Wandelen Oostvaardersplassen: Boswachterspad ‘t Lange pad

Nederland, Europa, Travel, Wandelen

Wandelen Oostvaardersplassen Boswachterspad 't Lange Pad Irene wijzen

Heel eerlijk? Bij de Oostvaardersplassen dacht ik altijd aan een stuk ingepolderd land, keurig door mensen aangelegd en nauwelijks de moeite waard om te bezoeken. Jongens, wat zat ik fout! Samen met een vriendin ging ik op een snikhete zomerdag wandelen in de Oostvaardersplassen. Vanaf het Buitencentrum Oostvaardersplassen kozen we voor het 7 kilometer lange Boswachterspad ‘t Lange Pad. Een wandelroute dwars door moerasgebied, over bruggetjes, met eindeloze uitzichten en door een gele bloemenzee.

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - gele bloemen

Wandelen Oostvaardersplassen Boswachterspad 't Lange Pad

Wandelen Oostvaardersplassen: wandelroutes vanaf het Buitencentrum

Wandelroute Boswachterspad ‘t Lange Pad in het kort

Aantal kilometers: 7
Startpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad. Je kunt hier gratis parkeren.
Markering: paaltjes met paarse pijlen. De wandelroute kun je downloaden vanaf de website van Staatsbosbeheer.

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - vlonderpad Irene

Over de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied in Flevoland. Samen met de Marker Wadden, het Markermeer en de Lepelaarplassen vormt het Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationale park van Nederland dat werd opgericht in 2018. De Oostvaardersplassen onstonden toevallig toen in 1968 Zuid-Flevoland werd drooggelegd. Oorspronkelijk was hier industrie gepland, maar omdat de grond te laag en te nat was, kwam dat niet van de grond.

Al snel nam de natuur het moerasgebied over en ontstond het ideale leefgebied voor aalscholvers, lepelaars en ganzen. De Oostvaardersplassen bleek ook een goede stop voor trekvogels. Tegenwoordig leven er veel diverse vogelsoorten als de grote karekiet, Cetti zanger en de zeearend. Tip: schaf de app Merlin aan om alle vogelsoorten te herkennen!

Lees ook: tulpenvelden in de Noordoostpolder

Wandelen Buitencentrum Oostvaardersplassen

Wandelen Oostvaardersplassen routes

Wandelen Oostvaardersplassen: er vertrekken diverse wandelroutes vanaf het Buitencentrum

Wandelen Oostvaardersplassen routes Irene

Wandelroutes vanaf Buitencentrum Oostvaardersplassen

Ik ben blij verrast als we aankomen bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Dit natuurgebied ligt direct naast de A6 en toch merk je daar weinig van, omdat de natuur hier vrij spel heeft. Direct vanaf het bezoekerscentrum kun je kiezen uit een aantal wandelroutes. Van korte wandelingen zoals het Kabouterpad (1,5 km), het Moeraspad (3,5 km) en Wandelroute Zeearend (5 km) waarbij je kans hebt om de zeearend te spotten tot langere routes zoals Boswachterspad ‘t Lange Pad.

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - hek

Wandelen Oostvaardersplassen: boswachterspad ‘t Lange Pad

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterpad 't Lange Pad - hek Irene

Wandelen Oostvaardersplassen

Omdat de temperatuur inmiddels is opgelopen tot bijna dertig graden, kiezen wij niet voor de langste route, het Dodaarspad van 12 km, maar voor het kortere Boswachterspad ‘t Lange Pad (7 km). Tijdens een wandeling door dit stukje niemandsland geniet je van uitgestrekte velden, weidse uitzichten en (soms zeldzame) vogels die je pad kruisen. Verder lopen in dit gebied ook Konikpaarden rond, maar die zijn wij niet tegengekomen. Let op: op deze routes is weinig beschutting. Ik was blij dat ik op deze warme zomerdag een petje droeg.

Wandelen Oostvaardersplassen vogelkijkhut De Blauwborst Irene

Wandelen Oostvaardersplassen: vogelkijkhut De Blauwborst

Aangelegde paden en bruggetjes

Vrijwel alle routes voeren het eerste stukje over aangelegde paden en bruggetjes. Het valt me op dat je, zodra je een voet in dit natuurgebied zet, omringd wordt door vlinders, bijen en het getjilp van heel veel verschillende vogels. Langs het eerste deel van de route staat aan je rechthand vogelkijkhut De Blauwborst. Het enige nadeel is dat de trein er zo nu en dan voorbijraast.

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - voetgangerstunnel

Ga je wandelen in de Oostvaardersplassen, dan moet je een spoorwegtunnel passeren

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - gele bloemen

Wandelroute boswachterspad ‘t Lange Pad neemt je mee door gele bloemenvelden

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - picknickbankje

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange pad reiger

De Oostvaardersplassen is het leefgebied van heel veel (water)vogels!

Moerassen en een gele bloemenzee

Maar als je eenmaal de voetgangerstunnel onder het spoor bent gepasseerd, sta je opeens in een open moerasvlakte en in een gele bloemenzee. In de zomer (juni en juli)  bloeien de Zwarte mosterd en het Jacobskruiskruid hier namelijk volop waardoor de Oostvaardersplassen geel kleurt. En omdat het Jacobskruiskruid giftig is, laten de dieren het links liggen waardoor de gele bloemen vrij spel hebben. Dat levert prachtige plaatjes op!

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - gele bloemen Irene

Wandelen Oostvaardersplassen boswachterspad 't Lange Pad - Irene pad

Oostvaardersplassen: alleen op de wereld tussen vogels en slangen

Boven ons staat een strakblauwe lucht en de zon brandt genadeloos. In dit gebied is relatief weinig beschutting, dus je doet er goed aan om een petje te dragen in de zomer. Onderweg kom je meerdere bankjes en picknicktafels tegen (dus neem vooral je eigen eten mee!).

Twee keer kruist een slang ons wandelpad om vliegensvlug in het struikgewas te verdwijnen. Ik denk ringslangen, maar ik kan het in de gauwigheid niet goed zien. Opeens moet ik ook weer denken aan onze spannende bush walk in de Okavango Delta. Behalve die slangen (en heel veel zingende vogels) komen we trouwens niemand tegen op het Boswachterspad ‘t Lange Pad. Pas als we weer bij het bezoekerscentrum komen, zien we mensen. Eenmaal terug bij Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn we wel toe aan een glas koude cola en appeltaart mét uitzicht!

Wandelen Oostvaardersplassen Buitencentrum terras

Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen is een restaurant met een terras

Toegankelijkheid Oostvaardersplassen

Boswachterspad ‘t Lange Pad gaat grotendeels over onverharde paden en is daarom niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden mogen mee, maar moeten wel aangelijnd zijn. Als je met je viervoeter wandelt is er een alternatieve route en ligt het startpunt bij Oostvaardersveld Noord.

Buitencentrum Oostvaardersplassen openingstijden en parkeren

Buitencentrum Oostvaardersplassen wordt goed aangegeven met navigatie. Bij het bezoekerscentrum is voldoende gratis parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats wandel je naar het bezoekerscentrum waar diverse wandelroutes starten.

Openingstijden Buitencentrum Oostvaardersplassen: april t/m oktober van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. En van november t/m maart van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op maandag zijn zowel het restaurant als het bezoekerscentrum gesloten. Faciliteiten: restaurant, toiletten en een winkeltje met souvenirs.

Wandelen Oostvaardersplassen brug

Wandelen Oostvaardersplassen: Boswachterspad ‘t Lange Pad

Al met al Boswachterspad ‘t Lange Pad in de Oostvaardersplassen een aanrader! Niet alleen is het er prachtig, het is hier ook heerlijk rustig. Vooral als je een doordeweekse dag kiest. Op een iets koelere dag kom ik nog eens terug om het 12 kilometer lange Dodaarspad (de witte route) te wandelen.

Wandelen Oostvaardersplassen brug Irene

Meer mooie wandelroutes in de omgeving

Wil je dit stukje Nederland ook te voet ontdekken? Dan zijn deze wandelroutes en klompenpaden een aanrader. Andere mooie wandelroutes zijn het Klompenpad Netelenburchpad bij Baarn of een van de wandelroutes in het Gooi, zoals die over de Tafelberg- en Blaricummerheide of wandelroute IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo. Goede wandelschoenen zijn handig. Bij nat weer en in de winter worden laarzen aangeraden in het moerasgebied. Neem ook een afvalzakje mee om je eigen afval weer mee naar huis te nemen.

Overnachten in Flevoland

In de omgeving van de Oostvaardersplassen in Flevoland vind je prachtige B&B’s, huisjes in de natuur en luxe villa’s.

Hotels in Flevoland

Huisjes in de natuur in Flevoland

Wandelroute Oostvaardersplassen bewaren

Wandelen Oostvaardersplassen in Flevoland Wandelen Oostvaardersplassen in Flevoland Wandelen Oostvaardersplassen in Flevoland

Meer wandelinspiratie in Nederland


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *