6x de leukste bezienswaardigheden in Groningen (provincie)

Europa, Nederland

Bezienswaardigheden Groningen (provincie) - Waddenzee
Rust en natuur, dat is waar Groningen om bekend staat. Ga bijvoorbeeld wadlopen, stap in een kano of geniet van de sfeer in de mooie dorpjes die Groningen telt. Ontdek alle bezienswaardigheden in de provincie Groningen!

bezienswaardigheden Groningen provincie

De leukste bezienswaardigheden in Groningen

Groningen is zó veelzijdig! Stap bijvoorbeeld tijdens het wadlopen met je voeten in de Groningse klei, zoek de natuur op in het Nationaal Park Lauwersmeer of steek je handen uit de mouwen en verken peddelend in een kano het Groninger land. En dan zijn er nog die mooie Groningse dorpjes en eindeloze vergezichten. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Groningen.

Lees ook: tips voor avontuur en natuur in Groningen
En: unieke overnachtingsplekken in de provincie

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Toen ik klein was gingen we in de zomer niet op vakantie, maar dagjes weg. Naar het Lauwersmeer. We kregen er geen genoeg van. Samen met familie gingen we op pad. Gewapend met windschermen en tassen vol proviand. We hadden ons vaste strandje waar we de boel uitstalden. Na een dag zwemmen, windsurfen (m’n neven hadden een surfplank) en kliederen in de modder doken we ‘s avonds moe en rozig ons bed in. Vol verwachting keek ik de volgende ochtend weer uit het raam. Scheen de zon? Dan begon het hele riedeltje weer van voren af aan!

Lees ook: hier op het Groningse platteland groeide ik op

bezienswaardigheden Groningen (provincie)
Nationaal Park Lauwersmeer ontstond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Door de jaren heen werd dit een uniek natuurgebied met wijdse vergezichten en een prachtige natuur. Rond het Lauwersmeer schoten in de loop der jaren vakantieparken en campings als paddestoelen uit de grond. In de haven kun je verse vis en garnalen scoren of de boot naar Schiermonnikoog nemen. Maar je kunt hier vooral nog in alle rust genieten van het uitgestrekte water: in een boot, zwemmend, op de surfplank of in de kano. Wat mij een van de leukste bezienswaardigheden in Groningen! Pal aan het water bij Lauwersoog staan trouwens ook een paar gave huizen met een eigen steiger.

Lees ook: bijzonder overnachten in de provincie Groningen

bezienswaardigheden Groningen (provincie) - Wadloopavonturen

2. Werelderfgoed de Waddenzee

De Waddenzee strekt zich uit langs de hele kustlijn van Groningen. Ervaar het verschil tussen eb en vloed, ga krabbetjes zoeken, wandel over de dijken of ga wadlopen. Tot je enkels in de modder staan en zo nu en dan een geultje doorwaden: wadlopen kan een uitdaging zijn. Het kan op verschillende plekken, maar ga wel altijd met een gids. Het wad, het weer en de stromingen kunnen verraderlijk zijn. Wadloopavonturen organiseert tochten over de bodem van de Waddenzee. Wadloopgids Peter Rozema neemt je graag mee op avontuur: dwars door het slik, over zandplaten en langs mosselbanken. Wil je in de buurt overnachten? Check dan de alternatieve en kleurrijke B&B Noordkus in Pieterburen.

Lees ook: slapen in Woonwagen Wadkovice in Pieterburen

Bezienswaardigheden Groningen (provincie) - kanoën Wehe den Hoorn

3. Kanoën door het Groningse landschap

Vanaf het water ziet alles er anders uit. Stap daarom eens in een kano of een boot en laat je meevoeren over de Groningse wateren. Vaar langs het fluisterende riet en ontdek hoe een sluis precies werkt. In Wehe den Hoorn kun je bijvoorbeeld bij Hoornstertil een Marenboot of een kano huren om het water te verkennen. Na afloop kun je hier ook terecht voor een hapje en drankje. Bij Hotel Marenland in Winsum kun je zowel overnachten als een kano huren.

de mooiste dorpjes in Groningen, hangende keukens in Appingedam

4. De mooiste dorpjes van Groningen

Pittoreske dorpjes, oude vestingstadjes en vissersplaatsjes. Het Groningse landschap barst van de leuke dorpjes met soms heel bijzondere namen. Want heb je ooit gehoord van Doodstil? Maar ook Appingedam, Bourtange, Winsum en vissersdorp Zoutkamp horen wat mij betreft thuis in het rijtje mooiste dorpjes in Groningen.

Lees ook: ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

bezienswaardigheden Groningen (Provincie), veenkoloniën

5. Veenkoloniën Zuidoost-Groningen

Ook de Veenkoloniën mogen niet in het rijtje bezienswaardigheden in Groningen ontbreken. De Veenkoloniën in het zuidoosten van de provincie omvat de plaatsen Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Oude- en Nieuwe Pekela en Stadskanaal. In de 17e eeuw werd hier veen afgegraven. Na het drogen ontstond turf, dat werd gebruikt als brandstof. Door middel van platbodem-boten werd het turf over gegraven kanalen vervoerd. Daardoor ontstond lintbebouwing: rijen huizen langs de kanalen. Inmiddels zijn de kanalen grotendeels gedempt. Neem een duik in de geschiedenis van dit gebied en bezoek het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Maar ook ritje in een oude stoomtrein óf slapen in een treinwagon in Stadskanaal is een aanrader!

bezienswaardigheden Groningen (provincie), stad Groningen

6. De stad Groningen

Last but not least: de stad Groningen! Wandel door de Folkingestraat dat de titel ‘de leukste winkelstraat van Nederland’ kreeg. Struin langs de kades bij het Hoge Der A, waar ooit schepen hun vracht losten bij de pakhuizen. Of beklim d’Olle Grieze, de Martinitoren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Groninger Museum. Op de Grote Markt verrees eind 2019 Forum Groningen. In dit Cultuurcentrum vind je niet alleen een bibliotheek en de VVV, er is ook een bioscoop én een expositieruimte. Groningen telt tal van hofjes: een oase van rust hartje binnenstad. Ze zijn niet allemaal toegankelijk, maar je kunt wel terecht in de Prinsentuin, waar je in de zomer neer kunt ploffen bij het theehuis voor thee, koffie of lunch. In Hotel Prinsenhof kun je ook in stijl overnachten.

Lees ook: mijn tips wat te doen in de stad Groningen
En: bijzonder overnachten in de stad Groningen

Bezienswaardigheden provincie Groningen bewaren

De leukste bezienswaardigheden provincie Groningen

Meer bezienswaardigheden Groningen
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *