Wandelen: Umfassungsweg Twickel

Nederland, Europa, Wandelen

Umfassungsweg Twickel vlonderpadUmfassungsweg Twickel ligt in het Twentse landschap in Delden. Tijdens deze 11 kilometer lange wandelroute stap je over paden rond Kasteel Twickel en over het landgoed, door weiden van eeuwenoude boerderijen en over een vlonderpad dwars door moerasgebied. 

Umfassungsweg Twickel weiden

Umfassungsweg Twickel kaart

Umfassungsweg Twickel in het kort

Aantal kilometers: 11
Startpunt: Parkeerplaats Kasteel Twickel (parkeren 2 euro), maar je kunt de wandeling ook starten bij station Delden
Markering: houten paaltjes met markering UW. Bekijk de complete wandelroute op de website van Landschap Overijssel.

Lees ook: wandelroute bronnenroute Springendal in Twente

Umfassungsweg Twickel bewegwijzering

Wandelroute Umfassungsweg Twickel

Deze wandelroute heeft een wat bijzondere naam. Het dankt zijn naam aan de Duitse landschapsarchitect Eduard Petzold die hier rond 1890 een deel van de route aanlegde. Pas in 2012 werd de wandelroute afgemaakt en verbonden met het centrum van Delden. Het pad omvat (umfasst) Landgoed Twickel en geeft je een indruk van het afwisselende en mooie Twentse landschap.

Wandelroute Umfassungsweg Twickel start bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum, maar je kunt je wandeling ook beginnen bij station Delden.

Umfassungsweg Twickel weiden 3

Toegankelijkheid

Wandelroute Umfassungsweg Twickel is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Verder is een deel van de route niet toegestaan voor honden in verband met grazend vee en beschermde natuur. Wandel je met je viervoeter dan is er een alternatieve route beschikbaar. Dat wordt duidelijk aangegeven langs de route. De bewegwijzering is overigens heel duidelijk.

Umfassungsweg Twickel

Wij parkeren onze auto voor 2 euro op de parkeerplaats bij Kasteel Twickel tegenover het bezoekerscentrum. Jammer genoeg is het niet geopend op dinsdag, maar mocht je iets willen eten of drinken dan kun je ook iets kopen bij de automaat op de parkeerplaats. Vanaf hier wandel je richting het Kasteel voor de start van de wandelroute.

Umfassungsweg Kasteel Twickel

Wandelroute Umfassungsweg Twickel: Kasteel Twickel

Langs Kasteel Twickel en Rondweg N346

Het is een stralende, zonnige dag en Kasteel Twickel ligt er indrukwekkend bij. Van 1 aptil t/m eind oktober kun je het kasteel van woensdag t/m zondag bezoeken. Exacte openingstijden vind je hier.

Al snel komen we de houten palen met de markering UW (Umfassungsweg) tegen. Vanaf hier buigt het pad linksaf het veld in. We steken de Twickelervaart over en wandelen een stuk langs de Rondweg N346. Dit is het minst mooie gedeelte van de wandelroute. Gelukkig zit dit deel in het begin van de route, zo bewaar je het mooiste voor het laatst!

Umfassungsweg Twickel erven

Langs boerderijen en erven

We wandelen verder over de onverharde paden. Het parklandschap rond het kasteel maakt plaats voor weiden, bossen en heidevelden. Onderweg komen we langs boerderijen van families die hier al eeuwen wonen, zogenaamde erven. Zoals Erve Berghuis en Erve Hellecate.

Umfassungsweg Twickel Erve Bokdam kraampje

Wandelroute Umfassungsweg Twickel: het kraampje bij Erve Bokdam

Umfassungsweg Twickel Erve Bokdam kraampje jam
Umfassungsweg Twickel Erve Bokdam kraampje lekkernijen

Het kraampje bij Erve Bokdam

Bij Erve Bokdam staat een kraampje langs het pad met lokale lekkernijen. Je kunt kiezen uit huisgemaakte potjes jam van kweeperen, zwarte bessen of mispelgelei. Koeken zijn er ook, al moet je het kistje wel goed sluiten omdat de kraai ze anders steelt ;). Ik neem een stuk kaas met daslook mee. Geen cash? Geen probleem. Betalen kun je heel makkelijk door middel van een QR-code!

Umfassungsweg Twickel weiden 4

Umfassungsweg Twickel paalkamperen

Langs wandelroute Umfassungsweg Twickel kun je paalkamperen

Umfassungsweg Twickel weiden 2

Umfassungsweg Twickel moeras

‘Onze stier is dol op honden’ en paalkamperen

Voorbij het kraampje start een deel waar je met de hond niet mag lopen, want ‘onze stier is dol op honden’. Dat je het even weet. Een alternatieve route gaat om het weiland heen. Maar wij gaan rechtdoor. Door het groene gras en langs ruisende bomen. Hollandse wolkenluchten drijven voorbij. Iets verderop is een paalkampeerlocatie: hier mogen wandelaars en fietsers voor één nacht hun trekkerstentje opslaan. Heerlijk lijkt me dat!

We lopen langs drassige plekken waar pluizige bloempjes bloeien. ‘Dat is eenarig wollegras’, weet een passerende wandelaar ons te vertellen. Weten we dat ook weer.

Vlonderpad Umfassungsweg Twickel

Vlonderpad Umfassungsweg Twickel

Umfassungsweg Twickel vlonderpad Irene

Vlonderpad Umfassungsweg Twickel

Vlonderpad Umfassungsweg Twickel wordt aangeduid als hét hoogtepunt van de wandelroute. Dat merken we. Dit stukje lijkt pas aangelegd en het is er ook wat drukker dan op de rest van de route. Het houten voetpad is breder dan dat in het Dwingelderveld bijvoorbeeld en neemt je mee door het natte heidegebied Koematenveld. Een prachtig plekje!

Umfassungsweg Twickel weiden Deldeneresch

Wandelroute Umfassungsweg Twickel: de Deldeneresch

Umfassungsweg Twickel weiden Deldeneresch 2

Deldeneresch

We vervolgen onze route over de Deldeneresch. Dit is een van de zogenaamde essen die typerend zijn voor het Twentse landschap. Deze hoger gelegen landbouwgronden ontstonden door het bemesten met heideplaggen zodat de grond hier langzamerhand hoger werd. Maar de Deldeneresch ontstond al tijdens de eennalaatste ijstijd. Die glooiende heuvels leveren in ieder geval prachtige plaatjes op!

Umfassungsweg Twickel watertoren Irene

Wandelroute Umfassungsweg Twickel: de watertoren van Delden

De watertoren van Delden

Iets voor ons doemt de watertoren op die werd ontworpen door architect Halbertsma. Vroeger voorzag het Kasteel Twickel en de mensen van Delden van water. Hoewel het tegenwoordig een monument is, is het nog steeds in gebruik. Vanaf hier kun je het gezellige centrum van Delden inlopen voor een hapje of drankje en je route daar eindigen waar je begon.

Al met al is Umfassungsweg Twickel een echte aanrader! Niet alleen is het er prachtig, het is hier ook nog heerlijk rustig. Vooral als je een doordeweekse dag kiest.

Overnachten in Twente

In de omgeving van Delden in Twente vind je prachtige B&B’s, huisjes in de natuur en luxe villa’s.

Accommodaties in Delden

Vakantiehuisjes in Twente

Meer mooie wandelroutes

Wil je Nederland ook te voet ontdekken? Dan zijn deze klompenpaden ook een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor rolstoelen, buggy’s of wandelwagens. Houd rekening met je omgeving, je loopt vaak over privéterrein. Dat geldt ook voor Landgoed Twickel, want Kasteel Twickel wordt zelfs nog bewoond. Goede wandelschoenen zijn overigens reuze handig tijdens deze wandelroute. Neem ook een afvalzakje mee om je eigen afval weer mee naar huis te nemen.

Wandelroute Umfassungsweg Twickel bewaren

Wandelroute Umfassungsweg Twickel, Delden Overijssel Wandelroute Umfassungsweg Twickel, Delden Overijssel

Meer wandelroutes


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


11 comments on “Wandelen: Umfassungsweg Twickel

 1. Oooh ik hou van die boerenkraampjes met allemaal lekkers erop langs de kant van de weg. Deze ziet er echt prachtig en goed gevuld uit. Ik koop sowieso graag bij de boer.

  • Ik ook! Ik heb er een lekker kaasje met daslook aangeschaft plus huisgemaakte jam ;)

 2. Wat een mooie natuur! Al vind ik dat bord wel weer typisch Hollands 😅 krijg daar altijd een beetje jeuk van.

  • Vind je? Ik vond het juist wel een ludieke oplossing. Anders wordt het weer zo’n standaard ‘verboden voor honden’ bordje. ;)

 3. Wat een leuke wandeling! Aanvankelijk dacht ik dat het in Duitsland was. Ook fijn dat jullie dat kraampje passeerde

  • Dat zou je zeggen he? De wandelroute is aangelegd door een Duitse landschapsarchitect, maar de bewoners van het kasteel zijn ook altijd Duits geweest volgens mij. Tenminste Roderik Graf zu Castell-Rüdenhausen (heb ik even opgezocht op wiki) klinkt wel heel Duits ;) Toch ligt het vlak bij Hengelo.

 4. Wat een prachtige en veelzijdige route. Is het ook mogelijk om de route in te korten voor mensen die niet zo veel wandel ervaring hebben

  • Jazeker! Het landgoed is heel overzichtelijk en je kunt op meerdere punten de route inkorten (al staat er dan niet bij hoe lang het dan is). Het is trouwens ook leuk om gewoon rond Kasteel Twickel te wandelen (het leukst is natuurlijk als het kasteel geopend is).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *