Beirut Reisgids

Libanon, Midden-Oosten

Praktische tips en bezienswaardigheden Beirut_Libanon
Franse allure, trendy uitgaansgelegenheden, sportwagens en verrukkelijk Libanees eten. Dit is dynamisch Beirut, de stad waar het leven nooit stil lijkt te staan en waar de contrasten tussen rijk en arm enorm zijn. Complete reisgids met praktische tips en bezienswaardigheden voor een stedentrip Beirut.

bezienswaardigheden Beirut, Libanon

Geschiedenis Beirut

Beirut bestaat al sinds de oudheid en is gebouwd op een uitstekende rotspunt in zee. Verschillende volkeren waaronder de Feniciërs, Perzen, Grieken en Fransen hebben er hun sporen nagelaten. Ooit stond de stad bekend als het Parijs van het Midden-Oosten, maar tijdens de Libanese wereldoorlog (1975-1990) werd de stad bijna compleet verwoest. Na de oorlog werd Beirut opnieuw in haar glorie hersteld.

Beirut is de belangrijkste haven en de hoofdstad van het kleine, dichtbevolkte Libanon. Hoewel in buurland Syrië de bommen vallen, merk je daar in Beirut weinig van. Niemand lijkt zich iets aan te trekken van de spanningen in de omgeving. Misschien ook omdat de inwoners van de stad zelf  leven met de altijd aanwezige spanningen, zoals die tussen de sjiieten en soennieten en de conflicten tussen pro-Syrische en anti-Syrische groeperingen. Toch is het er veilig voor Europese toeristen. Laat je dus niet weerhouden om de soms wel 6000 jaar oude bouwwerken van Beirut te ontdekken.

Wat te doen in Beirut

Omdat Libanon zo’n klein land is, is Beirut een prima uitvalsbasis om van hieruit alle bezienswaardigheden van het land te verkennen. Zoals de wereldberoemde ceders van Libanon bijvoorbeeld. Maar ook in Beirut zelf is genoeg te zien en te doen, zoals een kijkje bij Zaitunay Bay bijvoorbeeld, een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum en de Mohammed Al-Ammin Moskee.

Lees ook: 7 toffe dagtrips die je kunt maken vanuit Beirut

Bourj Hammoud Beirut Libanon

Bezienswaardigheden in Beirut

1. The green zone

Tijdens de burgeroorlog van 1975-1990 was the green zone een soort bufferzone in Beirut. Niemand durfde zich er te wagen. Het was de scheiding tussen de moslim- en de christelijke populatie in die tijd. Het heet de ‘green zone’ omdat onkruid letterlijk vrij spel had, waardoor er een groene strook door Beirut loopt. Regel een gids die je de geschiedenis kan vertellen.

2. De wijk Hamra

Een van de populairste bezienswaardigheden en hotspots is de wijk Hamra. In de jaren 60 en 70 was dit het intellectuele centrum van Beirut. Hamra betekent ‘rood’ in het Arabisch. Overal in de wijk zijn de Franse invloeden nog te zien, zoals de straatnamen die beginnen met ‘Rue’ gevolgd door een nummer. Hamra staat symbool voor verandering en verzoening. De van oorsprong Soenitische wijk is inmiddels een mengelmoes van allerlei culturen en je vindt er kleine authentieke winkeltjes. Dé winkelstraat en het hart van Beirut is het toeristische en drukke Hamra Street (Rue 31). Ook ‘s avonds is het er geweldig met de vele restaurants, cafés en shisha bars.

3. Mohammed Al-Amin Moskee of Blauwe Moskee

De Mohammed Al-Amin Moskee of Blauwe Moskee is de grootste moskee van Libanon en staat in het centrum van Beiroet. De soennitische moskee is relatief nieuw. Men begon pas in 2003 met de bouw en het werd in 2008 in gebruik genomen. Opvallend is de grote blauwe koepel en de vier minaretten. De bouwstijl lijkt op die van de Sultan Ahmed Moskee in Istanbul, maar dan met een Libanese touch en details in Mamluk Egyptische stijl. Je kunt de moskee bezoeken. Om de moskee binnen te komen moet je gepast gekleed zijn. Bij de ingang hangen zwarte gewaden met capuchon die je kunt gebruiken.

4. Zaitunay Bay

Zaitunay Bay (St. George) is het Saint Tropez van het Midden-Oosten. Dé haven dus voor een luxe drankje en een hapje eten terwijl je je kunt vergapen aan de jachten van de gefortuneerde Libanese inwoners. Vlaggen van exotische oorden (en belastingparadijzen) zijn gemeengoed. Het eten is desondanks redelijk betaalbaar.

5. Armeense wijk Bourj Hammoud

In Bourj Hammoud, de Armeense wijk, hangt een heel andere sfeer dan in Hamra. Wandel er door smalle straatjes met opvallend veel kledingwinkeltjes, snuisterijen, maar ook kruidenshops. Hier vind je ook het Armenian Genocide Monument dat herinnert aan de Armeense genocide.

6. Musea in Beiroet

Neem een kijkje in één van de drie belangrijkste musea van Beirut. In het Nationaal Historisch Museum vind je een collectie aan archeologische schatten, terwijl in het Sursock museum de hedendaagse Libanese kunst tentoongesteld wordt. De American University van Beirut heeft ook een zeer uitgebreide collectie.

7. Beirut Soukh

In tegenstelling tot wat je je voorstelt bij een soukh, is de Beirut Soukh een hypermoderne mall dat is ingericht als moderne soukh. Het overdekte gedeelte is een aanéénrijging van modeketens. Buiten vind je wel een soukh in de openlucht met kraampjes vol etenswaren en alle soorten Za’atar.

Tripoli, Libanon

Bezienswaardigheden omgeving Beirut

1. Byblos (Jbeil)

Ook in de omgeving van Beirut vind je tal van bezienswaardigheden. Zoals het idyllische havenstadje Byblos bijvoorbeeld. De oudste en langst bewoonde stad ter wereld staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vanuit Beirut is het zo’n twintig minuten rijden naar Byblos of Jbeil. Een van de trekpleisters is het kruisvaarders kasteel. Andere bezienswaardigheden zijn de kerk, het Romeins amfitheater en Egyptische tempels. Schuif ‘s avonds aan bij Byblos Fishing Club in de haven voor een hapje en drankje. Tip: bekijk vanuit de haven de spectaculaire zonsondergang (zie foto)!

2. Grotten van Jeita

Een van de bezienswaardigheden in de omgeving van Beirut die je zeker niet mag missen! Zo’n 20 km ten noorden van Beirut vind je de grotten van Jeita. Verschillende grotten zijn via een ondergronds stelsel van wel 9 km lang met elkaar verbonden. Wandel door het gangenstelsel of maak een tochtje met de boot over een onderaards meer van 623 lang. Let op: de waterstand kan in deze lager gelegen grot in de maanden januari tot maart te hoog zijn om te bezoeken.

3. Al Shouf Cedar Nature Reserve

Het grootste natuurreservaat van Libanon ligt op de helling van de berg Barouk en strekt zich uit van Dahr Al-Baidar in het noorden tot Niha Mountain in het zuiden. Dé attractie van het natuurreservaat zijn de wereldberoemde bossen met Libanonceders. De ‘ceders van Libanon’ worden zelfs in de Bijbel genoemd. Sommige ceders zijn naar schatting wel 2500 jaar oud. Je vindt er meer dan 200 soorten vogels, wolven en de Libanese moeraskat. Je kunt er fantastisch wandelen of mountainbiken. Een van de bezienswaardigheden in de omgeving van Beirut die je zeker niet mag missen!

4. Tripoli: het échte Midden-Oosten

Heb je in Beirut soms het gevoel dat je in een westerse stad bent beland, in Tripoli ervaar je het échte Midden-Oosten. Kleurige huizen zijn tegen de bergwand aan gebouwd en in de straten heerst een chaotische, gezellige drukte. Breng een bezoekje aan de soukh en slenter door de smalle straatjes. Vanaf The Castle of Tripoli heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en ben je getuige van zogenaamde ‘duivenwedstrijden’ die gehouden worden op de daken van de stad.

5. Tempels van Baalbek

Waar je ook bent in Libanon, overal word je achtervolgd door het verleden. Hoewel het je wel een dag tijd kost, is een trip naar Baalbek richting het noordoosten en vlakbij de Syrische grens een absolute aanrader! De eeuwenoude tempelruïnes van Venus, Jupiter en Bacchus zijn zo indrukwekkend. Je voelt je zo klein naast de imposante pilaren.

Bekijk: dagtrips naar Baalbek

6. Sydon of Sidon

Richting het zuiden en op een steenworp afstand van de Israëlische grens ligt het stadje Sydon of Sidon. Slenter er door de oude soukh, neem een kijkje bij de restanten van het Crusader Castle en geniet vanaf het Saïda Sea Castle van het prachtige uitzicht over de zee.

7. Tyrus (of Tyre)

Ook in het zuiden, op slechts 20 kilometer van de Israëlische grens ligt havenstadje Tyrus. Ooit was dit de grootste handelsstad van de Feniciërs en werd hier purper geproduceerd. Deze kleur werd gebruikt voor het verven van mantels van koningen en keizers. In Tyrus vind je de restanten van een oude Romeinse stad en bouwwerken van de Kruisvaarders. Het Tyre World Heritage Site staat, zoals de naam al zegt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Loop over de geplaveide weg onder de Romeinse triomfboog door en neem een kijkje bij het Romeinse Hippodrome waar ooit paardenraces werden gehouden.

Lees ook: 7 gave dagtrips vanuit Beirut

Baalbek, tempel van Bacchus, Libanon

Praktische informatie Beirut

Munteenheid

Libanese Pond, Lebanese Lira (LBP, LL), Amerikaanse Dollar (USD)

Taal

Arabisch (Libanees/Levant dialect). In de rijkere buurten wordt veel Frans gesproken, maar vrijwel iedereen spreekt ook Engels.

Vervoer

Er is een groot verschil tussen ‘taxi’ en ‘cab’ in Libanon. Een ‘cab’ (‘service’ op z’n Frans) is een gedeelde taxi en een ‘taxi’ is vervoer voor jou alleen. Met name op het vliegveld van Beirut is dat belangrijk om te weten, omdat je al snel 20 dollar kwijt bent voor een rit vanaf de luchthaven naar downtown Beirut met een ‘taxi’.

Bel daarom een ‘cab’ zoals Queen’s Taxi (+961-595-8811), of dreig daarmee om de prijs omlaag te krijgen. Dan is er nog de ‘roze taxi’ speciaal voor vrouwen. Er zit altijd een vrouw achter het stuur zodat je er als vrouw van verzekerd bent dat je niet lastiggevallen wordt door de chauffeur. Heel handig in een uitgaansstad als Beirut waar vrouwen graag een taxi nemen na een avondje stappen.

Winkelen

Het is heerlijk slenteren in het centrum van Beirut. Goedkoop winkelen kun je in de wijken Hamra en Verdun.

Uitgaan

Beirut staat bekend om haar fantastische uitgaansleven. Barretjes en restaurants vind je in de buurt Gemeyzeh. Hoewel het z’n beste tijd heeft gehad en het op doordeweekse dagen steeds rustiger wordt, vind je in Gemeyzeh nog steeds leuke restaurantjes. De moeite waard! Hét kroegencentrum op dit moment is Mar Mikhaël.

Grote discotheken zijn er volop, zoals B018, een dancing in een bunker waarvan het dak er letterlijk af gaat zodat je kunt dansen onder de sterren. De Acid Club is de grootste gay-club van Beirut en ligt op een heuvel in de Sin el Fil wijk.

Zien en gezien worden, dat is het credo in Uruguay Street. Ferrari’s rijden hier af en aan en je kunt hier terecht voor exclusieve drankjes en cocktails.

Stranden

Beirut heeft prachtig witte zandstranden. In het zuiden ligt het publieke strand Ramlet al-Bayda waar je ligstoelen kunt huren, maar je kunt ook gaan voor één van de luxe beach clubs zoals de AUB Beach Club van de universiteit van Beirut. Alleen studenten en docenten hebben toegang. Je kunt hier wel naar binnen, mits je betaalt en als gast meegaat met iemand die hier studeert of werkt. ‘s Avonds slenter je net als de locals over de Corniche om de dag te eindigen met een spectaculaire zonsondergang bij Bay Rock Café met uitzicht op de Pigeon Rock.

Eten en drinken

De Libanese keuken wordt gezien als de beste keuken in het Midden-Oosten. Het is vergelijkbaar met de Griekse of Turkse keuken, maar dan veel verfijnder. Er staan veel groenten, granen, kruiden en vis op het menu. Net als veel vegetarische gerechten zoals mujaddara, kishk, batata harra en fatoush. Man’ouche zijn typisch Libanese platbroden die ook vaak op straat gegeten worden. Je kunt ze gevuld krijgen met het populaire kruidenmengsel za’atar, maar ze worden ook gebruikt als een soort pizzabodem belegd met lam, tomaat, kip of feta.

Vaak wordt man’ouche gecombineerd met labneh, een zachte kaas. En wist je dat Libanon één van de oudste wijnlanden ter wereld is? Druiven worden verbouwd in de Bekaa vallei, waar ook winetasting tours worden aangeboden. Het grootste Libanese wijnhuis is Chateua Ksara. Wil je alvast een voorproefje van het Libanese eten? Dan ben je bij Fatoush in Groningen aan het juiste adres!

Bekijk: winetasting tours in de de Bekaa Vallei

Typisch Beirut

Drink iets in één van de cafés aan de boulevard Corniche, bezoek de biologische boerenmarkt Souk el Tayeb, neem een trekje van de waterpijp in een shisha bar en vergaap je aan de exclusieve sportwagens en trendy uitgaansgelegenheden in Uruguay Street. En wist je dat acteur Keanu Reeves (The Matrix, The Devil’s Advocate, John Wick en de ultieme surf film Point Break) is geboren in Beirut?

Golden Tulip Serenada Beirut

Hoe kom je in Beirut?

Met Transavia vlieg je al vanaf € 59 in zo’n 4 uur rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Beiroet. De luchthaven Beirut-Rafic Hariri International Airport ligt op slechts 10 km ten zuiden van downtown Beirut.  Vanaf de luchthaven in Beirut kun je het beste een taxi nemen, omdat er (nog) geen openbaar vervoer beschikbaar is. Een taxiritje zou niet meer dan 15.000-20.000 LPB moeten kosten (= € 7,50- € 10 euro).

Vervoer en verblijf Libanon

Verschillende reisorganisaties bieden een rondreis of pakketreis aan door Libanon:

Maar je kunt ook los een vlucht plus een hotel of appartement in Beiroet boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Beiroet. In Beirut en Byblos vind je prima hotels en appartementen die je eenvoudig kunt boeken via:

Zelf maakte ik met Djoser een 8-daagse rondreis door Libanon en sliep in het Golden Tulip Serenada – Boutique Hotel in de wijk Hamra. Een prima hotel in een van de zijstraatjes van Hamra Street. In Byblos sliep ik in het Monoberge Hotel Byblos.

Cruises Beirut en oostelijke Middellandse Zee

Je kunt kiezen uit verschillende cruises die je meenemen door de oostelijke Middellandse Zee en de haven van Beirut aandoen. Bekijk alle mogelijkheden voor een cruise:

Maak je een cruise dan loop je vanaf de cruisehaven van Beirut in 10 minuten naar het centrum van Beirut. Hier bevinden zich alle bezienswaardigheden op loopafstand, maar je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Wel van tevoren een prijs afspreken!

Excursies en dagtrips Beirut

Via GetyourGuide kun je eenvoudig een tour of rondleiding boeken. Zoals:

Reisgids tips en bezienswaardigheden Beirut bewaren

Tips en bezienswaardigheden Beiroet, Libanon Tips en bezienswaardigheden stedentrip Beirut, Libanon Tips en bezienswaardigheden stedentrip Beirut, Libanon

Meer inspiratie voor je reis naar Libanon

Handige reisgidsen Libanon




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *