Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

Nederland, Europa

Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen: Zoutkamp

Pittoreske dorpjes, oude vestingen en vissersplaatsjes. In het Grunninger Laand vind je tal van mooie plekken en prachtige dorpjes met soms heel bijzondere namen. Van Doodstil en Appingedam tot Bourtange en vissersdorp Zoutkamp. Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen.

Hangende keukens in Appingedam, Groningen

De hangende keukens in Appingedam: een van de mooiste dorpjes in Groningen

De mooiste dorpjes in Groningen

Hoewel ik zelf opgroeide op het Groningse platteland, was ik me er destijds niet van bewust hoe mooi het hier eigenlijk is. Pas later ontdekte ik al die mooie bezienswaardigheden in Groningen. Samen met mijn kinderen ging ik in coronatijd op zoek naar avontuur in Groningen. We bezochten een paar van de mooiste borgen in Groningen, kampeerden op het Groningse platteland en we gingen op zoek naar de mooiste dorpjes in Groningen. Ik neem je mee van Zoutkamp naar Pieterburen en Appingedam.

Appingedam Groningen

Vanaf het terras in Appingedam heb je dit uitzicht

1. Appingedam

Iets ten westen van Delfzijl ligt Appingedam dat tot één van de mooiste dorpjes van Groningen behoort. Een van de grootste trekpleisters zijn de hangende keukens die deel uitmaken van het beschermd stadsgezicht. De houten keukens van de oude huizen hangen boven het Damsterdiep. Ga je aan tafel bij De DAAMe dan kun je genieten van een lunch met uitzicht op de Vrouwenburg en de hangende keukens! Ook een aanrader is een bezoek aan de Nicolaikerk. Toen in 1504 de Duitse Georg van Saksen Groningen wilde bezetten, vluchtten inwoners de kerk in. Nog zo’n bezienswaardigheid is het prachtige raadhuis dat in 1630 aan de kerk werd gebouwd.

Overnachten in Appingedam
Hotel Landgoed Ekenstein is de perfecte overnachtingsplek in Appingedam. In het oude landhuis stap je even terug in de tijd.

de mooiste dorpjes in Groningen - Bourtange

Historische huizen in Bourtange, een van de mooiste dorpjes in Groningen

2. Bourtange

Bourtange is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in Groningen! Vanuit de lucht zie je het nog het beste: Bourtange is een vesting met vijfhoekige vestingwallen er omheen. Bij aankomst parkeer je je auto buiten het plaatsje. Te voet vervolg je je tocht en wandel je via de ophaalbrug Bourtange binnen. Het stadje zelf heeft nog het meest weg van een openluchtmuseum met een gezellig dorpsplein en historische huizen.

Tips overnachten in Bourtange
Slapen kun je in Hotel Vesting Bourtange waar je, net als de soldaten vroeger, kunt overnachten in een soldatenkamer.

de mooiste dorpjes in Groningen - Doodstil

Mooiste dorpjes in Groningen: Doodstil

3. Doodstil

Al zou je hier alleen maar even langs rijden om het plaatsnaambordje te fotograferen. Doodstil draagt met trots de titel ‘de mooiste plaatsnaam van Nederland’. En dat is het dan ook. Verder is het in Doodstil met name… doodstil. Een naam die overigens vrij weinig met stilte te maken heeft. Een verklaring voor de naam Doodstil zou alles te maken hebben met het feit dat er eens een doodskist is gezonken in het Boterdiep. Om dat in de toekomst te voorkomen werd daarom de Doods Til (til = Gronings voor brug) gebouwd. Een andere verklaring is dat de brug is vernoemd naar een man die Doode of Doede heette. Zo werd het dus Doode’s of Doode’s Til (= brug).

Tips overnachten bij Doodstil
In de buurt overnachten? Check dan eens Camping & B&B Lentemaheerd, in het dorpje waar ik opgroeide. Behalve kamperen, kun je er ook een kamer, stacaravan of pipowagen huren.

Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen - Niehove

Mooiste dorpjes in Groningen: Kerkstraat Niehove. Bron foto

4. Niehove

Niet voor niets is Niehove een van de mooiste dorpjes in Groningen. Ooit lag het pittoreske wierdedorpje op een eiland in de Lauwerszee (en droeg het de naam Suxwort), tegenwoordig wordt Niehove omringd door landerijen. Sporen van haar 2200 jaar bestaan zie je terug in de authentieke gebouwen en de kerk uit de dertiende eeuw. Het dorp is in z’n geheel een beschermd dorpsgezicht. Vroeger werd het kerkje met de begraafplaats omringd door een cirkelvormige gracht, zodat de geesten niet konden ronddolen. Op de huidige begraafplaats buiten het dorp staat een baarhuisje waar de doden lagen opgebaard totdat ze werden begraven of gecremeerd. Voor koffie én voor biologische Indonesische gerechten, inclusief de beroemde sambal ‘Husseins hot stuff’, moet je langs bij restaurant Eisseshof.

Tips overnachten in Niehove
Wil je overnachten in Niehove? Dan is B&B ‘Op de Wierde’ een aanrader. Net als de Theaterherberg 6 km verderop.

de mooiste dorpjes in Groningen, wadlopen Pieterburen

Wadlopen vanuit Pieterburen

de mooiste dorpjes in Groningen, Pieterpad in Pieterburen

Het Pieterpad start in Pieterburen

Woonwagen Wadkovice Pieterburen

Woonwagen Wadkovice in Pieterburen

5. Pieterburen

Het plaatsje Pieterburen werd voor het eerst genoemd in 1371. Waarschijnlijk ken je het vooral dankzij Lenie ‘t Hart die hier in 1971 het Zeehondencentrum Pieterburen (voorheen: Zeehondencrèche) startte. Andere trekpleisters zijn de gotische Petruskerk en de koren- en pelmolen ‘De Vier Winden’. Ook de botanische tuin Domies Toen (de tuin van de dominee) mag je niet overslaan. Vanuit Pieterburen worden wadlooptochten georganiseerd door o.a. Wadloopavonturen. Behalve een van de mooiste dorpjes van Groningen is Pieterburen ook het startpunt van het Pieterpad. Dit is een van de Lange-Afstand-Wandelpaden tussen Pieterburen in het uiterste noorden tot de Sint-Pietersberg in het zuiden van Limburg. Samen met de kinderen sliep ik in Pieterburen in Woonwagen Wadkovice.

Tips overnachten in Pieterburen
Slapen kun je in het kleurrijke Wonderland op 300 meter van het Zeehondencentrum in Pieterburen.

de mooiste dorpjes in Groningen, Fraeylemaborg Slochteren

Mooiste dorpjes in Groningen: De Fraeylemaborg. Foto: Dick Elbers

6. Slochteren

Als je aan Slochteren denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan de gaswinning en de daarbij gepaarde aardbevingen in Groningen. Wat je misschien nog niet wist is dat het dorp een lange geschiedenis heeft. Je vindt dan ook nog veel authentieke gebouwen die kenmerkend zijn voor deze regio. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Slochteren is de monumentale Fraeylemaborg. Het landgoed, de borg inclusief museum kun je bezoeken. In de omgeving van Slochteren vind je ook een aantal poldermolens, zoals ‘De Ruiten’, ‘Fraeylemamolen’ en de ‘Groote Polder’.

Tips overnachten bij Slochteren
Overnachten doe je 5 km verderop in het duurzame B en (B) op Steendam.

de mooiste dorpjes in Groningen, Warffum

Mooiste dorpjes in Groningen: Museum Het Hoogeland. Bron foto

7. Warffum

Vlakbij de Groningse kust ligt Warffum of ‘Waarvum’. Het dorpje wordt al vermeld in de middeleeuwen (rond de 8e eeuw) en telt een aantal authentieke monumentale panden. De historische kern van het dorp ligt op een wierde, een terp, en staat daarom op de lijst van beschermde dorpsgezichten. Neem een kijkje bij openluchtmuseum ‘Het Hoogeland’ waar je alles te weten komt over de geschiedenis van dit gebied. Warffum is ook de geboorteplaats van de Groningstalige zanger Ede Staal. Ieder jaar wordt Warffum de laatste week van juni omgetoverd tot het internationale danstoneel van ‘Op Roakeldais’ (= op goed geluk). Folkloristische dansgroepen vanuit de hele wereld komen dan hun kunsten vertonen.

Tips overnachten in Warffum
Zoek je een bijzondere overnachtingsplek? Denk dan eens aan dit Japanse huis, maar dan op het Groningse platteland of in een safaritent op Camping de Breede.

Winsum_-_Molenstraat- Hardscarf

Mooiste dorpjes in Groningen: Molenstraat Winsum. Bron foto

8. Winsum = mooiste dorp van Nederland!

Dat Winsum een mooi dorp is en tot een van de mooiste dorpjes van Groningen behoort, wisten we natuurlijk al. Maar in 2020 werd Winsum ook uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Nederland! En als je zelf door de gemoedelijke straatjes, langs het Winsumerdiep en het haventje slentert, zie je meteen waarom. Ooit bestond Winsum uit twee dorpjes: Obergum ten noorden van het Winsumerdiep en Winsum ten zuiden ervan. Sinds 1808 worden ze met elkaar verbonden door de brug ‘De Boog’. Het centrum is een afwisselende mix van bruggen, molens, kerken en dorpshuizen. Met als middelpunt de Romaanse Nicolaaskerk op een vijf meter hoge wierde. En dan zijn er nog de herenboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Een fantastisch uitzicht over beide delen van Winsum heb je vanaf de Jeneverbrug, of Hoogholtje. Vroeger staken bewoners deze brug over om hun zondagse jenever te drinken.

Tips overnachten in Winsum
De nacht doorbrengen in het mooiste dorp van Nederland? Bekijk dan deze 6-persoons cottage Op en Bie ‘t Woater.

de mooiste dorpjes in Groningen, Zoutkamp

Mooiste dorpjes in Groningen: vissershuisjes in Zoutkamp

9. Zoutkamp

In het westen van Groningen, pal langs het Lauwersmeer, ligt vissersdorp Zoutkamp. Voorheen lag het direct aan het Lauwerszee en aan de monding van het Reitdiep. Dit was de enige manier om de stad Groningen over zee te bereiken. Vanwege die strategische ligging was de plaats lange tijd een fort waar in de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse garnizoen was gelegerd. Totdat in 1960 de Lauwerszee werd afgesloten leefde het dorp van de visserij. Veel herinnert nog aan haar visserij-verleden: zo is in de oude betonningsloods het Visserijmuseum gevestigd. Veel oude houten vissershuisjes werden in de loop der tijd gesloopt. Maar een aantal typisch Zoutkampse huisjes is later weer opnieuw opgebouwd van de oorspronkelijke materialen.

Tips overnachten in Zoutkamp
Bijzonder overnachten in Zoutkamp doe je in dit monumentale huisje met tuin.

de mooiste dorpjes in Groningen, Waddenzee Pieterburen

Het wad van de Waddenzee

 

Meer ontdekken over Groningen

Mooiste dorpjes in Groningen bewaren

Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen 1

Reisgidsen, fiets- en wandelroutes Groningen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.


19 comments on “Ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

 1. Mooie plekken heb je hier neergezet! Mijn ouders zijn in Bourtange geweest en waren hier heel enthousiast over. Ik onthou dit allemaal even. Leuk om te bezoeken.

  • Ja he? Grappig, ik ben zelf opgegroeid in Groningen en besefte eigenlijk nooit hoe mooi het daar is. Dus ik vond de hoogste tijd om me daar eindelijk eens in te verdiepen ;)

  • Prachtig toch?! Hoewel ik er ben opgegroeid wist ik toch heel veel dingen (nog) niet!

  • Haha, ik ben zo ongeveer om de hoek opgegroeid, maar had er nog nooit bij stilgestaan dat het zo’n bijzondere naam was.

 2. Wat is Nederland toch mooi! Ik ging vroeger altijd met mijn ouders in Nederland op vakantie, zodoende heb ik een aantal van deze plekken bezocht

  • Ja, we moeten nu een beetje noodgedwongen Nederland ontdekken heb ik het idee. Maar het is zo slecht nog niet! ;)

 3. Prachtig! Ik ben nog nooit naar Groningen geweest. Ik zou heel graag door heel Nederland reizen. Het lijkt mij echt leuk

  • Nu we deze zomer misschien niet echt naar het buitenland kunnen of willen, is dit misschien wel hét moment ;)

 4. Je zult maar in Doodstil geboren zijn en het op je paspoort hebben staan haha, echt een leuke naam. Weet je dat ik nooit in de regio ben geweest? Echt zonde eigenlijk. Moet op de bucketlist :)

 5. Oooh wauw wat een mooie plekjes, Meestal gaan wij richting Limburg want dat is minder ver rijden. Maar ik denk dat we maar eens richting groningen moeten gaan als alles weer normaal is.

 6. Ter aanvulling
  In het dorp Niehove staat op het kerkhof geen baarhuisje. Verder doet het verkleinwoord restaurantje niet helemaal recht aan De Eisseshof. Het is een restaurant gericht op de Indonesische keuken dat bekendheid en een goede naam geniet tot ver buiten Niehove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *