op doordeweekse woensdagen. ‘Wandering wednesdays‘ dus, of ‘wednesdays are the new fridays‘. Wat jij wilt. In dit artikel inspiratie voor zomerse micro-avonturen in Nederland.

Lees ook: verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Micro-avonturen in Nederland: bootje varen Belterwijde bij Belt-Schutsloot

Zomerse micro-avonturen in Nederland: een duik nemen in de Belterwijde
Micro-Avonturen in Nederland: zwemmen Belterwijde bij Belt-Schutsloot

1. Bootje varen op de Belterwijde

Gek genoeg voelt elk micro avontuur alsof ik een week van huis ben. Samen gaan we langs vrienden in Belt-Schutsloot bij Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Een soort van Giethoorn, maar dan kleiner en zonder al die toeristische gekkigheid. Lucky us! We dobberen in een bootje op het water en nemen een verfrissende duik. Oeh, dat gevoel van vrijheid! Je kunt hier ook fantastisch kanoën trouwens. En het fijne is, dat je er bijna geen mens(en) ziet. Heerlijk kletsen, eten en genieten met vrienden in de vrije natuur. Wat wil je nog meer? Wat mij betreft is dat het goede leven. Na een dagje varen en zwemmen duik ik rozig m’n bed in.

Zoek overnachting in Belt-Schutsloot

Wandelroute Singelpark Leiden, Nederland

Zomerse micro-avonturen in Nederland: wandelen door leuke steden als Leiden

2. Lopen door Leiden

Een van die zomerse micro-avonturen in Nederland brengt ons hartje Leiden. Vreemd dat ik hier nog nooit ben geweest. Wat een heerlijke, gemoedelijke stad is dit. Leiden wordt gedomineerd door grachten, steegjes en hofjes. Wat me vooral opvalt is dat de mensen hier zo beschaafd en vriendelijk zijn. We slapen (weer) in het huis van vrienden, op loopafstand van het centrum. We ‘doen’ de Singelpark wandelroute en komen langs de mooiste hofjes, bezoeken de Rembrandtplaats, duiken in de broeierige kassen van de Hortus Botanicus en wandelen langs Museum Volkenkunde. Daar ga ik graag nog eens met m’n kids rondstruinen. Fijn weer, zo’n dagje. Al voelt het als een hele week. Meer over mijn wandeling door Leiden lees je hier.

Wandeltip: singelroute Leiden

Mijn tip voor overnachten in Leiden

Micro-avonturen in Nederland: Midgetgolftuinen Lage Vuursche 2

Zomerse micro-avonturen in Nederland: een potje minigolfen in Lage Vuursche

3. Minigolfen in Lage Vuursche

Om de traditie van micro-avonturen op woensdag voort te zetten (en omdat de kinderen opeens op een woensdag bij me zijn) besluiten we om gezellig met z’n vieren te gaan minigolfen. Deze baan in Lage Vuursche is een van de mooiste in Nederland. Ik had het er al eens over in m’n blog over bijzondere plekjes in het Gooi. We slaan een balletje, eten een pannenkoek in een onvervalste Hollands pannenkoekenrestaurant met wit/rood geblokte gordijntjes en maken een wandeling in het bos. De volgende dag moet ik gewoon werken. Maar hé, die momentjes moet je gewoon pakken hè?!

Bijzondere plekjes en bezienswaardigheden in het Gooi

Slapen in de omgeving van Lage Vuursche?

Micro-avonturen in Nederland: kanoën Loosdrechtse plassen

Zomerse micro-avonturen in Nederland: kanoën op de plassen en over waterwegen
Micro-avonturen in Nederland: kanoën Loosdrechtse plassen

4. Kanoën op de Loosdrechtse Plassen

We hebben het er al heel lang over, maar op de een of andere manier komt het er nooit van. Dus op een zaterdag besluiten we af te reizen naar de Loosdrechtse Plassen en Vuntus om te kanoën. Donkere wolken pakken zich samen onderweg naar ons micro avontuur, maar als we aankomen, breekt spontaan de zon door. Er zijn gelukkig nog 2 kano’s beschikbaar (reserveren is bij Bootverhuur Manten niet mogelijk).

We peddelen over plassen en smalle watertjes die er soms sprookjesachtig uitzien en waar we ons alleen op de wereld wanen. We ‘picknicken’ midden op het water. Een dag met een sterretje, plus we hebben weer een van onze zomerse micro-avonturen van ons lijstje gestreept!

Meer bijzondere plekjes in het Gooi

Vakantiehuisjes aan de Loosdrechtse Plassen

Eemshotel Delfzijl Groningen strand
Termunten Groningen polder Breebaart zeehonden

5. De Groningse kust ontdekken

Zoonlief is dol op snorkelen. En dat kun je volop in Griekenland: helderblauw water, kleurige vissen en met een beetje geluk schildpadden. Maar ja, in Nederland? Ik kan me daar weinig bij voorstellen. Strand heb ik wel gevonden. En omdat ik mijn vakantie wil combineren met een bezoekje aan m’n moeder, gaan we een paar daagjes naar dit plekje in Delfzijl. Ze hebben hier kort geleden een strand aangelegd en wij slapen om de hoek. Hoe tof is dat?! In een hotel op palen. Het uitzicht tijdens het verrukkelijke eten is hier ook geweldig. Zeehonden spotten we in het wild bij Termunten.

Vanaf bezoekerscentrum Dollard starten een paar gave wandelingen door de Breebaartpolder waarbij je onderweg de ‘zeehondenkijkwand’ tegenkomt. Ook verbazen we ons over de geschiedenis van deze streek met de vele bunkers die ooit deel uitmaakten van de Atlantikwall, zoals Batterij Fiemel. Leuk micro avontuur samen met de kinderen.

Lees ook: tips voor avontuur in Groningen

Bijzonder overnachten in Groningen

Ook slapen in een hotel op palen?

Wadkovice Pieterburen, Groningen

Zomerse micro-avonturen in Nederland: slapen in een woonwagen en vuurtje stoken
Wadkovice Pieterburen, Groningen, vuurtje stoken

6. Vuurtje stoken in Pieterburen

Woonwagen Wadkovice in Pieterburen is een fantastisch plekje dat ik al eens heb genoemd in mijn blog met unieke overnachtingsplekken in Groningen. En nu slapen we er met z’n drietjes. Zelf heb ik geen buitenruimte en er is niets wat ik meer mis. Ik ben al een tijd aan het sparen voor zo’n huisje, maar door corona zijn de prijzen daarvan verviervoudigd. Voorlopig doe ik het dus maar zo. Dit huisje heeft een heerlijke tuin en Pieterburen is een fijn dorp waar de hippie vibes nog overal voelbaar zijn.

Van hieruit rijden we naar het Lauwersmeer waar we neerploffen op het strand en we eten verse vis bij de haven van Lauwersoog. Ik heb altijd al eens met dit bijltje willen hakken en dus kloven we brandhout en stoken een vuurtje. Dit is wat je noemt een zomers micro-avontuur in Nederland!

Meer unieke overnachtingsplekken in Groningen

Ook slapen in woonwagen Wadkovice?

Trek je er graag op uit met je kinderen, maar zijn de tieners niet altijd te porren voor wandelavonturen? Check dan eens deze wandelroutes voor tieners in Nederland: wandelingen met een vleugje extra’s.

Zomerse micro-avonturen in Nederland bewaren

Zomerse micro-avonturen in Nederland Zomerse micro-avonturen in Nederland

Meer micro-avonturen in Nederland






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


16 comments on “6 zomerse micro-avonturen in Nederland

  1. wat een geweldig leuke plekjes heb je gevonden! de Lage Vuurse, daar moet ik nog heen! Leiden is op steenworp afstand van Alphen,ik heb er ook een tijdje gewoond en je hebt gelijk: Leiden is echt heel erg leuk

    • Nou, dat sportieve valt wel mee. Het was verdeeld over een paar weken he?! Maar wel ontzettend gaaf!

  2. Wat een leuke dingen heb je gedaan in de vakantie. Wij zijn gaan kanoën in de Achterhoek.

  3. Leuk dat jullie op die manier leuke plekken in eigen land ontdekken! Ik woon zelf in de provincie Groningen, maar ben dus nog nooit in Pieterburen geweest…

    • Grappig, ik ben zelf ook opgegroeid in de provincie Groningen, maar was voorheen nooit op deze plekjes geweest. Termunten? Daar had ik ook nog nooit van gehoord ;)

    • zo zie je maar weer dat er in Nederland ook genoeg leuke dingen te doen zijn…dat vuurtje stoken in pieteburen lijkt me wel wat haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *