15x wat te doen in Libanon

Libanon, Travel

15x wat te doen in Libanon, Baalbek tempel van Bacchus

Van de eeuwenoude tempels in Baalbek en de beroemde ceders van Libanon tot de bruisende Hamra Street in Beiroet. Libanon is een klein land waarin je alles vanuit één uitvalsbasis kunt bereizen. Ook Libanon bezoeken? Dit zijn de dingen die niet op je bucket list mogen ontbreken. In deze blog: 15x wat te doen in Libanon.

Baalbek, tempel van Jupiter

1. Tussen de ruïnes van Baalbek lopen

Overdonderend zijn de imposante ruïnes van Baalbek. Hier, midden in de Bekaa Vallei en vlakbij de grens met Syrië, liggen de eeuwenoude restanten van de tempels van Venus, Jupiter en Bacchus, gewijd aan de god van de wijn Bacchus. Zo lopend tussen de enorme pilaren van wat ooit immense tempels moeten zijn geweest, voel je je steeds kleiner worden. Serieus: zie je dat stipje op de foto? Dat ben ik.

Harissa, Libanon

Harissa, Notre Dame de Liban

2. De kabelbaan naar Harissa nemen

Voor een geweldig uitzicht neem je in Harissa de kabelbaan naar boven. Hier boven hangt een serene rust. Neem vooral een kijkje in de twee prachtige basilieken die zich hier bevinden: de St. Paul Basilique en de Notre Dame de Liban.

Ceders van Libanon

3. De eeuwenoude Ceders van Libanon omarmen

In de Kadisha Vallei bij Bsharri ligt een bos dat de naam ‘Forest of the ceders of God’ draagt. Hier staan de beroemde eeuwenoude ceders van Libanon. De beauty waar ik bij sta is meer dan 3000 (!) jaar oud.

Grotten van Jeita, Libanon

4. Varen door de grotten van Jeita

Op 30 minuten rijden van Beiroet, in het Libanongebergte, bevinden zich de prachtige druipsteengrotten van Jeita. Via een rit met de kabelbaan kom je aan bij de bovenste grot waar je over paden langs de verlichte rotsformaties kunt wandelen. Vervolgens neem je het treintje naar beneden. Hier, in de benedengrot, stap je in een bootje en vaar je door een betoverende ondergrondse wereld. Heel even waan je je in de Efteling, maar dan echt. Let op: je mag geen fotocamera’s of mobiele telefoons mee naar binnen nemen. Die worden opgeborgen in een kluisje. Vandaar dat er zo weinig mooie foto’s van de grotten te vinden zijn.

Saïda Sea Castle, Saïda Sidon Lebanon

5. Kastelen bekijken in Saïda (Sidon)

Wie Saïda zegt, zegt kastelen. De restanten van het Crusader Castle in het stadscentrum zijn een must see, maar wat mij betreft is het Saïda Sea Castle een van de meest bijzondere bezienswaardigheden hier in Saïda. Tip: slenter ook even door de smalle straatjes van de soukh en neem een kijkje in de moskeeën.

Beiteddine Palace, Libanon

6. Rondwandelen in Beiteddine Palace

Beiteddine Palace werd gebouwd in de Ottomaanse tijd. Het oude badhuis én de vloerverwarming zijn stille getuigen van de Romeinse invloeden. Al dat houtsnijwerk, gedetailleerde mozaïeken, poorten en rijk versierde wanden, plafonds en doorkijkjes. Echt alles hier is fotogeniek! Een absolute aanrader.

Tyre World Heritage Site, Libanon

7. In de voetsporen van de Romeinen in Tyrus

Ooit was Tyrus of Tyre de grootste handelsstad van de Feniciërs. Tegenwoordig herinneren alleen nog de overblijfselen van de Romeinse stad en middeleeuwse bouwwerken op het Tyre World Heritage Site aan die grootse tijd. Je loopt hier over eeuwenoude geplaveide wegen waarover ooit de Romeinen gingen. Indrukwekkend is ook het Hippodrome, daar waar ooit paardenraces werden gehouden.

Zonsondergang Byblos Jbeil Lebanon

8. Zonsondergang bekijken in Byblos (Jbeil)

Byblos stond lang geleden bekend om haar productie van papyrus. En het was een belangrijke havenstad van waaruit het beroemde Libanese cederhout verscheept werd richting Egypte. Nu staat Byblos (of Jbeil) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht. Tip: de haven is de plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke zonsondergang!

Byblos Castle, Byblos Jbeil

9. Terug in de tijd reizen in Byblos Castle

Neem vooral een kijkje bij Byblos Castle, waar je je voor even terug waant in de tijd. Lees en leer over de indrukwekkende geschiedenis. Boven heb je een prachtig uitzicht over het oude Byblos en de zee.

Beiroet souk, zaatar

10. Kruiden kopen in de Beiroet Souks

De souks van Beiroet zijn modern, maar dat wil niet zeggen dat je hier geen verrukkelijke spullen in kunt slaan. Zoals overheerlijke za’atar bijvoorbeeld of een zakje Sumak. Meteen ook hele leuke (en lekkere!) souvenirs om mee terug naar huis te nemen.

Al-Amin Mosque, Beirut

11. Stil zijn in de Mohammad Al-Amin Mosque, Beiroet

Een must als je in Beiroet bent is een bezoek aan de Mohammad Al-Amin Mosque. Uiteraard moeten je schoenen uit en moet je een zwart gewaad met capuchon dragen om naar binnen te kunnen. De moeite waard zoals je ziet!

Al-Amin Mosque, Beiroet

12. Wandelen door Hamra Street, Beiroet

Het is zien en gezien worden in Hamra Street. Gecoiffeerde baarden en snorren, maatkostuums, scherpe scheidingen en dames op naaldhakken en in designer jurken. Ik voel me hier in m’n reiskloffie zwaar underdressed. Plof ook even ergens neer voor Libanese koffie en kijk je ogen uit.

Bourj Hammoud Beirut

13. Slenteren door Bourj Hammoud, Beiroet

De sfeer in de Armeense wijk Bourj Hammoud is totaal anders dan in Hamra. Slenter door de smalle straatjes boordevol kledingwinkeltjes, kruidenshops en zaakjes vol snuisterijen. Op de straathoeken verkopen ze zelf gebrouwen koffie. Vergeet vooral niet om het Armenian Genocide Monument op te zoeken.

Tripoli Lebanon

14. Het Midden-Oosten beleven in Tripoli

De huizen van Tripoli lijken tegen de bergwand te plakken en in de straten heerst een chaotische drukte. Op iedere straathoek staan tanks en zie je soldaten. De sfeer zou hier zomaar om kunnen slaan. Die gespannenheid geeft je wel meteen het gevoel dat je hier in Tripoli in het echte Midden-Oosten bent beland.

Nationaal Museum, beiroet

Nationaal Museum, Beiroet. Dragon Glass, Obsidian

15. Met eigen ogen Dragon Glass spotten

Het Nationaal Museum in Beiroet is gevestigd in een prachtig gebouw. We zijn zo ongeveer de enige bezoekers. Ik vergaap me er aan de tientallen bijzondere sarcofagen en spot een blok obsidian oftewel Dragon Glass. Zelf doe ik hier als liefhebber van Game of Thrones een vreugdedansje, maar ook Minecraft-fans zullen dit ongetwijfeld herkennen.

Libanees eten

Bonus: proeven van Libanees eten en fijne wijnen

Tabouleh, Batata Harra, Makanek, Hommus, Kibeh Meklieh tot Labneh. Zoveel schaaltjes, zoveel smaken. Libanon heeft het allemaal. En wist je dat Libanon misschien wel het oudste wijngebied ter wereld is? Niet voor niets was er een hele tempel aan Bacchus, de god van de wijn, gewijd (zie de  tempels van Baalbek). Op de glooiende hellingen rond de Bekaa Vallei vind je tal van wijngaarden. Bij wijnhuizen zoals Chateau Musar en Chateau Marsyas kun je van de Libanese wijnen proeven. Maar ook thuis kun je alvast een voorproefje nemen op de Libanese wijnen.

Wijnproeverij Byblos, Libanon

Meer Libanon?

15x wat te doen in Libanon 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *