Kleinschalige vakantieparken in Nederland: dit zijn de 6 leukste

Nederland, Europa, Travel

Kleinschalige vakantieparken in Nederland - Villapark de Weerribben

Bij het woord vakantieparken denk je waarschijnlijk al snel aan massaal, luidruchtige entertainment en huisjes die rug aan rug staan (waarin je je buurman ‘s nachts hoort snurken). Voor de duidelijkheid: hier heb ik het dus niet over schreeuwerige vakantieparken. Want als je mij een beetje kent, weet je dat ik houd van kleinschalige vakanties en parken, nooit ver van de natuur en die ook leuk zijn voor jonge kinderen, tieners of jongeren. Van de Veluwe tot Groningen en van Texel tot Zeeland. Dit is mijn verzameling van de 6 leukste kleinschalige vakantieparken in Nederland.

Kleinschalige vakantieparken in Nederland - Vakantiepark Fort den Haak Vrouwenpolder Zeeland tuin

Kleinschalige vakantieparken in Nederland: Vakantiepark Fort den Haak in Vrouwenpolder

Kleine vakantieparken in Nederland

Niet iedereen houdt namelijk van schreeuwerige, grootschalige vakantieparken waar elke vorm van avontuur is uitgesloten (en nee, ook niet alle kinderen en tieners houden daarvan). De vakantieparken die ik heb uitgezocht liggen daarom dicht bij de natuur, er is geen entertainment waar je hoofdpijn van krijgt en je kunt er (als het niet bewolkt is) ‘s nachts de sterrenhemel zien. Je profiteert wel van de voordelen van een vakantiepark, zoals in sommige gevallen een zwembad of een restaurant. Kleinschalige vakantieparken in Nederland dus. Voor alle ouders én kinderen die van een beetje rust en natuur houden.

Lees ook: avontuurlijk leven met kinderen, hoe dan?
En: bekijk de leukste natuurhuisjes in Drenthe
Ontdek: kleinschalige campings op max 5 uur rijden
Plus: wandelroute door het Speulder- en Sprielderbos

Dutche Baayvilla's, bijzonder overnachten in Groningen

Een van de leukste kleinschalige vakantieparken in Nederland: Baayvilla’s in Nationaal Park Lauwersmeer

Dutchen Baayvilla's, bijzonder overnachten in Groningen

1. Baayvilla’s – Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen)

Een van de kleinschalig vakantieparken in Nederland is Park Baayvilla’s. Ik noemde het ook al eens in mijn blog over bijzonder overnachten in Groningen. Dit park telt maar 12 vakantiewoningen. Alle villa’s liggen direct aan het Lauwersmeer en je bent ook zo bij de Waddenzee. Vanuit de 6 en 8 persoons villa’s kijk je uit over het water. Op een zinderende zomerdag duik je zo vanaf je steiger het water in. Klaar voor het echte eilandgevoel? Vanuit de haven vertrekt ook de boot naar Schiermonnikoog.

Maar eigenlijk hoef je het Nationaal Park Lauwersmeer niet te verlaten. Het natuurgebied is namelijk uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dat betekent dat je hier volop kunt genieten van de flonkerende sterrenhemel. Op drie plekken in het park kun je staren naar de sterren: bij Activiteitencentrum Lauwersnest en vanaf twee zogenaamde hemelplatforms bij Achter de Zwarten en Vlingerbalg.

Boek hier je Baayvilla

Kleinschalige vakantieparken Nederland - EuroParcs De Wiltzangh Ruinen

Kleinschalige vakantieparken in Nederland: EuroParcs De Wiltzangh

2. EuroParcs De Wiltzangh – Ruinen (Drenthe)

Wakker worden van fluitende vogels, midden in de natuur en vanuit je vakantiehuis wandelen naar de heide? Dat kan allemaal op EuroParcs De Wiltzangh. Dit is een van de fijnste kleinschalige vakantieparken in Nederland. Het ligt aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Hier kun je een aantal fantastische wandelroutes lopen, zoals deze wandelroute dwars door het Dwingelderveld mét een vlonderpad.

Op het park staan niet alleen vakantiehuisjes, kampeerders kunnen ook hun tent of camper neerzetten op de camping. Vanaf het park wandel of fiets je zo de Drentse natuur in, maar je bent ook niet ver van de Drentse hunebedden.

Vakantiehuisje boeken op EuroParcs De Wiltzangh

Kleinschalige vakantieparken Nederland - Topparken Resort Veluwe

Kleinschalige vakantieparken in Nederland: Topparken Resort Veluwe in Garderen

3. Resort Veluwe – Garderen (Gelderland)

Ik sliep een nachtje op Topparken Resort Veluwe, een van de leukste kleinschalige vakantieparken in Nederland. De woningen zijn netjes en van alle gemakken voorzien, zoals een goede keuken waarin je fantastisch kunt koken (wat wij dus ook hebben gedaan). Bovendien ligt dit kleinschalige vakantiepark heerlijk rustig aan de rand van het Veluwse dorpje Garderen. Het park grenst aan het Speulderbos waar je eindeloos kunt wandelen of fietsen. Aan de andere kant van de weg vind je ook Klimbos Garderen. Super leuk voor kinderen en tieners.

Bekijk vakantiehuisjes op Resort Veluwe

Kleinschalige vakantieparken Nederland Villapark de Weerribben

Een van de leukste kleinschalige vakantieparken in Nederland: Villapark de Weerribben

4. Villapark De Weerribben – Paasloo (Overijssel)

Dit kleinschalige vakantiepark ligt midden in de ruige natuur van Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Op Villapark De Weerribben zelf vind je onder andere een zwembad en twee visvijvers, daarnaast kun je in de omgeving heerlijk fietsen, wandelen of varen. Vanaf het park is het slechts 2 kilometer naar Klimbos Overijssel waar vier uitdagende klimparcoursen op je wachten. Op een steenworp afstand liggen ook authentieke dorpjes als Giethoorn en Blokzijl.

Boek een villa op Villapark De Weerribben

Kleinschalige vakantieparken Nederland EuroParcs De Koog Texel gezin

Uitwaaien op Texel op EuroParcs De Koog 

5. EuroParcs De Koog – Texel (Noord-Holland)

Wil je even niets, maar dan ook echt helemaal niets? EuroParcs De Koog is een van die kleinschalige vakantieparken in Nederland waar je even lekker uit kunt waaien. Het ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op waddeneiland Texel. Eigenlijk in De Cocksdorp, maar ook vlak bij De Koog, Ecomare en Nationaal Park Duinen van Texel. Op het park zelf zijn behalve een voetbalveld en tafeltennistafel weinig faciliteiten, maar de natuur rondom je vakantiehuis maakt dat meer dan goed. Je vindt hier dus niets dan rust. EuroParcs De Koog is een goede uitvalsbasis om het eiland wandelend of op de fiets te verkennen. Goed om te weten: het park is vuurwerkvrij.

Boek dit vakantiehuisje op Texel

Vakantiepark Fort den Haak Vrouwenpolder Zeeland tuin

6. Vakantiepark Fort den Haak – Vrouwenpolder (Zeeland)

Meer kleinschalige vakantieparken in Nederland vind je in Zeeland. Zoals Vakantiepark Fort den Haak bijvoorbeeld, in de gezellige familiebadplaats Vrouwenpolder. Dit vakantiepark heeft 25 luxe vakantiehuizen die midden in een tuin vol weelderige subtropische planten staan. Bovendien ligt het park direct naast een natuurgebied zodat de kans groot is dat  je zeldzame soorten planten, vogels en vlinders ziet. Vanaf het park wandel je zo naar het brede, kindvriendelijke zandstrand van Strand Vrouwenpolder en op de fiets rijd je in een half uur naar het toeristische plaatsje Domburg.

Vakantiewoning op Fort den Haak boeken

Leukste kleinschalige vakantieparken in Nederland

Wil je een vakantie op een van deze kleinschalige vakantieparken in Nederland boeken? Ik ging al een aantal keren samen met mijn kinderen op vakantie in Nederland. Zo sliepen we eens in een tiny house in Otterlo op de Veluwe bijvoorbeeld. Van hieruit kun je een prachtige wandeling maken over het Planken Wambuis en de Valenberg. Lees ook eens mijn blogs over de leukste boshuisjes op de Veluwe of natuurhuisjes in Drenthe. Wie weet kom je nog op mooie ideeën voor een vakantie in Nederland. Verschillende reisorganisaties bieden een vakantiehuis in Nederland aan:

Bekijk knusse vakantiehuisje in Nederland bij Landal

Ontdek vakantiehuizen van EuroParcs

Huur een ingerichte bungalowtent bij Vacanceselect

Bekijk accommodaties in Nederland bij Booking.com

Kleinschalige vakantieparken Nederland bewaren

kleinschalige vakantieparken Nederland kleinschalige vakantieparken Nederland

Meer inspiratie voor je vakantie in Nederland





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *