Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

Nederland, Travel

Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen, Zoutkamp

Pittoreske dorpjes, oude vestingen en vissersplaatsjes. In het Grunninger Laand vind je tal van mooie plekken met soms heel bijzondere namen. Van Doodstil en Appingedam tot Bourtange en vissersdorp Zoutkamp. Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen.

de mooiste dorpjes in Groningen, hangende keukens in Appingedam

Hangende keukens in Appingedam

Appingedam

Iets ten westen van Delfzijl ligt Appingedam. Een van de grootste trekpleisters zijn de hangende keukens die deel uitmaken van het beschermd stadsgezicht. De houten keukens van de oude huizen hangen boven het Damsterdiep. Ook een aanrader is een bezoek aan de Nicolaikerk. Toen in 1504 de Duitse Georg van Saksen Groningen wilde bezetten, vluchtten inwoners de kerk in. Nog zo’n bezienswaardigheid is het prachtige raadhuis dat in 1630 aan de kerk werd gebouwd. Overnachten kun je goed in Hotel Landgoed Ekenstein. In het oude landhuis stap je even terug in de tijd.

de mooiste dorpjes in Groningen, Bourtange

Historische huizen in Bourtange

Bourtange

Het is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in Groningen! Vanuit de lucht zie je het nog het beste: Bourtange is een vesting met vijfhoekige vestingwallen er omheen. Bij aankomst parkeer je je auto buiten het plaatsje. Te voet vervolg je je tocht en wandel je via de ophaalbrug Bourtange binnen. Het stadje zelf heeft nog het meest weg van een openluchtmuseum met een gezellig dorpsplein en historische huizen. Slapen kun je in Hotel Vesting Bourtange waar je, net als de soldaten vroeger, kunt overnachten in een soldatenkamer.

de mooiste dorpjes in Groningen

Doodstil

Doodstil

Al zou je hier alleen maar even langs rijden om het plaatsnaambordje te fotograferen. Doodstil draagt met trots de titel ‘de mooiste plaatsnaam van Nederland’. En dat is het dan ook. Verder is het in Doodstil met name… doodstil. Een naam die overigens vrij weinig met stilte te maken heeft. Een verklaring voor de naam Doodstil zou alles te maken hebben met het feit dat er eens een doodskist is gezonken in het Boterdiep. Om dat in de toekomst te voorkomen werd daarom de Doods Til (til = Gronings voor brug) gebouwd. Een andere verklaring is dat de brug is vernoemd naar een man die Doode of Doede heette. Zo werd het dus Doode’s of Doode’s Til (= brug). In de buurt overnachten? Check dan eens Camping & B&B Lentemaheerd, in het dorpje waar ik opgroeide. Behalve kamperen, kun je er ook een kamer, stacaravan of pipowagen huren.

Niehove

Ooit lag het pittoreske wierdedorpje Niehove op een eiland in de Lauwerszee (en droeg het de naam Suxwort), tegenwoordig wordt het omringd door landerijen. Sporen van haar 2200 jaar bestaan zie je terug in de authentieke gebouwen en de kerk uit de dertiende eeuw. Het dorp is in z’n geheel een beschermd dorpsgezicht. Vroeger werd het kerkje met de begraafplaats omringd door een cirkelvormige gracht, zodat de geesten niet konden ronddolen. Op de huidige begraafplaats buiten het dorp staat een baarhuisje waar de doden lagen opgebaard totdat ze werden begraven of gecremeerd. Voor koffie én voor biologische Indonesische gerechten kun je terecht in restaurant Eisseshof. Wil je overnachten in Niehove? Dan is B&B ‘Op de Wierde’ een aanrader. Net als de Theaterherberg 6 km verderop.

de mooiste dorpjes in Groningen, wadlopen Pieterburen

Wadlopen vanuit Pieterburen

de mooiste dorpjes in Groningen, Pieterpad in Pieterburen

Het Pieterpad start in Pieterburen

Pieterburen

Het plaatsje Pieterburen werd voor het eerst genoemd in 1371. Waarschijnlijk ken je het vooral dankzij Lenie ‘t Hart die hier in 1971 het Zeehondencentrum Pieterburen (voorheen: Zeehondencrèche) startte. Andere trekpleisters zijn de gotische Petruskerk en de koren- en pelmolen ‘De Vier Winden’. Ook de botanische tuin Domies Toen (de tuin van de dominee) mag je niet overslaan. Vanuit Pieterburen worden diverse wadlooptochten georganiseerd door o.a. Wadlopen-Pieterburen. Pieterburen is bovendien het startpunt van het bekende Pieterpad. Het is een van de Lange-Afstand-Wandelpaden tussen Pieterburen in het uiterste noorden tot de Sint-Pietersberg in het zuiden van Limburg. Slapen kun je in Grand Hotel de Kromme Raake. Dit kleinste hotel ter wereld staat in Eenrum.

Slochteren

Als je aan Slochteren denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan de gaswinning en de daarbij gepaarde aardbevingen in Groningen. Wat je misschien nog niet wist is dat het dorp een lange geschiedenis heeft. Je vindt dan ook nog veel authentieke gebouwen die kenmerkend zijn voor deze regio. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Slochteren is de monumentale Fraeylemaborg. Het landgoed, de borg inclusief museum kun je bezoeken. In de omgeving van Slochteren vind je ook een aantal poldermolens, zoals ‘De Ruiten’, ‘Fraeylemamolen’ en de ‘Groote Polder’. In stijl overnachten kun je 5 km verderop in de tot B&B omgebouwde boerderij ‘Het Tolhuis’ in Overschild.

Warffum

Vlakbij de Groningse kust ligt Warffum of ‘Waarvum’. Het dorpje wordt al vermeld in de middeleeuwen (rond de 8e eeuw) en telt een aantal authentieke monumentale panden. De historische kern van het dorp ligt op een wierde, een terp, en staat daarom op de lijst van beschermde dorpsgezichten. Neem een kijkje bij openluchtmuseum ‘Het Hoogeland’ waar je alles te weten komt over de geschiedenis van dit gebied. Warffum is ook de geboorteplaats van de Gronings-talige zanger Ede Staal. Ieder jaar wordt Warffum de laatste week van juni omgetoverd tot het internationale danstoneel van ‘Op Roakeldais’ (= op goed geluk). Folkloristische dansgroepen vanuit de hele wereld komen dan hun kunsten vertonen. Zoek je een bijzondere overnachtingsplek? Denk dan eens aan dit Japanse huis, maar dan op het Groningse platteland!

de mooiste dorpjes in Groningen, Zoutkamp

Vissershuisjes in Zoutkamp

Zoutkamp

In het westen van Groningen, pal langs het Lauwersmeer, ligt vissersdorp Zoutkamp. Voorheen lag het direct aan het Lauwerszee en aan de monding van het Reitdiep. Dit was de enige manier om de stad Groningen over zee te bereiken. Vanwege die strategische ligging was de plaats lange tijd een fort waar in de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse garnizoen was gelegerd. Totdat in 1960 de Lauwerszee werd afgesloten leefde het dorp van de visserij. Veel herinnert nog aan haar visserij-verleden: zo is in de oude betonningsloods het Visserijmuseum gevestigd. Veel oude houten vissershuisjes werden in de loop der tijd gesloopt. Maar een aantal typisch Zoutkampse huisjes is later weer opnieuw opgebouwd van de oorspronkelijke materialen. Bijzonder overnachten in Zoutkamp doe je op woonboot De Eeuweling.

de mooiste dorpjes in Groningen, Waddenzee Pieterburen

Het wad van de Waddenzee

Meer ontdekken over Groningen?

De mooiste dorpjes in Groningen | Neneh's Choice

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

18 comments on “Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

 1. Lodi schreef:

  Mooie plekken heb je hier neergezet! Mijn ouders zijn in Bourtange geweest en waren hier heel enthousiast over. Ik onthou dit allemaal even. Leuk om te bezoeken.

  • Neneh schreef:

   Ja he? Grappig, ik ben zelf opgegroeid in Groningen en besefte eigenlijk nooit hoe mooi het daar is. Dus ik vond de hoogste tijd om me daar eindelijk eens in te verdiepen ;)

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het prachtig! Ik zou op basis van deze foto’s echt zo naar Groningen willen!

 3. Nienke schreef:

  Heel leuk artikel! Grappig weetje ook, Doodstil. Ik had er nog nooit van gehoord.

  • Neneh schreef:

   Haha, ik ben zo ongeveer om de hoek opgegroeid, maar had er nog nooit bij stilgestaan dat het zo’n bijzondere naam was.

 4. Tessa schreef:

  Wat is Nederland toch mooi! Ik ging vroeger altijd met mijn ouders in Nederland op vakantie, zodoende heb ik een aantal van deze plekken bezocht

 5. Manon schreef:

  Ik ben op alle plekken nog nooit geweest, maar het ziet er erg idyllisch uit.

 6. Dhini schreef:

  Prachtig! Ik ben nog nooit naar Groningen geweest. Ik zou heel graag door heel Nederland reizen. Het lijkt mij echt leuk

 7. Frederique schreef:

  Je zult maar in Doodstil geboren zijn en het op je paspoort hebben staan haha, echt een leuke naam. Weet je dat ik nooit in de regio ben geweest? Echt zonde eigenlijk. Moet op de bucketlist :)

 8. Melanie schreef:

  Oooh wauw wat een mooie plekjes, Meestal gaan wij richting Limburg want dat is minder ver rijden. Maar ik denk dat we maar eens richting groningen moeten gaan als alles weer normaal is.

 9. Boudewijn de Vries schreef:

  Ter aanvulling
  In het dorp Niehove staat op het kerkhof geen baarhuisje. Verder doet het verkleinwoord restaurantje niet helemaal recht aan De Eisseshof. Het is een restaurant gericht op de Indonesische keuken dat bekendheid en een goede naam geniet tot ver buiten Niehove.

 10. Boudewijn de Vries schreef:

  Het dorp Niehove heeft aan de Kerkstraat een B en B, OP DE WIERDE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *