10x bijzonder overnachten in Groningen (provincie)

Nederland, Accommodaties, Europa

10x bijzonder overnachten in Groningen

Slapen in het stro, overnachten in een Theaterherberg of in een van de kleinste hotels ter wereld. Zoek je een gave plek om te slapen op het Groningse platteland? In deze blog: 10x bijzonder overnachten in Groningen provincie!

10x bijzonder overnachten in Groningen, De Kromme Raake

1. Hotel de Kromme Raake – het kleinste hotel ter wereld

Wil je bijzondere overnachten in Groningen? Bij Grand Hotel de Kromme Raake in Eenrum boek je meteen een heel hotel. Het heeft namelijk 1 kamer en is daarmee een van de kleinste hotels ter wereld. Je kamer heeft een bedstee met een kingsize bed. Altijd al willen weten waar Abraham de mosterd haalt? Op 50 meter van het hotel vond je tot voor kort Abrahams Mosterdmakerij: een van de weinige ambachtelijke fabriekjes waar nog steeds échte Groninger mosterd werd gemaakt. Helaas is het museum tot nader orde gesloten.

Het hotel ligt op een kwartiertje rijden van de stad Groningen en in 5 minuten ben je bij zeehondencentrum Pieterburen. In Pieterburen zijn meerdere organisaties waarmee je kunt wadlopen, zoals wadlopen-Pieterburen.*

10x bijzonder overnachten in Groningen, De Theaterherberg Warfhuizen

2. De Theaterherberg – overnachten mét voorstelling

In het dorpje Warfhuizen, op 15 minuten rijden van Nationaal Park het Lauwersmeer, ligt de bijzondere bed & breakfast de Theaterherberg. Gastheer Ton van der Velden toverde zijn schuur om tot een sfeervolle herberg. Hij staat graag op de planken van zijn theater om voor een klein gezelschap een voorstelling te geven of een gedicht voor te dragen. Bij het Nationaal Park het Lauwersmeer kun je heerlijk surfen, kanoën of wandelen in de bossen. Ook leuk: breng een bezoekje aan de Theefabriek in Houwerzijl.

Meer informatie

Eemshotel Delfzijl Groningen
Eemshotel Delfzijl Groningen strand

3. Eemshotel – slapen in een hotel op palen

Slapen in een hotel op palen met een grandioos uitzicht over de Waddenzee. Het Eemshotel ligt aan een zeearm van de Dollard in het Groningse Delfzijl. Bij het hotel hoort een klein privéstrand. Vanaf het hotel loop je in ongeveer 6 minuten naar de haven. Om de hoek vind je ook het Muzeeaquarium Delfzijl. Het aquarium is gehuisvest in een oude munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog. Je vindt er een collectie schelpen, dieren uit de Noordzee en je leert er alles over de geologie en geschiedenis van Delfzijl.

Het Eemshotel ligt op 550 meter vanaf station Delfzijl en op 20 minuten rijd van de A7. Sinds eind april 2021 kun je op een steenworp afstand genieten van het gloednieuwe strand van Delfzijl plus boulevard.

Bekijk het Eemshotel

Dutchen Baayvilla's, bijzonder overnachten in Groningen
Dutche Baayvilla's, bijzonder overnachten in Groningen

4. Baayvilla’s – overnachten aan het Lauwersmeer

Direct aan het Lauwersmeer ligt het kleinschalige vakantiepark Baayvilla’s Lauwersmeer. Je kunt hier met het hele gezin bijzonder overnachten in Groningen, want er zijn villa’s voor 6 of 8 personen. Overal heb je een fantastisch uitzicht over Nationaal Park het Lauwersmeer: vanuit je woonkamer, tuin en vanaf je terras! Een ideale plek voor watersporters en voor rustzoekers. Ook leuk: achter het park bevindt zich een jachthaven met wat restaurantjes. Vanaf je villa wandel je ook zo naar de Waddenzee en de boot naar Schiermonnikoog.

Meer informatie

Bijzonder overnachten in de provincie Groningen - Natuurhuisje in Lettelbert

Bijzonder overnachten in Groningen in een safaritent

5. Safaritent Lettelbert – op safari in de natuur

Op safari op het Groningse platteland! Deze luxe safari-tent wordt omringd door weilanden en kabbelend water. Het is kamperen, maar dan wel met een vleugje luxe. Je slaapt namelijk in een gewoon bed. In het badhuis vlak bij de safari-tent heb je je privé badkamer. Op het terrein vind je ook een moestuin met kruiden en er lopen kippen rond. Vanuit je tent spring je zo in het natuurwater van het Lettelberterdiep of maak je een tocht per kano.

Een paar kilometer van de tent ligt landgoed Nienoord dat bestaat uit landerijen en oude bossen. Als je met het hele gezin op pad bent kun je hier ook je hart ophalen. Er zijn namelijk meerdere toeristische attracties zoals een zwemkasteel en een wereld vol minitreinen.*

Meer informatie

10x bijzonder overnachten in Groningen, Vesting Bourtange

Bijzonder overnachten in Groningen in een soldatenkamer in Bourtange

6. Hotel Vesting Bourtange – slapen in een soldatenkamer

Reis terug in de tijd en slaap binnen de prachtige vestingstad Bourtange in een kapiteins- of soldatenkamer. Je kunt kiezen uit een kamer mét traditionele bedstee of zonder. De oude vesting Bourtange lijkt nog het meest op een openluchtmuseum. Wandel over de ophaalbrug, langs de vestingwerken en slenter over het marktplein. In het zomerseizoen vindt er iedere zondag om 15.00 uur een demonstratie kanonschieten plaats. Hotel Vesting Bourtange ligt 2 km van de Duitse grens. Als dat geen bijzonder overnachten in Groningen is? *

Meer informatie

10x bijzonder overnachten in Groningen, Grand Hotel Westerlee

7. Hotel Resort Landgoed Westerlee – onderdompelen in luxe

Dompel jezelf onder in luxe en breng een nacht (of twee) door op Hotel Resort Landgoed Westerlee. De voormalige herenboerderij werd omgetoverd tot een schitterend hotel met een buitenzwembad, serre en restaurant waar seizoensgerechten worden geserveerd. Ideaal voor wie zich even wil laten verwennen.*

Meer informatie Westerlee

10x bijzonder overnachten in Groningen, strohotel Hayemaheerd

8. Hayema Heerd – slapen in het stro

In Oldehove werd de Hayema Heerd omgetoverd tot een stro-paradijs. Geniet van een bijzondere overnachting in het stro. Gezellig met z’n tweeën of met een groep. Zo slaap je in het stro-kasteel (2 t/m 6 pers) in een hemelbed, overnacht je in de stro-iglo onder de sterren (2-4 pers) en is de hooizolder perfect voor groepen (tot 14 pers). Of het niet ontzettend prikt al dat stro? Maak je niet druk, het stro voelt als een lekker warm matras en is reuze comfortabel. Bovendien zijn de bedden opgemaakt met kussens, fijn beddengoed en een dekbed. Wil je er een ontbijt bij? Ook dat kan geregeld worden.

Meer informatie

STARwagon Stadskanaal rechtenvrij

Bijzonder overnachten in Groningen in een treinwagon

9. STARwagon – een ticket naar de tijd van veenkoloniën

Wakker worden op een spoorwegemplacement? Nadat je een nostalgisch ritje in een stoomtrein over de oude spoorlijn tussen Musselkanaal en Veendam hebt gemaakt, slaap je in de STARwagon bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. Voor even waan je je in de tijd van veenontginners en ga je back to basic. In de wagon is namelijk geen elektriciteit of stromend water. Wel is er een composttoilet. Ook leuk: je bijzondere slaapplek kun je combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Je snapt dat de STARwagon niet in het rijtje bijzonder overnachten in Groningen mag ontbreken!

Meer informatie

10x bijzonder overnachten in Groningen, Japans huis

Bijzonder overnachten in Groningen in een Japanse ryokan

10. Japans Huis – een stukje Japan in Groningen

Waan je heel even in Japan, maar dan gewoon in het Groningse Warffum. Het Japanse Huis heet Andon en is gebouwd zoals een authentieke ryokan in Tokyo. De stijl is tot in de puntjes doorgevoerd. Zodra je het huis binnenkomt, verruil je volgens Japans gebruik je schoenen voor sloffen. Ontspan in de jaccuzi, trek een yukata aan en schenk jezelf een kopje Japanse thee in.

Je kunt er met 4 personen overnachten en hebt het hele huisje voor jezelf. Wil je het wad op? Wadloopavonturen loodst je door het slijk van de Waddenzee. Voor individuen en kleine groepen.***

Meer informatie

10x bijzonder overnachten in Groningen - Lentemaheerd Uithuizermeeden

Bonus: Lentemaheerd – overnachten bij de Noordkaap

Over bijzonder overnachten in Groningen gesproken. Lentemaheerd mag ook zeker niet op het lijstje ontbreken. Reis naar de Noordkaap, het einde van Nederland. Hoog in het noorden, op het Groningse Hogeland, omgeven door akkers vind je deze gezellige boerencamping die deel uitmaakt van een klein akkerbouwbedrijf.

Je kunt er terecht met je tent of camper, maar je kunt ook een stacaravan huren (wij sliepen in stacaravan De Eendenkooi) of een pipowagen. Ik was er in september en heb er met m’n kinderen genoten van de stilte en van het warme onthaal. Tip: breng een bezoek aan de Menkemaborg in Uithuizen.

Meer informatie

Tips bijzonder overnachten in Groningen bewaren

10x bijzonder overnachten in Groningen 10x bijzonder overnachten in Groningen

Meer bijzonder overnachten





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay, Booking.com*, Natuurhuisje** of Airbnb***


13 comments on “10x bijzonder overnachten in Groningen (provincie)

  1. Bedankt voor de leuke tips! Het Japanse huis spreekt me het meeste aan. Lijkt me wel eens leuk om te doen.

    • Ja, echt he?! Al vraag ik me dan wel af of je er ook ‘gewoon’ kunt koken bijvoorbeeld.

  2. Wat een leuke tips, als we dit jaar thuis blijven is zo een plek helemaal niet verkeerd om heen te gaan en ons eigen mooie land eens te bezoeken.

  3. Mij lijkt dat Eemshotel wel erg leuk, vooral omdat ik daar eerder dit jaar ben geweest voor een gezellige high tea.

  4. Baayvilla’s ziet er echt heel fijn uit voor mij, al wil ik slapen in het stro ook weleens proberen (al heb ik dat vroeger sowieso echt wel gedaan, ik groeide op op het platteland). Ik denk dat ik meer van de natuur ben! ;)

    • Ja he? Ik heb het vroeger ook gedaan (ook een plattelandsmeisje). En volgens mij valt dat slapen op stro qua prikken hier wel mee! Ze hebben namelijk ook heerlijke dekbedden en kussens, dus je slaapt niet direct op het stro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *