5x naar de dijk in Groningen

Nederland, Europa

Naar de dijk in Groningen - Dijk Waddenzee, De Wadden

Er is bijna geen plek waar je de verlatenheid en weidsheid zo goed kunt voelen als langs de dijken van Groningen. Ontdek het op een van deze mooie plekjes: 5x naar de dijk in Groningen.

dijk waddenzee

Naar de dijk in Groningen

Hier op de dijk in het noorden van de provincie Groningen kun je oneindig ver kijken over de Wadden en de Waddenzee, zie je het eb en vloed worden, kun je tot aan je knieën in het slijk staan én kun je krabben en zeehonden spotten.

Naar de dijk in Groningen - Noordkaap Uithuizermeeden

Het uiterste puntje van het vasteland: de Noordkaap – Bron foto

1. Op de dijk bij de Noordkaap

Kom naar het noordelijkste puntje van het vasteland van Nederland. Daar waar het kunstwerk van René de Boer ‘De Hemelpoort’ of ‘De Noordkaap’ staat. Dit is de omgeving waar ik opgroeide en waar ik mijn zomers doorbracht aan de dijk. Vanuit Uithuizermeeden wijzen de bordjes je de weg, of je nu op de fiets of met de auto bent. Je kunt hier heerlijk uitwaaien en uitkijken over de oneindige Waddenzee.

Bij Lentemaheerd kun je kamperen én logeren

Naar de dijk in Groningen - Dijk Waddenzee, De Wadden

Wadlopen bij Pieterburen

Wadlopen bij Pieterburen – Bron foto

2. Naar de dijk bij Pieterburen

Voor het ultieme waddengevoel moet je in Pieterburen zijn. Met de auto rijd je zo naar de wadloophoofdstad van Nederland en de dijk met standbeeld ‘De Wachter’. Al ervaar je de charme van het Groningse polderlandschap het beste te voet of op de fiets. Vanuit Pieterburen loop je namelijk na een stevige wandeling het wad op. Of stap op de pedalen en volg het fietspad tussen Pieterburen en de dijk. Wij sliepen in deze woonwagen in Pieterburen.

Ook wegdromen in Woonwagen Wadkovice?

Termunten Groningen polder Breebaart zeehonden

Breebaartpolder, Termunten, Groningen

3. Zeehonden spotten bij de Punt van Reide

Je staat hier bijna met je voeten in Duitsland, tenminste, volgens m’n telefoonprovider. Op deze plek in het uiterste oosten van Groningen kun je zeehonden spotten in het wild. Je parkeert je auto bij bezoekerscentrum Dollard in Termunten waar gave wandelingen door de Breebaartpolder starten. In zo’n tien minuten wandel je dwars door het natuurgebied vol bijzondere vogels naar de ‘zeehondenkijkwand’.

Tussen eind mei en half augustus kun je hier naar zeehonden gluren zonder ze te storen. Je loopt ook zo naar de Punt van Reide: een landtong waar de natuur vrij spel heeft. Onderweg kom je langs Batterij Fiemel met de restanten van bunkers die ooit deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. Tip: neem een verrekijker mee! Lees over al onze zomerse micro-avonturen in Nederland.

In de buurt overnachten? Wij sliepen in dit hotel op palen

Naar de dijk in Groningen - Termunten

Termunten gezien vanaf de dijk – Bron foto

4. Uitwaaien op de dijk bij Termunterzijl

Vlakbij ligt het plaatsje Termunterzijl. Daar waar je kunt uitwaaien op de dijk en ondertussen een visje eet bij Vispaleis Westerhuis bijvoorbeeld. Je parkeert je auto pal naast de dijk. En wil je kamperen? Bij Camping Zeestrand Eems-Dollard kun je je tent opzetten, je camper parkeren of een knus dijkhuisje huren. Ook leuk: stap in een kano om het Termunterzijldiep af te varen. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen bij de fotogenieke Boog van Ziel. Overnachten bij de dijk?

Kamperen op Camping Zeestrand

Of slapen met uitzicht op de Boog van Ziel

Lauwersoog vissershaven

Lauwersoog Waddenzee

Naar de dijk in Groningen bij Lauwersoog

Lauwersmeer strand

5. De dijk bij Lauwersoog

Vanuit de haven van Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Plof hier neer voor verse kibbeling terwijl je uitkijkt over de aangemeerde vissersboten en het Groningse wad. Of wandel over de dijk rond de haven en zoek krabbetjes onder de stenen als het eb is. Het makkelijkst kom je bij Lauwersoog met de auto. Tijd over? Rijd dan via één van de vele strandjes langs het Lauwersmeer weer terug. Slapen aan het Lauwersmeer?

Deze Baayvilla’s kijken uit over het water

5x naar de dijk in Groningen bewaren

5x naar de dijk in Groningen Noordkaap Uithuizermeeden Groningen

Inspiratie voor avontuur in Groningen

Reisgidsen Groningen

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *