Bezienswaardigheden in Groningen provincie: 6 tips!

Nederland, Europa

Bezienswaardigheden in Groningen (provincie) - Waddenzee
Rust en natuur vind je volop in de provincie Groningen. Ga bijvoorbeeld wadlopen, stap in een kano of geniet van de sfeer in de mooie dorpjes die Groningen telt. Ontdek mijn 6 tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Groningen!

bezienswaardigheden in Groningen provincie

Bezienswaardigheden in Groningen: dit zijn de leukste

Groningen is zó veelzijdig! Stap bijvoorbeeld tijdens het wadlopen met je voeten in de Groningse klei, ga op avontuur en zoek de natuur op in het Nationaal Park Lauwersmeer of steek je handen uit de mouwen en verken peddelend in een kano het Groninger land. En dan zijn er nog die mooie Groningse dorpjes en eindeloze vergezichten. Ontdek ze allemaal: 6 tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Groningen.

Lees ook: tips voor avontuur en natuur in Groningen
En: unieke overnachtingsplekken in de provincie
Ontdek: de mooiste dorpjes in Groningen

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is ongetwijfeld een van de leukste (en mooiste!) bezienswaardigheden in Groningen. Ik groeide op op het Groningse platteland. Toen ik nog klein was, gingen we in de zomer niet op vakantie, maar dagjes weg. Naar het Lauwersmeer. We kregen er geen genoeg van. Samen met familie gingen we op pad. Gewapend met windschermen en tassen vol proviand. We hadden ons vaste strandje waar we de boel uitstalden. Na een dag zwemmen, windsurfen (m’n neven hadden een surfplank) en kliederen in de modder doken we ‘s avonds moe en rozig ons bed in. Vol verwachting keek ik de volgende ochtend weer uit het raam. Scheen de zon? Dan begon het hele riedeltje weer van voren af aan!

Overnachtingstip: camping Lentemaheerd bij de plek waar ik opgroeide

bezienswaardigheden Groningen (provincie)
Nationaal Park Lauwersmeer ontstond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Door de jaren heen werd dit een uniek natuurgebied met wijdse vergezichten en een prachtige natuur. Dat maakt het Lauwersmeer een van de leukste bezienswaardigheden in Groningen. Rond het Lauwersmeer schoten in de loop der jaren vakantieparken en campings als paddestoelen uit de grond. In de haven kun je verse vis en garnalen scoren of de boot naar Schiermonnikoog nemen. Maar je kunt hier vooral nog genieten van de rust op of langs het water: in een boot, zwemmend, op de surfplank of in de kano.

Overnachtingstip: vakantiehuis met steiger aan het Lauwersmeer

Wadloopavonturen Peter Rozema wad

bezienswaardigheden Groningen (provincie) - Wadloopavonturen

2. Werelderfgoed de Waddenzee

De Waddenzee strekt zich uit langs de hele kustlijn van Groningen. Ervaar het verschil tussen eb en vloed, ga krabbetjes zoeken, wandel over de dijken of ga wadlopen. Tot je enkels in de modder staan en zo nu en dan een geultje doorwaden: wadlopen kan een uitdaging zijn. Het kan op verschillende plekken, maar ga wel altijd met een gids. Het wad, het weer en de stromingen kunnen verraderlijk zijn. Wadloopavonturen organiseert tochten over de bodem van de Waddenzee. Wadloopgids Peter Rozema neemt je graag mee op avontuur: dwars door het slik, over zandplaten en langs mosselbanken. Wil je in de buurt overnachten? Wij sliepen in Woonwagen Wadkovice in Pieterburen.

Overnachtingstip: het kleurrijke Wonderland in Pieterburen.

kanoën rond Wehe den Hoorn

3. Kanoën door het Groningse landschap

Vanaf het water ziet alles er anders uit. Stap daarom eens in een kano of een boot en laat je meevoeren over de Groningse wateren. Vaar langs het fluisterende riet en ontdek hoe een sluis precies werkt. In Wehe den Hoorn kun je bijvoorbeeld bij Hoornstertil een Marenboot of een kano huren om het water te verkennen. Na afloop kun je hier ook terecht voor een hapje en drankje. Een van de leukste tips en bezienswaardigheden in Groningen!

Slapen + kano huren: bij Hotel Marenland in Winsum

de mooiste dorpjes in Groningen, hangende keukens in Appingedam

Appingedam: een van de bezienswaardigheden in Groningen provincie

4. De mooiste dorpjes van Groningen

Pittoreske dorpjes, oude vestingstadjes en vissersplaatsjes. Het Groningse landschap barst namelijk van de leuke dorpjes met soms heel bijzondere namen. Want heb je ooit gehoord van Doodstil? Maar ook Appingedam, Bourtange, Winsum en vissersdorp Zoutkamp zijn een bezoek waard. Deze dorpjes zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden in de provincie Groningen die je niet mag missen.

Overnachtingstip: Cottage op en Bie t Woater in Winsum

Veenkoloniën

5. Veenkoloniën Zuidoost-Groningen

Ook de Veenkoloniën mogen niet in het rijtje bezienswaardigheden in Groningen ontbreken. De Veenkoloniën in het zuidoosten van de provincie omvat de plaatsen Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Oude- en Nieuwe Pekela en Stadskanaal. In de 17e eeuw werd hier veen afgegraven. Na het drogen ontstond turf, dat werd gebruikt als brandstof. Door middel van platbodem-boten werd het turf over gegraven kanalen vervoerd. Daardoor ontstond lintbebouwing: rijen huizen langs de kanalen. Inmiddels zijn de kanalen grotendeels gedempt. Neem een duik in de geschiedenis van dit gebied en bezoek het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Overnachtingstip: De Grote Drent, een boerderij omgetoverd tot b&b

De grachten in de stad Groningen

6. Ontdek de stad Groningen

Last but not least: de stad Groningen is een van de leukste bezienswaardigheden in Groningen provincie! Wandel door de Folkingestraat dat de titel ‘de leukste winkelstraat van Nederland’ kreeg. Struin langs de kades bij het Hoge Der A, waar ooit schepen hun vracht losten bij de pakhuizen. Of beklim d’Olle Grieze, de Martinitoren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Groninger Museum. Op de Grote Markt verrees eind 2019 Forum Groningen. In dit Cultuurcentrum vind je niet alleen een bibliotheek en de VVV, er is ook een bioscoop én een expositieruimte. Verder telt Groningen tal van hofjes: een oase van rust hartje binnenstad. Ze zijn niet allemaal toegankelijk, maar je kunt wel terecht in de Prinsentuin, waar je in de zomer neer kunt ploffen bij het theehuis voor thee, koffie of lunch. In deze blog verzamelde ik bijzondere overnachtingsplekken in de stad Groningen.

Overnachten in stijl: Hotel Prinsenhof

Bezienswaardigheden in Groningen provincie bewaren

De leukste bezienswaardigheden in Groningen provincie

Meer inspiratie voor je vakantie in Groningen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


2 comments on “Bezienswaardigheden in Groningen provincie: 6 tips!

  1. Hi, Irene,

    Misschien hebben we een leuke tip voor je.
    We zijn net teruggekomen van een weekeindje Noord Nederland en daar hebben we de polder Breebaart bezocht, aan de Dollard gemeente Termuntenzijl. Als je van vogels en zeehonden houdt, moet je dat zeker bezoeken. We zijn naar de zeehondenkijkwand gegaan en tientallen zeehonden lagen te zonnen. Het was eb en ze hadden een leuk strandje voor zichzelf. Maar in de polder Breebaart zie je ook veel vogels. Tientallen lepelaars, kleine pleviers, kluten, tureluurs, etc. En voor de cultureel en historisch geïnteresseerden is er ook de bunker Batterij Fiemel. We hebben ons vermaakt. Overigens heb ik ook net je blog over onze reis in Libanon gelezen. Heel leuk omdat wat jij schrijft heb ik allemaal in het fotoboek staan. Sindsdien hebben Els en ik onze pensioentijd met hele mooie reizen doorgebracht. We genieten ervan. Groetjes en tot ziens. Bob en Els van de Libanonreis 2019.

    • Wat leuk om van jullie te horen en fijn dat jullie zo genieten van al die mooie reizen! Ik ben zelf in Groningen opgegroeid, maar kende heel veel plekjes (nog) niet. Daarom ben ik er in 2021 samen met de kinderen geweest. Toevallig hebben we toen ook polder Breebaart en Batterij Fiemel bezocht. Prachtig is het daar he? Je leest er onder andere hier meer over: http://www.nenehschoice.nl/2022/10/tips-avontuur-groningen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *