Ontdek de mooiste borgen in Groningen

Europa, Nederland, Travel

Menkemaborg Uithuizen Groningen
De provincie Groningen staat bekend om de mooie borgen, zoals deze Groningse burchten of kastelen ook wel worden genoemd. Oorspronkelijk waren het er zo’n 200 stuks, waarvan er nu nog 16 over zijn gebleven. In deze eeuwenoude borgen loop je in de voetsporen van de Groningse adel. Dwaal door de oude kamers waar je nog de sfeer van toen proeft en wandel door romantische tuinen. Dit zijn een paar van de mooiste borgen in Groningen.

Menkemaborg Uithuizen luchtfoto

Mooie borgen in Groningen

Dwaal door indrukwekkende gangen, prachtig aangelegde tuinen en mooie kamers waar alles nog herinnert aan de rijke Ommelander adel die hier ooit leefde. Lang niet alle borgen kun je van binnen bekijken of bezoeken. Sommige zijn privébezit, andere zijn nu in gebruik als museum, hotel of zaalverhuur. Toch is de buitenkant van een borg soms ook al een plaatje om te zien. Een greep uit de mooiste borgen in Groningen die een bezoek (of kijkje) waard zijn.

Lees ook: op zoek naar avontuur in Groningen
En: hier aan de Groningse kust groeide ik op
Plus: bijzonder overnachten in de provincie Groningen
En: zomerse micro-avonturen in Nederland

Menkemaborg Uithuizen ingang

Menkemaborg Uithuizen tuinen

Menkemaborg Uithuizen keuken BoyMenkemaborg Uithuizen kamer

Menkemaborg Uithuizen tuinen boog
Menkemaborg Uithuizen doolhof

Menkemaborg, Uithuizen

De Menkemaborg in Uithuizen is een van de mooiste borgen in Groningen dat nu dienst doet als kasteelmuseum. Hoewel ik bijna om de hoek opgroeide, had ik tot voor kort nog nooit een kijkje genomen in de borg. Jammer, want het is ontzettend de moeite waard! Hier ontdek je namelijk hoe adelijke families als de familie Alberda ooit leefden. De borg werd al in de 14e eeuw gebouwd, maar onderging in 1700 nog een flinke verbouwing waarbij het is vergroot en verfraaid. Daarna is het amper nog veranderd. Wandel je nu door de kamers, door de oude keuken vol met potten en pannen of verdwaal in de doolhof en de prachtige tuin, dan krijg je een goed beeld hoe het Groningse leven er destijds uitzag.

Lees: de Menkemaborg bezoeken

Rensumaborg Uithuizermeeden Groningen

Bron foto

Rensumaborg, Uithuizermeeden

Vijf kilometer verderop, in het plaatsje Uithuizermeeden, staat de Rensumaborg. Rond 1695 kwam de borg in handen van de familie Alberda van Menkema. In 1710 lieten ze het verbouwen en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Door economische tegenslag werd de borg vanaf 1829 niet meer bewoond. Zo is de borg een tijd in gebruik geweest als tuinbouwschool en heeft er een restaurant in gezeten. Tegenwoordig is het in handen van de Rensuma Boon Stichting en wordt het bewoond. De borg kun je helaas niet bezichtigen, wel is het omringende landgoed toegankelijk voor publiek.

Landgoed Ekenstein Appingedam

Landgoed Ekenstein restaurant Appingedam

Landgoed Ekenstein, Appingedam

Dit historische landgoed ligt vlak bij het middeleeuwse plaatsje Appingedam (bekend van de beroemde hangende keukens) en loopt over in het terrein van Borg Rusthoven. Landhuis Ekenstein werd in 1648 gebouwd door Johan Eeck en diende als zomerverblijf voor de rijke familie. In 1754 kwam het landgoed in handen van de familie Alberda. Zowel op het landgoed zelf als in de omringende bossen kun je goed wandelen of fietsen. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl en werd ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Tegenwoordig kun je op Landgoed Ekenstein aanschuiven voor een heerlijke maaltijd in het restaurant of op het terras. Daarnaast kun je er in stijl overnachten in een van de 28 hotelkamers.

Boek hier: je overnachting op Landgoed Ekenstein
Lees ook: ontdek de mooiste dorpjes in Groningen

Landgoed Nienoord Leek

Bron foto

Landgoed Nienoord, Leek

Landgoed Nienoord kent een bewogen geschiedenis. Nadat jonker Wigbold van Ewsum de grond in 1508 kocht, bouwde hij er in 1525 borg ‘t Huis de Nyenoort. Vervolgens werd het landgoed in de Tachtigjarige Oorlog ingenomen door de Spanjaarden, brandde het in de 19e eeuw deels af en kwam het in 1884 in handen van jonkheer van Panhuys. Hij bouwde de borg om tot de huidige villa waar je nog steeds iets van de glorie van weleer proeft. Zoals in de knechtenkamer of de Ridderzaal van Museum Nienoord & Rijtuigenmuseum bijvoorbeeld. Daarnaast vind je op het terrein van het landgoed Park Nienoord: een attractiepark met kinderboerderij. Een leuk uitje voor kinderen!

de mooiste dorpjes in Groningen, Fraeylemaborg Slochteren

Bron foto

Fraeylemaborg, Slochteren

Deze statige borg werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw en werd in de 19e eeuw verder uitgebouwd tot de huidige woning. Tot 1972 was de borg nog privébezit, maar na een grondige renovatie doet het nu dienst als museum. Museum Fraeylemaborg is toegankelijk voor publiek. Je kunt er een kijkje nemen in de ingerichte kamers, het koetshuis en het schathuis waar je een beeld krijgt van het leven van de rijke Groningse adel in die tijd. Dwaal vooral ook door het omringende park dat in de 19e eeuw door onder andere tuinarchitect Roodbaard opnieuw werd ingericht in de romantische Engelse-landschapsstijl.

Borg Verhildersum, Leens

Bron foto 

Landgoed Verhildersum, Leens

Ook Landgoed Verhildersum mag niet in dit rijtje mooiste borgen van Groningen ontbreken. Deze eeuwenoude borg werd in de 14e eeuw gebouwd en groeide uit tot een heus kasteel. In de loop der eeuwen hebben er diverse adelijke families gewoond. Tot 1953 was het huis nog privébezit, daarna werd het een museum waar je even terug stapt in de tijd. Alles is levensecht in de stijl van de jonkers en hun families ingericht. In de kamers lijkt het daarom alsof de vroegere bewoners even zijn weggelopen. Neem een kijkje in het arbeidershuisje, de oude boerderij en het koetshuis, maar ook de tuinen zijn een bezoek waard. Zelf een kijkje nemen in Museum Landgoed Verhildersum?

Mooiste borgen Groningen: Dag van het kasteel 2024

Ieder jaar kun je op de Dag van het Kasteel genieten van kastelen, borgen en buitenhuizen. De Dag van het Kasteel 2024 vindt plaats op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei 2024. Het thema van 2023 was Upstairs/Downstairs en stond in het teken van het personeel dat meestal een eigen gedeelte en slaapvertrekken had. Het thema voor 2024 is op dit moment nog niet bekend. Op de Dag van het Kasteel is de kans groot dat je pardoes de familie Alberda en hun personeel tegen het lijf loopt op de Menkemaborg in Uithuizen. Jonkers en jonkvrouwen komen die dag tot leven en flaneren over het terrein, drinken thee in het theehuis terwijl de werksters het deeg kneden, ramen lappen en de boontjes doppen.

Dag van het Kasteel 2024: deze kastelen en borgen kun je bezoeken

De mooiste borgen in Groningen bewaren

Ontdek de mooiste borgen in Groningen Ontdek de mooiste borgen in Groningen Mooiste borgen in Groningen

Meer tips voor je vakantie in Groningen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *