De leukste bezienswaardigheden in Groningen (provincie)

Nederland, Travel

Bezienswaardigheden Groningen (provincie) - WaddenzeeRust en natuur, dat is waar Groningen om bekend staat. Stap tijdens het wadlopen met je voeten in de Groningse klei, zoek de natuur op in het Nationaal Park Lauwersmeer of steek je handen uit de mouwen en verken peddelend het Groningerland. Geniet van de sfeer in de mooie dorpjes die Groningen telt en verbaas je over de geschiedenis van de veenkoloniën. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in de provincie Groningen!
bezienswaardigheden Groningen provincie

Nationaal Park Lauwersmeer

Toen ik klein was gingen we in de zomer niet op vakantie, maar dagjes weg. Naar het Lauwersmeer. We kregen er geen genoeg van. Samen met wat andere gezinnen gingen we op pad. Gewapend met windschermen en tassen vol proviand. We hadden ons vaste strandje waar we de boel uitstalden. Na een dag zwemmen, windsurfen (m’n neven hadden een surfplank) en kliederen in de modder doken we ‘s avonds moe en rozig ons bed in. Vol verwachting keek ik de volgende ochtend weer uit het raam. Scheen de zon? Dan begon het hele riedeltje weer van voren af aan!

bezienswaardigheden Groningen (provincie)
Nationaal Park Lauwersmeer ontstond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Door de jaren heen werd dit een uniek natuurgebied met wijdse vergezichten en een prachtige natuur. Rond het Lauwersmeer schoten in de loop der jaren vakantieparken en campings als paddestoelen uit de grond. In de haven kun je verse vis en garnalen scoren of de boot naar Schiermonnikoog nemen. Maar je kunt hier vooral nog in alle rust genieten van het uitgestrekte water: in een boot, zwemmend, op de surfplank of in de kano. Wat mij een van de leukste bezienswaardigheden in Groningen! Pal aan het water bij Lauwersoog staan trouwens ook een paar gave huizen met een eigen steiger.

bezienswaardigheden Groningen (provincie) - Wadloopavonturen

Werelderfgoed de Waddenzee

De Waddenzee strekt zich uit langs de hele kustlijn van Groningen. Ervaar het verschil tussen eb en vloed, ga krabbetjes zoeken, wandel over de dijken of ga wadlopen. Tot je enkels in de modder staan en zo nu en dan een geultje doorwaden: wadlopen kan een uitdaging zijn. Het kan op verschillende plekken, maar ga wel altijd met een gids. Het wad, het weer en de stromingen kunnen verraderlijk zijn. Wadloopavonturen organiseert tochten over de bodem van de Waddenzee. Wadloopgids Peter Rozema neemt je graag mee op avontuur: dwars door het slik, over zandplaten en langs mosselbanken. Wil je in de buurt overnachten? Check dan de alternatieve en kleurrijke B&B Noordkus in Pieterburen of deze 4-persoons Woonwagen Wadkovice op loopafstand van Zeehondencentrum Pieterburen.

Bezienswaardigheden Groningen (provincie) - kanoën Wehe den Hoorn

Kanoën door het Groningse landschap

Vanaf het water ziet alles er anders uit. Stap daarom eens in een kano of een boot en laat je meevoeren over de Groningse wateren. Vaar langs het fluisterende riet en ontdek hoe een sluis precies werkt. In Wehe den Hoorn kun je bijvoorbeeld bij Hoornstertil een Marenboot of een kano huren om het water te verkennen. Na afloop kun je hier ook terecht voor een hapje en drankje. Bij Hotel Marenland in Winsum kun je zowel overnachten als een kano huren.

de mooiste dorpjes in Groningen, hangende keukens in Appingedam

De mooiste dorpjes van Groningen

Pittoreske dorpjes, oude vestingstadjes en vissersplaatsjes. Het Groningse landschap barst van de leuke dorpjes met soms heel bijzondere namen. Want heb je ooit gehoord van Doodstil? Maar ook Appingedam, Bourtange, Winsum en vissersdorp Zoutkamp horen wat mij betreft thuis op het lijstje van de mooiste dorpjes in Groningen.

bezienswaardigheden Groningen (Provincie), veenkoloniën

Veenkoloniën Zuidoost-Groningen

Ook de Veenkoloniën mogen niet in het rijtje bezienswaardigheden in Groningen ontbreken. De Veenkoloniën in het zuidoosten van de provincie omvat de plaatsen Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Oude- en Nieuwe Pekela en Stadskanaal. In de 17e eeuw werd hier veen afgegraven. Na het drogen ontstond turf, dat werd gebruikt als brandstof. Door middel van platbodem-boten werd het turf over gegraven kanalen vervoerd. Daardoor ontstond lintbebouwing: rijen huizen langs de kanalen. Inmiddels zijn de kanalen grotendeels gedempt. Neem een duik in de geschiedenis van dit gebied en bezoek het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Maar ook ritje in een oude stoomtrein óf slapen in een treinwagon in Stadskanaal is een aanrader!

bezienswaardigheden Groningen (provincie), stad Groningen

De stad Groningen

Last but not least: de stad Groningen! Wandel door de Folkingestraat dat de titel ‘de leukste winkelstraat van Nederland’ kreeg. Struin langs de kades bij het Hoge Der A, waar ooit schepen hun vracht losten bij de pakhuizen. Of beklim d’Olle Grieze, de Martinitoren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Groninger Museum. Op de Grote Markt verrees eind 2019 Forum Groningen. In dit Cultuurcentrum vind je niet alleen een bibliotheek en de VVV, er is ook een bioscoop én een expositieruimte. Groningen telt tal van hofjes: een oase van rust hartje binnenstad. Ze zijn niet allemaal toegankelijk, maar je kunt wel terecht in de Prinsentuin, waar je in de zomer neer kunt ploffen bij het theehuis voor thee, koffie of lunch. In Hotel Prinsenhof kun je ook in stijl overnachten!

De leukste bezienswaardigheden provincie Groningen

Meer bezienswaardigheden Groningen
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *