13x wat te doen in Groningen stad: tips en bezienswaardigheden

Nederland, Europa

13x wat te doen in de stad Groningen: hoofdstation
Wat te doen in Groningen stad? Als rasechte Grunningse bracht ik er mijn middelbare schooltijd door en in de weekenden ging ik hier uit. In deze blog neem ik je mee naar m’n jeugd in de stad Groningen en geef ik je mijn tips en bezienswaardigheden: 13x wat te doen in Groningen stad.

't Peerd van Ome Loeks, Groningen

Wat te doen in Groningen stad? 13 tips!

Van drankjes drinken in de Drie Gezusters, het beklimmen van d’Olle Grieze tot concerten bijwonen in de Vera. Maar ook dansen in de Troubadour en wijlen Discotheek The Palace, waar ik ooit DJ Tiësto zag optreden toen ie nog niet zo bekend was. Hippe boetiekjes, historische gebouwen en een flinke dosis gezelligheid: studentenstad Groningen heeft het allemaal. Ga je binnenkort een weekendje weg of wil je een stedentrip Groningen boeken? Check dan ook mijn tips voor bijzonder overnachten in Groningen stad.

Lees ook: de leukste bezienswaardigheden in de provincie Groningen

13x wat te doen in Groningen stad: hoofdstation

13x wat te doen in groningen stad, centraal station

1. Station Groningen Centraal

Reis je met de trein naar Groningen, dan is het prachtig gerestaureerde stationsgebouw het eerste wat je ziet. Het architectonische hoogstandje heeft beschilderde plafonds van papier maché (ja, echt waar). En voor het station staat het ‘Peerd van Ome Loeks’: hét symbool van de stad Groningen.

Boek OV dagkaart stad Groningen + stadswandeling >>

Groninger Museum

Groninger Museum, David Bowie IS

2. Groninger Museum

Kijk je over het water, dan sta je meteen oog in oog met het Groninger Museum. Over de architectuur en kleurgebruik van het gebouw lopen de meningen nogal uiteen: je vindt het óf geweldig óf spuuglelijk. Het museum zelf is hoe dan ook een aanrader vanwege de wisselende tentoonstellingen. Ik zag hier ooit een expositie van alle albumcovers die Anton Corbijn maakte voor o.a. U2 en Depeche Mode (ik kwam hem trouwens tegen tijdens mijn stedentrip Londen). Na de dood van Bowie bezocht ik tweemaal de tentoonstelling DAVID BOWIE is in het Groninger Museum.

13x wat te doen in de stad Groningen: Grote Markt Groningen

3. Grote Markt

Het centrale punt van de stad Groningen is de Grote Markt. Ooit droeg het de naam de Breede Merckt en was het een van de mooiste pleinen van Nederland. Helaas zijn veel gebouwen tijdens WO II verwoest. Rondom het plein vind je niet alleen de bekendste kroegjes zoals de Drie Gezusters en De Groote Griet, maar hier staat ook de Martinitoren, oftewel d’Olle Grieze, het Stadhuis en Het Forum. Regelmatig wordt het plein gevuld met marktkraampjes.

13x wat te doen in de stad Groningen - Martinitoren, d'Olle Grieze

Wat te doen in Groningen stad: beklim d’Olle Grieze

4. Martinitoren of d’Olle Grieze

De Oude Grijze dame is onderdeel van de Martinikerk en is met haar 96,8 meter de hoogste toren van Groningen. Natuurlijk moet je deze Gotische toren uit 1469 beklimmen, alle 300 treden. Boven wacht je een waanzinnig uitzicht over Groningen en als het heel helder is zie je zelfs Schiermonnikoog liggen! Je mag alleen naar boven onder begeleiding van een gids. Wel even reserveren.

Boek tickets voor Martinitoren >>

Het Forum, Groningen

Wat te doen in Groningen stad: Het Forum – Bron foto

5. Het Forum

Op de Grote Markt verrees eind 2019 Het Forum Groningen. In dit Cultuurcentrum vind je niet alleen een bibliotheek en de VVV, er is ook een bioscoop, een expositieruimte én je kunt een bezoek brengen aan stripmuseum Storyworld. Daarnaast kun je er een hapje eten en drinken en op het dakterras kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Groningen.

Verse groenten op de Vismarkt, Groningen

Wat te doen in Groningen stad: winkelen op de Vismarkt

Hoge der A Groningen

6. Vismarkt, Hoge en Lage der A

Grenzend aan de Grote Markt ligt de Vismarkt. Zoals de naam al zegt staan hier op dinsdag, vrijdag en zaterdag marktkraampjes met groente, fruit, kaas en vis. Aan de Vismarkt bevindt zich bovendien de Korenbeurs. Dit monumentale pand met neoclassicistische gevel doet tegenwoordig alleen nog dienst als supermarkt, maar ooit werd hier graan verhandeld. Loop verder en struin langs de kades bij de Hoge der A en Lage der A waar ooit schepen hun vracht losten bij de oude pakhuizen. Sommige stammen al uit de 13e (!) eeuw. In de winter vindt hier Winterwelvaart plaats: een gezellige (kerst)markt met  kraampjes en schepen die volop in de spotlights staan!

Prinsenhof Groningen

Wat te doen in Groningen stad: Prinsenhof – Bron foto

7. Hofjes in Groningen

Groningen telt tal van verstopte hofjes: een oase van rust in hartje binnenstad. Vroeger woonden hier de armen, zieken en weduwen, tegenwoordig kun je er als particulier wonen. Sommige van die hofjes  zijn toegankelijk, zoals de Martinikerkhof, het Heiligen Geestgasthuis en de Prinsentuin. Hier kun je in de zomer bij het theehuis neerploffen voor thee, koffie of lunch. In Hotel Prinsenhof kun je bovendien in stijl overnachten. Je kunt een wandelroute langs alle hofjes volgen. Een route met overzichtskaartje kun je bij de VVV op de begane grond van Het Forum aanschaffen.

Synagoge Groningen

Wat te doen in Groningen stad: bezoek De Synagoge – Bron foto

8. Shoppen in de Folkingestraat in Groningen

Niet voor niets is de Folkingestraat uitgeroepen tot het leukste winkelstraatje van Nederland. Je vindt er tal van bijzondere winkeltjes: van giftshops en boetiekjes tot leuke eettentjes en galerieën. Andere leuke winkelstraten zijn de Oude Kijk in ’t Jatstraat, de Zwanestraat en de Oosterstraat boordevol tweedehands kledingzaakjes en winkeltjes vol curiosa. In de Folkingestraat bevindt zich ook een Synagoge. Gek genoeg heeft het gebouw een Oosterse uitstraling dankzij de neo-moorse stijl waarin het gebouwd is. Enne… let goed op, de ingang loop je zo voorbij.

stad Groningen

Wat te doen in Groningen stad: uitgaan in de Poelestraat. Foto: C. Messier

9. Kroegjes en uitgaansleven in Groningen

Groningen staat bekend om haar uitgaansleven. Sluitingstijden zijn er niet. Dus je kunt door tot de zon opkomt. Pak een drankje bij De Drie Gezusters aan de Grote Markt of bij een van de tentjes in de Poelestraat en waag een dansje in de Troubadour.

Groningse Stadsschouwburg

Wat te doen in Groningen stad: Stadsschouwburg – Foto: C. Messier

10. Cultuur en muziek in Groningen

De Stadsschouwburg is niet alleen van buiten een plaatje, van binnen wachten uitnodigende rode pluche stoelen. Ooit heb ik hier de musical Cyrano gezien. Naast musicals vinden er ook regelmatig concerten plaats in de Stadsschouwburg.

Groningen is een echte muziekstad. Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Simplon en in Poppodium Vera in de Oosterstraat. In deze knusse concertzaal traden ooit artiesten als Nirvana op. Voor een stukje muziekhistorie moet je hier dus zeker een concert bijwonen. Ook in de zalen van de Oosterpoort vinden vaak optredens plaats van artiesten uit binnen- en buitenland. Daarnaast vinden ook regelmatig evenementen plaats in de Voormalige Suikerfabriek dat een industriële sfeer heeft.

11. Wat te doen in Groningen stad: Noorderplantsoen

De ideale plek om te picknicken of te ontspannen is het Noorderplantsoen. Het park is geliefd bij studenten en Stadjers die op de oevers van de vijvers op zomerse dagen graag hun kleedje neerleggen. In de zomermaanden vinden er regelmatig evenementen en festivals plaats, zoals het culturele en muzikale Noorderzon festival.

12. Stadspark

Een ander leuk park is het Stadspark. Het ligt iets buiten het centrum en je vindt er een kinderboerderij en er is een stadscamping.

Beach Club Kaap Hoorn Hoornsemeer

Wat te doen in Groningen stad: Hoornse Plas – Foto Beach Club Kaap Hoorn

13. Het water op: Hoornsemeer & Paterswoldsemeer

Mocht je de stad even zat zijn dan kun je de bus nemen richting de Hoornse Plas dat onderdeel is van het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer. Je kunt er een wandeling maken, zwemmen, fietsen of bij Beachclub Kaap Hoorn neerploffen voor een hapje en drankje.

Loft 6 Groningen keuken

Overnachten in de stad Groningen

Reis je af naar het Hoge Noorden, dan is het geen overbodige luxe om er meteen een gezellig nachtje of weekendje weg aan vast te knopen. Zeker niet als je deze toffe appartementjes, hotels én schip ziet. Mijn tips voor de leukste overnachtingsplekken in de stad Groningen.

  • B&B Pakhuis Emden: hartje Groningen centrum, op 600 meter lopen van de Grote Markt vind je Pakhuis Emden. Vanuit het pakhuis loop je zo het centrum in: op 450 meter staat de Martinitoren en 290 meter vind je het Holland Casino Groningen.
  • Loft 6: geweldig appartement voor 4 personen. Hartje Groningen 300 meter van het station en 200 meter van het Natuurmuseum.
  • Hotel Miss Blanche: een fantastisch hotel in de Hoge der A-buurt. Vooral het penthouse-appartement is een plaatje. Die hoge plafonds met balken… Kijk zelf maar.
  • Flonk Hotel Groningen Centrum: niet het meest pittoreske plekje, maar wel relatief goedkoop én om de hoek van het station, Poppodium Vera en de Oosterpoort. Ideaal na een fijn concert. O, en ook slechts een paar minuutjes lopen van Libanees restaurant Fatoush.
  • Hotel Prinsenhof Groningen: middenin de Prinsentuin. Voor wie wil overnachten in renaissance-stijl op een fantastische locatie!
  • Wellnessboat De Michiel de Ruyter: in de Lopendediep ligt dit schip met sauna. Het heeft 1 slaapkamer, een woonkamer, keuken en een terras met uitzicht op de stad.

Bekijk ook: meer tips bijzondere overnachten in de stad Groningen

Excursies en tours in de stad Groningen

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een tourtje of excursie in Groningen stad.

 

 

Restaurant Fatoush Groningen

Wat te doen in Groningen stad: Libanees eten bij Fatoush

Restauranttip in Groningen: Libanees restaurant Fatoush

Natuurlijk kun je op heel veel plekken verrukkelijk eten in Groningen, maar een van mijn favorieten is Libanees restaurant Fatoush. Ik bestel er graag van alles wat, zodat de hele tafel tjokvol schaaltjes staat gevuld met de heerlijkste hapjes. Van Tabouleh, Soujok (pittige worstjes) en Batata Harra (aardappelen) tot Makanek (lamsworstjes), Hommus, Swish Tawouk (gemarineerde kip), Kafta en natuurlijk Kibeh Meklieh. Om je vingers bij af te likken!

Meer tips Groningen stad en provincie

Wat te doen in Groningen stad bewaren

13x wat te doen in de stad Groningen 13x wat te doen in de stad Groningen




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *